Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (25 2024)
Verdeling kabinetsposten bekend: Migratie naar PVV, Financiën naar VVD
In het nieuwe kabinet-Schoof krijgt de PVV vijf ministers, de VVD en NSC allebei vier en BBB twee. Er komen 12 of 13 staatssecretarissen. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. De PVV zal onder meer een minister voor Migratie leveren, de VVD krijgt Financiën en BBB Landbouw. De post Binnenlandse Zaken gaat naar NSC.
Lees verder via deze link.
Reflectie PBL op het Hoofdlijnenakkoord 2024-2028
Nu het nieuwe kabinet gevormd is, doet het PBL in een reflectie op het Hoofdlijnenakkoord aanbevelingen aan de coalitiepartijen op drie brede gebieden: klimaat, energie en grondstoffen; Regio: wonen, bereikbaarheid en ruimtelijke ordening; en Landbouw en natuur. Deze aanbevelingen kunnen input zijn voor de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord.
Lees verder via deze link.
PBL relativeert ernst van schrappen Transitiefonds
Het Planbureau voor de Leefomgeving relativeert de ernst van het schrappen door de nieuwe coalitie van het Transitiefonds voor het landelijk gebied. Dat doet het PBL in een nieuwe analyse van het Hoofdlijnenakkoord. In het fonds zat nog ruim 20 miljard euro voor de provincies, om de natuur-, water- en klimaatdoelen te bereiken van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). ‘Historisch gezien blijven de begrote bedragen hoog’, schrijft het PBL.
Lees verder via deze link.
Lancering Dutch Caribbean kennisnetwerk
Tijdens het Nationaal Congres Klimaatadaptatie 2024 is de Pleio site: Het Dutch Caribbean kennisnetwerk gelanceerd. Het Dutch Caribbean kennisnetwerk is er voor overheden, onderzoeksinstellingen bedrijven en maatschappelijke organisaties in het Caribisch gebied en Nederland. Zij vinden hier andere collega’s en adviseurs die ook bezig zijn om het Caribisch klimaatbestendig en water robuust in te richten. Het kennisnetwerk richt zich op het in contact brengen van klimaatcollega’s en adviseurs. De site is toegankelijk via https://climatedutchcaribbean.pleio.nl/. Om in te loggen moet er eerst een account worden aangemaakt.
Derde rapportage Nederlandse railinfrastructuur: zorgen blijven
In de derde rapportage over de fysieke kwaliteit van de railinfrastructuur constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat ProRail hard werkt aan het verbeteren van de veiligheid op het spoor. Zorgen blijven er ook, net als in de eerdere rapportages uit 2014 en 2019. Deze rapportage verschijnt elke 5 jaar op verzoek van de Tweede Kamer, onder leiding van voormalig Kamerlid Kuiken, om de fysieke kwaliteit van het spoor te controleren.
Lees verder via deze link.
Reactie geven op EU-voorstel Persistent organic pollutants – PFOA limits and exemptions
Perfluorooctoic acid (PFOA), its salts and PFOA-related substances are generally banned in the EU and globally, but there are some time-limited exceptions. This measure will postpone the date of the ban for fire-fighting foams and propose new concentration limit values allowed as unintentional trace contaminant.
Het is nu mogelijk om een reactie te geven op dit EU-voorstel. Dit kan via deze link.
Zie ook de e-mail hierover in de bijlage van dit weekbericht.
Bijeenkomsten
· 20 juni landelijke dag Programma Circulair Terreinbeheer
Hoe kun je de bodemverbetering in jouw gebied op gang brengen? Dat is het thema van de tiende landelijke dag die het programma Circulair Terreinbeheer (CT) organiseert. De dag vindt plaats op donderdag 20 juni 2024 in het Provinciehuis te Arnhem, met in de ochtend een excursie.
· ZoNline 27 juni
Graag nodigen wij je uit voor de ZoNline op 27 juni van 10.00 – 11.30 uur. Op weg naar een 3D digitale gemeente zijn al flink wat stappen gezet. Recent leverden VNG en het Kadaster een platform op dat gemeenten ondersteunt bij het zelf regelen van de toegang tot lokale 3D-data: de website 3DtilesNederland.nl. Tijdens het webinar nemen de betrokken partijen je graag mee in dit project en vertellen ze meer over het gebruik van 3D data in gemeentelijke registraties. Aanmelden via deze link.
· BRO’tje 27 juni
Op weg naar een 3D digitale gemeente zijn al flink wat stappen gezet. Recent leverden VNG en Kadaster een platform op dat gemeenten ondersteunt bij het zelf regelen van de toegang tot lokale 3D-data: de website 3DtilesNederland.nl. In het BRO’tje van 27 juni nemen de betrokken partijen je graag mee in dit project en vertellen meer over het gebruik van 3D data in gemeentelijke registraties.
· Inspiratiemiddag innovatie en asbest – 5 juli 2024https://www.gelderseomgevingsdiensten.nl/nieuws/inspiratiemiddag-innovatie-en-asbest-5-juli-goor/
Enkele weken geleden ontving u van Projectbureau BAS de save the date voor onze inspiratiemiddag innovatie en asbest op 5 juli aanstaande in Goor. Hierbij mailen wij u het uitgewerkte programma. Aanmelden en delen van de uitnodiging is nog mogelijk
Nieuws over de Omgevingswet
· Rijk grijpt in bij vergunningvrije schuttingen in bruidsschat – PONT Omgeving (omgevingsweb.nl)
De bruidsschat maakte het makkelijker om vergunningvrij schuttingen te plaatsen, met potentieel grote gevolgen voor de ruimtelijke kwaliteit. Het Rijk lost dit nu op met een Vangnetregeling. Met een op 1 juni gepubliceerde Vangnetregeling wijzigt het ministerie van BZK de regels voor het vergunningvrij bouwen van een schutting. De plek waarop een schutting zonder vergunning mag worden neergezet, wordt gelijkgesteld met de lijn die het achtererfgebied bepaalt.
· Besluit verbouw onder kwaliteitsborging uitgesteld | VNG
Tijdens het debat met de Eerste Kamer over de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft de minister 2 toezeggingen gedaan. Hieronder vallen extra regels ter ondersteuning van het besluitvormingsproces van het bevoegd gezag en de invoering van verbouwactiviteiten onder het nieuwe stelsel.
· Vergroot uw netwerk op de Schakeldag | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
De Schakeldag is bij uitstek een evenement om mensen te ontmoeten. Praat met collega’s bij over uw werk rondom de Omgevingswet. Leer van ervaringen van anderen. De Schakeldag biedt er alle gelegenheid voor.
· Verdiepingscasus: een nieuwe veehouderij | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Bij het oprichten van een nieuw veehouderijbedrijf komen veel regels kijken. Welke zijn dat onder de nieuwe Omgevingswet? Deze verdiepingscasus op de Schakeldag over milieubelastende activiteiten behandelt het gehele spectrum.
· Alles wat u wilt weten over de BOPA | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
De buitenplanse omgevingsplanactiviteit, kortweg BOPA, is een veelgebruikt instrument binnen gemeenten momenteel. Maar het leidt ook tot veel vragen. De sessie ‘Praktijkvoorbeeld BOPA’ geeft veel antwoorden. U kunt zich er nog voor inschrijven.
Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
· Thematic Session on the TSI 2025 Flagship Supporting the Resilience of Natural Resources – terugblik sessie 28 mei (zie bijlage)
The objective of this flagship is to support Member States at the national, regional, and local levels in strengthening natural resources management, in line with agreed global and European biodiversity, climate change adaptation, and mitigation goals.
· Ruim € 1,5 miljard beschikbaar voor boeren en natuur in provincies – PONT Omgeving (omgevingsweb.nl)
Het kabinet wil € 1,54 miljard beschikbaar stellen voor zogenoemde koplopersmaatregelen in de regio. Het gaat om maatregelen voor bijvoorbeeld verduurzaming van veehouderijen of natuurherstel die snel uitgevoerd kunnen worden. De provincies hebben hier vorig jaar plannen voor ingediend. Die plannen zijn vervolgens meermaals getoetst en dragen bewezen bij aan toekomstbestendige landbouw en de doelen voor natuur, water en klimaat. Nu de toetsing is afgerond, kunnen de provincies – samen met alle betrokkenen – verder met de uitvoering.
· Voortbouwen op project Waddenmozaïek met perenboom-riffen (rijkswaterstaat.nl)
Rijkswaterstaat werkt momenteel aan de ontwikkeling van nieuwe perenboom-riffen in de Waddenzee. Hiermee bouwen we voort op het project Waddenmozaïek, dat onderzocht hoe van nature voorkomende ondergronden (substraten) kunnen bijdragen aan het herstel van onderwaternatuur in de Waddenzee.
· Snel inzicht in de ecologische waterkwaliteit met diatomeeën (h2owaternetwerk.nl)
Recente ontwikkelingen in DNA-technologie maken snellere en goedkopere identificatie mogelijk, waardoor diatomeeën een waardevol instrument blijven voor waterkwaliteitsbeheerders en -gebruikers. Hun toepassing biedt inzicht in zowel actuele als historische watercondities en helpt bij effectief reageren op milieuveranderingen.
Nieuws over Circulaire economie
· SPUK voor klimaatneutrale en circulaire GWW | VNG
Gemeenten en provincies kunnen vanaf 1 juli de specifieke uitkering (SPUK) ‘Klimaatneutrale en circulaire infrastructuurprojecten’ aanvragen. Daarmee wil het ministerie van IenW stimuleren dat in grond-, weg- en waterbouw (GWW) CO2-reducerende en circulaire maatregelen worden toegepast.
Nieuws over de energietransitie
· Kabinet investeert 41 miljoen euro in veiligheid op Noordzee (h2owaternetwerk.nl)
Het demissionaire kabinet heeft besloten ruim 41 miljoen euro te investeren de veiligheid op de Noordzee. Mark Harbers, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, schreef dit in een brief aan de Tweede Kamer.
In de Kamerbrief schrijft minister Harbers dat de Noordzee, als EU-buitengrens en vanwege de economische belangen, belangrijk is voor de nationale veiligheid. Dit belang stijgt nog omdat de Noordzee belangrijk is voor de energietransitie. Harbers geeft aan dat dat voorbereidingshandelingen voor verstoring en sabotage van onderzeese kabels en leidingen al eerder zijn vastgesteld.
· Nog nooit van de term ‘netcongestie’ gehoord (binnenlandsbestuur.nl)
Eind januari dit jaar deed onderzoeksbureau Motivaction een peiling onder 1007 Nederlanders. De openingsvraag: in hoeverre ben je bekend met de term ‘netcongestie’? Het antwoord van 72 procent van de respondenten: van die term heb ik nog nooit gehoord. Het is een onderzoeksresultaat dat de opdrachtgever, het ministerie van Economische Zaken, wellicht gerust stelt: de gemiddelde Nederlander lijkt niet in paniek door de krapte op het stroomnet.
Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling
· Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (rli.nl)
De komende decennia zijn ingrijpende maatregelen nodig om Nederland waterveilig te houden, voor wateroverlast te behoeden en de beschikbaarheid van voldoende zoetwater te waarborgen. Deze maatregelen om Nederland klimaatbestendig te maken hebben grote ruimtelijke gevolgen. Er is extra ruimte nodig voor dijkversterking, rivierverruiming en waterberging. Maar ook de manier waarop we de ruimte gebruiken voor bijvoorbeeld wonen, werken, landbouw, energie en natuur, zal veranderen. Als we nu woningen bouwen op de verkeerde plekken (bijvoorbeeld omdat die in de toekomst nodig zijn voor dijkversterking of waterberging), lopen de toekomstige kosten voor het waterbeheer te hoog op. Ook het voortzetten van de huidige landbouw in delen van laag-Nederland, waar verzilting een steeds groter probleem wordt, is alleen tegen hoge kosten mogelijk. De toenemende droogte zal daarnaast onontkoombaar gevolgen hebben voor de natuur, de landbouw en bedrijvigheid in delen van hoog-Nederland.
Nieuws over (grond)water
· Oproep ondernemersorganisaties: voorkom een waterslot (h2owaternetwerk.nl)
Waarborg de wettelijke toegang tot drinkwater voor bedrijven en versnel de vergunningverlening voor bestaande en nieuwe drinkwaterbronnen. Voor deze en andere maatregelen pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Zij vrezen dat anders Nederland op het waterslot gaat.
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
· Negatief advies vis eten uit Twentekanaal (rijkswaterstaat.nl)
Rijkswaterstaat en gemeente Hengelo adviseren uit voorzorg om tot nader bericht geen vis uit het Twentekanaal te eten. Aanleiding hiervoor zijn gemeten verhoogde concentraties HCH (Hexachloorcyclohexaan) in het Twentekanaal tussen sluis Delden en sluis Hengelo.
· Provincie Overijssel investeert 12,5 miljoen euro in de Overijsselse woonopgave – Provincie Overijssel
De uitdagingen op de Nederlandse woningmarkt zijn groot. Dit geldt ook voor de provincie Overijssel. We hebben de afgelopen jaren met onze partners in de Woonkeuken: het Rijk, gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen intensief samengewerkt aan de Overijsselse woonopgave. We hebben met elkaar al veel bereikt, waaronder de bouw van 10.149 woningen in 2022 en 2023. Ruim 108% van onze minimale opgave.
· ‘Blusschuim zorgt voor ernstige verontreiniging op voormalig militair oefenterrein in Bathmen’ – RTV Oost
Een voormalig militair oefenterrein in Bathmen is verontreinigd met PFOS. Dat is een stof die valt onder PFAS. Dat meldt onderzoeksprogramma Pointer dat nog elf andere voormalige defensieterreinen noemt. De redactie van het programma concludeert dat op basis van een van een document van toezichthouder ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport.
· Boeren klaar om groen gas voor huishoudens op te wekken – RTV Oost
De plannen liggen klaar, de mest ook. Vijftien boeren uit Vinkenbuurt en Witharen willen met hun stront groen gas opwekken. “Met onze mestvergisting kunnen we 15 procent van de totale groengas-behoefte van de gehele gemeente Ommen realiseren. Zo dragen we bij aan de energietransitie en verduurzamen we onze bedrijven.”
Provincie Gelderland
· Heeft Gelderland al in 2032 een kleine kernreactor? (binnenlandsbestuur.nl)
‘Wat wij nu kunnen verwachten is dat we in 2032 met de eerste SMR’s functioneel kunnen zijn als we daadkrachtig optreden. Dat is de doelstelling uit het coalitieakkoord, dus daar gaan we ook voor.’ Dat zei BBB-gedeputeerde Ans Mol-van de Kamp twee weken geleden tijdens een statendebat over de energietransitie in Gelderland. ‘Volgend jaar willen we voor die locatiekeuze gaan staan.’
· Gelderland valt in de prijzen voor vergroenen!
13 juni 2024 nam gedeputeerde Ans Mol de 3e prijs van de Groene Stad Challenge editie 2023 in ontvangst. Tussen 2020 en 2022 zijn veel Gelderse dorpen en steden groener geworden. Dorpen en steden in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland zijn in die jaren het meest vergroend.
· Gorinchem-Noord en het zuidwesten van Molenlanden voorgesteld als ‘minst ongeschikt’ voor windturbines | West Betuwe | gelderlander.nl
Gorinchem-Noord en het zuidwesten van Molenlanden moeten de locaties worden voor windenergie in de regio Alblasserwaard. Met dat voorstel stappen de gemeenten Gorinchem en Molenlanden naar de provincie Zuid-Holland.
Provincie Groningen
· Schiermonnikoog hoopt dat gaswinningsplan van tafel gaat, ‘maar het ziet er niet heel gunstig uit’ – RTV Noord
Vorige week oordeelde de Raad van State dat er voorlopig niet naar gas geboord mag worden boven Schiermonnikoog. In elk geval tot de inhoudelijke zitting van de zaak mag gaswinningsbedrijf ONE-Dyas daar niet boren. Die zitting is deze woensdag. ‘Hopelijk komt van uitstel afstel, maar het ziet er nog niet heel gunstig uit’, zegt burgemeester Ineke van Gent van het Waddeneiland.
· Nieuwe kabinet krijgt staatssecretaris Herstel Groningen – RTV Noord
Het nieuwe kabinet bestaande uit de PVV, VVD, NSC en BBB krijgt een staatssecretaris Herstel Groningen. Die volgt de portefeuille van staatssecretaris voor Mijnbouw op.
· Definitief: Eddie van Marum (BBB) uit Niekerk wordt staatssecretaris Herstel Groningen – RTV Noord
Eddie van Marum, nu nog Statenlid voor de BoerBurgerBeweging in Groningen, wordt definitief staatssecretaris in het nieuwe kabinet. Hij krijgt de portefeuille Herstel Groningen, en volgt daarmee huidig staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) op.
Provincie Fryslan
· Holwerd aan Zee is financieel niet haalbaar (binnenlandsbestuur.nl)
Holwerd aan Zee is financieel niet haalbaar volgens de stuurgroep achter het project. Woensdag werd ook duidelijk dat er nog geen partij is gevonden die het beheer en onderhoud op zich wil nemen, de provincie is daarvoor afgehaakt. De Stichting Holwerd aan Zee wil nog onderzoek wat de mogelijkheden nu nog zijn.
· Oogst van West-Friese telers in gevaar, en niet alleen vanwege de regen – NH Nieuws
Door de aanhoudende regen zitten bloemkooltelers in West-Friesland al maanden met de handen in het haar. Nu is daar een nieuwe zorg bijgekomen: houtduiven vreten de bloemkoolvelden kaal. Hierdoor groeit de roep om afschot van de vogels. “Als er niets gedaan wordt, wordt het alleen maar erger.”
Provincie Drenthe
· Staatssecretaris: Oliewinning Schoonebeek kan worden hervat | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Na een intensief traject met omwonenden en adviezen van vele partijen, heeft staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) besloten dat de oliewinning bij Schoonebeek hervat kan worden. Er is een ontwerpbesluit genomen om productiewater van de oliewinning in Schoonebeek te injecteren in een gasveld dichtbij de oliewinning. De komende 6 weken kunnen tegen het besluit zienswijzen worden ingediend.
· Kamer wil debat over hervatten van oliewinning bij Schoonebeek (h2owaternetwerk.nl)
De Tweede Kamer legt zich niet neer bij het besluit van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) om de oliewinning bij Schoonebeek te hervatten. Ze wil hierover voor de zomer nog een debat. Volgens Vijlbrief kan het productiewater nu veilig en verantwoord geïnjecteerd worden in een nabijgelegen gasveld.
Provincie Flevoland
· Omroep Flevoland – Nieuws – 2024 dreigt rampjaar voor de Flevolandse landbouw te worden
Het dreigt een rampjaar voor Flevolandse boeren te worden. Door de aanhoudende nattigheid zal de oogst naar verwachting een stuk lager uitvallen dan voorgaande jaren. Volgens Henk van Renselaar van boerenbelangenorganisatie LTO wordt dit het slechtste landbouwjaar in meer dan veertig jaar tijd.
· Omroep Flevoland – Nieuws – Nieuwe pomp moet waterafvoer verbeteren, maar is geen oplossing voor bodemdaling
Om water beter af te kunnen voeren, is in het landbouwgebied ten zuiden van Emmeloord een nieuwe pomp geplaatst. De pomp ligt in de Zuider-d-tocht, in een gebied waar er sprake is van bodemdaling. De pomp moet op die plek wateroverlast tegengaan.
Provincie Utrecht
· Utrecht maakt toch stikstofruimte vrij voor Schiphol (binnenlandsbestuur.nl)
De provincie Utrecht gaat alsnog in op het verzoek van Schiphol om de natuurvergunning van een veehouderij in Wilnis in te trekken. De provincie doet dat om juridische stappen door de luchthaven te voorkomen. De stikstofruimte die vrijkomt door het intrekken van de vergunning van de veehouder wil Schiphol gebruiken voor de eigen natuurvergunning.
· Per huishouden minder in plaats van meer groen in Utrecht (binnenlandsbestuur.nl)
Het is de gemeente Utrecht in de periode 2017 tot 2023 niet gelukt om het openbaar groen mee te laten groeien met de groei van de stad. Het gemiddeld aantal vierkante meters openbaar groen per huishouden is in die periode juist gedaald.
Provincie Noord-Holland
· Piepers verdrinken, patatliefhebbers trekken straks de portemonnee – NH Nieuws
Alle aardappelen zitten nog niet eens in de grond, maar nu is al duidelijk dat de oogst dit jaar beroerd zal zijn. De vele regen laat de al gepote piepers verzuipen en houdt de boeren ook nog eens tegen om de rest te planten. In het najaar zal blijken hoe groot de schade is, maar dat er een tekort zal ontstaan, staat vast. “Ik denk dat de consument rekening moet gaan houden met hogere prijzen.”
· Westfrisiaweg toch aansluiten op de Houtribdijk? Prestigeproject wordt nieuw leven ingeblazen – NH Nieuws
De mogelijke aansluiting van de Westfrisiaweg op de Houtribdijk krijgt opnieuw aandacht. Deze nieuwe verbinding moet de Kop van Noord-Holland minder afhankelijk maken van de drukke A7, A8 en A9. De Westfriese Bedrijvengroep heeft een ambitieus plan om de aansluiting binnen tien jaar te realiseren, maar dat gaat niet zonder uitdagingen.
Provincie Zuid-Holland
· Partij wil van provincie weten waarom natuur in Zuid-Holland terugloopt, ondanks beschermende maatregelen | Alphen aan den Rijn | AD.nl
Zuid-Holland kent de sterkste daling van natuurgebieden van alle provincies in Nederland. GroenLinks-PvdA maakt zich hier zoveel zorgen over dat Statenlid namens die partij Adem Mustafa Negash opheldering wil van het provinciebestuur.
· Zuid-Holland houdt weer veel geld over, tot onvrede van politiek – Nieuws.nl
De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben de jaarstukken van 2023 vastgesteld, maar daar wel kritische kanttekeningen bij gezet. De partijen zijn vooral bezorgd over de aanhoudende problemen die de provincie heeft om alle ambities en doelen waar te maken. Dit leidt er al jaren achtereen toe dat Zuid-Holland geld overhoudt, afgelopen jaar ruim 36 miljoen euro.
Provincie Zeeland
· Nieuw gemaal zorgt voor droge voeten en vrije vissen – Omroep Zeeland
Met de komst van een nieuw gemaal lijken de waterproblemen in Goes en omgeving opgelost. Het bouwwerk kostte in totaal ruim 9 miljoen euro en kreeg een aanzienlijke bijdrage vanuit de Europese Unie.
· Paddenstoelen schieten nu al uit de grond: ‘Dat ze nu al te zien zijn is bijzonder’ – Omroep Zeeland
De zomer is nog niet eens begonnen, maar in Oostkapelle schieten de eerste paddenstoelen van het jaar al uit de grond. En dat is bijzonder vroeg in het jaar, vertelt paddenstoelenexpert Henk Remijn. “Je ziet nu al diverse soorten die je normaal pas in het najaar zou zien.”
· Zeven vragen aan TenneT en Stedin over de extra stroom die gevonden is – Omroep Zeeland
Netbeheerder TenneT ziet kans om 425 megawatt (MW) extra stroom vrij te spelen op het krappe Zeeuwse hoogspanningsnet. Veel bedrijven op de wachtlijst kunnen nu toch van extra stroom worden voorzien. Maar niet in Zeeuws-Vlaanderen, waar maar één bedrijf extra energie kan krijgen.
Provincie Noord-Brabant
· Brabant Water kan voetbalstadion vullen met hergebruikt spoelwater (h2owaternetwerk.nl)
Met de nieuwe spoelwaterterugwinunit (STU) in Tilburg verwacht Brabant Water jaarlijks 400.000 kubieke drinkwater te kunnen besparen. Daarmee kan “een badkuip zo groot als het Tilburgse Willem II voetbalstadion” gevuld worden, aldus het drinkwaterbedrijf. Dat extra drinkwater is hard nodig.
Provincie Limburg
· Limburg wil mede-eigenaar worden van Chemelotterrein – L1 Nieuws
De provincie Limburg wil samen met het Rijk mede-eigenaar worden van het industrieterrein Chemelot. Verder vragen de provincie en gemeenten Sittard-Geleen en Stein tot 2030 2 miljard euro van de rijksoverheid om het terrein te verduurzamen. Limburg legt zelf 110 miljoen euro bij.
· Provincies Noord-Brabant en Limburg hoeven geen vrijstelling voor beregeningsputten op te nemen in beheerplan | Nieuws | Re (rechtspraak.nl)
De provincies Noord-Brabant en Limburg hoeven geen vrijstelling voor agrarische beregeningsputten in de bufferzones rond de Peel op te nemen in het beheerplan. Dat oordeelde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Dit betekent dat agrariërs die hun percelen met grondwater willen beregenen in droge periodes, een natuurvergunning moeten aanvragen. Dat geldt niet voor putten die voor 10 juni 1994 zijn geslagen.
· Limburg presenteert propositie voor duurzame toekomst Chemelot (nieuws.nl)
Provincie Limburg en de gemeenten Sittard-Geleen en Stein hebben donderdag in Den Haag de propositie ‘Limburgs bod voor een duurzaam Chemelot’ aangeboden aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK), en aangereikt aan beoogd premier Schoof, formateur Van Zwol en de fracties in de Tweede Kamer.
Caribisch Nederland
· Eilanders aan het woord: Pédzi Flores-Girigori – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
In het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar. Het wordt warmer, periodes van droogte nemen toe en als er regen valt, dan valt er veel meer in kortere tijd. Bovendien worden orkanen krachtiger. Hoe moeten de eilanden zich hieraan aanpassen? Welke uitdagingen spelen er allemaal? En wat gebeurt er om de eilanden en eilandbewoners voor te bereiden op de toekomst? In de rubriek ‘Eilanders aan het woord’ vertellen bewoners van verschillende eilanden en met verschillende expertises over hoe zij tegen klimaatverandering en klimaatadaptatie aankijken.