25 jaar GOO
Het Gelders Ondergrond Overleg bestaat 25 jaar! Dat betekent 25 jaar (en eigenlijk al veel langer!) kennissamenwerking over bodem, ondergrond en meer. Bodem en ondergrond spelen een cruciale rol bij de aanpak van de huidige maatschappelijke opgaven. Dat was ‘vroeger’ niet anders.
Op deze pagina gaan we terug in de tijd en staan we stil bij de uitdagingen van nu en de toekomst. Dat doen we aan de hand van interviews met (oud)collega's, die je verderop deze pagina kunt lezen. We hebben ook een boekje over 25 jaar kennissamenwerking gemaakt. Dat boekje kun je hieronder downloaden. Wil je graag een papieren exemplaar ontvangen? Stuur dan een mail naar GOO@gelderland.nl.
We wensen je veel leesplezier! En: bedankt voor de samenwerking 💚!
Lees ook de terugblik op de GOO Platformdag met een feestelijk tintje (17 oktober 2024).
Boekje 25 jaar GOO
We hebben ook een boekje over 25 jaar GOO gemaakt. Het boekje kun je downloaden via de onderstaande button. Veel leesplezier en bedankt voor jouw aandacht!
Interviews
Door de jaren heen zijn er veel (oud)collega’s betrokken geweest bij het GOO. Een aantal daarvan hebben we, in het kader van 25 jaar GOO, geïnterviewd. De links naar de interviews vind je hieronder of door te klikken op onderstaande button.
Terug in de tijd
In 1980 kwam aan het licht dat in Lekkerkerk een nieuwbouwwijk met 300 woningen was gebouwd op sterk verontreinigde grond. Een waterleidingbuis, die was aangetast door agressieve chemische stoffen in de bodem, brak en zo ontdekte men de grote bodemverontreiniging. Deze verontreiniging verspreidde zich via het grondwater. Sanering van de bodem was noodzakelijk. De grond onder en rondom de huizen moest afgegraven worden. Bewoners werden geëvacueerd en in noodwoningen en stacaravans ondergebracht. Er werden zo’n 1600 vaten met chemisch afval uit de bodem verwijderd. Dit ‘gifschandaal’ is aangegrepen om in 1983 de Interimwet bodemsanering in te voeren. De wet gaf een kader om bodemvervuilingen die een gevaar waren voor mens of milieu in kaart te brengen en de sanering daarvan door de veroorzaker af te dwingen of vanuit de overheid te financieren.
1987 Wet bodembescherming
De Wet bodembescherming is sinds 1987 van kracht, in eerste instantie nog zonder de saneringsregeling. In 1994 is de Interimwet bodemsanering – in de vorm van de saneringsregeling – ingebouwd in de Wet bodembescherming. De Wet bodembescherming introduceerde de zorgplicht (artikel 13), waarmee de verantwoordelijkheid voor voorkomen en opruimen bodemverontreiniging bij de veroorzakers werd gelegd. Ook in de huidige Wet bodembescherming (Wbb) is artikel 13 nog steeds van kracht.
Gelders Bodem Beraad (nu: GOO)
Onder meer door de bodemverontreiniging bij Lekkerkerk en de vervuiling van de bodem op het voormalige Neproma terrein (ten noorden van het station in Arnhem) kregen bodemverontreinigingen en bodemsaneringen meer aandacht binnen de provincie Gelderland en drie grote Gelderse gemeenten: Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn. Deze gemeenten bouwden hun ‘bodemapparaat’ op en wilden kennis bundelen en delen met elkaar. Ook Zutphen en Ede sloten zich aan. Zo werd het Gelders Bodem Beraad (GBB) – de voorloper van het GOO – geboren. 25 jaar later heeft het GOO zich ontwikkeld tot een kennissamenwerking waaraan alle Gelderse gemeenten, omgevingsdiensten en provincie Gelderland deelnemen.
GOO door de jaren
Door de jaren heen zijn er veel (oud)collega’s betrokken geweest bij het GOO. Een aantal daarvan hebben we, in het kader van 25 jaar GOO, geïnterviewd. Vanaf deze plek: hartelijk dank voor jullie bijdragen!
Deze pagina (en ook het boekje) over 25 jaar GOO is geen geschiedschrijving. We hopen dat het jou een beeld geeft over het GOO door de jaren heen en van het belang van de Gelderse kennissamenwerking nu en in de toekomst.
Want het delen van kennis over bodem, ondergrond, water en gerelateerde thema’s blijft van cruciaal belang om zo het hoofd te bieden aan de uitdagingen van nu en de toekomst.
Samen weten we meer
De kennissamenwerking binnen het GOO is sterk geworteld in het werkveld van de Gelderse bodem. Daar hebben ons samen sterk voor gemaakt. Daarom een dank-je-wel voor alle betrokken collega’s, die op welke manier dan ook bijdragen aan de samenwerking binnen het GOO. Samen weten we meer!
Interviews
Interview Charles van Veggel
gepensioneerd, senior beleidsmedewerker Provincie Gelderland, voorzitter GBB
“Het milieu moet nog meer leidend zijn. We willen de generaties na ons ten slotte niet achterlaten met een enorme ‘erfenis’.”
Interview – Martien Bult
adviseur Programma Vitaal Platteland, Team Water en Accounthouder Vitens/Provincie Gelderland
“Twee weten meer dan één! Door samen te werken werk je ook aan het vergroten van het draagvlak.”
Interview – Martin Veul
adviseur bodem en beleidscommunicatie, Witteveen+Bos, gepensioneerd
“Een boom meer is dan alleen hout. De bodem is meer dan grond.”
Interview – Wil van der Valk
adviseur gemeente Arnhem, Grondbank Midden Nederland, gepensioneerd
“Mooie dingen komen voort uit problemen. Ga na wat jouw bijdrage aan de oplossing is. Bekijk het positief.”
Interview – Henk Driessen
coördinator programma Bodem en Ondergrond Provincie Gelderland, gepensioneerd
“Als je het maximale wilt halen uit de beperkte capaciteit voor bodem, dan is samenwerking de enige oplossing!”
Interview – Ron Nap
senior adviseur bij RWS, GOO’er van het eerste uur
“Een beter moment om bodem en ondergrond met de thema’s van deze tijd te verbinden komt er niet. Gewoon doen!”
Interview – Peter Bouter
beleidsadviseur bodem gemeente Arnhem
“We zijn nog lang niet klaar met bodem. Misschien is het wel harder nodig dan ooit: nieuwe stoffen (PFAS, microplastics etc.), drukte in de bodem, verdichting, geothermie, bodembiodiversiteit. Het grijpt allemaal op elkaar in.”
Interview – Annelies de Graaf
netwerkcoördinator GOO vanaf 2021
“Als we het samen willen, dan kan er ook echt iets gebeuren!”
Interview – Paul Oude Boerrigter
coördinator Bodem en Ondergrond, provincie Gelderland
“Het werken aan een toekomstbestendige leefomgeving en maatschappelijke opgaven vraagt om het nu omarmen van het principe van water en bodem sturend.”
Interview – Gerd de Kruif
freelance adviseur GOO en facilitator GOO werkgroepen
“Heb oog voor alles wat erom je heen gebeurt, kijk ook naar het belang van andere thema’s en wees proactief. We hebben elkaar nodig: elkaars kennis, ervaring en inspiratie.”
Interview – Rutger Remmers
trainee van het Nationaal Bodemtraineeship bij provincie Gelderland
“Ambtenaren kunnen het verschil maken door voor bodem goede voorstellen met scherpe besluitvorming voor te bereiden.”