Interview – Henk Driessen

Henk Driessen (coördinator programma Bodem en Ondergrond Provincie Gelderland, gepensioneerd)

“Als je het maximale wilt halen uit de beperkte capaciteit voor bodem, dan is samenwerking de enige oplossing!”

Henk kwam in februari 2017 in aanraking met het GOO. “Eigenlijk wist ik vrij weinig van bodem en ondergrond. Ik kwam vanuit mijn functie in het GOO-netwerk terecht. Een club inhoudsdeskundigen, die vol enthousiasme kennis deelde en over de inhoud in gesprek was. Hoewel het voor mij soms abracadabra was, vond ik de energie in het netwerk geweldig. Hoe zou het zijn als dit netwerk zich nog meer zou richten op samenwerking? Samen met Ron Nap stapten we wat meer uit de inhoud en gingen op zoek naar een andere manier van kijken naar bodemproblematiek. Voorbeeld: elke drie seconden wordt er een nieuwe stof ontwikkeld die mogelijk een risico is voor ons milieu, het is ondoenlijk om daarvoor normen te bedenken en die te handhaven. We lopen dus constant achter de feiten aan. Kijk maar naar PFAS: het duurt jaren voor er een norm is vastgesteld en de inzichten veranderen heel snel. De vraag die telkens rees: kunnen we dit op een andere manier aanpakken, meer integraal bekijken, vanuit de gedachte van toen op handen zijnde Omgevingswet?”

Gelijkwaardigheid en kennis delen

Er werd een meerjarenprogramma voor het GOO opgesteld: het MJP 2019-2024. De kern bleef hetzelfde: gelijkwaardigheid en kennis delen. Maar ook: verbreding zoeken. Van chemische bodemkwaliteit naar het benoemen van aanpalende thema’s, zoals energietransitie en klimaatadaptatie. De organisatie van het GOO werd uitgebreid en er ontstond wat meer slagkracht. Er werden nieuwe stappen gezet en veel GOO-activiteiten georganiseerd.

Niet in beton gieten

“We leerden met elkaar dat niet alles in beton gegoten hoeft te zijn. Met elkaar het gesprek aangaan over gezamenlijke thema’s helpt ook. Het gaf veel voldoening om te zien dat loslaten van de oude aanpak nieuwe ruimte gaf. Bovendien hielpen financiële prikkels zoals subsidieregelingen, zowel landelijk als regionaal, om initiatieven van de grond te krijgen. Het GOO netwerk heeft een stevige basis vanuit ‘vroeger’ meegekregen. Gemeenten en omgevingsdiensten – groot of klein – en provincie gaan op gelijkwaardige manier met elkaar om. Er is respect voor elkaars standpunten en niemand is de baas. Het doel is om vanuit gelijkwaardigheid nog verder aan een toekomstbestendig kennisnetwerk te bouwen. Waar oog is voor elkaar en je elkaar makkelijk kunt vinden. Als je het maximale wilt halen uit de beperkte capaciteit voor bodem, dan is samenwerking de enige oplossing!”

Tip: kennisinstellingen meer betrekken

In het betrekken van kennisinstellingen kan de aankomende jaren nog meer energie worden gestoken. Bodem en water zijn ‘hot’. Daaraan heeft overigens binnen Gelderland ook de stuurgroep van het GOO bijgedragen. Bestuurders zijn heel gepassioneerd als het gaat over bodem en ondergrond, in relatie tot de maatschappelijke opgaven.

Kom uit de oude groef!

Een oproep van Henk: “Pak je kans om samen te werken. Vraag je af waarom we dingen doen zoals we ze doen. Kom uit de oude groef, uit de tijd dat wet- en regelgeving volgend waren aan de problematiek, nu is bodem (en water) het sturende principe. Dus leidend! Nu gaat alles razendsnel en daar moet je voor open blijven staan. Ga niet terug regelen in de oude manier van denken maar pak de ruimte die de Omgevingswet biedt. En neem vooral de jongere generatie mee: het is super relevant werk. Hoe mooi is het om voor de omgeving aan de slag te gaan!”