Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (12 2025)

1. Wijziging toepassingseisen thermische gereinigde grond

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt als onderdeel  van de eerste fase van de herijking bodemregelgeving een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. De wijziging gaat over het toepassen van thermisch gereinigde grond (TGG).
Het huidige toetsingskader in de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is niet goed genoeg voor beslissingen over een veilige en duurzame toepassing van TGG in of op de bodem. In het bijzonder voor grootschalige bodemtoepassingen. Deze voorgestelde wijziging scherpt de eisen voor de toetsing van TGG in de Rbk 2022 aan.
Lees verder

2. Rijkswaterstaat: aanvullend onderzoek naar bodemleven in de Waddenzee

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) gaat voor Rijkswaterstaat onderzoek doen naar het bodemleven en de bodemsamenstelling in het ondergedoken deel van de Waddenzee. Het onderzoek bestaat uit het nemen en analyseren van bodemmonsters.
Daarnaast moeten de onderzoeksgegevens openbaar toegankelijk en bruikbaar gemaakt worden. We willen voor het onderzoek gebruik maken van het monitoringsprogramma Synoptic Subtidal Benthic Survey (SUBES) dat door NIOZ ontwikkeld is.
Lees verder

3.  Kamerbrief Handreiking zorgplicht bij bodemverontreiniging met PFAS

Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu stuurt de Tweede Kamer de Handreiking ‘Zorgplicht onder artikel 13 Wet bodembescherming bij bodemverontreiniging met PFAS’. Hij gaat in op de focus en de bredere context van de handreiking.
Lees verder

4. Daling uitstoot broeikasgassen vlakt af in 2024

In 2024 was de uitstoot van broeikasgassen 1,6 procent lager dan in 2023. Deze daling is kleiner dan in de twee jaren ervoor. Toen daalde de uitstoot van broeikasgassen ongeveer 7 procent daalde. De lichte daling in 2024 komt omdat de elektriciteits- en mobiliteitssectoren minder uitstootten, terwijl de industrie juist meer uitstootte. Dit melden RIVM/Emissieregistratie en het CBS(Centraal Bureau voor de Statistiek) op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot.
Lees verder

5. KRW-tool voor directe lozers beschikbaar

Is de vergunning voor het lozen van afvalwater in oppervlaktewater actueel en voldoet die aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW)? Dat kunnen bedrijven nu controleren met het KRW Self Assessment. Deze online tool bestaat uit twee delen: de KRW-quickscan en de vergunning-check.
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Uitnodiging BRO’tje 20 maart

7. Nieuws over de Omgevingswet

Het gaat om de gegevens van stookinstallaties met een capaciteit van 1 tot 50 MW. Zo hebben toezichthouder, bedrijf en burger nu eenvoudig toegang tot de status van een stookinstallatie door slechts 4 cijfers van een postcode in te voeren op het register EMSI(verwijst naar een andere website). Lees meer uitleg over dit register op Emissiegegevens Stookinstallaties.

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • In Finland keldert het aantal astmapatiënten, wroeten in de aarde helpt
    Finland lijkt een oplossing te hebben gevonden voor het alsmaar stijgende aantal gevallen van astma en allergieën. Om het afweersysteem te trainen, worden kinderen blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Dat gebeurt simpelweg door ze structureel in de natuur te laten spelen. Sinds dit als nationaal beleid in 2008 is ingevoerd, keldert het aantal kinderen met chronische aandoeningen.
  • De gans houdt zich niet aan provinciegrenzen
    Ganzen veroorzaken in Nederland elk jaar voor tientallen miljoenen aan schade aan natuur en gewassen. Vijf provincies trekken nu voor het eerst samen op bij het bestrijden van deze beschermde slobbervogel. ‘Als ze mijn auto zien, maken ze zich al uit de voeten.’
  • Verschil tussen metingen en berekeningen van ammoniak langs de kust beter verklaard | RIVM
    Het RIVM heeft een gedeeltelijke verklaring gevonden voor het verschil tussen metingen en berekeningen van de concentraties van ammoniak langs de kust. Op basis daarvan zijn verbeteringen in het OPS(Operationele Prioritaire Stoffen)-rekenmodel doorgevoerd. In het nu gepubliceerde rapport zijn de resultaten samengevat. Het RIVM sluit hiermee het onderzoek naar ammoniak van zee af. In het Nationaal Kennisprogramma Stikstof (NKS) onderzoekt het RIVM samen met andere onderzoeksorganisaties hoe de modelberekeningen verder kunnen worden verbeterd. 

9. Nieuws over Circulaire economie

10. Nieuws over de energietransitie

  • Alle woningen krijgen voorrang op het stroomnet, zegt Kamer
    Niet alleen woningen met een doorsnee stroomnetaansluiting, maar ook woonwijken met een grotere netaansluiting, evenals appartementen en zorginstellingen met een woonfunctie moeten maatschappelijke voorrang krijgen bij het verdelen van de netcapaciteit. Dit wil de Tweede Kamer. Dat blijkt uit het aannemen dinsdagmiddag, tijdens de wekelijkse stemming, van een motie van NSC, D66, GroenLinks-PvdA en ChristenUnie. Deze motie was één van meerdere netcongestiemoties waarover de Tweede Kamer heeft gestemd.
  • Actualisatie Startanalyse biedt basis voor aardgasvrije warmteplannen van gemeenten | Planbureau voor de Leefomgeving
    Hoe worden Nederlandse woningen in de toekomst verwarmd zonder aardgas? Alle gemeenten moeten daarvoor in 2026 concrete plannen indienen: warmtenetten warmtepompen of blijft er een gasaansluiting? Het uitgangspunt is daarbij de keuze met de laagste kosten voor Nederland als geheel. Vandaag publiceert het PBL een gedegen basis voor die keuze met de Actualisatie van de Startanalyse voor Aardgasvrije buurten. Daarin zijn alle kosten uit de eerdere Startanalyse uit 2020 geactualiseerd.
  • Rechter fluit ACM terug: voorrang op stroomnet moet opnieuw bekeken worden
    De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet opnieuw bepalen wie als eerste toegang krijgt tot het schaarse stroomnetwerk. Dit naar aanleiding van een bezwaar van onder andere Vewin namens de drinkwaterbedrijven. Het College van Beroep heeft geoordeeld dat de bestaande voorrangslijst van de waakhond niet zorgvuldig genoeg is samengesteld. Dat betekent dat de regels voor wie voorrang krijgt bij netcongestie opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden.

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • Minister Keijzer bezoekt Dordrecht: aandacht voor funderingsproblemen door bodemdaling | Dordrecht.net
    Gistermiddag, maandag 10 maart bezocht minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Dordrecht. Aanleiding voor het bezoek was de schade die bodemdaling en verzakkende funderingen veroorzaken aan woningen en buitenruimte. Dordrecht is één van de steden in Nederland waar deze problematiek urgent is. Minister Keijzer sprak met vertegenwoordigers van de gemeenten Dordrecht, Rotterdam en Zwijndrecht. De Minister ging tevens op bezoek bij bewoners die met funderingsschade te maken hebben.

12. Nieuws over (grond)water

  • Droogte dient zich aan, grondwaterstanden zakken
    Februari was droger dan gemiddeld en ook lijkt maart een droge maand te worden. Als deze verwachting uitkomt, zal het watersysteem verder opdrogen en zullen grondwaterstanden gestaag blijven zakken, schrijft Waterschap Aa en Maas in een waterbericht. Ook Vallei en Veluwe signaleert een omslag en is Vechtstromen begonnen om water vast te houden.
  • Stilte rond N₂O voorbij: waarom waterzuiveringen er mee aan de slag moeten
    De N₂O-uitstoot bij waterzuiveringsinstallaties is een bedreiging voor het klimaat. Er zijn innovatieve technologieën nodig om de uitstoot te verlagen. Welke technologieën zijn er op de markt en wat moet er nog meer gebeuren om de uitstoot te beteugelen? “Strengere regelgeving zijn cruciaal om de emissies wereldwijd effectief te verminderen”, zegt Mathieu Lamotte, hoofd sales en marketing bij Veolia Water Technologies.
  • Joyeeta Gupta: ‘We moeten de grenzen van het grond-, oppervlaktewater en ook groene water respecteren’
    We moeten de grenzen van het grondwater, het oppervlaktewater en ook het zogeheten groene water respecteren, zei Joyeeta Gupta bij de aftrap van het Integrated Leaders Forum en het Innovation Forum op Aquatech in Amsterdam. Gupta, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, bepleitte nieuwe regels voor het verdelen van water. “Hoe delen we het water op een manier die rechtvaardig is, maar ook in overeenstemming met de grenzen en de normen.”
  • Medicijnproducenten stappen naar de rechter vanwege herziening EU-richtlijn stedelijk afvalwater
    Tien fabrikanten van geneesmiddelen ondernemen, met steun van de brancheorganisatie Medicines for Europe (MFE), juridische actie tegen een nieuwe Europese richtlijn over de behandeling van stedelijk afvalwater. Volgens MFE brengt de aangescherpte wetgeving de betaalbaarheid en beschikbaarheid van medicijnen in Europa in gevaar. Dat maakte de federatie maandag bekend tijdens een persconferentie.

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

  • Gelderland inventariseert gebruik staalslakken
    Gelderland brengt in kaart bij welke bouwprojecten in de provincie restproducten zoals staalslakken zijn gebruikt. Staalslakken zijn een steenachtig bijproduct van de staalproductie en worden als opvulling gebruikt in allerlei projecten, maar kunnen volgens het RIVM ook milieuschade opleveren. De provincie onderzoekt ook opnieuw wat de milieugevolgen zijn van staalslakken die gebruikt worden bij de aanleg van provinciale wegen.
  • Hoe vijf miljardste gram PFAS al dwars kan liggen
    Het is een heerlijk bouwproject in Doetinchem, de Achterhoekse stad die doorkruist wordt door de Oude IJssel. Dicht tegen het stadshart wordt een nieuwe wijk gebouwd, met de naam Iseldoks. Het idee: een klein Venetië, met grachten, een eiland en een kleine jachthaven.
  • Trekvissen in passage Doesburg thuis via livestream te volgen
    Ruim vijf jaar geleden werd bij Doesburg een vispassage geopend voor trekvissen die de stuw in de Oude IJssel niet konden passeren. Vanaf vandaag kan iedereen thuis via een livestream meekijken naar de rivierprikken, blankvoorns, palingen en snoeken die daar gebruik van maken.

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

  • Utrecht brengt bommen uit Tweede Wereldoorlog in kaart
    De gemeente Utrecht heeft in kaart gebracht waar mogelijk nog bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond liggen. Dat moet werkzaamheden in de grond en het water veiliger maken.
  • Drones en lasers om ganzen naar rustgebieden te verjagen | provincie Utrecht
    In provincie Utrecht leven mensen, dieren en planten samen en soms botsen hun belangen. Zoals in het geval van ganzen, die het gras dat bestemd is voor koeien opeten. Om die schade te beperken, worden ganzen in de late winter en het vroege voorjaar naar ganzenrustgebieden verjaagd, bijvoorbeeld met hulp van drones en lasers. 
  • Periodieke aanlijnplicht in gebieden waar wolven leven | provincie Utrecht
    Voor alle bosgebieden grenzend aan de Leusderheide, de kern van het wolvenleefgebied op de Utrechtse Heuvelrug, geldt tussen 15 maart en 15 september een periodieke aanlijnplicht voor honden. Deze maatregel is genomen door Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, de provincie Utrecht, RUD Utrecht en de gemeente Zeist. Dit gezamenlijk genomen besluit volgt uit het unanieme advies van meerdere wolvenexperts, die de aanlijnplicht zien als een manier om incidenten tussen mens, wolf en hond te minimaliseren.

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

  • Een op de vijf woningen in Zuid-Holland is gasloos
    Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster op basis van data van de regionale netbeheerders. Dankzij het warmtenet ligt Capelle aan den IJssel verreweg het meest op koers om de doelen te halen. Maar ook Rotterdam en Pijnacker-Nootdorp liggen voor op schema. In Zwijndrecht en Krimpen aan den IJssel is echter nog veel werk aan de winkel.
  • Zuid-Holland: plannen voor kwart miljoen woningen
    Er kunnen de komende jaren bijna 2.300 woningbouwplannen starten in Zuid-Holland. Die zijn goed voor ruim 248.000 woningen.

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

  • Natuurbranden voorkomen … met een procesbegeleider
    Het Brabantse provinciebestuur heeft een subsidieregeling natuurbrandenbeheersing ingesteld. Coördinerende gemeenten kunnen er een beroep op doen. Een primeur in Nederland.
  • Grondwater belangrijke pijler voor Rijkswaterstaat bij vernieuwing Sluis II in Tilburg
    Tijdens de vernieuwing van Sluis II in het Wilhelminakanaal in Tilburg staat een zorgvuldige omgang met het grondwaterpeil centraal. Om negatieve effecten op de bodem en de natuur in de omgeving te voorkomen, blijft het kanaalpeil gelijk. Daarnaast wordt een uitgebreid grondwatermeetnetwerk aangelegd, waarmee de grondwaterstanden worden gemonitord. Zo houdt Rijkswaterstaat nauwkeurig in de gaten of de werkzaamheden invloed hebben op het waterpeil in de omgeving.

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

Economische ontwikkeling Caribisch deel van het Koninkrijk | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Betere toegang tot bancaire dienstverlening en financiering voor ondernemers. Betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Digitalisering van processen en beschikbaarheid van data voor beleid en uitvoering. Deze randvoorwaarden voor economische ontwikkeling van het Caribisch deel van het Koninkrijk staan in de visie die Staatssecretaris Zsolt Szabó, (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) vandaag mede namens minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.