Interview – Martien Bult

Martien Bult (adviseur Programma Vitaal Platteland, Team Water en Accounthouder Vitens/Provincie Gelderland)

“Twee weten meer dan één! Door samen te werken werk je ook aan het vergroten van het draagvlak.”

Martien startte in 1993 bij Provincie Gelderland. Als vergunningverlener/adviseur bij de afdeling bodemsanering droeg Martien zijn steentje bij aan de Gelderse beleidsnota’s over bodemsanering.

Nieuwe energie en baanbrekend

“Er zijn drie beleidsnota’s bodemsanering opgesteld: in 1998, in 2008 en in 2012. Deze laatste nota wordt nu nog steeds gebruikt. De oprichting van het Gelders Bodem Beraad (GBB) heeft enorm geholpen om aandacht en draagvlak voor het belang van bodem en ondergrond te vragen en te krijgen. Door beleidsvraagstukken samen met gemeenten en provincie te bespreken ontstond er een nieuwe energie, die ook landelijk werd opgemerkt. Het samen zaken voor elkaar krijgen, los van de initiële vraag wie aan de lat stond voor een vraagstuk, was best baanbrekend. Het was namelijk ook niet altijd vanzelfsprekend dat provincie en gemeenten nauw samenwerkten. Nu is dat op veel gebieden gelukkig anders. Alle betrokken partijen weten elkaar steeds beter te vinden. Bij de aanpak van vraagstukken staat het samen werken aan oplossingsrichtingen centraal. Samenwerken vraagt om wederzijds vertrouwen. Dat is in de jaren gegroeid. Zelfs op zo’n manier dat de kennissamenwerking zoals via GOO nog steeds actief is.”

Schaarse capaciteit optimaal benutten

De samenwerking binnen het GBB en later het GOO gaf een enorme boost aan kennisdeling. “Dat is van grote waarde, toen en nu. Door kennis te delen en te ontwikkelen, samen aan vraagstukken te werken kan de schaarse capaciteit beter benut worden. Twee weten meer dan één en vervolgens hebben velen profijt van de ontwikkelde kennis!”

Vasthouden aan de menselijke maat

Het GOO valt of staat met het zoeken en behouden van verbinding. De Platformdag had hierin een belangrijke rol. “De Platformdag was hét moment in het jaar om de collega’s uit het netwerk te ontmoeten, om bij te praten over de inhoud. Maar er was ook ruimte voor andere gesprekken. Dat gaf de verbinding extra glans. Je leerde elkaar kennen en wist elkaar daardoor ook buiten de Platformdag en buiten de GBB-projecten te vinden. Dat leidde tot extra kennisdeling. Mijn advies is dan ook: Blijf elkaar ondanks alle drukte en hectiek van alledag opzoeken.”

Breder perspectief is nodig

Martien is in 2013 van de afdeling bodemsanering naar het programmateam Water van de provincie Gelderland gegaan. Daarin is hij in de eerste plaats accounthouder voor Vitens en houdt hij zich bezig met de drinkwatervoorziening in Gelderland. Hij wilde even ‘geen bodem’ meer maar water. De Beleidsnota bodemsanering was afgerond en het werd duidelijk dat steeds meer ‘bodem’ vooral bij gemeenten zou komen te liggen (onder de Omgevingswet). Met aanpak van bodemverontreinigingen die een risico kunnen vormen voor drinkwaterwinningen of anderszins vanuit de KRW-aanpak behoeven is bodem toch weer onderdeel van zijn werk geworden en kan hij putten uit zijn bodemervaring.

“Water, bodem en ondergrond zijn belangrijke onderdelen bij de aanpak van maatschappelijke opgaven. Maar een blik vanuit een breder perspectief is nodig. In 1993 werd behoorlijk sectoraal gekeken en was het werk vooral gericht op bodemsanering. Voor de bodemadviseur van nu is het belangrijk om je werkveld te verruimen. Je kunt water, bodem en ondergrond niet los zien van vraagstukken op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, energietransitie (bodemenergie) en klimaatadaptatie zoals droogte, wateroverlast en hittebestrijding (meer groen). Bij deze ontwikkelingen kan de beperkt beschikbare ruimte boven- en ondergronds tot lastige vraagstukken leiden. Water en Bodem sturend maakt dat ook duidelijk. Dus zoek contact met andere disciplines binnen gemeenten, provincie, omgevingsdiensten, waterschappen enzovoort. Het duurt misschien iets langer, maar samen kom je verder.”