Interview – Ron Nap

Ron Nap (senior adviseur bij RWS, GOO’er van het eerste uur)

“Een beter moment om bodem en ondergrond met de thema’s van deze tijd te verbinden komt er niet. Gewoon doen!”

Ron kent het Gelders Bodem Beraad (later het Gelders Ondergrond Overleg) al vanaf de officiële startactiviteit in Orpheus in Apeldoorn (die werd geïnitieerd door Kees Cevaal) tot aan nu. Hoewel nu wat meer vanaf de zijlijn, vanuit zijn functie bij RWS. Ron is jarenlang voorzitter en daarna netwerkcoördinator van het GOO geweest. Met de komst van Henk Driessen van provincie Gelderland startte de transitie van het GOO naar een nog meer toekomstbestendig kennisnetwerk.

Bredere insteek thema bodem

“Voor de goede orde, vertelde Ron, het kennisnetwerk had vanaf de jaren negentig haar sporen al verdiend. Waar eerst de nadruk lag op kennissamenwerking rondom bodembescherming en bodemsaneringen, werd het thema bodem later breder ingestoken. De jaarlijkse Platformdag was toen ook al een event. Tijdens die dag was er tijd om elkaar te ontmoeten, inhoudelijk bij te praten over thema’s en soms mondde dat uit in mooie onderzoeksprojecten en nieuwe samenwerkingsverbanden. Er is veel met elkaar bereikt.”

Nieuwe fase GOO

Dat gemeenten, omgevingsdiensten, provincie en waterschappen echt contact met elkaar zoeken over lastige vraagstukken, is een belangrijke drijfveer van Ron. Samen, even uit de praktijk van alle dag stappen en samen kijken naar mogelijke oplossingsrichtingen om vervolgens te pionieren met oplossingen buiten de gebaande paden! Ron werd gevraagd in 2013 om de voorzittershamer van Charles van Veggel over te nemen en die rol nam hij dankbaar op zich. Samen met GOO collega’s stelde hij het meerjarenprogramma op. Een nieuwe fase van het GOO brak aan.

Elkaar weten te vinden is goud waard

“Om het GOO klaar te stomen voor de toekomst, bekeken we het kennisnetwerk bedrijfsmatiger. Vanuit de gedachte dat de deelnemers van het GOO samen een werkend en lerend team zijn. Iedereen pakte daarin de eigen energieke maar vooral ook deskundige rol. De uitdaging was verder hoe goed en transparant gewerkt kon worden én de beschikbare uren en middelen effectief ingezet. Met als doel dat het leereffect vanuit de kennissamenwerking en doorwerking voor alle deelnemers aan het GOO optimaal is. De ambitie en streven was om het GOO te positioneren als een soort regionale bodemafdeling. Die kant is het niet opgegaan. Het GOO is nu een ‘oplossing’: de tijd die bodemmensen hebben moet nuttig besteed worden. Het samen delen en ontwikkelen van kennis helpt hierbij. De tijdsinvestering in het GOO loont. Gemeenten, omgevingsdiensten en provincie krijgen er veel voor terug. Niet alleen in concrete producten maar ook in contacten. Elkaar weten te vinden is goud waard.”

Samenwerken geeft perspectief op handelen

Ron typeert het GOO als een collectief met een sociale constructie.” De GOO kennisspecials en activiteiten verbinden collega’s, vanuit daar gaan we met elkaar in gesprek. Er is een heel zichtbare en herkenbare omgeving gecreëerd waarin kennis wordt gedeeld en waar collega’s elkaar weten te vinden. Het kennisnetwerk is toegankelijk, de omgeving is comfortabel. Gelijkwaardigheid is het uitgangspunt. Het mooie aan de samenwerking is dat de collega’s elkaar een perspectief op handelen geven. Zodat men verder kan.”

Nu is de tijd!

Om bodem meer onder de aandacht van Gelderse bestuurders te krijgen, is mede door de inzet van de stuurgroep van het GOO gelukt. De huidige aandacht voor Water en Bodem Sturend is geweldig. “Een beter moment om bodem en ondergrond met de thema’s van deze tijd te verbinden komt er misschien niet meer en moeten we nu vasthouden. Gewoon doen! Blijf daarbij nieuwsgierig hoe je de bodem, ondergrond en grondwater meer en meer verbindend gebruikt voor allerlei opgaven. Probeer daarbij de breedte van je inzetbaarheid van je expertise te ontdekken. Er is zoveel meer dan alleen de chemische aspecten van de bodem. Laat je niet beperken, laat het je energie geven!”