Week-nieuwsbrief Bodem+ (18 2023)
1. Co Molenaar: ‘We kunnen veel van elkaar leren, ook internationaal!’
‘Er is nog veel meer kennis over bodem- en grondwaterbeheer op te halen dan we nu doen, zowel op regionaal als internationaal niveau’, stelt Co Molenaar, vast. De senior-adviseur bodem en water bij Rijkswaterstaat gaat met pensioen. In vele internationale netwerken vertegenwoordigt Co Molenaar Nederland.. Ook werkt hij in programma’s die gericht zijn op economische diplomatie: Partners for International Businesses (PIB’s). Echt slechts een greep. En dat doet hij niet alleen, maar vaak samen met Margot de Cleen. Maar nu gaat Co met pensioen, en daarom is voor hem de vloer. Lees het interview.
2. VTH netwerkbijeenkomsten over bodem en het DSO: terugkijken mogelijk!
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet gaan de meldingen voor bodemactiviteiten via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Om te informeren en ervaringen uit te wisselen, organiseerde de VNG(Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen met Rijkswaterstaat IPLO twee VTH Netwerkbijeenkomsten over bodem. De opnames van de bijeenkomsten en de presentaties zijn terug te kijken. Lees verder.
3. Gemeenten moeten optreden tegen rubberkorrels op kunstgras
De rubberkorrels op kunstgrasvelden zijn bewezen schadelijk voor het milieu. Gemeenten horen dit te weten en zijn verplicht om erop te handhaven. Dat blijkt uit vier uitspraken van de Raad van State. Die stelde de bezorgde ouders van kinderen die sporten op kunstgras, verenigd in Stichting InStrepitus, in het gelijk. Het zijn de eerste paar uitspraken in een reeks van tientallen zaken die de stichting heeft aangespannen tegen gemeenten in Nederland. “Deze zaken hebben maatschappelijk verandering in gang gezet”, zegt de advocaat van de stichting, Rogier Hörchner. Lees verder op de website van Zembla.
4. Kamervragen vergunningverlening bouw door onvoldoende waterkwaliteit
Kamerleden Tjeerd de Groot, Faissal Boulakjar en Lisa van Ginneken (D66) stelden op 19 april Kamervragen over de gevolgen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) voor de vergunningverlening in de bouw- en infrasector. Dit deden zij naar aanleiding van het rapport van branchevereniging Bouwend Nederland over het effect van het niet halen van de KRW-doelen op vergunningverlening. Lees verder op de website van de Unie van Waterschappen. Lees verder ook:
· Na de stikstofcrisis komt de watercrisis (RTL Nieuws).
· Vewin wil extra inspanning terugdringen nitraatuitspoeling (waterforum.net)
5. Analysis: Second time lucky for an EU soil health law?
Seventeen years after the European Commission first proposed a law on soil health, it is planning to do so again in June. Will the new proposal succeed where the last failed, and finally establish a baseline for soil health in Europe? With a blanket ambition of healthy EU soils by 2050, the new soil health law is billed to set common definitions of soil health, harmonise indicators to monitor soil quality and possibly introduce binding, time-bound targets to restore soil.
6. Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten
· BRO nieuwsbrief april – Basisregistratieondergrond
In deze nieuwsbrief onder meer:
o BRO 3D binnenkort klaar voor gebruik
o Nieuwe functionaliteiten Bronhouderportaal
o Consultatie wijziging Wet Bro
o Prioriteiten tweede kwartaal
o BRO’tje: Verzilting en de BRO
· Week van Ons Water (1 t/m 14 mei, diverse locaties)
De voorjaarseditie van de Week van Ons Water vindt plaats van maandag 1 mei t/m zondag 14 mei. Tijdens de Week van Ons Water worden er door heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd. Van rondleidingen en open dagen op locaties die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, tot aan allerlei mooie wandel-, boot of fietstochten en spannende excursies.
· GeoWeek van 8 tot en met 12 mei 2023 (Bodemplus.nl)
Tijdens de GeoWeek krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. In heel Nederland gaan leerlingen van 10 tot 15 jaar op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector.
· Kennis- en innovatie dag voor water en bodem (9 mei, Den Bosch)
Als water- en bodemprofessionals werken we met elkaar aan het ontwikkelen van kennis en innovatie voor water- en bodemvraagstukken, zoals voldoende en schoon water en een gezonde bodem. En dat is hard nodig: het klimaat verandert en de druk op de schaarse ruimte in Nederland neemt toe. We hebben daarom de ambitie om water en bodem sturend te laten zijn bij keuzes over de ruimtelijke inrichting van Nederland. Om de samenwerking op kennis en innovatie verder aan te jagen, elkaar te inspireren en van elkaar te leren, organiseert DG Water en Bodem van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met de Topsector Water en Maritiem, Rijkswaterstaat, ministerie van LNV, Deltaplatform en Dutch Soil Platform met medewerking van vele anderen een inspirerende en interactieve conferentie.
· Webinar Werken in en met verontreinigde bodem (9 mei, CROW)
CROW-publicatie 400 ‘Werken in en met verontreinigde bodem’ is een systematiek voor het bepalen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s en de bijbehorende beschermende maatregelen waarbij risicogestuurd werken centraal staat. De Online Kennismodule is op diverse punten herzien. Wil je weten wat de veranderingen zijn en welke invloed dat mogelijk heeft op je werkzaamheden? Meld je dan aan voor het webinar op dinsdag 9 mei. Kom je ook?
· BRO-event Rijkwaterstaat (9 mei, Utrecht)
Rijkswaterstaat is benieuwd naar ervaringen van leveranciers en gebruikers van BRO-data. Op 9 mei organiseert Rijkswaterstaat daarom een zakelijk event onder de naam ‘Naar een betere BRO’ voor alle haar toeleveranciers en marktpartijen die werken met de BRO. Jouw kennis en ervaring zijn zeer welkom!
· NOVI-conferentie (10 mei)
In het kader van het programma NOVEX wordt in 2023 gewerkt aan het leggen van de ruimtelijke puzzel. Met de NOVI-conferentie willen we aan dit proces concreet bijdragen door te inspireren, goede voorbeelden te laten zien en praktische handvaten te geven. Dit doen we aan de ene kant, door een sterk inhoudelijk maar zeker ook inspirerend plenair programma aan te bieden waar koplopers het podium krijgen en aan de andere kant, door een aanbod van diverse workshops waarin specifieke onderwerpen verdiept worden.
· Kennis-in-de-regio-x-kbs-bijeenkomsten-ijsselmeer.pdf (11 mei, Lelystad)
Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En wie heb je nodig om slagvaardig aan het werk te gaan? Op donderdag 11 mei komt dit en meer aan bod tijdens de bijeenkomst van ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’, op het Stadhuis van Lelystad.
· Kenniscafé Grondwater ‘Grondwater: onzichtbaar en onmisbaar (16 mei, Veenendaal)
‘Grondwater: onzichtbaar en onmisbaar’, wellicht heb je deze zin voorbij zien komen. Het is de titel van de brief die de Studiegroep Grondwater uitbracht in december. Hierin staan 10 adviezen om de problematiek rondom grondwater aan te pakken. Maar hoe ga je hiermee aan de slag?
· Nationaal Engagement Evenement over de EU bodem missie (17 mei, Dronten)
Het doel van de bijeenkomst is om alle belanghebbenden betrokken bij bodem- en landbeheer met elkaar in contact te brengen om samen te gaan werken aan gezonde bodems in Living Labs. Het gaat om alle bodems, dus bodemgebruik in de landbouw, in de stad, in de natuur en in industriegebieden. De workshop presenteert de tools en ondersteuning die NATI00NS levert om Living Labs voor bodemgezondheid op te zetten. Denk aan het speciale online matchmaking platform, te gebruiken om in contact te kunnen komen met potentiële partners in andere landen om gezamenlijk een voorstel in te dienen. Tenslotte wordt de EU-call hiervoor verder toegelicht.
· Nationaal Programma Bodem en Ondergrond (23 mei, Utrecht; zie bijlage)
Graag nodig ik u uit voor een expertmeeting in het kader van het Nationaal Programma Bodem en Ondergrond. Het ministerie van IenW heeft het initiatief genomen om het programma Bodem en Ondergrond te ontwikkelen, samen met medeoverheden, andere departementen, deskundigen en stakeholders. In deze expertsessie willen graag uw kritische blik op de eerste ideeën en willen graag uw kennis, ervaring en ideeën benutten. Daarmee wordt het programma sterker en sluit het beter aan op waar vanuit verschillende opgaves (denk aan vitale bodems, landbouw, klimaat) en verschillende overheden behoefte aan is.
· Kweekvijver Programma Afbouw Nazorg (25 mei, online)
Het Programma Afbouw Nazorg is gestart: de eerste afbouwscans zijn gestart, evenals twee onderzoeksprojecten. Onderdeel van het programma is ‘de Kweekvijver’ een tweemaandelijkse, informele bijeenkomst waarin je inspiratie, kennis en ideeën kunt halen én brengen. De eerste Kweekvijver vindt plaats op 25 mei 2023. In deze Kweekvijver schetsen we kort de stand van zaken in het programma, gevolgd door een inspirerende spreker.
· Bijeenkomst Platform Bronbemalen ‘Grondwatergebruikssystemen in de BRO’ (16 juni, Ede)
In de Basisregistratie Ondergrond (BRO) staan sinds 1 juli 2022 ook gegevens over grondwatergebruikssystemen. (Binnenkort) dus ook die van uw bemalingsproject. Hoe kunt u deze gegevens aanleveren? En gebruiken? Wat is de rol van de bronhouder (het waterschap) en de bemaler in dit proces? Daarover gaat deze bijeenkomst.
7. Divers nieuws over de Omgevingswet
· Gemeenten let op: specifiek bodembeleid vervalt bij komst Omgevingswet (Omgevingsweb)
Door de komst van de Omgevingswet moeten gemeenten in actie komen om te voorkomen dat gebiedsspecifiek bodembeleid per 1 januari vervalt. Dit omdat het niet terecht komt in het tijdelijk deel van het Omgevingsplan. Er gaat namelijk maar een beperkt deel automatisch over.
· Overgangsrecht Omgevingswet: de belangrijkste aspecten op een rij (Omgevingsweb)
Om de overgang van het huidige stelsel naar het nieuwe stelsel soepel te laten verlopen, is er voorzien in overgangsrecht. Caspar Delissen bespreekt de belangrijkste aspecten van het overgangsrecht. Hij neemt je mee in de wijze waarop de huidige bestemmingsplannen transformeren naar het omgevingsplan, de status van bestaande vergunningen en de mogelijkheden om lopende procedures onder huidig recht af te wikkelen.
· De Omgevingswet: vernieuwing op veel terreinen (Omgevingsweb)
· Volgende week vervanging ebMS-certificaten in het DSO (Aan de slag met de Omgevingswet)
· Evenementenagenda mei 2023 (Aan de slag met de Omgevingswet)
8. Divers nieuws over Natuurlijk Kapitaal en duurzaam bodemgebruik
· Minder gezondheidsklachten bij mensen met een groene tuin (WUR)
Meer groen in particuliere tuinen is niet alleen nodig voor klimaatadaptatie en biodiversiteit in steden. Het lijkt ook grote invloed te hebben op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van Wageningen University & Research en het Nivel naar de relatie tussen het hebben van een tuin en gezondheid.
· Gemeenten willen rol pakken in gebiedsprocessen (VNG)
Om ook in de toekomst een vitaal landelijk gebied te behouden is het hard nodig dat gemeenten hun bijdragen kunnen en gaan leveren om te komen tot een duurzaam en samenhangend perspectief in hun regio’s. Gemeenten willen die rol pakken en zoeken daarbij de onderlinge samenwerking.
· Oproep: betere bescherming nodig tegen bestrijdingsmiddelen (h2owaternetwerk.nl)
Zorg voor een veilige leef- en werkomgeving, bescherm de biodiversiteit en waterkwaliteit en stem tegen de Europese verlenging van toelating van glysofaat. Dat is de oproep van een brede coalitie van organisaties aan de overheid in het Maatschappelijk Manifest Bestrijdingsmiddelen.
· Organisaties: bescherming tegen bestrijdingsmiddelen moet beter (rd.nl)
· Gewasbescherming en gevoelige functies in het landelijk gebied (Omgevingsweb)
· ‘De natuur is geen kostenpost’ (Omgevingsweb)
9. Divers nieuws over Circulaire economie
· Circulaire economie vraagt ruimtelijke keuzes (PBL)
Om in de komende decennia te kunnen voldoen aan de ruimtevraag van circulaire bedrijven is het belangrijk dat circulaire economie hoger op de agenda van het omgevingsbeleid komt. Anders dreigt de ontluikende circulaire economie vast te lopen door ruimtegebrek en onomkeerbare keuzes, bleek tijdens een seminar over de toekomst van bedrijventerreinen in een circulaire economie, dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op 20 april organiseerde.
· PBL mist doordachte beleidsaanpak voor circulaire economie (AfvalOnline)
· Resultaten Kennisprogramma Circulair Terreinbeheer Rijkswaterstaat (11 mei, online)
Nieuwsgierig naar de nieuwste resultaten van het Circulair Terreinbeheer Kennisprogramma? Sluit dan aan bij de online sessie op donderdagmiddag 11 mei 2023. Onderzoekers van Wageningen University & Research presenteren dan de resultaten van twee jaar onderzoek (t/m 2022). De presentatie vindt plaats tussen 13.30 uur en 15.30 uur, via Teams.
· Circulaire afvalscheidingstechnologie in aankomst? (AfvalOnline)
· Zonder samenwerking geen circulaire economie (AD)
· Prijswinnende publicatie schetst circulaire toekomst voor ijzerhoudend slib (kwrwater.nl)
· Meer CO2, stikstof en as: import van buitenlands afval verontreinigt Nederland (Follow the Money)
10. Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering
· Nationaal Symposium Bodemenergie (11 mei, Utrecht)
Op donderdag 11 mei staat het jaarlijkse Nationaal Symposium Bodemenergie op het programma. Net als vorig jaar vindt dit evenement plaats in het hoofdkantoor van asr in Utrecht. Verschillende sprekers zullen met interessante lezingen, zowel plenair als in parallelsessies, de bezoekers van veel nieuwe kennis en inzichten voorzien. Daarnaast wordt tijdens dit event ook de inmiddels traditionele en prestigieuze WKO Duurzaamheid Award uitgereikt.
· Extra pakket maatregelen dicht gat tot klimaatdoel 2030 (Rijksoverheid)
Klimaat- en energieminister Jetten heeft vandaag namens het kabinet extra maatregelen aangekondigd om de klimaatdoelen in 2030 te halen. Met dit pakket maakt Nederland in een keer de benodigde inhaalslag, worden de lusten en lasten zo eerlijk mogelijk verdeeld en de groene economie van de toekomst versterkt. Van alle sectoren wordt een extra bijdrage gevraagd. De maatregelen zorgen voor een extra uitstootvermindering van circa 22 megaton, waarmee de doelstelling van 55%-60% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 naar verwachting gehaald wordt.
· Belangrijkste energie-infrastructuurprojecten in de provincies in beeld (ipo.nl)
Provincies hebben samen met onder andere netbeheerders en gemeenten een eerste provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK) ontwikkeld. Daarin zijn energie-infrastructuurprojecten geselecteerd die belangrijke regionale ontwikkelingen zoals woningbouw en mobiliteit ondersteunen en daarom als eerste worden uitgevoerd.
· Landelijk bodemonderzoek start boringen: waar kan aardwarmte worden gewonnen? (Warmte365)
· Rutte en Jetten tekenen voor Noordzee als groene energiecentrale (BNR Nieuwsradio)
· Nederlands windpark wordt gekoppeld aan stroomkabel met VK (NOS)
· Laatste obstakel weggenomen voor ‘cruciale’ klimaatmaatregelen EU (rd.nl)
· Veel bossen trekken het ’s zomers niet meer, dan nemen ze geen CO2 meer op (NRC)
· 12 miljard euro toegekend aan duurzame projecten (Rijksoverheid)
11. Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling
· Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen officieel geopend (Deltares)
Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen is op 21 april officieel geopend tijdens het Tenth International Symposium on Land Subsidence (TISOLS). Bodemdalingsexperts van over de hele wereld kwamen een week lang bij elkaar om te praten over de laatste inzichten en methodes op het gebied van bodemdaling. De laatste dag vond plaats in Gouda en stond in het teken van wetenschap en beleid bij elkaar brengen.
· Bestuurlijke afspraak om landelijke maatlat toe te passen (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
Een paar weken geleden is de Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving uitgebracht. Op 19 april heeft het Rijk met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) afgesproken om de maatlat vanaf nu zoveel mogelijk toe te passen.
· Klimaatlat voorlopig niet juridisch afdwingbaar (binnenlandsbestuur.nl)
· De dwingende klimaatbestendige regels van Rijnland als voorbeeld (h2owaternetwerk.nl)
· Webinar Landelijke maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving (17 mei, zie bijlage)
· Water en bodem leidend, maar wat zijn de meerkosten van klimaatadaptief bouwen? (Omgevingsweb)
· Vlaamse gemeenten maken werk van opvang regenwater (h2owaternetwerk.nl)
12. Tweede Kamer is klaar met de Ladder: weg met barrières buitenstedelijk
Het kabinet moet belemmeringen voor buitenstedelijk bouwen uit de Ladder voor Duurzame Verstedelijking verwijderen en zo woningbouw versnellen. Dat staat in een motie die de Tweede Kamer woensdag aannam. De motie staat haaks op de NOVI en het huidig beleid van minister Hugo de Jonge, al staat die wel steeds meer open voor uitleglocaties. Lees verder op de website van Stadszaken.
13. Twintig procent meer drugslabs ontmanteld
Vorig jaar heeft de politie 20 procent meer productielocaties van synthetische drugs ontmanteld dan het jaar ervoor. Daarmee ligt het op hetzelfde niveau als in 2019 en de jaren daarvoor. Het aantal ontdekte hennepplantages zakte juist in 2022, net als het aantal gevonden dumpingen van drugsafval. In Zuid-Holland verdubbelde het aantal gevonden labs waar synthetische drugs wordt gemaakt, in Noord-Nederland was er een verdrievoudiging. Lees verder op de website van Binnenlands Bestuur.
14. Advieskamer Bodembescherming: Levensduur drainagemat NAUE voor stortplaats voldoende
Een drainagemat voor afdekking van een stortplaats kan gelijkwaardig zijn aan een zanddrainagelaag zoals die is voorgeschreven in de Richtlijn Dichte Eindafwerkingen van afval- en reststofbergingen. De drainagemat Secudrain 131 C wE401 131C van producent NAUE GmbH & Co KG is als gelijkwaardig beoordeeld door de Advieskamer Bodembescherming. Lees verder op de website van SIKB.
15. PFAS: van wondermiddel tot opstapelend probleem
Dagelijks maak je gebruik van PFAS. Dat stofje zorgt ervoor dat je eitje niet aanbakt en je regenjas waterafstotend is. Maar PFAS-stofjes komen ook in de natuur en kunnen slecht zijn voor je gezondheid. De Europese Unie denkt daarom aan een totaalverbod op PFAS. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom dat zo is, legt verslaggever Bart Reijnen uit in deze video.
16. Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
· NX Filtration mag 700 miljoen liter water uit grond en Twentekanaal halen om drinkwater in de toekomst veilig te stellen (AD)
NX Filtration in Hengelo krijgt van de provincie Overijssel toestemming om jaarlijks 700.000 kuub water uit de bodem en uit het Twentekanaal te pompen. Het bedrijf, dat afval- en oppervlaktewater tot drinkwater weet te zuiveren, heeft dat water zelf nodig voor zijn nieuwe fabriek waarin het z’n technologie ontwikkelt.
Provincie Gelderland
· Kwaliteit Gelders grondwater voor drinkwaterproductie verder achteruit (h2owaternetwerk.nl)
De kwaliteit van het grondwater in de grondwaterbeschermingsgebieden in Gelderland is in de afgelopen jaren niet vooruit- maar achteruitgegaan. “We meten in het grondwater steeds vaker en in steeds hogere concentraties gewasbeschermingsmiddelen uit de landbouw”, schrijven Gedeputeerde Staten in een brief aan de Provinciale Staten. Het college bezint zich op aanvullende bescherming van het grondwater en kijkt daarbij ook naar verplichtende maatregelen.
· Gelderland werkt verbeterde grondwaterkwaliteit (WijGelderland)
· Dijk Betuwepand wordt versterkt, Oostkanaalweg half jaar dicht (AD)
· Dumping drugsafval in Aalten, tweede lozing binnen twee weken (regio8.nl)
Provincie Groningen
· Op weg naar erkenning, herstel en perspectief (Rijksoverheid)
Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) presenteerden op 25 april in Garmerwolde een uitgebreid pakket aan maatregelen om de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie in Groningen milder, makkelijker en menselijker te maken. Daarnaast investeert het kabinet 30 jaar lang € 250 miljoen per jaar voor de verduurzaming, leefbaarheid en het economisch perspectief van Groningen en Noord-Drenthe.
· Kabinet biedt Groningen 22 miljard euro voor inlossen ereschuld (RTV Noord)
· Regio: Kabinetsreactie schiet tekort (Provincie Groningen)
· Kom op 13 mei kijken bij de Dubbele Dijk (Provincie Groningen)
De Dubbele Dijk bij Bierum is een proef, een alternatief voor het verhogen en verbreden van een dijk. Op 13 mei kunt u zelf een kijkje nemen bij deze innovatieve dijk. We vertellen over het hoe en waarom van deze manier van dijkversterking. Ook kunt u kennismaken met de mensen die er experimenteren met zilte teelt en aquacultuur.
· Provincie in gesprek in deelgebieden over Transitie Landelijk Gebied (Provincie Groningen)
Provincie Fryslan
· Gezamenlijk plan voor het Waddengebied (Rijksoverheid)
Waterveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid zijn een aantal van de onderwerpen waar het vastgestelde Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026 op gaat focussen. Na het toekennen van de status Natuurlijk Werelderfgoed door UNESCO in 2009 voor de Waddenzee, werd het tijd voor een andere kijk op dit unieke natuurgebied. Het uitvoeringsprogramma is een eerste uitwerking van de Agenda voor het Waddengebied 2050.
· Rechter legt gasproject bij Schiermonnikoog stil (nos.nl)
De bouw van een boorplatform op de Noordzee bij Schiermonnikoog is door de voorzieningenrechter stilgelegd vanwege mogelijke natuurschade. Het is volgens de rechter niet duidelijk hoeveel invloed de stikstofuitstoot zal hebben op de Natura 2000-gebieden in de buurt.
Provincie Drenthe
· De verzakte huizen in Nieuw-Amsterdam (NPO Radio 1)
Door inklinkend veen veroorzaakt door klimaatverandering, onttrekken van grondwater door de landbouw en een zwalkend Waterschap verzakt de grond. Meer dan honderd huizen hebben schade opgelopen. Twee onderzoeken zijn er uitgevoerd, maar een link tussen grondwater en schade wordt niet gemaakt.
· Hoe voorkom je dat vervuild afvalwater uit de oliewinning recht onder jouw huis gedumpt wordt? (KRO-NCRV)
Dat vragen steeds meer bewoners van het Drentse dorp Schoonebeek zich af. Nu de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) niet langer het afvalwater in Twente wil injecteren, maar als nieuwe locatie de lege gasvelden recht onder het dorp heeft aangewezen als de beste plek. En dat ligt heel gevoelig.
· Geplande yoghurtfabriek bij Hoogeveen verbruikt per dag 2,5 miljoen liter drinkwater (dvhn.nl)
Provincie Flevoland
· Rewilding the planet: how seven artificial islands could help a dying Dutch lake (nature.com)
Beyond the harbour walls of Lelystad in the Netherlands, dark waters stretch into the distance to meet overcast skies. On a cold winter day, there is little but the odd ship to interrupt the bleakness of Markermeer. Look carefully, however, and a smudge appears on the lake’s horizon. When the Sun shines on that distant spot, white sand glints in the light.
· Verder in gesprek over landbouw en biodiversiteit (Provincie Flevoland)
· Flevoland goed op weg met de opwek van duurzame energie (Provincie Flevoland)
Provincie Utrecht
· Kamerik-Harmelen na kavelruil klaar voor de toekomst (Provincie Utrecht)
Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben ingestemd met het Kavelruilplan Kamerik-Harmelen. Hiermee kan het kavelruilproject officieel worden afgerond en is het gebied klaar voor de toekomst. In dit project, dat al sinds 2019 loopt, zijn inmiddels honderden hectares grond geruild. Hierdoor is de landbouwstructuur verbeterd, het agrarisch wegverkeer verminderd en kan de biodiversiteit worden hersteld.
Provincie Noord-Holland
· De pijlers van de zoutdam (Rijkswaterstaat)
· Digitaal bouwen bij Selectieve Onttrekking (Rijkswaterstaat)
Provincie Zuid-Holland
· OM eist 150.000 euro boete voor onzorgvuldig gebruik van staalslakken (OM)
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 26 april in de rechtbank Rotterdam een boete van 150.000 euro waarvan 50.000 euro voorwaardelijk tegen een bedrijf uit Zuid-Holland. Het OM verdenkt het bedrijf van strafbaar handelen wat betreft de toepassing van staalslakken. Het bedrijf zou de risico’s van het gebruik kennen en ook op de hoogte zijn van de te dragen zorgplicht. Toch zou het bedrijf opzettelijk onvoldoende zorg gedragen hebben om verontreiniging van de bodem en oppervlaktewater bij het gebruik van staalslakken tegen te gaan.
· De dwingende klimaatbestendige regels van Rijnland als voorbeeld (h2owaternetwerk.nl)
Het Hoogheemraadschap van Rijnland gaat dwingende regels opleggen voor de klimaatbestendige inrichting van nieuwe grote gebiedsprojecten.
· Provincie Zuid-Holland wil ook stop op uitstoot van mogelijk gevaarlijke stoffen (NRC)
De provincie Zuid-Holland wil strengere eisen stellen aan de uitstoot van de industrie, maar vindt geen steun bij rechtbank en het ministerie.
Provincie Zeeland
· Zeeland wil PFAS-schade verhalen: toerisme en visserij getroffen (RTL Nieuws)
De visserij en het toerisme rond de Westerschelde kampen met teruglopende omzetten sinds het RIVM in mei 2022 adviseerde geen gevangen vis of schaaldieren meer te eten. De vis is te vervuild met giftige PFAS uit de Antwerpse haven, met als grootste boosdoener het chemiebedrijf 3M. De provincie Zeeland wil de schade verhalen op de Vlaamse vervuiler en heeft een meldpunt geopend voor ondernemers.
· Verder onderzoek naar PFAS in vis Westerschelde (AD)
· Geelbruine plassen en water met de zuurgraad van gootsteenontstopper: hoge boete voor bedrijf geëist (PZC)
Een bedrijf in Oude-Tonge hangt een fikse boete boven het hoofd voor milieuvervuiling. Het wordt ervoor verantwoordelijk gehouden dat een zuurgraad in een sloot naast het bedrijfsterrein werd gemeten die volgens de officier van justitie is te vergelijken met gootsteenontstopper.
Provincie Noord-Brabant
· Kennismiddag Aziatische duizendknoop (25 mei, provincie Noord-Brabant)
Op 25 mei organiseren gemeente ‘s-Hertogenbosch, Stichting Bargerveen, Brabantse Milieufederatie, Bosgroepen Zuid en de provincie een kennismiddag over de bestrijding van de Aziatische duizendknopen.
· Natuurfilm Brabantse Wal: van wad tot woud (Provincie Noord-Brabant)
Van het Markiezaat tot de Zeezuiper, van de lepelaar vogels tot de rode bosmier. Het mooie van de Brabantse Wal is het gevarieerde landschap van hoog naar laag, nat naar droog, wad naar woud, zoet naar zout. De afgelopen 2 jaar heeft natuurfilmer Mark Kapteijns de diverse landschappen van de Brabantse Wal in alle jaargetijden gefilmd.
· Breda krijgt 10 miljoen extra om klimaataanpak op de rails te zetten (bndestem.nl)
Provincie Limburg
· Aardbeving van 2,4 in de buurt van Maastricht (NOS)
In de buurt van Maastricht is vanochtend een aardbeving geweest met een kracht van 2,4. De beving is veroorzaakt door een breuklijn.
· Limburgers onvoldoende voorbereid op wateroverlast (binnenlandsbestuur.nl)
Verreweg de meeste Limburgers zijn onvoldoende voorbereid op overstromingen, zelfs niet wanneer zij in het verleden zelf slachtoffer waren van hoogwater. Mogelijk komt dat omdat mensen niet goed weten hoe ze zich op overstromingen moeten voorbereiden. Minder dan de helft van de Limburgers schat de kans groot in dat ze zelf te maken kunnen krijgen met wateroverlast.