Interview – Gerd de Kruif
Gerd de Kruif (freelance adviseur GOO en facilitator GOO werkgroepen)
“Heb oog voor alles wat erom je heen gebeurt, kijk ook naar het belang van andere thema’s en wees proactief. We hebben elkaar nodig: elkaars kennis, ervaring en inspiratie.”
Gerd startte zo’n 4 jaar geleden bij het Gelders Ondergrond Overleg. Het verzoek vanuit het Strategisch Overleg van het GOO was om mee te denken, mee te praten en een advies uit te brengen over de ontwikkeling van het GOO.
Samenwerken: niet omdat het moet
Gerd: “Met het oog op de Omgevingswet – met de verschuiving van bevoegdheden en meer nadruk op een integrale aanpak – was dat het moment om het belang van bodem en ondergrond bij de aanpak van maatschappelijke opgaven nog meer plaats te geven binnen het GOO. Een beweging van ‘bodemsanering en chemische bodemkwaliteit’ naar het grotere geheel. Dat ik aan die ontwikkeling van het GOO bij mocht dragen, was zeer leerzaam. Het was bovenal een proces van ‘samen’. Ik ben geen bodemdeskundige en had veel vragen. De collega’s uit het werkveld die hebben bijgedragen aan het advies over de ontwikkeling van het GOO, hadden veelal de antwoorden. Het werd me al snel duidelijk dat er heel veel kennis en ervaring beschikbaar is. En dat de samenwerking binnen het GOO-netwerk eigenlijk een schoolvoorbeeld is. Mensen werken op gelijkwaardige basis samen. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat ze verder willen komen.”
Veel energie bij de mensen uit de praktijk en bestuurders
Met de ontwikkeling van het GOO werd ook een bestuurlijke dimensie toegevoegd. Een stuurgroep van bestuurders werd in het leven geroepen. Daarmee kregen bodem en ondergrond vanuit het GOO binnen Gelderland nog meer bestuurlijke aandacht. “Ik zie het bij mensen in het werkveld maar ook bij bestuurders. De bodem is letterlijk de basis van ons bestaan. En als mensen er meer over weten, er mee aan de slag gaan: dan ontstaat er veel energie. Als je elkaar op de inhoud ontmoet en je vindt elkaar, dan kom je tot ‘zaken’. Als overheid word je afgerekend op hoe je het in de uitvoering doet. Je staat voor de leefomgeving, dat is een grote verantwoordelijkheid. Dat gaf en geeft mij nog steeds extra motivatie om de dingen te doen die ons verder brengen in de praktijk.”
Inzet schaarse capaciteit levert juist meerwaarde
Zoals ‘de voorbeeldregels Omgevingsplan’. “We zijn met een groep collega’s van gemeenten, provincie en omgevingsdiensten aan de slag gegaan om een set voorbeeldregels op te stellen. Een set die overal in Gelderland – en daarbuiten – gebruikt kan worden om bodem en ondergrond goed te verweven in de omgevingsplannen. Het is geweldig om te zien dat de collega’s met elkaar nadenken, aan de slag gaan en vervolgens een breed toepasbaar product opleveren. Er zijn nog meer thema’s waaraan in gezamenlijkheid wordt gewerkt. Zoals data en informatie. Het GOO faciliteert hierin. Omdat de capaciteit schaars is en de opgaven groot zijn, is gezamenlijke inzet nodig. Ook is er behoefte aan meer uniformiteit in het toepassen van regels. Daarvoor loont de samenwerking, regionaal en landelijk, ook.”
Het is altijd EN EN
Van bodemsanering en chemische bodemkwaliteit naar Water en Bodem Sturend (WBS). Volgens Gerd is altijd EN EN. “Er komen telkens nieuwe, fundamentele vraagstukken bij. Als je dan samen kijkt welke plek de bodem heeft binnen deze vraagstukken, kom je verder. Daarbij vraagt de huidige tijd om veel vaker ‘buiten’ te kijken. Heb oog voor alles wat erom je heen gebeurt, kijk ook naar het belang van andere thema’s en wees proactief. We hebben elkaar nodig: elkaars kennis, ervaring en inspiratie.”