Week-nieuwsbrief Bodem + (28 2023)
EU voornemen voor een Bodemgezondheidswet wordt voorstel voor een Richtlijn voor Bodemmonitoring en Bodemvitaliteit
Op 5 juli 2023 heeft de EU een voorstel gepubliceerd voor een Richtlijn voor bodemmonitoring en bodemvitaliteit. De richtlijn was aangekondigd in de EU Bodemstrategie. Met de richtlijn geeft de Commissie een kader om bodems in 2050 in een gezonde toestand te krijgen en te houden. Zo kunnen ze bijdragen aan milieu-, maatschappelijke en economische behoeften. Lees verder op de website van Bodem+ of van de Europese Unie. Op 11 juli 2023 is het mogelijk om een webinar hierover te volgen: Presentation on the EU Proposal of the Soil Health Law (11 july). En lees verder:
· Een nieuwe EU-bodemwet voor een gezonde bodem tegen 2050! (europa.eu)
· Waterschappen positief over Europese bodemrichtlijn (Unie van Waterschappen)
· Bodemrichtlijn sluitstuk van Europees milieuoffensief (Nieuwe Oogst)
Publieke consultatie Milieuhygiënisch bodemonderzoek van de BRO
Op woensdag 5 juli 2023 start de publieke consultatie voor de catalogus Milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD). Deze consultatie is de eerste voor het domein Milieukwaliteit van de BRO. De catalogus gaat alleen over de bestaande (IMBRO/A) gegevens. We doen de bestaande gegevens als eerste, omdat we verwachten dat hier de grootste (her)gebruikswaarde ligt. De consultatie loopt tot en met 30 augustus 2023. Jouw inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is gemakkelijk en kan digitaal. Lees verder op de website van Bodem+ of op de website van de BRO.
Verzamelbrief bodem en ondergrond juli 2023
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 6 juli 2023 met een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over diverse onderwerpen op het gebied van bodem en ondergrond. De verzamelbrief bodem en ondergrond gaat onder andere over het verondiepen van diepe plassen, niet genormeerde stoffen, microplastics en het versterken van het kwalibo-stelsel. Lees verder.
Wijziging Regeling bodemkwaliteit 1 juli 2023 (actualisatie normdocumenten)
Op 28 juni 2023 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit een actualisatie van de normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 juli 2023. Lees verder op de website van Bodemplus of op de website van IPLO.
De Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten, thema Vondst, staat online
De Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten (hierna: wegwijzer) biedt gemeenten handvatten hoe om te gaan, in het kader van openbare orde en veiligheid, met ontplofbare oorlogsresten. De wegwijzer voorziet in de informatie over mogelijke routes, de eindbestemming en verschillende manieren om ergens heen te reizen in de wereld van ontplofbare oorlogsresten. Waar en hoe je uiteindelijk als gemeente op je eindbestemming aankomt besluit je als gemeente zelf. Lees verder op de website van het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten.
Beantwoording kamervragen over staalslakken
Staatssecretaris Heijnen beantwoordde op 4 juli 2023 kamervragen over het bericht ‘Meer giftige zware metalen komen in grondwater dan gedacht door ‘staalslakken’: ‘Het maakt al het leven kapot”. Lees verder op de website van Bodem+.
Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten
· Jaarcongres SIKB: Ondersteboven (3 oktober, Den Bosch)
Het Jaarcongres 2023 zet de bodem op zijn kop: het presenteert de skyline van de benedenwereld. Wie werkt in de bodem, met het water of een nieuwe archeologische archieflade opentrekt is gediend met de beelden en de verhalen daarover. Net als de opdrachtgevers, de bestuurders en de politieke vertegenwoordigers. Die beelden en verhalen kunnen de ondergrondse- en bovengrondse inrichting van Nederland onderbouwen. Bij het SIKB Jaarcongres 2023 op 3 oktober komt de bodem boven. Het volledige programma van het Jaarcongres staat vast, download hier het programmaboekje.
· Over EnvironChemTox symposium: ‘Environmental occurrence, hazard and risk of PFAS’ – MilieuChemTox (6 oktober, Amsterdam)
Following the successful edition in September 2022, the NWO/TTW project ‘Exposure, hazard and risk of PFAS in aquatic and terrestrial ecosystems’ in collaboration with MilieuChemTox section of the KNCV, will organize a second PFAS symposium in 2023. We therefore would like to invite all colleagues interested in presenting their work on the environmental occurrence, fate and exposure, ecotoxicity and bioaccumulation, and the possible eco(toxico)logical risks of PFAS to submit an abstract for this symposium.
· NSTT No-Dig Event (11 en 12 oktober, Nijkerk)
Ontdek de toekomst van ondergrondse infrastructuur op het NSTT No-Dig Event 2023! Hét Event dat u niet mag missen als u geïnteresseerd bent in ondergrondse infrastructuur. Met een netwerk van ongeveer 2000 vakgenoten, meer dan 100 exposanten, boeiende demonstraties en een uitgebreid lezingenprogramma belooft dit event dé plek te zijn waar professionals samenkomen om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van water, gas, elektriciteit en riool met elkaar te delen.
· Vooraankondiging: Schakeldag 2023 is op 30 oktober
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) organiseert de Schakeldag 2023 op maandag 30 oktober in ‘s-Hertogenbosch. Dit kennisevenement staat in het teken van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Reserveer 30 oktober daarom vast in uw agenda.
Divers nieuws over de Omgevingswet
· Wijzigen omgevingsplan: keuzehulp instrumentarium van de VNG (IPLO)
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten gemeenten hun omgevingsplan kunnen wijzigen. Of de mogelijkheid hebben ervan af te wijken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkelde een keuzehulp bij het maken van de afweging en welke instrumenten daarbij in te zetten.
· Overgangstermijnen bekend voor omgevingsplan, omgevingsvisie en waterschapsverordening (IPLO)
De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking. Nu zijn ook de overgangstermijnen voor de decentrale instrumenten bepaald. Dit geeft duidelijkheid over wanneer het nieuwe omgevingsplan, de omgevingsvisie en de waterschapsverordening klaar moeten zijn. De duur van overgangstermijnen is in overleg met de bestuurlijke koepels bepaald.
· Modelverordening leges geactualiseerd i.v.m. Omgevingswet (VNG)
De VNG publiceerde een geactualiseerde versie van de Modelverordening leges voor 2024, als de Omgevingswet in werking treedt. De implementatiehandleiding en de transponeringstabel zijn ook aangepast.
· Plan-milieueffectrapportage bruidsschat (Aan de slag met de Omgevingswet)
Onder de Omgevingswet verhuist een aantal regels van het Rijk naar gemeenten en waterschappen. Dit heet ook wel de ‘bruidsschat’. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zijn gestart met het uitvoeren van een plan-milieueffectrapportage (plan-mer) voor de bruidsschat.
· Minister De Jonge: Omgevingswet deugt wel (binnenlandsbestuur.nl)
· Omgevingsoverleg in het Omgevingsloket wordt conceptverzoek (Aan de slag met de Omgevingswet)
· Onteigening onder de Omgevingswet (Omgevingsweb)
· Milieuregels in het Bal (Omgevingsweb)
· ‘Omgevingswet wordt een playground voor de commerciële advocatuur’ (binnenlandsbestuur.nl)
· Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet 3 juli 2023 (Aan de slag met de Omgevingswet)
· Evenementenagenda | juli 2023 | Aan de slag met de Omgevingswet
Divers nieuws over Natuurlijk Kapitaal en duurzaam bodemgebruik
· Natuurbeleid kost meer tijd en geld dan voorzien (binnenlandsbestuur.nl)
Om natuurdoelen te halen is een ‘verregaande verandering nodig’ van de agrarische bedrijven stellen PBL en Wageningen University en Research.
· Lessen uit 10 jaar Natuurpact, Derde lerende evaluatie van het Natuurpact (IPO)
Divers nieuws over Circulaire economie
· Impressie landelijke CT-dag 2023: Denken en werken met grondstoffen (Circulair Terreinbeheer)
Maandag 19 juni vond (alweer de negende) landelijke bijeenkomst van het programma Circulair Terreinbeheer plaats. Meer dan 80 deelnemers spraken in het mooie Omnia gebouw op de campus van Wageningen University & Research over ‘Denken en werken met grondstoffen’. Een impressie.
· Nieuwe fase circulaire infrastructuur (Rijkswaterstaat)
‘Het verduurzamen van de infra is een blijvertje, de fase van pilots is voorbij. We gaan nu opschalen.’ Zo verwoordt Marion Smit, directeur Wegen en Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de boodschap van het Rijk, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen als het gaat om klimaatneutrale en circulaire infraprojecten.
· Nieuwsbrief CE in de regio, nr.6 – Afval Circulair
Rijkswaterstaat houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie zoals aansprekende praktijkvoorbeelden bij decentrale overheden, actualiteiten, beleidsdocumenten, handreikingen en inspirerende bijeenkomsten.
· Weinig voortgang circulaire economie EU (binnenlandsbestuur.nl)
· Circulaire economie Randstad ver weg (binnenlandsbestuur.nl)
Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering
· Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst (Rijksoverheid)
Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Om in 2050 een duurzaam energiesysteem te hebben, moeten we daar nu al op gaan aansturen en ons voorbereiden. De keuzes die we de komende jaren maken zijn bepalend voor 2040 en daarna. Klimaat- en energieminister Jetten heeft vandaag namens het kabinet met het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur de strategie, richtinggevende keuzes en plan voor de benodigde ruimte voor het energiesysteem van 2050 gepresenteerd.
· Kennisdag Bodem en Klimaat (14 november, Lelystad, zie bijlage)
Wat kan jij doen om klimaatverandering tegen te gaan? Of om beter bestand te zijn tegen weersextremen door klimaatverandering? Tijdens deze kennisdag vertelt metereoloog Gerrit Hiemstra je op inspirerende wijze meer over de klimaatverandering en wat ervoor nodig is om deze tegen te gaan. We maken dit praktisch toepasbaar in een aantal interactieve workshops. Hoe kunnen we vanuit de landbouw met o.a. goed bodembeheer omgaan met klimaatverandering? Kennis vanuit diverse onderzoeksprogramma’s vormt hierbij een belangrijke basis.
· Kabinet wil zoveel mogelijk groene energie in 2050, zware industrie mag blijven (NU.nl)
Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling
· Subsidieregeling stimulering uitvoering maatregelen Deltaplan Agrarisch Waterbeheer gepubliceerd
De regels voor subsidie ter stimulering van de uitvoering van maatregelen van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Voor meer informatie: Impulsregeling DAW: versnelling aanpak agrarische wateropgaven.
· Call open voor onderzoek naar droogte in de bebouwde omgeving (NWO)
Door de klimaatverandering is er sprake van een toenemende droogte die grote uiteenlopende schadelijke gevolgen heeft in de gebouwde omgeving. NWO wil met de NWA-call Droogte in de bebouwde omgeving (DroBE) bijdragen aan inzicht in en handelingsopties tegen de droogteproblematiek in de gebouwde omgeving.
· Informatie- / netwerkbijeenkomst ‘Droogtebestendigheid in de Bebouwde Omgeving’ (Utrecht, 12 september)
Op 12 september organiseert NWO een informatie- en netwerkbijeenkomst voor de NWA-call ‘Droogte in de bebouwde omgeving’ (DroBE). NWO nodigt onderzoekers (alfa, bèta en gamma), maatschappelijke en commerciële partners uit om deze bij te wonen. Het doel van de bijeenkomst is onder andere om uitleg te geven over de procedure en om te netwerken.
· GCA-Annual-Report-2022 (GCA)
Learn more about how GCA worked to promote global cooperation and collaboration on adaptation, bringing together governments, international organizations, the private sector, civil society, and other stakeholders to scale and accelerate adaptation in our 2022 Annual Report
· Toolkit for Youth on Adaptation & Leadership (GCA)
Our new Toolkit for Youth on Adaptation & Leadership equips young people with the knowledge and skills to engage in climate adaptation policy, advocacy and action. The toolkit was developed by the CARE Climate Justice Center with the financial support of Norad.
· ‘Te weinig drinkwater kan een probleem worden voor bedrijven’ (VNO-NCW)
· Tools voor woningcorporaties om woningen hittebestendiger te maken (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
· Zorgen voor koelte in een land dat heter wordt (Rijkswaterstaat)
· ‘Nederlandse dijken staan onder druk door droogte’ (Waternieuws)
‘We gaan nog veel plezier beleven aan de bodem’
Sinds de start van de Bodembreed Academie (een initiatief van Bodembeheer Nederland, SIKB, en KOBO-HO), groeit zowel het aantal leermodules als gebruikers elke dag. De Bodembreed Academie wordt steeds meer als vanzelfsprekend ervaren, de deelnemers zijn enthousiast en organisaties en instellingen werken graag mee. Sonja Kooiman en Vincent Breij, betrokken vanaf het allereerste begin, vertellen over de stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen. Lees verder op de website van het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond.
VNG-reactie op wetsvoorstel over ontsluiten geo-informatie
De VNG heeft gereageerd op de internetconsultatie over het toevoegen en wettelijk verankeren van een taak aan het takenpakket van het Kadaster. Deze taak omvat het ontsluiten van geo-informatie van overheidsorganen en aangewezen instanties, waarvoor tot nu toe een wettelijke grondslag ontbrak. Lees verder op de website van de VNG.
Kamer neemt moties over wateronderwerpen aan
Op de laatste Kamerdag voor het zomerreces dienden verschillende politieke partijen 15 moties in tijdens het Tweeminutendebat Water. Alle moties gingen over onderwerpen die tijdens het jaarlijkse Commissiedebat water aan de orde kwamen. De moties gingen onder andere over een landelijke vergunning- of meldplicht voor grondwateronttrekkingen, Chemours, medicijnresten en natuurontwikkelijk bij dijkversterking. Lees verder op de website van de Unie van Waterschappen.
Hoe we ontdekten wat de industrie jarenlang verborgen hield over PFAS
Op 15 juni onthulde Zembla dat chemiefabriek Chemours in Dordrecht al heel lang weet dat de stof die ze gebruiken en in het milieu lozen, schadelijk is. En dat ze daarmee dus de directe omgeving in Dordrecht zwaar vervuilen. In de nieuwe aflevering van de Zembla Podcast vertellen onderzoeksjournalisten Roelof Bosma en Marco de Lange hoe ze aan hand van geheime documenten, Amerikaanse rechtbankstukken en open source onderzoek hebben gereconstrueerd wat de industrie op welk moment wist. Lees of luister verder via de website van Zembla. Lees ook: De giftige doofpot van de chemische industrie (BNNVARA). Of luister naar: Directeur Chemours gehoord tijdens zitting in Den Haag over PFAS-doofpot (NPO Radio 1)
Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater
Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater samen. Nieuw onderzoek van het RIVM bevestigt dit. De hoeveelheid PFAS is wel lager dan eerder berekend. De hoeveelheid PFAS die mensen in Nederland via voedsel en drinkwater binnen kunnen krijgen is hoger dan de gezondheidskundige grenswaarde. Onder deze grens zijn er geen schadelijke effecten op de gezondheid te verwachten. Als mensen lange tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze waarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. Mensen kunnen daardoor gevoeliger worden voor infecties. Maar of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van meerdere factoren, zoals leefstijl. Lees verder op de website van het RIVM.
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
· Gemeente stelt besluit over omstreden zoutwinning uit (binnenlandsbestuur.nl)
De gemeente Haaksbergen stelt een beslissing over mogelijke zoutwinning in het dorp uit. Een meerderheid van de gemeenteraad volgde hiermee het advies van het college van burgemeester en wethouders. Het onderwerp stond voor woensdagavond op de agenda, maar een meerderheid van de raad pleitte ervoor om dat agendapunt te schrappen.
· Beslissing over nieuwe zoutwinning Haaksbergen uitgesteld (NOS)
· VIDEO | Haaksbergenaren verzetten zich tegen zoutreus: hier gaat het over (RTV Oost)
· Afronding verruiming Twentekanalen (Rijkswaterstaat)
Minister Harbers van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat stond 4 juli 2023 stil bij de afronding van de verruiming van de Twentekanalen. Dit deed hij samen met Rijkswaterstaat, de aannemerscombinatie Van Oord-Hakkers-Been en regionale bestuurders.
· Overijssel haalt miljoenen binnen voor natuurherstel (binnenlandsbestuur.nl)
Provincie Gelderland
· Verontreinigde grond bij Waalstrandje verwijderd (Rijkswaterstaat)
Bij een Waalstrandje vlakbij de brug Ooypoort in de Stadswaard bij Nijmegen is verontreinigde grond aangetroffen. Op donderdag 6 en vrijdag 7 juli 2023 is de verontreinigde grond zoveel mogelijk afgegraven.
· Arseen, cyanide en PAK gevonden bij Waalstrandje in Nijmegen (Waterforum)
· Weer te veel giftige stoffen, dwangsom voor Nijmeegse asfaltfabriek (RN7)
Provincie Groningen
· Bouw getijdenduiker start in augustus (Provincie Groningen)
Begin augustus begint de aanleg van de getijdenduiker in de zeedijk. De werkzaamheden gaan anderhalf tot twee jaar duren.
· Ecologische verbindingszone Meerweg opgeleverd (Provincie Groningen)
Provincie Fryslan
· Staatssecretaris komt in actie om staalslakproblemen zoals Sintrale As te voorkomen (RTV NOF)
Staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt in actie naar aanleiding van kamervragen van de PvdA en GroenLinks over de grotere milieurisico’s bij het gebruik van staalslakken als fundering in wegen zoals de Sintrale As.
· Maatregelen tegen broeikasuitstoot in veenweide lijken effectief, proef bij Aldeboarn en Vegelinsoord loopt nog door (Friesch Dagblad)
Verhoging van het slootpeil en infiltratie van graslandpercelen met water lijken geschikte instrumenten om de uitstoot van broeikassen door afbrekend veen te beperken. Dat is een van de voorlopige onderzoeksresultaten van het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden, dat ook op twee Friese locaties wordt uitgevoerd.
· Onzekerheid over draagvlak onder boeren leidt mogelijk tot uitstel klimaatvisie Wetterskip Fryslân (Friesch Dagblad)
De visie van Wetterskip Fryslân op een klimaatbestendig Fryslân vanuit het perspectief van waterbeheer wordt mogelijk pas na de zomer vastgesteld. In het algemeen bestuur waren zorgen over het draagvlak onder boeren.
· Rijk moet munitiestort in Waddenzee opruimen, vindt gemeente Noardeast-Fryslân (omropfryslan.nl)
· ‘Biodiversiteit in het dorp’ wint LF2028-Bonusprijs (Provincie Fryslan)
Provincie Drenthe
· Juridische loopgravenoorlog rond pesticiden in Drenthe: ‘Wij zijn met Meten=Weten erger dan klimaatactivitist Vollenbroek’ (dvhn.nl)
Actiegroep Meten=Weten wil een verbod op gewasbeschermingsmiddelen en is klaar voor een lange juridische strijd. Deze keer vechten ze een besluit van de provincie aan.
· Stelling: Verbod op bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt is overdreven (dvhn.nl)
Provincie Flevoland
· Een uniek zoetwatergebied behouden voor de toekomst (Plein IenW)
Het IJsselmeergebied is door mensenhanden ontstaan. Dat heeft mensen veel gebracht, maar voor de natuur waren er ook minder positieve gevolgen. Kunstmatige grenzen beperkten het leefgebied van dieren en de natuur moest haar weg vinden toen het zoutwater zoet werd. Het IJsselmeergebied is een belangrijk kruispunt voor trekkende vissen, vogels en vleermuizen en kent een enorme biodiversiteit. Rijkswaterstaat werkt met meerdere programma’s aan een herstel en ontwikkeling van de ecologische waarden, zodat dit unieke zoetwatergebied zich naar de toekomst duurzaam kan ontwikkelen.
Provincie Utrecht
· Utrecht dient Provinciaal Programma Landelijk Gebied in bij het Rijk (Provincie Utrecht)
De provincie Utrecht heeft de conceptversie van het Utrechts Programma Landelijk Gebeid (UPLG) ingediend bij het Rijk. In dit document staan de opgaven waar de provincie voor staat en de doelen die Utrecht wil bereiken om het landelijk gebied in de toekomst leefbaar, gezond en economisch rendabel te houden.
Provincie Noord-Holland
· ‘Zeer kleine’ hoeveelheden dioxine aangetroffen bij voormalige gifbelt Volgermeerpolder (NH Nieuws)
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/321357/zeer-kleine-hoeveelheden-dioxine-aangetroffen-bij-voormalige-gifbelt-volgermeerpolder
· Provincie Noord-Holland: voormalige vuilstort Groenewoud in Kortenhoef geen gevaar voor volksgezondheid en ecologie (De Gooi- en Eemlander)
Op de voormalige stortplaats Groenewoud in Kortenhoef is geen sprake van risico’s voor de volksgezondheid en ecologie. Of de vervuiling zich vesrpreid is nog onduidelijk.
Provincie Zuid-Holland
· Provincie Zuid-Holland wil dwangsom opleggen aan Chemours voor lozing trifluorazijnzuur (waterforum)
De provincie Zuid-Holland wil een dwangsom opleggen aan Chemours in Dordrecht voor een lozing van trifluorazijnzuur op het riool. De lozing valt volgens de provincie buiten de vergunning en kwam aan het licht bij een controle van DCMR Milieudienst Rijnmond.
· Zuid-Holland dreigt Chemours met dwangsom vanwege illegale lozing (RD)
· Inmiddels bijna vijftig kamervragen over PFAS-vervuiling op bordje bewindslieden (Sliedrecht24)
De fracties van D66, GroenLinks, PvdA, SP en PvdD hebben bijna vijftig vragen gesteld aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat en de ministers Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat en Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de PFAS-vervuiling.
· OZHZ houdt vol goed hun werk te hebben gedaan ondanks ernstige PFAS-waarden (Sliedrecht24)
· Pointer: PFOA-gehalte in Dordtse recreatieplas en sloten honderden keren te hoog (rtvdordrecht.nl)
· Pointer: ‘Zeer hoge concentraties PFAS gemeten in recreatieplas Merwelanden’ (Sliedrecht24)
· PFAS in water de Hoeksche Waard, opheldering gevraagd over concentraties giftige stof Chemours (AD)
· Mailbox bij advocaat en Stop PFAS Stop Chemours ‘ontploft’ na oproep (Sliedrecht24)
· Ernstig zieke oud-werknemer klaagt chemieconcern Chemours aan wegens gezondheidsproblemen (BNNVARA)
· Directie van Chemours tijdens hoorzitting: ‘Wij hebben altijd zorgvuldig gehandeld’ (Zembla)
· Tweede Kamer neemt motie ‘Nul uit de pijp’ aan (Sliedrecht24)
· Slappe bodem drijft inwoners Gouda tot wanhoop (RPL Woerden)
De slappe bodem in Gouda zorgt ervoor dat veel straten in de stad verzakken, tot groot ongenoegen van bewoners. Zo meldt het AD dat de tuinen van sommige mensen uit de wijk Kort Haarlem opeens bijna een halve meter lager liggen dan de weg. Dat zorgt voor problemen, zoals overlast door water dat de tuin in loopt bij hevige regenval en moeilijkheden bij het buiten zetten van afvalcontainers. Door de verzakkingen ontstaan bovendien breuken in de riolering en kuilen in de weg.
· Dag natte voeten! Door deze oplossing loopt de Koningin Wilhelminahaven niet meer over (pzc.nl)
spreekt over de Koningin Wilhelminahaven heeft het over het historische erfgoed van Vlaardingen, De Kroepoekfabriek en Elite Partycentrum. Maar ook over het overlopen van de kades bij hoogwater. Daar is nu iets op bedacht.
Provincie Zeeland
· Vissers, duikers en milieuorganisatie slaken noodkreet om dumpen staalslakken: ‘Stop ermee!’ (Omroep Zeeland)
Milieuorganisaties, duikers en vissers trekken opnieuw aan de bel over het gebruik van staalslakken. Ze nodigen staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat uit om met eigen ogen te zien wat het effect is van staalslakken op de Zeeuwse natuur.
Provincie Noord-Brabant
· Belangrijkste energie-infrastructuur voor middellange termijn (wijbrabant.nl)
De provincie Noord-Brabant heeft een Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (PMIEK) opgesteld. Daarin zijn 7 energie-infrastructuurprojecten geselecteerd met de hoogste maatschappelijke prioriteit. Deze prioritering vormt belangrijke inbreng voor de netbeheerders, die het PMIEK meenemen in het opstellen van hun investeringsplannen.
· Brabants Bodemnetwerk: Werkplaats ‘No net landtake’ (12 september, zie bijlage)
Namens het Brabants Bodemnetwerk nodigen we je van harte uit voor de werkplaats ‘No net land take’ op 12 september a.s. Wat houdt no net land take in, wat zeggen Europese regels over no net land take en hoe kunnen we dit gebruiken in Brabantse gebiedsontwikkelingen?
· Vervuiling met PFAS in Helmond is niet hetzelfde als bij Chemours, maar grondige analyse is wel nodig (bndestem.nl)
Dat er chemische stoffen (PFAS) in Helmond aanwezig zijn mag niet in de doofpot verdwijnen. Daarom moet, vinden diverse politici, alle informatie vanaf 2001 op tafel komen over de bron van de vervuiling: de firma Custom Powders.
· Eerste pakket Programma Landelijk Gebied aangeboden aan ministerie LNV (Provincie Noord-Brabant)
· Invloed leefomgeving op gezondheid houdt Brabanders wakker (Omgevingsweb)
· Bevers die schade aanrichten, mogen vanaf nu gedood worden (Omroep Brabant)
· Terug naar onze Maasvoorouders (Rijkswaterstaat)
· Handen uit de mouwen langs de Bedijkte Maas (Rijkswaterstaat)
Provincie Limburg
· Planstudie Kaderrichtlijn Water Maas: waar staan we? (Rijkswaterstaat)
Jean-Paul Gerits is projectleider Kaderrichtlijn Water (KRW) Maas bij Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. Hij vertelt wat de status is van de resterende ecologische herstelmaatregelen bij de rivier . Welke uitdagingen zijn er zoal en hoe ziet de planning er op hoofdlijnen uit? Tijd voor een tussenstand.