Interview – Paul Oude Boerrigter
Paul Oude Boerrigter (coördinator Bodem en Ondergrond, provincie Gelderland)
“Het werken aan een toekomstbestendige leefomgeving en maatschappelijke opgaven vraagt om het nu omarmen van het principe van water en bodem sturend.”
Paul is sinds een paar jaar actief betrokken bij het Gelders Ondergrond Overleg. Hij is enthousiast over het kennisnetwerk rondom bodem, ondergrond en gerelateerde thema’s. Want dat bodem en ondergrond belangrijk zijn bij de aanpak van maatschappelijke opgaven, staat buiten kijf.
Bodem, ondergrond en veel meer thema’s
“We zijn nog steeds veel met bodem en milieu bezig, maar de verbreding heeft zich een aantal jaren terug ingezet. Om er maar een paar te noemen: klimaat, bodemenergie, water, de relatie met landelijk gebied; het zijn thema’s waarvoor samenwerken loont. Er valt nog zoveel samen te ontdekken. Een kennisnetwerk als het GOO is hiervoor een goed werkend platform. Het platform faciliteert, denkt mee, deelt kennis, maakt handreikingen, biedt handelingsperspectief. Hoewel de Omgevingswet aan provincie en gemeenten de ruimte biedt om zaken alleen op te pakken, ben ik blij om te zien dat er op veel fronten samenwerking er is. Dat er behoefte is aan een gezamenlijke aanpak, die bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving. Dat vind ik mooi om te zien en om actief een bijdrage aan te leveren!”
Decentralisatie vraagt om gezamenlijke aanpak
Het GOO is een van de kennisnetwerken rondom bodem en ondergrond die Nederland rijk is. Het GOO heeft in verleden haar waarde al bewezen en doet dat nog steeds. “Ik zie het GOO zeker 50 jaar worden! Heel veel collega’s van verschillende organisaties zetten hun kennis en deskundigheid binnen het netwerk in. Nu met de inwerkingtreding van de Omgevingswet de gemeenten een grotere rol in bodem en ondergrond hebben gekregen, zien we dat gemeenten nog meer toegevoegde waarde ervaren van het netwerk. Dat heeft ook geresulteerd in een daaraan gerelateerde financiële bijdrage vanuit de gemeenten aan het GOO. Het gaat echt om gedeelde verantwoordelijkheden en gedeelde belangen van de verschillende overheidsorganen. De decentralisatie van taken vraagt om een gezamenlijke aanpak. Ik kijk er naar uit dat we binnen het GOO de komende jaren de samenwerking verstevigen, ook met de Waterschappen, kennisinstituten en adviesbureaus. We hebben elkaar nodig.”
Elkaar blijven opzoeken
De keuze (in 2022) van het Kabinet om water en bodem sturend te maken bij ruimtelijke keuzes vraagt om nog meer kennis, samen werken en uitvoeringskracht van meerdere organisaties. “We moeten elkaar steeds blijven opzoeken. Dat is de uitdaging! We moeten ervoor zorgen dat beleid van de verschillende organisaties goed op elkaar aansluit. Water en Bodem Sturend vraagt om ketendenken en een gezamenlijke aanpak. Het GOO kan hierin een faciliterende rol hebben door het bij elkaar brengen van organisaties, mensen en kennis. Mooi toch! ”