Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (14 2025)

1. Antwoorden Kamervragen over strengere regels voor het gebruik van Beaumix

Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 28 februari 2025 antwoord op 6 Kamervragen over strengere regels voor het gebruik van Beaumix. Beaumix is een circulaire bouwstof met als hoofdbestanddeel opgewerkt AEC-bodemas. Dit is een restproduct van afval dat wordt verbrand in Afval Energie Centrales.
Lees verder

2. Antwoorden Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken

Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 5 maart 2025 antwoord op 23 Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken.
Lees verder

3.  Aanpassingen formulieren Rijk in Omgevingsloket per 1 april

Vanaf 1 april 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verbetert onder andere vragen en voegt aansluitpunten toe voor gemeenten. Ook veelgebruikte formulieren veranderen, zoals de sloopmelding en de aanvraag en melding voor de technische bouwactiviteit. En een aantal indieningsformulieren voor het verplaatsen, ontgronden en opslaan van grond of baggerspecie.
Lees verder

4. Langjarige overeenkomsten en adequate vergoeding nodig voor effectief agrarisch natuurbeheer

Het PBL concludeert in de policybrief Agrarisch Natuurbeheer dat het voorgenomen extra budget van jaarlijks 500 miljoen euro helpt om de doelen gericht op natuur, klimaat en water dichterbij te brengen en daarnaast boeren te belonen voor hun inzet. Met dit bedrag kunnen echter zeker niet alle doelen worden gerealiseerd. Het advies is of te kiezen voor één doel, of voor een combinatie van doelen waarbij door samenhangende keuzes de inzet van middelen tegelijk meerdere doelen dient. PBL-directeur Marko Hekkert: “Het is een stap in de goede richting maar er is meer nodig om de doelen te bereiken”. Ook concludeert het PBL dat een vrijwillige aanpak op gespannen voet staat met een gegarandeerde reductie die nodig is om stikstof-, klimaat- of KRW-doelen te halen. 
Lees verder

5. Rijksbreed samenwerken voor een gezonde bodem

Volgens het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) kan rijksbreed samenwerken aan gezonde bodems de relatie tussen beleid en uitvoering versterken. Daarnaast biedt dit kansen om de interdepartementale integraliteit van het bodembeleid een impuls te geven. Gezonde bodems zijn immers ook positief om beleidsdoelen te halen voor o.a. leefbare steden, voedselzekerheid, klimaatadaptatie en waterkwaliteit en -kwantiteit. Het CRa beveelt aan om een lerend praktijkprogramma in te richten, waardoor realistisch beleid ontwikkeld kan worden, in samenhang met uitvoering, en gericht op meervoudige waarden. Het ministerie van IenW zou verantwoordelijkheid moeten nemen voor de coördinatie van dit programma.
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • GeoWeek 2025 | Informatiepunt Leefomgeving
    Van 12 mei tot en met 23 mei 2025 krijgen leerlingen van 10 tot 15 jaar weer de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. Dit zullen zij doen aan de hand van expedities die gegeven zullen worden door bedrijven uit de geosector.
  • Dag van de Ruimtelijke Ordening 2025 | Informatiepunt Leefomgeving
    Dit jaar draait alles om de kracht van het kiezen. Hoe maken we slimme keuzes die bijdragen aan een toekomstbestendig Nederland? En welke rol kunt u daarin spelen? De ruimtelijke uitdagingen zijn groot, maar wat kan er wél? Samen ontdekken we hoe we elke vierkante meter optimaal benutten.

7. Nieuws over de Omgevingswet

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Melkveehouder legt koolstof vast in bodem voor een extra zakcentje – Nieuwe Oogst
    Twan van ’t Klooster in Houwerzijl doet mee aan het koolstofproject van zuivelcoöperatie DOC Kaas. Hij hoopt via certificaten niet alleen een extra zakcentje te verdienen door koolstofvastlegging in de bodem, ook gaat hij voor meer bedrijfsrendement door de focus op bodemgezondheid.
  • Nederlandse start-up helpt boeren wereldwijd aan hogere opbrengst en gezondere bodem | Change Inc.
    Hoe goed gewassen groeien, hangt voor een groot deel af van de bodem. Dat maakt bodemonderzoek van groot belang, betoogt Veridi Technologies uit Delft. “Als we een vorm van bodemonderzoek toegankelijk maken voor de hele wereld, dan is de impact enorm.”
  • SDG Tegel 18: Gezonde Bodem
    Op Wereldbodemdag, lanceerde Roxit SDG-tegel 18: ‘Gezonde Bodem’. Deze tegel is een oproep om een gezonde bodem en ondergrond toe te voegen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De lancering vond plaats op symbolische locaties in Nederland. Er werd in elke provinciehoofdstad aandacht gevraagd voor dit cruciale onderwerp.  

9. Nieuws over Circulaire economie

‘Versnelling  is noodzakelijk’, schrijven de partijen die eind vorige week de Krachtenbundeling Rijk-Regio voor de Circulaire Economie 2025-2026 ondertekenden. Dat zijn – naast de decentrale koepels – de ministers van Economische Zaken en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat.

10. Nieuws over de energietransitie

  • Botsen de belangen van drinkwater en geothermie in de bodem?
    In de bodem is het druk. En met geothermie, de winning van warm water als duurzame energiebron, wordt het nóg drukker. Wat zijn de effecten op het grondwater, de bron voor drinkwater? “Wij boren altijd buiten drinkwaterwinningsgebieden.”

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • ‘Hadden we ooit bedacht dat dit vanzelf zou gaan?’
    Kees Vendrik leidt het Nationaal Klimaat Platform dat het klimaatbeleid moet versnellen. Hoe verloopt zijn missie een brug te slaan tussen Haags beleid en het duurzame perspectief van burgers en ondernemers? En welke rol ziet hij daarin voor gemeenten?
  • Tegelwippen XL: Nederland en Vlaanderen gaan de groene strijd aan! – Klimaatadaptatie
    Van 21 maart tot en met 31 oktober 2025 gaan Nederland en Vlaanderen de strijd aan in de allereerste Derby der Lage Landen: welk land vervangt de meeste tegels door groen? Met meer dan 280 deelnemende gemeenten belooft dit het grootste vergroeningsevenement ooit te worden.
  • Bodem ophogen woningen in risicogebieden kost 2,5 miljard euro, aldus EIB
    Ruimtelijke restricties zijn niet te verenigen met het realiseren van de woningbouwopgave zoals gepland door het kabinet Rutte IV, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op basis van hun eigen onderzoek. De bouw van 220.000 woningen in risicogebieden is een ´grote opgave´, concludeert het EIB. Ophoging van de bodem is vaak wel mogelijk, maar kost ongeveer 2,5 miljard euro.

12. Nieuws over (grond)water

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

  • Landbouwakkoord provincies en Noordrijn-Westfalen
    De landbouwgedeputeerden van Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg, hebben woensdag een intentieovereenkomst ondertekend met de landbouwminister Silke Gorißen van de aangrenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat gebeurde in het markante Stadttor-gebouw in Düsseldorf.
  • Kort geding: Kampen eist aansluiting van Enexis
    De gemeente Kampen spant een kort geding aan tegen netbeheerder Enexis omdat die een nieuw duurzaam schoolgebouw niet zou kunnen aansluiten op het stroomnet. Het is de bedoeling dat Kindcentrum Hanzewijk een grootverbruikaansluiting krijgt, wat volgens de gemeente duurzamer is dan meerdere losse kleinverbruikaansluitingen.

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

  • Tweede Kamer wil geen kernafvalopslag in Groningen
    Voor de permanente, ondergrondse opslag van kernafval mikt Nederland op twee grondlagen: op Boomse klei en steenzoutformaties. Nederland heeft namelijk geen granietlagen, zoals Scandinavische landen bijvoorbeeld wel. Maar in elk geval in de zoutcavernes van de provincie Groningen mag het kernafval niet komen, heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten. Een motie van de SP, die daartoe opriep, heeft een meerderheid gekregen tijdens de wekelijkse stemming.
  • Vroege start wateraanvoer – Waterschap Hunze en Aa’s
    De afgelopen weken is er amper neerslag gevallen. Grondwaterstanden zakken daardoor naar niveaus die lager zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. De afgelopen weken hebben we de lagere winterpeilen in ons gebied weer langzaam verhoogd richting zomerpeil. Dit is ruim een maand eerder dan normaal. Normaalgesproken gaan we vanaf 15 april de peilen verhogen zodat we rond 15 mei op zomerpeil zitten.
  • Start NK Tegelwippen in Korrewegwijk | Gemeente Groningen
    Het NK Tegelwippen is gestart. De aftrap in Groningen vond woensdag 26 maart plaats in de Korrewegwijk. Wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja hielp de bewoners van de Singelweg 7 en 9 met het verwijderen van tegels uit hun voortuintjes. Deze worden omgetoverd tot een fleurige, groene oase.

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

  • Hoe het rijk een zonnepark in het IJsselmeer blokkeert
    Eind april 2024 bleek een escalatie naar de ambtelijke top onvermijdelijk. De beleidsambtenaren van meerdere ministeries, waaronder Economische Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, kwamen er onderling niet uit. Eén van de partijen zag een buitenkans voor de energietransitie, de anderen waren faliekant tegen. Het laatste woord over de zaak moesten de ­directeurs-generaal dan maar hebben.
  • Wormen en schimmels lijken hun werk te doen in Amstelveens Bloesempark – NH Nieuws
    Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar expert Koos Koopman ziet hoopvolle tekenen dat het beter gaat met de grond in het Amstelveense Bloesempark. Daar werden vorig jaar wormen en schimmels uitgezet om de door de dagjesmensen platgetrapte grond weer luchtiger te maken.

Provincie Zuid-Holland

  • Stroomnet overvol: ‘Probleem tot de bodem uitzoeken’ – Omroep West
    De Zuid-Hollandse politiek wil voor de zomer een hoorzitting over de problemen op het stroomnet. In het grootste deel van de provincie zit het net vol, maakten netbeheerders Stedin, Liander en Tennet bekend. De Zuid-Hollandse politici willen van vertegenwoordigers van de netbeheerders horen welke oplossingen er zijn en hoe het bestaande net efficiënter kan worden benut.

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

  • KRW-impuls Brabant: versnelling naar schoner en gezonder water
    De provincie Noord-Brabant en de drie Brabantse waterschappen – De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta – komen met een gezamenlijk maatregelenpakket om de kwaliteit van het Brabantse grond- en oppervlaktewater te verbeteren. De inzet maakt deel uit van de zogeheten KRW-impuls Brabant, die moet bijdragen aan het behalen van de doelen uit de Europese Kaderrichtlijn Water.
  • Brabantse nieuwbouw vereist assertievere provincie
    De provincie Noord-Brabant moet zorgen voor ‘meer duidelijkheid’ in de afspraken over woningbouw. Ook is provincie ‘te voorzichtig’ in haar contacten met gemeenten, met te veel respect voor de lokale autonomie, waardoor de regiefunctie onvoldoende uit de verf komt.

Provincie Limburg

  • Natuur in Zuid-Limburg ingezet als bondgenoot tegen wateroverlast en droogte
    Het Gulp- en Geuldal is kwetsbaar voor overstromingen – de enorme wateroverlast in de zomer van 2021 ligt nog vers in het geheugen – en lange periodes van droogte. Het programma Natuurkracht richt zich op natuurlijke oplossingen. In drie jaar tijd is 10.000 vierkante meter nieuwe natuur gerealiseerd. De financiële steun door de Nationale Postcode Loterij houdt nu op, maar Natuurkracht gaat door.
  • Limburg en Sittard-Geleen willen grond bij Chemelot kopen
    De provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen hebben een akkoord met voedingsbedrijf dsm-firmenich gesloten over de aankoop van 354 hectare grond bij industriegebied Chemelot. Op de terreinen bij Sittard en Geleen moet een nieuw hoogspanningsstation komen.

Caribisch Nederland

BES-eilanden pleiten in de Eerste Kamer voor inspraak bij wijziging WOLBES en FINBES – Bonaire.Nu
Op 25 maart sprak de gezamenlijke delegatie van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba met de commissie Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer over de voorgenomen wijzigingen van de WOLBES- en FINBES-wetgeving. ark, deelt haar zorgen en inzichten over de uitdagingen waarmee Bonaire wordt geconfronteerd.

Alle garages op Bonaire in overtreding met milieuregels; boetes dreigen – Bonaire.Nu
In maart 2025 heeft de Directie Toezicht en Handhaving van het Openbaar Lichaam (OLB) samen met de Nederlandse Omgevingsdienst (ODNL), 47 autogarages op Bonaire geïnspecteerd.