Week-nieuwsbrief Bodem+ (50, 2023)

BoToVa webservice Omgevingswet-toetsen niet per 1 januari 2024 beschikbaar

Oplevering van de Omgevingswet-toetsen in BoToVa heeft vertraging opgelopen. Per 1 januari 2024 blijven de huidige toetsen in BoToVa beschikbaar, maar er zijn geen nieuwe Omgevingswet-toetsen beschikbaar. De huidige (oude wetgeving) toetsen kunt u blijven gebruiken, met de informatie uit de factsheet kan deze aangepast worden naar de Omgevingswet. De uitrol van Omgevingswet-toetsen naar productie vindt naar verwachting vóór 1 juli 2024 plaats.

Lees hier verder: BoToVa webservice Omgevingswet-toetsen niet per 1 januari 2024 beschikbaar – Bodem+ (bodemplus.nl).

Uitleg Regeling bodemkwaliteit 2022 voor erkende producenten

De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) treedt op 1 januari 2024 in werking. Het College van Deskundigen Grondstoffen en Milieu, het College van Deskundigen Korrelvormige materialen en Cascade hebben zorgen geuit over de uitvoerbaarheid van een aantal voorschriften in de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022).

Om te helpen bij het voldoen aan de eisen in de Rbk 2022 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 3 overleggen georganiseerd met de betrokken partijen (schemabeheerders, certificerende instellingen en de Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren). In deze overleggen zijn de knelpunten uitvoerig besproken.

Een notitie geeft nadere uitleg op aantal uitvoeringsvragen aan de bedrijven die werken met de erkende kwaliteitsverklaring.

Lees hier verder: Uitleg Regeling bodemkwaliteit 2022 voor erkende producenten | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Praktijkgids Water en bodem sturend, hoe dan?

Water en bodem écht leidend laten zijn, begint met een fundamenteel andere houding en benadering van ruimtelijke ingrepen.

Maar hoe doet u dat in de praktijk? Professionals in het ruimtelijk domein missen vaak nog concrete handvatten. En de verbindende schakel tussen visie en praktijk ontbreekt in veel gevallen, zo blijkt uit een inventarisatie van het College van Rijksadviseurs (CRa) van meer dan 80 projecten over water en bodem sturend. Het CRa brengt daarom een praktijkgids uit met 6 stappen om in projecten, programma’s en bij beleidsontwikkeling te werken vanuit het principe ‘water en bodem sturend’.

Lees hier verder: Praktijkgids Water en bodem sturend, hoe dan? | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Aanwijzing nutriënten verontreinigde gebieden: samen werken aan schoner water

Het kabinet wijst zogenoemde nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) aan waar agrarische bedrijven extra stappen moeten zetten om de waterkwaliteit te verbeteren. Deze verplichting volgt uit de vorig jaar verkregen derogatiebeschikking van de Europese Commissie. Die beschikking staat toe dat boeren nog enkele jaren extra mest mogen uitrijden, onder voorwaarde dat kwetsbare (water)gebieden sneller op een gezond niveau komen. De aanwijzing gaat in per 1 januari 2024.

Lees hier verder: Aanwijzing nutriënten verontreinigde gebieden: samen werken aan schoner water | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl.

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 21 – 5 december 2023 (zie bijlagen).

·         Zicht op Nederland nieuwsbrief november 2023 (zie bijlagen)

·         Aan de slag met Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) – 14 dec 09.00 – 10.00 – BRO
Begin 2024 is het zo ver: dan is het technisch mogelijk om bestaande gegevens over Milieuhygiënisch bodemonderzoek aan de Landelijke Voorziening te leveren. Wat kun je zelf al doen om je hierop voor te bereiden? En hoe word je ontzorgd? In dit BRO’tje praten we je graag bij en we horen ook graag van jullie welke vragen er leven.

·         Webinar overgangsrecht bodemsaneringen op 14 december | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)Op 14 december 2023 van 9.30 tot 11.00 uur organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een webinar voor overheden over het overgangsrecht van lopende bodemsaneringen.

·         Klikdemo: Regels op de kaart – 15 december | Aan de slag met de Omgevingswet
Doelgroep: Iedereen die meer informatie wil hebben over hoe het onderdeel Regels op de kaart in het Omgevingsloket werkt.

·         Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket – 18 december | Aan de slag met de Omgevingswet
Deze demo is bedoeld voor iedereen die met het Omgevingsloket gaat werken of ermee te maken heeft. U kunt daarbij denken aan: vergunningverleners, casemanagers, projectleiders, planmakers, plantoetsers, toezichthouders, handhavers, communicatiemedewerkers, medewerkers van klantcontactcentra, beleidsmedewerkers en hun leidinggevenden.

·     Tackling PFAS pollution & Launch Knowledge Center Innovative Remediation Solutions | februari 2024 | Flanders.be (vlaanderen.be)
In the context of the Belgian Presidency of the Council of the EU, the Flemish government would like to invite you to come and share your expertise and develop new insights around:

o    phasing out of PFAS and products containing PFAS,

o    prevention and reduction of emissions and losses,

o    monitoring and minimizing the spread of pollution and exposure to the population,

o    soil remediation and PFAS waste management,

o    protecting public health and Risk Communication

Nieuws over de Omgevingswet

·         Concept NRD programma en plan-mer bruidsschat: zienswijzen indienen nu mogelijk | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Van vrijdag 24 november 2023 tot en met donderdag 4 januari 2024 kan iedereen reageren op de conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het plan-milieueffectrapport (plan-mer) bij het ´Programma Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet´.

·         Aanpassing RisicotoolboxBodem aan de Omgevingswet | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet past het RIVM de RisicotoolboxBodem aan. En komen er drie nieuwe modules beschikbaar. De RisicotoolboxBodem is een beslisondersteunend model dat zich richt op het beoordelen van de risico’s van een bodemverontreiniging en het onderbouwen van lokale bodemnormen.

·         Water onder de Omgevingswet – Omgevingsweb
De Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving. Water is onderdeel van die fysieke leefomgeving en wordt dus ook in de Omgevingswet gereguleerd. In dit blogbericht beschrijven wij op hoofdlijnen hoe water wordt gereguleerd in de Omgevingswet, en stippen wij de belangrijkste veranderingen ten opzichte van het oude recht aan.

·         Eerste stappen wijziging registratie Wkpb | VNG
Op 1 januari 2024 verandert de regelgeving voor het registreren van publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb). De VNG heeft een uitvoeringscan uitgevoerd omdat er vragen zijn over de uitvoerbaarheid van deze wijzigingen. We geven u de belangrijkste conclusies mee.    

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         College van Rijksadviseurs brengt praktijkgids uit voor ontwikkeling zelfregulerend water- en bodemsysteem (waterforum.net)
Het College van Rijksadviseurs bracht een praktijkgids uit met zes stappen om in projecten, programma’s en bij beleidsontwikkeling te werken vanuit het principe ‘water en bodem sturend’. Doelgroep zijn professionals in het ruimtelijke domein. Die missen volgens het College vaak nog concrete handvatten om water en bodem écht leidend te laten zijn.

·         Boswachters slaan slarm om drugsafval en bushcraft in de bossen – Vroege Vogels – BNNVARA
De bossen zijn verworden tot het Sodom en Gomorra van ons land, slaan boswachters alarm in De Telegraaf. “Hier heerst wetteloosheid en stapelen de criminele activiteiten zich op. Zeker met de feestdagen in aantocht, zie je de stropers weer. Die rekenen zich alweer rijk met wild dat op het menu staat”, zegt boswachter Daniël.

·         Veroorzakers van watervervuiling voelen de gevolgen niet – Vroege Vogels – BNNVARA
Drinkwatervoorzieningen van Groningen is in gevaar zijn door landbouwgif in Drentsche Aa. Dit nieuws bevestigt het probleem: het water in Nederland raakt vervuild en initiatieven op vrijwillige basis zijn niet voldoende. Maar zolang er geen enkele actie wordt verbonden aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) blijven we in hetzelfde kringetje ronddraaien en halen we de doelen zeker niet.

·         NVWA blijft veel overtredingen zien met bestrijdingsmiddelen – Nieuws.nl
Ongeveer een derde van alle boeren die vorig jaar werden gecontroleerd op hun gebruik van bestrijdingsmiddelen, hield zich niet aan de regels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) noemt het hoge aantal overtredingen “zorgwekkend”. Volgens de autoriteit is in de agrarische sector sprake van een “structureel probleem” op dit terrein. De autoriteit constateert al jaren veel overtredingen.      

Nieuws over Circulaire economie en duurzaamheid

·         Klimaattop Dubai: eerste Afrikaanse landen tekenen Nederlands initiatief voor meer schone vrachtwagens | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
6 nieuwe landen scharen zich achter een Nederlands initiatief voor schoon zwaar wegverkeer. Het gaat om Colombia, Ghana, IJsland, Israël, Kaapverdië en Papoea Nieuw-Guinea. Het is voor het eerst dat ook Afrikaanse landen zich scharen achter dit Nederlandse initiatief.

·         Inspecties naar kunststofafval tonen dat hoogwaardige grondstoffen uit EU verdwijnen | Nieuwsbericht | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (ilent.nl)
Nederland wil het gebruik van nieuwe grondstoffen in 2030 hebben gehalveerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert dat kunststoffen van hoogwaardige kwaliteit naar landen buiten Europa worden verscheept. Het grootste deel van het kunststofafval bestaat uit afvalfolie.

·         Europees verbod op vernietigen onverkochte kleding en schoenen • Recycling Magazine Benelux
Nieuwe Europese regels maken dat er een verbod komt op het vernietigen van onverkochte kleding en schoenen, als onderdeel van de update van de zogenaamde “ecodesign”-verordening. Ook moeten producten langer meegaan en gemakkelijker te repareren, upgraden en recyclen zijn. Met deze regels wil de EU de norm maken van duurzame producten.    

Nieuws over de energietransitie en klimaatverandering

·         Energieregio’s halen hun doelen, behalve ‘als alles tegenzit’ (binnenlandsbestuur.nl)
Net zoals in december vorig jaar oordeelt het Planbureau voor de Leefomgeving ook in zijn nieuwste monitor van de Regionale Energie Strategieën dat de regio’s het doel uit het Klimaatakkoord zeer waarschijnlijk gaan halen. In 2030 moet er 35 terawattuur aan windturbines staan en zonnepanelen liggen.

·         Kaart met adaptatiestrategieën en uitvoeringsagenda’s – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
Alle overheden in Nederland werken aan klimaatadaptatie. Dat doen ze via zeven ambities. Onderdeel van die ambities is dat alle overheden een adaptatiestrategie en uitvoeringsagenda opstellen. Maar waar vind je al die documenten eigenlijk? Een nieuwe monitorkaart biedt een overzicht van de beschikbare strategieën en uitvoeringsagenda’s in Nederland.

·         Klimaatnota 2023: Klimaatdoelen voor het eerst in zicht (nen.nl)
Het kabinet heeft op 26 oktober 2023 de Klimaatnota 2023 gepresenteerd. Voor de eerste keer komt het klimaatdoel van 55% emissiereductie in 2030 in zicht, mits de uitwerking en uitvoering van het klimaatbeleid voortvarend doorgang vinden. Het kabinet blijft hieraan werken in zijn demissionaire periode.

·         Gemeenten willen oplossingen voor overvol stroomnet | VNG
Gemeenten hebben belang bij een goede energie-infrastructuur. Die is essentieel voor ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw en bedrijvigheid, en de energietransitie. De ALV roept het VNG-bestuur op bij ministeries en in de Kamers aandacht te vragen voor de problemen bij laag-, midden- en hoogspanning.    

Nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling

·         Klimaateffectatlas voor BES-eilanden brengt toekomstscenario’s in beeld (h2owaternetwerk.nl)
Overstromingen, extreme hitte en aantasting van het koraalrif. De gevolgen van klimaatverandering blijven Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet bespaard. In de vandaag gelanceerde digitale Klimaateffectatlas voor deze BES-eilanden worden ze overzichtelijk in kaart gebracht.

·         Extreme regenval neemt meer toe dan verwacht  – New Scientist
Klimaatonderzoekers hebben weermetingen vergeleken met voorspellingen van klimaatmodellen. Uit hun analyse volgt dat de modellen onderschatten hoe vaak extreme neerslag in de toekomst zal voorkomen.

·         Wat hebben we aan een klimaattop? – BNNVARA
Elk jaar organiseren de Verenigde Naties een klimaattop, waarop wereldleiders afspraken maken om de klimaatcrisis op te lossen. Heeft dat effect?
‘Een opwarming van boven twee graden heeft desastreuze gevolgen voor de aarde’, aldus presentator Job Zwamborn van De Marker. Daarom komen landen elk jaar samen op de klimaattop, om te kijken hoe zij klimaatverandering sneller kunnen bestrijden.

·         Nieuwe rekenmodellen voor risico’s bij hevige regenval (binnenlandsbestuur.nl)
Water stroomt van hoog naar laag. Een deel van de regen zakt weg in de grond.” en “Als het regent, word je nat.” Deze stellingen staan als een huis en tegelijk zeggen ze weinig. Want waar stroomt regenwater langs, naartoe of tegenaan? En hoeveel van de neerslag zakt er eigenlijk in de grond? Wel handig te weten als hevige regenbuien ons land teisteren. Als specialist Stedelijk Water simuleer ik met hydraulische rekenmodellen de praktijk. Op het beeldscherm zie ik waar het hemelwater over het maaiveld, door de riolering en in het watersysteem stroomt en geef ik aan welke locaties risico lopen bij noodweer. Onze modellen sluiten zo dicht mogelijk aan op de praktijk.      

Hoe grijpen we effectief in tegen de zandhonger in de Oosterschelde?

Een belangrijke vraag want naast achteruitgang van de natuur kan zandhonger in de Oosterschelde, maar ook in vergelijkbare systemen wereldwijd, op de lange termijn ook veiligheidsproblemen voor het achterland opleveren.

Om voorbereid te zijn op een onzekere toekomst van de platen, schorren en slikken in intergetijdengebieden is er onlangs een ‘kenniscommunity suppleties voor natuur’ opgericht. Deze gemeenschap gaat een kennisagenda opstellen voor 2024-2033.

Lees hier verder: Hoe grijpen we in tegen zandhonger Oosterschelde? | Rijkswaterstaat.

TNO brengt resten steentijd in Noordzeebodem in beeld

De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, gaat in de bodem van de Noordzee intacte resten van bewoning tijdens de steentijd in beeld brengen. ‘We ontwikkelen daarvoor een methode om de sporen van archeologisch erfgoed te kunnen traceren’, aldus marien en kustgeoloog Sytze van Heteren.

Lees hier verder: TNO brengt resten steentijd in Noordzeebodem in beeld – Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond (expertisebodemenondergrond.nl).

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Opruimen vervuilde grond van drugslab in Den Nul wordt flinke klus – RTV Oost
Het gaat een pittige klus worden om de vervuilde grond onder het voormalige drugslab in Den Nul weg te halen. De gemeente Olst-Wijhe gaat de noodzakelijke bodemsanering zelf uitvoeren, omdat eigenaar van de grond daar niet toe in staat is.

·         Luchtvervuiling beïnvloedt gezondheid in Gelderland en Overijssel
De gezondheidsdienst is bezorgd over de effecten daarvan op de volksgezondheid. De lucht in beide provincies is overigens wel schoner dan een aantal jaren geleden. Dit blijkt uit een (terugkerend) onderzoek van de GGD’s.

·         Onzichtbare geschiedenis van Varsen: “De grond vertelt verhalen” – RTV Oost
Je zou er bijna aan voorbijlopen, het monument bij Varsen in de gemeente Ommen. Toch zit de echte geschiedenis in de grond. Dankzij opgravingen blijkt dat er namelijk in de bronstijd al sprake was van bewoning in Varsen. Henri Jutten kan er alles over vertellen, hij is al jaren lang gefascineerd door deze bijzondere plek.

Provincie Gelderland

·         Regionale klimaattop Gelderse Vallei en Veluwe met uitreiking ‘Gouden Druppel’ – Veluwe FM
Op vrijdag 1 december vond de regionale klimaattop van de Gelderse Vallei en Veluwe plaats in Apeldoorn. Op deze top kwamen meer dan 150 bestuurders en ambtenaren van gemeenten, het waterschap en de provincie bij elkaar om te praten over klimaatproblemen in onze regio. Wethouder Beerd Flier, van de gemeente Oldebroek, nam de ‘Gouden Druppel’ wisselbokaal in ontvangst voor het winnende project Wateraccu.

Provincie Groningen

·         Aardbeving van 1.7 bij Groningse dorp Thesinge | Groningen | AD.nl
In het Groningse dorp Thesinge heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 1.7, zo meldt het KNMI. De beving vond even na 00.30 uur plaats.

·         Risico op landbouwgif in drinkwater vanuit Drenthe voor Groningen (gic.nl)
In het water in beken en waterlopen in noord-Drenthe, in het gebied van de Drentsche Aa, zijn resten aangetroffen van landbouwgif. Voor de stad Groningen kan dat een probleem opleveren omdat veel van het drinkwater voor de stad uit dit gebied afkomstig is. Eerder al werden er maatregelen genomen tegen landbouwbestrijdingsmiddelen in water in dit gebied, maar die maatregelen werken nog onvoldoende.

·         Blijft de gaskraan in Groningen nog op een kier? Raad van State biedt voor kerst uitsluitsel – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

Provincie Fryslan

·         Ruim dertig co-vergisters dicht in Noord-Nederland door vondst amfetamine (nos.nl)
Bij verschillende co-vergisters in Groningen, Friesland en Drenthe is een te hoge concentratie van de stof amfetamine aangetroffen. Hoe dat daar terecht is gekomen, wordt nog uitgezocht. De bedrijven zijn gesloten totdat er meer duidelijkheid is. Het gaat om 23 van de 33 onderzochte co-vergisters in de drie provincies.

·         Friese boeren krijgen met strengere regels te maken: uitrijden van mest sneller afgebouwd – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Het kabinet heeft dinsdag nieuwe ‘nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden)’ aangewezen waar agrarische bedrijven extra stappen moeten zetten om de waterkwaliteit te verbeteren.

·         Natuurorganisatie stellen duurzame veerverbinding naar Ameland voor | Vogelbescherming
Een duurzame veerverbinding met Ameland die goed is voor de Waddennatuur én voor het milieu. Geen gemakkelijke opgave, maar Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging, It Fryske Gea en Natuurmonumenten zijn er van overtuigd dat het kan. Een modern en duurzaam vervoersmodel met deels varen op getij zien de natuurorganisaties als kans voor de toekomst.

Provincie Drenthe

·         Risico’s drinkwater Groningen door landbouwgif in Drentsche Aa (nos.nl)
In de beken en andere waterlopen in het Drentsche Aa-gebied zijn resten van landbouwbestrijdingsmiddelen aangetroffen. Dat kan een probleem worden, omdat de stad Groningen voor zijn drinkwater is aangewezen op het gebied.

·         De Ultieme Waterfabriek: méér doen met gezuiverd rioolwater – Waterschap Aa en Maas
Drinkwaterbedrijven, waterschappen en de kennisinstellingen Stowa en KWR starten op 4 december 2023 de praktijkfase van De Ultieme Waterfabriek bij Niewater in Emmen. In totaal zijn 14 partners in dit project betrokken. In het project ‘De Ultieme Waterfabriek’ willen deze partners praktijkervaring opdoen om gezuiverd rioolwater (effluent) niet meer te lozen naar het oppervlaktewater, maar door een extra zuivering direct opnieuw te gebruiken. Dat kan in verschillende kwaliteiten voor verschillende toepassingen, zoals koelwater voor datacentra, proceswater voor industrie, water voor de tuinbouw én voor drinkwater. Ook wordt in kaart gebracht welke wetten en regels moeten veranderen voor grootschalige toepassingen. Eind 2027 is het project afgerond.

·         Waterkwaliteit Drentsche Aa moet beter: minder gewasbeschermingsmiddelen – RTV Drenthe

Provincie Flevoland

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Flevoland wil als proefgebied versneld stroomproblemen aanpakken
Flevoland moet met voorrang worden geholpen om de urgente problemen met het stroomnet aan te pakken. De provincie moet de komende vijf jaar een proefgebied worden om te experimenteren met snellere procedures en regels. Dat vragen de provincie en de zes Flevolandse gemeenten in een brief aan demissionair minister Rob Jetten van Klimaat.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – WC-papier in afvalwater Zeewolde straks misschien ‘hergebruikt’
Gebruikt wc-papier van Zeewoldenaren wordt in de toekomst mogelijk hergebruikt voor de productie van nieuw papier of karton. Het Waterschap Zuiderzeeland installeert volgend jaar een ‘fijnzeeffilter’ bij de rioolwaterzuivering in Zeewolde om dit voor elkaar te krijgen. De installatie kost 2,5 miljoen euro.

·         Uitstelbrief antwoorden Kamervragen over lozingen op het IJsselmeer en de gevolgen voor de drinkwatervoorziening | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Minister Harbers (ienW) stelt de toezending uit van de antwoorden op Kamervragen over het artikel ‘Giftige lozingen op IJsselmeer brengen ons drinkwater in gevaar’.

Provincie Utrecht

·         Provincie Utrecht pakt verontreinigde bodem Park Vliegbasis Soesterberg aan | provincie Utrecht
Provincie Utrecht gaat de, met PFAS, verontreinigde bodem (grond en grondwater) op de voormalige Vliegbasis Soesterberg saneren. Deze sanering is nodig om het grondwater niet verder te laten verontreinigen en om deze locatie geschikt te maken voor woningbouw. Met de bodemsanering is een bedrag van 23,5 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag wordt door het Rijk, als veroorzaker van de verontreiniging, betaald, omdat het om een voormalig Defensieterrein gaat. Binnenkort tekenen de provincie Utrecht en het Rijk hiervoor een vaststellingsovereenkomst.

·         Den Haag betaalt 23,5 miljoen voor opruimen PFAS bij Vliegbasis Soesterberg – RTV Utrecht
De provincie Utrecht gaat de met PFAS vervuilde grond op de voormalige vliegbasis Soesterberg schoonmaken om de plek geschikt te maken voor woningbouw. Het Rijk betaalt de schoonmaakoperatie van 23,5 miljoen euro. De landelijke overheid is verantwoordelijk voor de vervuiling, omdat Soesterberg een voormalig Defensieterrein is.

·         Utrecht versoepelt regels voor zonnepanelen op monumenten: ‘Zoeken bewust de grenzen op’ – RTV Utrecht
De gemeente Utrecht versoepelt de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten. Daardoor kunnen er vanaf het nieuwe jaar meer zonnepanelen worden geplaatst. De aanpassing moet helpen bij de overgang naar duurzame energie.

·         Grondsanering op vliegbasis: 23,5 miljoen euro | Nieuws uit de regio Soest (soestercourant.nl)
Niet minder dan 23,5 miljoen euro gaat de sanering in opdracht van de provincie kosten van de met PFAS verontreinigde bodem (grond en grondwater) op Park Vliegbasis Soesterberg. Naar verwachting start dit omvangrijke project in 2026. Pas in de jaren daarna kan de voorbereiding beginnen voor de beoogde woningbouw aan de zuidkant van het Park.       

Provincie Noord-Holland

·         Schiphol levert volledige ZZS-inventarisatie aan; dwangsom heeft effect – Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (odnzkg.nl)
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft Schiphol op 14 juli 2023 een tweede last onder dwangsom opgelegd. Daarin staat dat Schiphol  voor 1 december 2023 het complete Vermijdings- en Reductieplan (VRP) voor zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) moest indienen. Lukte dat niet, dan zou Schiphol een dwangsom van € 50.000 verbeuren. In november heeft Schiphol het complete VRP ingeleverd. De omgevingsdienst heeft deze inmiddels beoordeeld en goedgekeurd. Bedrijven moeten zoveel mogelijk voorkomen dat zeer zorgwekkende stoffen in het milieu terecht komen omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en de leefomgeving.

·         Drinkwaterbedrijf waarschuwt: PFAS uit water halen te duur en vervuilend | RTL Nieuws
Een deel van de drinkwaterbedrijven kan ons drinkwater niet meer tegen dezelfde prijs blijven produceren als nieuwe regels van kracht worden om PFAS uit het water te halen. Ook zal de CO2-uitstoot dan met een derde stijgen door extra zuiveringsstappen.

·         Jerrycans en dozen: vermoedelijk drugsafval gevonden bij Anna Paulowna en Breezand – NH Nieuws
In het buitengebied van Anna Paulowna en Breezand is vanochtend op twee plekken vermoedelijk drugsafval gevonden. Het gaat om kartonnen dozen en jerrycans met een onbekende (vloei)stof er in. Het afval zal zo snel mogelijk worden opgeruimd.

·         Vergeet Dubai: Bussum decor van ‘mini-klimaattop’ vol lokale oplossingen – NH Nieuws
Het grote Dubai vormt deze week het decor van de internationale klimaattop, maar het kleine Bussum spreekt ook een woordje mee: daar werd gisteren een ‘mini-klimaattop’ gehouden als tegenhanger van de top waar wereldleiders hun zorgen delen over klimaatverandering. Het doel van de Bussumse top: op lokaal niveau kijken naar klimaat- en energieoplossingen.

·         Geschiedenis en verduurzaming gaan hand in hand op Forteiland Pampus – De Erfgoedstem

Provincie Zuid-Holland

·         Flexwoningen blijven belangrijk in Zuid-Holland – Provincie Zuid-Holland
In Zuid-Holland willen we zo snel mogelijk mensen aan een thuis hebben. Een van de oplossingen is het bouwen van Flexwoningen. Dat zijn volwaardige woningen, die je snel en tijdelijk kunt neerzetten. De afgelopen jaren zijn zo duizenden mensen aan een plek geholpen, blijkt uit het rapport “De kloof overbrugd” waarin de het flexprogramma van de afgelopen jaren is geëvalueerd.

·         Impuls van €61 miljoen voor Zuid-Hollandse natuur – Provincie Zuid-Holland
Het budget voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de provincie Zuid-Holland is fors verhoogd. Voor de periode 2023 tot 2028 heeft de provincie ruim €61 miljoen voor agrarisch natuurbeheer, met name gericht op weide- en akkervogels. Deze subsidie wordt mede gefinancierd door Europa.

·         Gemeente Nieuwkoop in beroep tegen natuurvergunning Schiphol | RTL Nieuws
De gemeente Nieuwkoop gaat procederen tegen de staat. Die verleende eind september een natuurvergunning aan luchthaven Schiphol om 440.000 en tijdelijk 500.000 vluchten per jaar af te handelen. De gemeenteraad van Nieuwkoop is het daar niet mee eens.

·         Huiseigenaren met handen in het haar door stijgende grondwaterstand: ‘Niet in één keer van probleem af’ | Wonen | bd.nl
Op meerdere plekken in Nederland lopen kelders onder water, met enorme schade voor huiseigenaren tot gevolg. Door de extreme neerslag van de afgelopen weken steeg het grondwaterpeil op sommige plekken tot ongekende hoogte. Bewoners worden geadviseerd om (tegen hoge kosten) maatregelen te treffen om hun woning droog te houden, maar helpt dat wel?

·          

Provincie Zeeland

·         Zoet water opslaan in kreekruggen mogelijk oplossing voor boeren Schouwen-Duiveland – Omroep Zeeland
Kreekruggen zouden wel eens de redding kunnen zijn voor boeren op Schouwen-Duiveland die onvoldoende zoet water hebben voor hun akkers. Een kreekrug is een natuurlijke, zanderige verhoging in het landschap. Door tijdens natte periodes kunstmatig zoet water in de kreekruggen op te slaan, kunnen boeren tijdens droge periodes juist water oppompen om hun land te beregenen, is het idee.

·         Kreekruginfiltratie moet Zeeland in droge tijden aan zoet water helpen (h2owaternetwerk.nl)
Zout water heeft Zeeland genoeg, maar aan zoet water voor de landbouw is een groeiend tekort. Een van de oplossingen is het opslaan van zoet water in de ondergrond, bijvoorbeeld met kreekruginfiltratie of zoetwaterbassins. De provincie trekt de beurs met een subsidie van ruim 160.000 euro voor twee proeven.

·         Waterstof uit Terneuzen is prijzig, maar wel groen en lokaal – Omroep Zeeland
Waterstof die lokaal wordt geproduceerd en vervolgens door bedrijven uit de buurt wordt gebruikt voor hun vrachtwagens, graafmachines of schepen. Dat is het idee achter de groene waterstofketen in de Kanaalzone in Zeeuws-Vlaanderen. Europa geeft nu bijna 6,5 ton om het project een boost te geven.

·          

Provincie Noord-Brabant

·         Nieuwe tentoonstelling over biodiversiteit in Natuurmuseum Brabant (nieuws.nl)
Op aarde leven ontelbaar veel soorten dieren, planten, schimmels en bacteriën met elkaar samen. En met ons: de mens. Dat is biodiversiteit: prachtig, en tegelijk ook behoorlijk complex. En bedreigd: dat het niet goed gaat en dat we daar iets aan moeten doen, weten we inmiddels allemaal.

·         Dankzij Henri houden we droge voeten: ‘Brabant kan lekker rustig slapen’ – Omroep Brabant
Een dijkleger van vijfhonderd mensen, onder wie vrijwilligers, zorgt ervoor dat Brabant bij hoog water droge voeten houdt. Henri van der Meijden is één van die dijkwachten die in weer en wind met zijn collega’s de in totaal duizend kilometer aan dijken van waterschap Rivierenland inspecteert. Dit weekend werd er geoefend met het bewaken van de dijken. Dat is belangrijk, want bij echt hoog water wil je dat de waterkeringen het water ook echt tegenhouden.

Provincie Limburg

·         Ecologische verbeterplannen Maas ter inzage | Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan het ecologisch herstelprogramma voor de Maas vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. Hiervoor zijn oevers en beekmondingen natuurvriendelijk ingericht en nieuwe geulen aangelegd. De plannen voor 14 nieuwe locaties tussen Rijkel en Oeffelt, langs de Zandmaas zijn klaar en liggen ter inzage voor belangstellenden. Het is tot 15 januari 2024 mogelijk om te reageren.

·         Bewoners vragen om betere bescherming tegen water – 1Limburg
Bewoners van Valkenburg en Schin op Geul willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

·         ErfgoedLAB Limburg in jaar twee aan de slag met opgaven rond klimaatadaptatie – Provincie Limburg
ErfgoedLAB Limburg gaat van start met het tweede jaar van het project. Het ErfgoedLAB Limburg richt zich het komende jaar op vraagstukken rondom erfgoed en klimaatadaptatie. Daarvoor zijn er vier nieuwe casussen geselecteerd waarbij een wateropgave speelt: Kasteel Het Stenen Huys, Kasteel Nieuwenbroeck, Geulhemermolen en Kasteel Wijlre.

·         Zo houdt Rijkswaterstaat de Limburgse snelwegen veilig bij w… – De Limburger