25 jaar kennissamenwerking binnen het Gelders Ondergrond Overleg

Het Gelders Ondergrond Overleg (GOO) viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Een mooi moment om stil te staan bij het ontstaan, de ontwikkelingen en de toekomst van deze belangrijke organisatie.

Wat is het GOO?

Het GOO is een samenwerking tussen gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen en de provincie Gelderland, gericht op het delen van kennis over bodem en ondergrond. Door deze samenwerking is het mogelijk effectiever in te spelen op uitdagingen die de bodem met zich meebrengt. Samen dragen ze bij aan een vitale Gelderse bodem.

Het ontstaan van het GOO

De geschiedenis van het GOO begint in 1980, toen ontdekt werd dat in Lekkerkerk een nieuwbouwwijk op vervuilde grond was gebouwd. Deze vervuiling kon schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en het milieu. Het was een duidelijk signaal dat er actie ondernomen moest worden. De ontdekking in Lekkerkerk leidde tot de invoering van de Interim Wet Bodemsanering in 1983, waarmee gemeenten vervuilde bodem konden opsporen en saneren (schoonmaken).

In 1987 trad ook de Wet Bodembescherming in werking. De twee wetten stelde de vervuiler verantwoordelijk voor het opruimen van de vervuilde grond. Is de vervuiler niet te achterhalen, dan kan de overheid de eigenaar van de grond verantwoordelijk stellen.

Om bodemproblemen aan te pakken, bundelden gemeenten Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn hun kennis. Later sloten ook gemeente Zutphen en Ede zich aan, wat leidde tot de oprichting van het Gelders Bodem Beraad (GBB), de voorloper van het huidige GOO. Inmiddels zijn alle Gelderse gemeenten, omgevingsdiensten en de provincie betrokken bij het GOO. Deze uitbreiding laat zien hoe belangrijk kennissamenwerking is geworden in het aanpakken van bodemvraagstukken.

Wat doet het GOO?

Het GOO richt zich op kennisdeling en afstemming rond belangrijke onderwerpen, zoals:

  • Bodemverontreiniging: Preventie, beheer en verbetering/sanering
  • Energietransitie in relatie tot bodem en ondergrond: Verkennen van mogelijkheden om de bodem in te zetten voor duurzame energie.
  • Klimaatadaptatie in relatie tot bodem en ondergrond: Onderzoeken hoe we onze bodem kunnen gebruiken om beter om te gaan met klimaatverandering.
  • Bodemgezondheid: Werken aan een gezonde bodem in landbouw, natuur en steden.

Het GOO organiseert specials waarin kennis wordt gedeeld en praktische denkrichtingen en oplossingen worden ontwikkeld. Ook zijn er werkgroepen die zich bezighouden met bodem onder de Omgevingswet en Data & Informatie. De kennissamenwerking helpt gemeenten, omgevingsdiensten en andere partijen bij hun aanpak van bodemvraagstukken.

Blik vooruit

Het Gelders Ondergrond Overleg heeft met zijn 25-jarige geschiedenis bewezen dat samenwerking essentieel is voor effectieve bodembescherming. Martien Bult, adviseur Programma Vitaal Platteland, Team Water en Accounthouder Vitens/Provincie Gelderland zegt: “Twee weten meer dan één! Door samen te werken, vergroot je ook het draagvlak voor beslissingen.”

Nu we 25 jaar GOO vieren, kijken we ook naar de toekomst. De druk op onze bodem neemt toe, want de maatschappelijke opgaven zijn groot. Daarom is de kennissamenwerking binnen het GOO zo belangrijk. Samen blijven we werken aan denkrichtingen en oplossingen, nu en in de toekomst.

Meer weten?

Op deze pagina vind je meer informatie over het GOO en het 25-jarig bestaan! Tijdens de GOO Platformdag op 17 oktober 2024 was er ook aandacht voor het jubileum. De terugblik op deze dag lees je via deze link.