Interview – Annelies de Graaf
(netwerkcoördinator GOO vanaf 2021)
“Als we het samen willen, dan kan er ook echt iets gebeuren!”
Annelies kent het GOO al heel wat jaren. In het begin vanaf de zijlijn, toen zij onder meer opdrachten uitvoerde voor gemeente Apeldoorn en Omgevingsdienst Veluwe IJssel (tegenwoordig: Omgevingsdienst Veluwe). In 2018 was de zogenoemde Wateragenda van het Waterschap de aanleiding voor een echte kennismaking met GOO.
Annelies werkte vervolgens mee aan het eerste meerjarenplan (2019-2024) van het GOO en werd eind 2020 gevraagd om het stokje van Ron Nap als netwerkcoördinator over te nemen. In 2021 startte Annelies. “Ik kende een dergelijke kennissamenwerking al vanuit Groningen. Daar trok men gezamenlijk op in projecten. De Gelderse kennissamenwerking over bodem en ondergrond was al een tijd van meer structurele aard. Ik vond het bijzonder om te zien dat zoveel mensen enthousiast over en betrokken bij het GOO waren. Ze etaleerden hun inspanningen niet altijd, terwijl er zoveel in gezamenlijkheid werd bereikt. En zo bleek ook toen al: als we het samen willen, dan kan er ook iets gebeuren!”
Meerjarenplan GOO: zoektocht oud en nieuw
Voor de totstandkoming van het eerste meerjarenplan van het GOO werden meerdere workshops georganiseerd. “Het was een beetje een zoektocht. Er was het oude – het klassieke bodemwerk’ – en het ‘nieuwe’ bodemwerk (verbreding). Voor beiden was ruimte in het plan. Er werden thema’s bepaald, er kwam een activiteitenplanning en er werd een stuurgroep opgericht. Het netwerk sterker maken, meer verbinding zoeken en krijgen: communicatie was daarbij belangrijk. Meer laten zien wat het GOO in gezamenlijkheid oppakt en bereikt én die resultaten op een toegankelijke plek beschikbaar maken voor het netwerk. In de coronatijd ontstonden nieuwe vormen van samenwerken, netwerken en kennis delen. Onder meer via TEAMS. Het GOO heeft daarop ingespeeld door meerdere online kennisspecials te organiseren. De afgelopen jaren hebben zo’n 1000 deelnemers aan GOO-specials deelgenomen. De kracht van het GOO ligt in de mensen: zij kiezen ervoor om via het GOO samen te werken en zich in te zetten, het is geen verplichting.”
Concreet en de voelsprieten uit
Concrete vragen roepen om concrete producten. Daarin zit de meerwaarde van het GOO. “Bijvoorbeeld de set met voorbeeldregels voor het omgevingsplan, het handelingskader voor niet gesprongen explosieven, de handreiking Milieu Belastende Activiteiten Bodem bij Bedrijven: het zijn allemaal GOO-producten die door kennissamenwerking tot stand zijn gekomen en inzetbaar zijn bij gemeenten, omgevingsdiensten en provincie. Voor minder concrete vraagstukken faciliteert het GOO het delen van kennis, ook om elkaar binnen het netwerk te inspireren en voor de bewustwording. Het GOO heeft als uitdaging om nog meer aan te sluiten bij de behoeften uit het werkveld. De voelsprieten uit! De deelnemers aan het GOO kunnen altijd thema’s of vraagstukken aandragen.”
Kies je voor bodem, dan kies je voor de maatschappij
“Bodem is een belangrijk onderdeel van de leefomgeving. De opgaven waar we nu als maatschappij voor staan, van stikstofproblematiek en opwarming tot woningbouw, hebben een sterke relatie met de bodem en de ondergrond. Het GOO moet hierin meebewegen. Voor de jongeren (en eigenlijk voor eenieder) die nu voor een studiekeuze staan of aan hun loopbaan beginnen, zou ik willen zeggen: als je bodem, ondergrond en water kiest draag je echt bij aan meer duurzame maatschappelijke keuzes. Hoe waardevol is dat!”