Vergunningen en meldingen
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Of wijzigen de werkzaamheden bij uw bedrijf? Dan heeft u misschien een vergunning nodig of moet u een melding doen. Hier leest u hoe u zich goed voorbereidt. Het is altijd belangrijk om uw omgeving te betrekken bij uw plannen. In veel gevallen is dat verplicht.
Omgevingsvergunning en melding
De omgevingsvergunning is één vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Soms heeft u geen vergunning nodig maar moet u wel een melding doen. Bijvoorbeeld als u asbest wilt verwijderen. Via de vergunningcheck kunt u controleren of u een melding moet doen.
Direct regelen
- Heb ik een omgevingsvergunning nodig?
Met de vergunningcheck weet u of u een vergunning nodig heeft voor uw plannen. Doe hier de vergunningcheck. - Omgevingsvergunning aanvragen
Weet u zeker dat u een vergunning nodig heeft? Lees aan welke eisen de aanvraag moet voldoen en vraag de vergunning aan via het Omgevingsloket. - Melding doen
Blijkt uit de vergunningcheck dat het doen van een melding voldoende is? Doe de melding dan via het Omgevingsloket.
Wij moeten voor de behandeling van uw aanvraag ons houden aan wettelijke termijnen. Bij reguliere procedures hoort u vaak binnen 8 weken of u de vergunning krijgt. Bij een uitgebreide procedure (bij complexere aanvragen) is dat 26 weken. Hebben wij meer informatie of tijd nodig voor de beoordeling? Dan duurt het langer. Dat laten wij u dan weten.
De kosten van een aanvraag
Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning moet u betalen. Dit noemen we leges. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de gemeente waar u woont of onderneemt. U kunt de bedragen terugvinden in de legesverordening van uw gemeente.
Let op! U moet ook leges betalen wanneer:
- u de aanvraag intrekt;
- de omgevingsdienst stopt met de behandeling van de aanvraag;
- uw aanvraag wordt geweigerd: u krijgt dan geen vergunning.
Uw gemeente verstuurt de rekening voor de leges.
Uw plannen vooraf toetsen
Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost geld. U betaalt namelijk voor het behandelen van uw aanvraag. Ook als u de vergunning niet krijgt. Bij ingewikkelde plannen adviseren wij u daarom om de plannen vooraf te laten testen op kans van slagen. Dit noemen we een vooroverleg. Voor een vooroverleg moet u betalen. U kunt meer informatie vinden over vooroverleg op de website van de omgevingsdienst in uw regio.