Week-nieuwsbrief Bodem+ (week 39 2023)


Prinsjesdag 2023: ministerie van IenW zet onderhoud in de schijnwerpers

De begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) van 2024 staat net als het huishoudpotje van veel mensen thuis in het teken van keuzes maken. Door stijgende prijzen vallen projecten duurder uit en ontstaan er tekorten. Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen zetten daarom, deels noodgedwongen, vooral in op de grote onderhoudsbeurt van onze wegen, spoor, waterwerken en vaarwegen. Zodat iedereen fijn naar werk, vrienden of familie kan; we veilig blijven en onze infrastructuur ook de komende decennia een sterke basis onder de Nederlandse economie blijft. Lees verder op de website van Rijksoverheid.

Het Nationaal Deltaprogramma 2024

Vandaag heeft demissionair Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat het Deltaprogramma 2024 aangeboden aan de Staten-Generaal. We moeten vaart blijven maken met de opgaven voor waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie, en ons beter voorbereiden op wateroverlast, droogte en hitte. En we moeten ook strenger zijn en grenzen stellen aan ruimtegebruik en watergebruik. Niet alles kan meer overal. Water en bodem moeten  sturend zijn bij de keuzes voor de ruimtelijke inrichting. Lees verder op de website van het Deltaprogramma.

Antwoorden op Kamervragen over berichtgeving omtrent PFAS

Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (beiden Ienw) geven antwoord op vragen over de berichtgeving rondom PFAS. De Tweede Kamerleden Bouchallikh (GroenLinks), Boutkan (Volt), Hagen (D66), Van Esch (PvdD), Beckerman (SP) en Thijssen (PvdA) hebben de vragen gesteld.

SIKB Jaarcongres 3 oktober 2023: Videoserie OndersteBoven

In aanloop naar het SIKB jaarcongres van 3 oktober 2023 is een korte videoserie gestart waarin journalist en cabaretier Dolf Jansen op zoek gaat naar de verhalen over onze bodem, ondergrond, water en archeologie. Hieronder is de volledige serie weergegeven.

Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Regie op de Ondergrond! – 4 oktober 2023 in Amsterdam
Op 4 oktober is het evenement Regie op de Ondergrond. Dan blikken regisseur Ondergrond Saskia de Haas en dagvoorzitter Maarten Claassen van gemeente Amsterdam terug op 5 jaar samen werken aan de ondergrond en kijken met collega’s, samenwerkingspartners en stakeholders naar de toekomst. Het gesprek gaat over urgentie, oplossingen en doorbraken- want de ondergrond is cruciaal voor het realiseren van de vele opgaven en ambities van de stad.

·         Basiskennissessie: Bodem | VNG op 4 en 26 oktober
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat er qua proces en inhoud het nodige veranderen. Bij Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving veranderen sommige onderwerpen wat meer qua inhoud en proces dan andere, zoals bij de BOPA, Wkb en Bodem. Daarom bieden we vanuit de VNG basiskennissessies aan over deze drie onderwerpen. Tijdens deze basiskennissessies wordt er toegelicht wat de belangrijkste veranderingen op hoofdlijnen zijn van deze thema’s en wat deze betekenen voor het VTH-proces en het inregelen van de software.

·         Het Griftpark op z’n kop 7 oktober 2023 in Utrecht
Op zaterdag 7 oktober vieren we de start van een uniek onderzoek naar de kracht van de natuur in het Griftpark. In de nieuwe onderzoeksfase van het project Bestparc onderzoeken we met verschillende proefopstellingen hoe we de Griftparkbacterie zo goed mogelijk kunnen helpen bij het afbreken van de bodemverontreiniging in het Griftpark

·         Meld u aan voor de Schakeldag 2023 (Aan de slag met de Omgevingswet)

Kom op 30 oktober ook naar ’s-Hertogenbosch voor de Schakeldag 2023, hét kennisevenement over de Omgevingswet. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) organiseert de Schakeldag en maakt begin oktober het programma bekend. U krijgt de keuze uit ruim 70 workshops en kennissessies.

·         Kennis in de Regio x Klimaatbestendige stad voor Midden-Nederland 31 oktober 2023
Op 31 oktober is er een kennismiddag voor professionals klimaatadaptatie en water in de regio Midden-Nederland. Deze middag is een van de regionale bijeenkomsten die worden georganiseerd vanuit de NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad. Het doel is om ervaringen te delen met de kennisproducten en tools die vanuit deze onderzoekslijn zijn ontwikkeld.

·         Veertiende Nationaal Deltacongres 9 november 2023 in Groningen
Het veertiende Nationaal Deltacongres vindt op donderdag 9 november plaats in Martiniplaza in Groningen. Het belooft een inspirerende dag te worden. We hebben interessante sprekers en meer dan twintig inhoudelijke sessies. Ook is er natuurlijk voldoende gelegenheid voor informele gesprekken. Op woensdagmiddag 8 november – de dag vóór het Deltacongres – organiseren onze partners in de regio een aantal excursies.

·         Nationaal congres bodemdaling 16 november 2023 in Amsterdam
Het Nationaal Congres Bodemdaling vindt dit jaar plaats in Amsterdam op 16 november. Aan de vooravond van nieuwe landelijke verkiezingen wordt dit moment aangegrepen om samen met de deelnemers een boodschap aan de landelijke politiek af te geven over de gezamenlijke aanpak van bodemdaling.

·         Bijeenkomst PTB ‘Samenwerken onder de Omgevingswet’ 16 november 2023
U kunt tijdens de platformdag ervaringen uitwisselen met collega’s en informatie opdoen over de actuele (beleids-) ontwikkelingen in ons vakgebied van toezicht en handhaving op milieubelastende activiteiten op of in de bodem.

Divers nieuws over de Omgevingswet

·         Gebruikers verduidelijken conclusies Vergunningcheck
Vanaf 18 september 2023 is het eindresultaat van de Vergunningcheck meer gericht op de acties die u als gebruiker te doen heeft dan op de vraag of een vergunning nodig is. Uit gebruikersonderzoeken komt naar voren dat door een actiegerichte opzet de conclusie van de Vergunningcheck duidelijker is geworden.

·         Verzamelwijziging Omgevingsregeling 2023 gepubliceerd (Staatscourant))
In de Staatscourant is  de wijziging van de Omgevingsregeling gepubliceerd. Deze bestaat voornamelijk uit het herstel van kleine technische wijzigingen. De wijziging van de Omgevingsregeling treedt gelijktijdig met de Omgevingswet in werking

·         Indeling Regels op de kaart in het Omgevingsloket is veranderd | Aan de slag met de Omgevingswet
De indeling van het onderdeel Regels op de kaart binnen het Omgevingsloket is veranderd. De manier om via documenten te zoeken naar juridische regels op een locatie, staat voortaan bovenaan de overzichtspagina. Reacties van gebruikers bevestigen dat deze manier van zoeken een beter overzicht biedt van alle documenten én de regels daarin die gelden op een locatie.

Divers nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         Europese Commissie wil omstreden verdelger glyfosaat weer ti… – De Limburger
De Europese Commissie wil de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog eens tien jaar lang toestaan. Als een ruime meerderheid van de EU-landen zich er niet tegen verzet, mag het bestrijdingsmiddel tot minstens 2033 worden gebruikt.

·         Veel meer afval op de zeebodem dan gedacht – AfvalOnline
Met een nieuwe techniek om afval op de Nederlandse zeebodem te monitoren, wordt veel meer afval verzameld dan voorheen. De zeebodem lijkt dus ernstiger vervuild dan gedacht.

·         Waterknop: water als verbindende factor in het landelijke gebied – Unie van Waterschappen
De transitie van het landelijk gebied is een groot en belangrijk dossier waar de landelijke en regionale partijen al jaren mee worstelen. De waterschappen zien water als verbindende factor die voor de benodigde versnelling kan zorgen.

Divers nieuws over Circulaire economie

·         Meerjarenplan: ILT zet nog meer in op afval en circulaire economie  (ilent.nl)
Het toezicht op afval en circulaire economie neemt door nieuwe wetgeving aankomende jaren verder toe. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) neemt daarom extra inspecteurs aan. Ook blijft de inspectie signalen geven als zij ziet dat wetgeving in de praktijk negatieve gevolgen heeft voor mens en milieu. Dit blijkt uit het Meerjarenplan 2024-2028 van de ILT

Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering

·         Klimaat- en energieverkenning 2023 (PBL)
Met de plannen in de Voorjaarsnota Klimaat zet het inmiddels demissionaire kabinet een belangrijke stap vooruit op weg naar realisatie van het wettelijke doel van 55 procent minder broeikasgasuitstoot in 2030, vergeleken met 1990. Nederlandse en Europese plannen die concreet genoeg zijn voor een effectschatting zorgen voor 5 procentpunt extra emissiereductie ten opzichte van de raming van vorig jaar. Zo is een reductie van 46 tot 57 procent mogelijk. Dit blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2023.
Download hier het rapport.

·         Geothermie en seismologische monitoring (binnenlandsbestuur.nl)
Geothermie is een belangrijke energiebron binnen de energietransitie. De winning is plaatselijk en de opbrengst hangt niet af van variaties in zon en wind. Er zijn nu ongeveer 20 projecten actief en naar verwachting groeit geothermie de komende decennia flink.

Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling

·         Deltacommissaris: Vaart maken én grenzen stellen voor onze waterveiligheid (Deltaprogramma)
We moeten vaart blijven maken met de opgaven voor waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie en ons beter voorbereiden op wateroverlast, droogte en hitte. Want de klimaatverandering zet door en de gevolgen zijn nu al merkbaar.

Brussel stuit op bezwaren tegen bodembeleid

De bodem in veel EU-lidstaten is te vervuild. Zo’n 60 procent is niet schoon en gezond genoeg, stelt de Europese Commissie. Nieuw beleid om de bodemkwaliteit de komende 25 jaar te verbeteren, stuit op verzet van landbouwministers die huiverig zijn voor nieuwe verplichtingen voor boeren. Lees verder op de website van Nieuwe Oogst.

Meerjarenprogramma, Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT)

Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (beiden IenW) sturen de Tweede Kamer het MIRT Overzicht 2024 aan. Het MIRT Overzicht 2024 geeft inzicht in de achtergrond, de voortgang en de planning van de Rijksprojecten en Rijksprogramma’s uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Het rapport geeft inzicht in de achtergrond, de voortgang en de planning van de Rijksprojecten en Rijksprogramma’s uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

IPLOad – maandoverzicht informatiebehoefte

Hier vind je de IPLOad van juli & augustus. Dit maandoverzicht geeft inzicht in de informatiebehoefte van onze doelgroepen.

Heb je vragen, opmerkingen of verbetersuggesties? Laat het ons weten!

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Groningen

·         Groningen en Noord-Drenthe zetten zich gezamenlijk in voor klimaatadaptieve regio (Provincie Groningen)
De komende jaren werkt de regio Groningen/Noord-Drenthe intensief samen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Dit staat in de Regionale Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie, die alle regiopartners op 22 september ondertekenden tijdens een feestelijke bijeenkomst. Hiermee spreken zij af om zich tussen 2023 en 2027 gezamenlijk in te zetten voor een klimaatadaptieve regio. Klimaatadaptief wil zeggen dat het gebied zo veel mogelijk wordt aangepast aan het veranderende klimaat, om zo de gevolgen van extreem weer te beperken.

Provincie Fryslan

·         RWS onderzoekt oorzaak van bezweken strand na zandsuppletie op Vlieland (waterforum.net)
Het Havenstrand op Vlieland is niet toegankelijk doordat een deel van het net aangebrachte zand is weggespoeld, zogenoemde oeverval. Boskalis is nog bezig met het versterken van de kustlijn.

·         Effect kweldergras op golfkracht onderzocht in Deltagoot | Deltares
Wetterskip Fryslân onderzoekt samen met Deltares, Universiteit Twente en TU Delft het effect van kweldergras en voorland op de kracht van golven die de dijk bereiken. Hierdoor heeft een dijk mogelijk minder ruimte nodig

Provincie Drenthe

·         Geen nieuws

Provincie Overijssel

·         Overijssel voor het eerst schuldbewust in kanaaldrama: ‘We hebben het niet goed gedaan’ (destentor.nl)
De provincie Overijssel trekt het boetekleed aan, als het gaat om het Twentse kanaaldrama.

·         Nieuwe methode voor een bloeiende natuur in Overijssel – Provincie Overijssel
De provincie Overijssel introduceert een nieuwe manier om de kwaliteit van de natuur in beeld te brengen én te versterken, buiten de natuurgebieden.

Provincie Flevoland

·         Hoogste rechter zet definitief streep door datacenter op Trekkersveld (Omroep Flevoland)
Er kan geen datacentrum meer komen op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde. Een bestemmingsplan dat de bouw van zo’n hyperscale datacenter mogelijk maakte, is woensdag vernietigd door de Raad van State.

Provincie Gelderland

·         Rapport bodem- en wateronderzoek mysterieuze koeiensterfte later (Melkvee.nl)
Provincie Gelderland meldt vertraging in het bodem en (grond)wateronderzoek aan de Buitendijks in Noordeinde (GD) bij Kampen. Aanleiding voor het onderzoek is de mysterieuze koeiensterfte bij melkveehouder Jaap Bos.

·         Bijdragen aan opknappen bedrijventerreinen in Overbetuwe (Provincie Gelderland)

Provincie Utrecht

·         Geen nieuws

Provincie Noord-Holland

·         Nieuw opgedoken rapport toont aan: hoge concentratie kankerverwekkende stoffen bij Hoogovens (Tata Steel) al sinds jaren 70 bekend (EenVandaag)
Al in 1975 was bekend dat er een hoge concentratie vervuilende stoffen in de lucht zat rond het Hoogoventerrein, nu Tata Steel, in Wijk aan Zee. Dat blijkt uit een rapport dat in handen is van EenVandaag. “We lopen al 50 jaar achter dit probleem aan.”

·         Ook de N242 in Hollands Kroon heeft nu ‘superasfalt’ – Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

·         Provinciale adviescommissie: ‘Leg Chemours voorlopig stil’ – Zembla – BNNVARA.

De commissie die de provincie Zuid-Holland van onafhankelijk advies voorziet, vindt dat de Chemours-fabriek in Dordrecht voorlopig stilgelegd moet worden. Dat schrijft de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) in een brief aan Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten.

·         Toezicht op de industrie: ‘Zonder wet blijven het loze woorden’ (binnenlandsbestuur.nl)

·         Diederik Gommers: Sluit Chemours en test alle omwonenden op schadelijke stoffen – Joop – BNNVARA

Provincie Zeeland

·         Ook Statenleden willen vaart achter bevolkingsonderzoek pfas – Omroep Zeeland
Zeeuwse Statenleden vinden dat het te lang duurt voordat er wordt begonnen met het landelijke bevolkingsonderzoek naar de blootstelling aan pfas.

Provincie Noord-Brabant

·         Geen nieuws

Provincie Limburg

·         “Den Haag, blijf het groeipotentieel van Limburg benutten!” – Provincie Limburg