Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (3 2025)

1. Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022 vanwege actualiseren normdocumenten

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijzigingsregeling voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. Hiermee worden gewijzigde of geactualiseerde normdocumenten aangewezen die gebruikt worden binnen het Kwalibo-stelsel (Kwaliteitsborging in het Bodembeheer).

Lees verder

2. Bodemonderzoek altijd nodig bij tunnelrenovaties

Resten van een niet-ontplofte bom, een archeologische vondst of zwaar vervuilde grond… Het zijn ontdekkingen die de renovatie van een tunnel ernstig kunnen vertragen. Daarom is het vooraf nodig om bodemonderzoek te doen.

Bij bodemonderzoek wordt data verzameld voor iedereen die straks in het gebied moet gaan werken. Voordat de renovatie start, is het nodig om mogelijke problemen vooraf zo goed mogelijk in kaart te hebben gebracht.
Dat voorkomt verrassingen tijdens het werk die voor extra kosten en vertraging kunnen zorgen, zegt Cor Hus, senior adviseur Omgevingszaken bij Rijkswaterstaat en Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland.

Lees verder

3.  Inspraakprocedure Circulair Materialenplan van start

De inspraakprocedure voor het ontwerp Circulair Materialenplan is van start. Vanaf 8 januari 2025 mag iedereen reageren op de voorgestelde plannen. De procedure loopt tot en met 18 februari 2025.

Nederland heeft als doel om in 2050 circulair te zijn. Dit betekent dat we zuinig omgaan met grondstoffen, zoals plastics en metalen en dat we producten zo lang mogelijk hergebruiken en recyclen. Hierdoor kunnen we meer en langer doen met de grondstoffen die we hebben. Het Circulair Materialenplan (CMP) helpt hierbij, door kennis en kaders te bieden aan overheden en bedrijven over het gebruik van grondstoffen, afvalbeheer en vergunningverlening. Zo kunnen bedrijven makkelijker en beter circulaire keuzes maken.

Lees verder

4. Oosterscheldekering tot het uiterste getest in speciale bassins

De Oosterscheldekering is bijna 40 jaar oud. De grote onderdelen van deze kering zijn de komende jaren aan vervanging toe. Deltares voert, in opdracht van Rijkswaterstaat, schaalmodelproeven uit. Daarvoor hebben in speciale bassins een miniatuurversie van de Oosterscheldekering gebouwd.

Lees verder

5. Dijkverzakkingen en overstromingen haarscherp in beeld met satellietdata

In december 2025 lanceerde de European Space Agency (ESA) de nieuwe Europese satelliet Sentinel-1C. Deze satelliet houdt het aardoppervlak dag en nacht nauwlettend in de gaten. Rijkswaterstaat is 1 van de 260.000 wereldwijde gebruikers van de satellietdata.

Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • ZoNline 21 januari (zie bijlage)
  • Schone Lucht Jaarcongres 2025 | Aan de slag met de Omgevingswet
    Hoe wordt gezondheid meegewogen bij de inrichting van onze leefomgeving? Hoe belangrijk zijn gezondheid en luchtkwaliteit bij de keuzes die we maken in het ruimtelijk domein? En hoe werkt de Omgevingswet in de praktijk als het om gezondheid gaat? Deze vraagstukken – en nog veel meer – staan volop in de belangstelling tijdens het Schone Lucht Jaarcongres 2025. Toonaangevende deskundigen en bestuurders gaan samen aan de slag met het thema ‘Ruimte voor een gezonde leefomgeving’.

7. Nieuws over de Omgevingswet

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Onderzoek: kwart zoetwaterfauna wereldwijd met uitsterven bedreigd
    Van alle vissen, kreeftachtigen en libellen die wereldwijd in zoet water leven, dreigt bijna een kwart als soort uit te sterven. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek waaraan tachtig wetenschappers meewerkten. Als belangrijkste bedreigingen noemen zij watervervuiling en de aanleg van dammen.

9. Nieuws over Circulaire economie

  • De toekomst van circulaire grondstromen: een gesprek met Fred Mudde
    Nederland heeft ambitieuze doelstellingen gesteld voor circulariteit: tegen 2050 wil het land volledig circulair zijn. Fred Mudde, Senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstraat, legt uit hoe deze visie zich vertaalt naar het circulair inzetten van grondstromen. In een wereld waar grond een steeds schaarser goed wordt, is het essentieel om bestaande grondstromen efficiënt te hergebruiken en de milieu-impact te minimaliseren.

10. Nieuws over de energietransitie

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • KNMI wil waterschappen beter waarschuwen bij extreem weer
    Het KNMI moet waterschappen, veiligheidsregio’s en burgers eerder en gerichter informeren bij weersextremen, zodat zij zich beter kunnen voorbereiden. Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wil de wettelijke regeling voor het takenpakket van het weerinstituut daartoe aanpassen. Tot eind deze maand kan iedereen op zijn voorstel reageren.
  • Landgebruikskaart Waterschadeschatter weer up-to-date | Informatiepunt Leefomgeving
    STOWA heeft de landgebruikskaart van de WaterSchadeSchatter (WSS) laten bijwerken met de data van 2024. Deze is dus weer helemaal up-to-date. De WSS werd een aantal jaren geleden ontwikkeld voor het op een consistente en reproduceerbare wijze berekenen van schade door wateroverlast. Dit gebeurt door de kosten en baten van wateroverlastmaatregelen tegen elkaar af te zetten.

12. Nieuws over (grond)water

  • Onderzoek: gezuiverd afvalwater in VS steeds grotere bron voor drinkwater met PFAS
    Onderzoekers hebben vastgesteld dat het merendeel van de afvalwaterzuiveringsinstallaties in de Verenigde Staten niet in staat is om forever chemicals (PFAS) uit het afvalwater te halen. Dit is vooral zorgwekkend omdat gezuiverd afvalwater naar verwachting een steeds grotere bijdrage zal leveren aan de drinkwatervoorziening in de VS als waterbronnen slinken door toenemende droogte, stelt Bridger Ruyle, auteur en milieuwetenschapper aan de New York University.
  • Eerste Zoetwatercoöperatie op Texel van start
    Eind december zetten twee agrariërs hun handtekening onder de oprichtingsakte van de eerste Zoetwatercoöperatie op Texel. Hiermee wordt een volgende stap gezet binnen het project Zoete Toekomst Texel, waarin wordt gewerkt aan de ondergrondse opslag van gezuiverd drainagewater.
  • ‘Grip op zorgwekkende stoffen in afvalwater vraagt om extra financiële middelen’
    Het beter monitoren en aanpakken van zorgwekkende stoffen in afvalwater en oppervlaktewater is een urgente opgave. Toch blijven structurele oplossingen uit, vooral door een gebrek aan financiële middelen en duidelijke landelijke normen, zo luidt een van de conclusies uit de pilot ‘Grip op indirecte lozingen’ van Waterketen Noorderkwartier.
  • Minister kijkt naar provincies voor drinkwater
    Een op de drie provincies zou volgens radioprogramma Argos voor de rechter worden gedaagd over de drinkwatervoorziening. GroenLinks- PvdA kamerlid Geert Gabriëls vroeg een reactie aan minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). Uit de beantwoording blijkt dat de minister naar de provincies kijkt als het over drinkwater gaat.
  • Inzet gemeenten cruciaal voor toekomstbestendige waterketen | VNG
    De nieuwe Visie en Strategie op de Waterketen 2050 benadrukt de cruciale rol van gemeenten om een robuuste, duurzame en toekomstbestendige waterketen in Nederland te realiseren. Klimaatverandering, woningbouw, bodemdaling en waterkwaliteit vereisen een integrale aanpak die leidend is in gemeentelijk beleid.De Visie en Strategie op de Waterketen 2050 is onlangs vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water.

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

  • Adviezen onderzoeksrapport kortetermijnmaatregelen voor de N65 bekend | DTV Nieuws
    Uit een raadpleging onder 1753 inwoners komen twee duidelijke visies naar voren over de N65. Eén groep ziet de weg vooral als verbinding voor lokaal verkeer en vindt het belangrijk om overlast te beperken. De andere groep ziet de N65 juist als een belangrijke verbinding tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg en kijkt vooral naar een goede doorstroming. Waar ze het over eens zijn, is dat er op korte termijn al iets moet gebeuren aan de weg.

Provincie Limburg

  • Midden-Limburg treft maatregelen tegen hoogwater – VML Nieuws
    Op verschillende plekken in Midden-Limburg zijn maatregelen genomen om overlast door hoogwater zoveel mogelijk te voorkomen. Het hoogwater komt door de aanhoudende regen en smeltende sneeuw in de Ardennen. Hierdoor voert de Maas meer water af dan normaal en stijgt het waterniveau ook in zijrivieren en beken.
  • Rijk wil leefbaarheid Midden-Limburg versterken met nieuw programma – VML Nieuws
    Het Rijk gaat Midden-Limburg extra steunen om de regio te versterken. Den Haag wil juist in regio’s aan de rand van het land de leefbaarheid vergroten om ze aantrekkelijk te houden om er te blijven wonen. Denk aan woningbouw en het behoud van voorzieningen. Dit jaar worden plannen gemaakt voor het zogeheten Nationaal Programma Vitale Regio’s.

Caribisch Nederland

Eilanders aan het woord: Ryan R. Peterson van Aruba – Klimaatadaptatie
In het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar. Het wordt warmer, periodes van droogte nemen toe en als er regen valt, dan valt er veel meer in kortere tijd. Bovendien worden tropische stormen en orkanen krachtiger. Hoe moeten de eilanden zich hieraan aanpassen? Welke uitdagingen spelen er allemaal? En wat gebeurt er om de eilanden en eilandbewoners voor te bereiden op de toekomst? In deze rubriek ‘Eilanders aan het woord’ vertellen bewoners van verschillende eilanden en met verschillende expertises hoe zij tegen klimaatverandering en klimaatadaptatie aankijken.