Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (15 2025)

1. IPLO-experts behandelden 41.691 vragen in 2024

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) stond vanaf 1 januari 2024 in de startblokken om professionals te helpen bij vragen over de nieuwe Omgevingswet. Onder meer via iplo.nl en de helpdesk gaven we uitleg over de regelgeving van de leefomgeving in de volle breedte. Maar we deden nog veel meer. Het visueel jaarverslag 2024 laat ál ons werk in 1 oogopslag zien.
Lees verder

2. Wijziging Regeling bodemkwaliteit (wijzigingsblad bij BRL 5078 voor grout)

Op 31 maart 2025 is een wijziging van de Regeling bodemkwalieit in de Staatscourant geplaatst. Deze wijzigingsregeling actualiseert de tabel van bijlage C van de Regeling bodemkwaliteit 2022, waarin de normdocumenten zijn opgenomen die binnen het Kwalibo-stelsel gebruikt moeten worden. De wijziging trad in werking op 1 april 2025.
Lees verder

3. Eendrachtige start van Ruimte voor de Rivier 2.0

Met breed bestuurlijk draagvlak is Ruimte voor de Rivier 2.0 van start gegaan op een bijeenkomst langs de Waal in Zaltbommel. In tegenstelling tot het vorige Ruimte voor de Rivier-programma van 2006 tot 2019 richt zich het nieuwe plan niet alleen op het vergroten van de afvoercapaciteit, maar ook op de gevolgen van extreem laagwater.

Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat, staatssecretaris Jean Rummenie van landbouw en natuur en een vertegenwoordiger van minister Mona Keijzer van volkshuisvesting lanceerden symbolisch met waterschappen, gemeenten, provincies en Deltacommissaris Co Verdaas het project Ruimte voor de Rivier 2.0.
Lees verder

4. Droogte: Rijkswaterstaat en waterschappen houden meer water vast

Het droogteseizoen is dit jaar vroeg begonnen. De afvoeren van de Maas en de Rijn zijn lager dan normaal. De grondwaterstanden in Nederland zijn veelal verlaagd en dalend, terwijl lokaal nog sprake is van hogere grondwaterstanden. Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in haar eerste droogtemonitor van het seizoen.
Lees verder

5. Zienswijzen indienen over ontwerpprogramma en plan-mer Overgedragen Milieuregels (bruidsschat)

Vanaf 31 maart tot en met 13 mei 2025 kunt u een zienswijze indienen op het ontwerpprogramma en het plan-mer Overgedragen Milieuregels Omgevingswet. Decentrale overheden kunnen de informatie uit het programma Overgedragen Milieuregels gebruiken bij het opstellen van nieuwe regels in het omgevingsplan of de waterschapsverordening.
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • Voorjaarscongres Vereniging van Grondbedrijven | Informatiepunt Leefomgeving|
    Hoe kunnen we actief grondbeleid en de beschikbare instrumenten optimaal benutten? Welke (financiële) strategieën versterken investeringskracht? En wat betekent dit voor toekomstbestendig grondbeleid? Onderwerpen die aan de orde komen tijdens het congres ‘Over duiten en kluiten: Investeren in grond’. Na een plenair programma in de ochtend zijn er in de middag verschillende excursies in en rond Dordrecht.
  • Dag van de Ruimtelijke Ordening 2025 | Informatiepunt Leefomgeving
    Dit jaar draait alles om de kracht van het kiezen. Hoe maken we slimme keuzes die bijdragen aan een toekomstbestendig Nederland? En welke rol kunt u daarin spelen? De ruimtelijke uitdagingen zijn groot, maar wat kan er wél? Samen ontdekken we hoe we elke vierkante meter optimaal benutten.

7. Nieuws over de Omgevingswet

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Brief: Handelingskader bodemonderzoek niet genormeerde Gewasbeschermingsmiddelen
    Deze brief gaat over belangrijke aanpassingen in bodemonderzoek bij (voormalig) sierteeltland in de werkregio van de OD West-Holland. Het onderzoek op het standaardstoffenpakket voor organochloorbestrijdingsmiddelen volstaat niet meer. Daarom een ‘’handelingskader bodemonderzoek niet genormeerde gewasbeschermingsmiddelen’’ (hierna: Handelingskader) laten opstellen. Bodemonderzoeken die ons ter beoordeling worden aangeboden gaan we vanaf nu aan de hand van dit nieuwe kader toetsen. Belangrijkste aanpassingen zijn de uitbreiding van de analyses met een geprioriteerde stoffenlijst en aanpassingen van het veldwerk.

9. Nieuws over Circulaire economie

10. Nieuws over de energietransitie

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • IVN Natuureducatie sluit zich aan bij Natuurkracht-coalitie tegen wateroverlast en droogte
    IVN Natuureducatie treedt per 1 april officieel toe tot de Natuurkracht-coalitie, een samenwerking van natuurorganisaties die zich inzetten voor natuurlijke oplossingen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast en droogte. Met de toetreding van IVN wordt de coalitie verder versterkt in kennis en bereik.
  • Nog te weinig aandacht voor hitte bij verduurzamen woningen – Klimaatadaptatie
    De zomers worden steeds heter en onze woningen zijn daar niet genoeg op voorbereid. Nieuwe inzichten uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en TKI Urban Energy laten zien dat verduurzaming van woningen niet alleen gericht moet zijn op energiebesparing, maar ook op het tegengaan van oververhitting. Woningen en gebouwen moeten aangepast worden om zowel oververhitting als onnodig energieverbruik voor koeling te beperken. 

12. Nieuws over (grond)water

  • Waterschappen investeren fors: 15 miljard euro voor veilig en schoon water
    De Nederlandse waterschappen investeren de komende jaren fors voor grote opgaven op het gebied van waterveiligheid en -kwaliteit. In de periode 2025-2029 willen de waterschappen gezamenlijk gemiddeld 3,1 miljard euro per jaar besteden, wat neerkomt op een totaalbedrag van ruim 15 miljard euro. Dat blijkt uit een recente inventarisatie van de Unie van Waterschappen.
  • Schoner water of ruimte voor vogels: onderzoek legt conflict SDG’s bloot
    Tot de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) behoren het verzorgen van schoon water en sanitatie, maar ook biodiversiteitsbehoud. Onderzoek in Egypte van Wageningen University laat zien dat deze twee doelen op gespannen voet kunnen staan.
  • TNO: dijkversterking met elektrisch materieel toont aan dat emissieloos bouwen op grote schaal mogelijk is
    Ploegam, Dura Vermeer en Van Oord versterken de dijk tussen Tiel en Waardenbrug vrijwel volledig met elektrisch materieel. TNO onderzocht efficiëntie en duurzaamheidsimpact van het project en concludeert dat het gebruik van emissievrije machines en voertuigen en het gebruik van een zogeheten WattHub laadplein ‘aanzienlijke energiebesparingen en emissiereducties biedt’.  
  • ‘Noodoverloopgebieden zijn niet effectief’
    Het opzettelijk onder water zetten van binnendijkse polders om dreigende overstromingen bij acuut gevaar in de grote rivieren af te wenden, is niet effectief en daarmee zinloos. Dat concluderen de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsrisico’s en het Expertisenetwerk Waterveiligheid.

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

  • Waterschap Amstel, Gooi en Vecht nu officieel energiepositief dankzij nieuwe windturbines
    In het westelijk havengebied van Amsterdam draaien sinds kort vier nieuwe windturbines op volle toeren. Ze staan op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en markeren een mijlpaal: het waterschap wekt vanaf dit jaar meer duurzame energie op dan het zelf verbruikt.
  • Natuurorganisaties vrezen lappendeken aan regels | Al het nieuws uit Castricum
    De provincie Noord-Holland wil het aantal stiltegebieden sterk verminderen en de regelgeving overdragen aan de gemeenten. Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland maken zich zorgen over de plannen en vragen om duidelijke regels en genoeg stilte rond natuurgebieden. Juist in een drukke provincie als Noord-Holland hebben inwoners grote behoefte aan rust, stilte en groene ruimte om in te ontspannen.

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

  • Brabant versnelt vijf natuurprojecten – Brabant
    Provincie Noord-Brabant gaat voor vijf concrete water- en natuurprojecten over tot zwaarder instrumentarium om zo ontbrekende gronden te verwerven en natuurgebieden ‘af’ te maken. Het Brabantse provinciebestuur liet eerder al weten koers te houden op het realiseren van wettelijke doelen op gebied van natuur, water en klimaat en een duurzame toekomst voor de landbouw. Na het vaststellen van het Plan van Aanpak Landelijk Gebied geeft Brabant nu een impuls aan projecten die nodig zijn om wettelijke doelen te realiseren.
  • Sproeiverbod in delen van Brabant door extreme droogte: ‘Zeer uitzonderlijk’
    In delen van Noord-Brabant mag geen grondwater meer worden gebruikt om weilanden of sportvelden te besproeien. Volgens Waterschap Aa en Maas is deze maatregel nodig vanwege de aanhoudende droogte. Sinds eind februari is er nauwelijks regen gevallen.

Provincie Limburg

  • Rijnland: afgebrokkelde kade Valkenburgse Meer is stabiel
    De deels weggezakte kade aan het Valkenburgse Meer is stabiel. Dat zegt Hoogheemraadschap van Rijnland. Een deel van de oever bij de Ommedijkseweg aan het Valkenburgse Meer zakte dinsdagmiddag weg. Een wandelpad en bomen kwamen onder water te staan.
  • Waterschap Limburg bereidt zich voor op droogte en start met uitvoering maatregelenpakket
    Om water in droge periodes langer vast te houden, werkt het waterschap aan een pakket van maatregelen onder de noemer ‘Droogtemaatregelen’. Het project loopt tot eind 2025 en bestaat uit vier deelprojecten, gericht op het versterken van het watersysteem, met name in Midden- en Noord-Limburg – regio’s met droogtegevoelige zandgronden.

Caribisch Nederland