Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (30 2024)

Nieuwe beschermlaag voor de Maeslantkering

Hoe houden wij onze stormvloedkeringen in topconditie? Onder andere door het hele jaar testen, inspecties en kleine onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Groot onderhoud doen we in de zomermaanden, buiten het stormseizoen. Nu dus. De Maeslantkering krijgt nu een nieuwe beschermlaag. Bekijk de foto’s voor een indruk.

Lees verder via deze link.

Zeldzame vogels op Ameland broeden met succes

Rijkswaterstaat beheert op Ameland enkele belangrijke Natura 2000-gebieden. Op de kwelder Feugelpolle (onderdeel van Natura 2000 Waddenzee) en het Groene strand (Natura 2000 Noordzeekustzone) broeden zeldzame broedvogels.

Lees verder via deze link.

Schapen op de dijk op Marken: natuurbeheer met goede poep

Voor beheer en onderhoud van de Omringkade tijdens de dijkversterking op Marken zet Rijkswaterstaat een natuurlijk middel in: schapen! Goed voor de natuur. Maar anders dan een maaimachine, laat een schaap soms een plukje gras staan.

Lees verder via deze link.

IPLO in de praktijk: Kinderdagverblijven

Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? Een nieuwe serie laat een aantal inspirerende IPLO-praktijkvoorbeelden zien. Deze keer: kinderdagverblijven.

Lees verder via deze link.

Integrale blik nodig bij EU-wetgeving fysieke leefomgeving

De Europese Commissie lanceerde in 2019 de Green Deal. Kenniscentrum Analyse voerde een impactanalyse uit op EU-wetsvoorstellen voor de fysieke leefomgeving. Het gaat om: Herziening richtlijn stedelijk afvalwater, Natuurherstelverordening, Bodemmonitoringrichtlijn, Herziening richtlijn industriële emissies.

Lees verder via deze link.

Bijeenkomsten

·         Lessons Learned van de werkplaatsen – 26 september | Aan de slag met de Omgevingswet
Tijdens deze 2 uur durende sessie delen we ‘best practices’ presentaties. Het is een waardevolle kans om kennis met elkaar te delen en de interactie te bevorderen.

·         Aanmelden voor de Dag voor de Leefomgeving: VTH in Actie | Informatiepunt Leefomgeving | 30 september (iplo.nl)
De Dag voor de Leefomgeving is interessant voor alle betrokkenen bij vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu. Denk aan toezichthouders, vergunningverleners, bestuurders van omgevingsdiensten, beleidsmedewerkers en anderen.

Nieuws over de Omgevingswet

·         Pagina’s omgevingsplanactiviteit geheel vernieuwd | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
De informatie over omgevingsplanactiviteiten op deze website is vernieuwd. Er is nu een verzamelpagina van waaruit de verschillende deelonderwerpen zijn te benaderen.     

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         Methaanverordening gepubliceerd | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Op 15 juli 2024 is de Methaanverordening gepubliceerd in het publicatieblad van de EU. Het doel van de verordening is om de methaanuitstoot in de energievoorzieningsketen in de EU effectief te verminderen. De regels die in de verordening staan, gelden vanaf 4 augustus.

·         De Waterwijzer Natuur: hulpmiddel bij ruimtelijke afwegingen in planning en beheer (h2owaternetwerk.nl)
De Waterwijzer Natuur (WWN) is ontwikkeld om het natuurbehoud en -herstel te ondersteunen bij complexe ruimtelijke afwegingen. De WWN kan worden ingezet om te bepalen hoe veranderingen in waterbeheer, klimaatverandering en stikstofdepositie doorwerken op de natuur.   

Nieuws over Circulaire economie

·         Van afval tot waardevolle grondstof: ‘Afval bestaat niet’ (distrifood.nl)
Renewi is een toonaangevend waste-to-productbedrijf en een van de grootste afvalverwerkers en recyclers in Nederland. Dankzij hun recyclingtechnologieën kunnen ze uit vrijwel elk type afval waardevolle materialen terugwinnen. Cruciaal in dit proces zijn samenwerkingen met partners, zoals Albert Heijn.

Nieuws over de energietransitie

·         ‘800.000 zeevarenden hebben energietransitie-training nodig’ | NT
‘Groene scheepvaart: wat staat ons te wachten?’ Die vraag stond centraal op het jaarsymposium van de maritieme vakbond Nautilus, afgelopen maand in Vlaardingen. De antwoorden zullen de aanwezigen niet helemaal gerustgesteld huiswaarts hebben laten keren. De groene opdracht is reuze en belooft juist ook voor de Nautilus-achterban veel huiswerk.

·         Havenbedrijf Rotterdam pleit voor versnelling energietransitie: ’Geen idealistisch, maar economisch verhaal’ | Financieel | Telegraaf.nl

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·         Topgewas › Project Klimaatadaptatie heeft vooral voer voor discussie met teler gebracht | Akkerwijzer.nl – Nieuws en kennis voor de akkerbouwers
Het PPS-project Klimaatadaptatie Open Teelten heeft geen concrete opbrengstverbeteringen gerealiseerd. De resultaten bieden echter waardevolle mogelijkheden voor een open dialoog met telers over nieuwe strategieën om hun akkerbouwbedrijven beter bestand te maken tegen klimaatveranderingen.

·         Van klimaatproeftuin naar straatbeeld | Straatbeeld
Nederland bereidt zich voor op de gevolgen van klimaatverandering en past de leefomgeving hierop aan. Met een stijgende temperatuur krijgen we extremere regenbuien, hittegolven, langere droge periodes met bodemdaling, terwijl de zeespiegel juist stijgt. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid in steden, de gezondheid van mensen en de economie, dus zoeken overheden, ondernemers en kennisinstellingen naar nieuwe praktische toepasbare oplossingen om de stad toekomstbestendig te maken en de leefbaarheid te verbeteren. Hierbij is samenwerken en beproefde innovatie van groot belang en kunnen klimaatproeftuinen een grote rol spelen. 

Nieuws over (grond)water

·         Meer stikstof en fosfor uit rioolwater gehaald, toch blijft bijdrage aan watervervuiling substantieel (h2owaternetwerk.nl)
De rioolwaterzuiveringen haalden in 2022 meer stikstof en fosfor uit het afvalwater dan het jaar daarvoor. Toch blijft de bijdrage van deze stoffen via de rioolwaterzuiveringen aan de watervervuiling nog ‘substantieel’. De rwzi’s loosden ook meer medicijnresten (1 tot 1,5 procent). De 313 rwzi’s zuiverden in 2022 bijna 8 procent minder rioolwater dan een jaar eerder.

·         Onderzoek WUR: waterkwaliteitsaanpak kan waterschaarste halveren (h2owaternetwerk.nl)
Een interdisciplinaire groep wetenschappers onderzocht in welke mate waterkwaliteitsbeheer kan bijdragen aan het beperken van toekomstige waterschaarste in het stroomgebied van de Parelrivier in China. De onderzoekers concluderen dat een kosteneffectieve waterkwaliteitsaanpak de waterschaarste kan halveren.

·         Hollandse Delta hoopt emissie gewasbeschermingsmiddelen terug te brengen door inzet coaches (h2owaternetwerk.nl)
Waterschap Hollandse Delta wil de waterkwaliteit in zijn beheersgebied verbeteren. Daartoe worden coaches ingezet, die agrariërs in het gebied van praktijkgerichte tips en adviezen voorzien. Of de inzet van de coaches ook resultaat oplevert, moet duidelijk worden in een serie gesprekken en door metingen van de waterkwaliteit.

·         Rijkswaterstaat gaat meer baggeren in grote rivieren (h2owaternetwerk.nl)
Rijkswaterstaat gaat jaarlijks extra baggeren op de Lek, Nederrijn en IJssel om de rivieren op diepte te houden voor de scheepvaart. Volgens de uitvoeringsorganisatie is aanvullend baggerwerk nodig om te voldoen aan de internationale afspraken over de vaardiepte voor de binnenvaart.

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Omgeving voormalige vliegbasis Twenthe ook met PFOS vervuild (h2owaternetwerk.nl)
Op en nabij de voormalige vliegbasis Twenthe zijn verhoogde PFOS-concentraties in het oppervlaktewater aangetroffen. Dat blijkt uit metingen van Waterschap Vechtstromen en Landschap Overijssel. Het waterschap verricht nader onderzoek om een beter beeld te krijgen van de aard en omvang van de vervuiling.

·         Overijssel zet ‘bermscanner’ in om jakobskruiskruid te bestrijden – RTV Oost
Jakobskruiskruid: een geel bloeiende bron van nectar voor insecten, maar een doorn in het oog van veehouders. De plant kan namelijk dodelijk zijn voor paarden en koeien. Op plekken waar veel jakobskruiskruid staat, wil de provincie Overijssel om die reden ‘proactief beheer’ toepassen. Met zogeheten ‘bermscanners’, die op auto’s en trekkers worden gemonteerd, gaat Overijssel vanaf volgend jaar actief op zoek naar de plant.

Provincie Gelderland

·         Ook Neder-Betuwse boeren en bedrijven kunnen aan de kleine windturbines en mini-zonnevelden | Neder-Betuwe | gelderlander.nl
Agrariër of ondernemer in Neder-Betuwe en altijd al gedroomd van een bescheiden windturbine bij de zaak? Binnenkort is het mogelijk: de gemeente gaat het toestaan.

·         Gelderland wil in 2027 locaties weten voor kleine kerncentrale – Al het nieuws uit Ermelo (ermelosweekblad.nl)
De provincie Gelderland wil uiterlijk in 2027 twee locaties in beeld hebben waar een kleine kernreactor kan komen. Als alles goed gaat, moet de eerste kleine kerncentrale inwoners en bedrijven in Gelderland tussen 2035 en 2040 van elektriciteit voorzien. Het plan van aanpak dat ervoor moet zorgen dat de vergunningverlening en de bouw zo soepel mogelijk verlopen, is officieel vastgesteld, meldt de provincie.

·         Europese rechter maakt ingrijpen bij wolf moeilijker – Omroep Gelderland (gld.nl)
De Gelderse overheid wil ‘grenzen stellen aan de wolf’, maar een uitspraak van het Europees Hof maakt het moeilijker om in te grijpen.

Provincie Groningen

·         Groeiende weerstand tegen bovengrondse hoogspanningsleidingen (nos.nl)
Het provinciebestuur van Groningen probeert het Rijk en netbeheerder Tennet ervan te overtuigen om 107 kilometer aan bovengrondse hoogspanningslijnen te verwijderen. Liever wil de provincie die kabels onder de grond. Het gaat vooral om verbindingen die in de jaren 70 zijn aangelegd.

Provincie Fryslan

·         Fryslân blijft enige provincie die zwerfkatten afschiet: rechtbank wijst protest af – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
De stichting Dier&Recht heeft een rechtszaak tegen de provincie Fryslân over het afschieten van zwerfkatten verloren. Fryslân is de enige provincie waar zwerfkatten nog worden afgeschoten, volgens de provincie is het nodig om weidevogels te beschermen.

·         Budget en nieuwe accenten voor aanpak Fries landelijk gebied | Fryslan
Provincie, Wetterskip en Friese gemeenten blijven zich gezamenlijk met organisaties en de mienskip inzetten voor de aanpak van het Fries landelijk gebied. De integrale werkwijze past bij de opgaven in Fryslân voor natuur, klimaat, water, bodem en landbouw-sociaaleconomisch. De drie overheden vinden het belangrijk om de in gang gezette dialoog voort te zetten en de opgebouwde energie binnen de gebiedsprocessen vast te houden. Het geld dat in 2024 beschikbaar komt voor maatregelen op het gebied van Natuur, Klimaat-Veenweide en Landbouw, zorgt hierbij voor een belangrijke basis.

Provincie Drenthe

·         Provincie Drenthe waarschuwt toeristen voor de wolf met flyers – Hoogeveensche Courant

·         ‘Uniek oud bos in Drenthe’ bestaat op de kop af tweehonderd jaar – RTV Drenthe
Wat ooit werd aangelegd uit pure noodzaak om Emmen te sparen, is in twee eeuwen uitgegroeid tot een oase van rust midden in de stad. De Emmerdennen bij Emmen bestaat op de kop af tweehonderd jaar. “Een bijzondere mijlpaal, want hiermee is dit een van de oudste bossen van Drenthe.”

Provincie Flevoland

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Honderden Flevolanders spreken met provincie over landbouwbeleid
Ongeveer driehonderd inwoners van Flevoland hebben de afgelopen weken met de provincie gesproken over het landbouwbeleid.
Tijdens drie sessies in Dronten, Emmeloord en Zeewolde konden bezoekers vragen stellen en reageren op stellingen die de provincie had opgesteld.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Maaiers, schoffels en een grondboor: alles in de strijd tegen de berenklauw
De reuzenberenklauw staat in bloei en dat leidt op verschillende plekken in Flevoland tot overlast. Zo ook in het Tuindersbos achter het Karveel in Lelystad waar de plant rond de volkstuinen groeit. Het sap van de plant kan flink blaren veroorzaken als het in contact komt met de huid. Maar hoe herken je hem en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Enige nest van grauwe kiekendief in Flevoland is van bejaarde Abe
Zijn naam is Abe en hij is 17 jaar oud. Hij is daarmee hoogstwaarschijnlijk de oudste mannelijke grauwe kiekendief van Europa

Provincie Utrecht

·         Landgoed Den Treek deels afgesloten voor publiek | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
In korte tijd zijn er incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Bij die incidenten hebben wolven zeer beschermend gereageerd, mogelijk omdat zij welpen hebben. Het eerdere advies van de provincie Utrecht om het gebied in Den Treek te vermijden heeft onvoldoende effect. Daarom heeft de gemeente Leusden besloten uit voorzorg een kerngebied af te sluiten voor recreanten en bezoekers per direct tot en met 15 augustus 2024. Het advies om een groter gebied op landgoed Den Treek te vermijden blijft van kracht.

·         Van afschotvergunning tot onderzoek afwachten: politiek niet eens over wolf-incident Leusden – RTV Utrecht
De politiek maakt zich zorgen over het incident met een wolf in Leusden. Sommige partijen in Provinciale Staten en gemeenteraadsleden in Leusden en Amersfoort vinden het hoog tijd voor actie. Anderen wachten liever nog even af totdat er meer details bekend zijn.

·         Drassige terreinen en hitte: evenementen moeten zich aanpassen aan extreem weer – RTV Utrecht
Een optreden bij Paleis Soestdijk werd afgelopen week afgezegd wegens extreme regen. Evenementen krijgen door klimaatverandering steeds vaker te maken met extreem weer. Valt daar rekening mee te houden?

Provincie Noord-Holland

·         Gemeenteraad Amsterdam snel klaar met besluit ontvlechting Waternet (h2owaternetwerk.nl)
Na het algemeen bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de gemeenteraad van Amsterdam ook ingestemd met het voorgenomen besluit om de watercyclusorganisatie Waternet te ontvlechten. Deed het AB van het waterschap er vorige week een paar uur over om tot een besluit te komen, de gemeenteraad was er gisteravond in 40 minuten mee klaar. De komende maanden wordt de splitsing voorbereid, zodat in december de besturen van waterschap en gemeente een definitief besluit kunnen nemen.

·         Ruim 30 hectare aan nieuw bos in Noord-Holland – Provincie Noord-Holland
Op verschillende locaties in Haarlemmermeer, Zaanstad, Koggenland en Castricum wordt ruim 30 hectare nieuw bos aangelegd.

·         Provincie steunt Circular Plastics Alliance – Provincie Noord-Holland
De provincie geeft € 36.400 subsidie aan het samenwerkings- en kennisplatform Circular Plastics Alliance en ondersteunt daarmee hun missie: het terugdringen van de CO2-voetafdruk van mkb’ers.

Provincie Zuid-Holland

·         Afspraken met provincie helpen Dunea bij zoektocht naar drinkwater (h2owaternetwerk.nl)
De drie drinkwaterbedrijven in Zuid-Holland – Dunea, Evides en Oasen – hebben samen met de provincie regionale actieplannen opgesteld voor voldoende drinkwater  in de periode tot 2030 en daarna. Bij Dunea is de urgentie om de productiecapaciteit uit te breiden het grootst: nog voor 2030 is zo’n 10 miljard liter extra nodig.

·         Zuid-Holland betaalt bestrijding rivierkreeft dan maar zelf – Nieuwe Oogst
Provincie Zuid-Holland wil niet langer wachten op het Rijk en betaalt daarom dit jaar zelf de aanpak van de Amerikaanse rivierkreeft. Daarmee financiert ze een vervolgpilot in de Krimpenerwaard, waar in de afgelopen drie jaar het wegvangen van de rivierkreeften effectief en zinvol bleek.

·         Minder milieucontroles door personeelstekorten omgevingsdiensten – Rijnmond
Omgevingsdiensten komen onvoldoende toe aan milieucontroles, vooral door een gebrek aan personeel. De grootste omgevingsdienst van ons land, de DCMR in de regio Rijnmond, heeft vanwege de tekorten meer extern personeel ingehuurd. Daarmee was vorig jaar bijna 6,4 miljoen euro gemoeid.

Provincie Zeeland

·         Zeldzame vlinder voor derde jaar op rij gespot: ‘Kleine populatie lijkt zich hier voort te planten’ – Omroep Zeeland
In natuurgebied Slikken van de Heen op Sint Philipsland zijn voor het derde jaar op rij een aantal zeldzame grote weerschijnvlinders aangetroffen. Ze komen van nature in Zeeland amper voor en in de rest van Nederland zijn ze ook erg schaars. Marcel Klootwijk van Het Zeeuwse Landschap denkt dat de vlinder zich gevestigd heeft in het natuurgebied.

Provincie Noord-Brabant

·         Akkers leeg door waterschade: ‘Normaal mag je hier geen zwarte grond zien’ – Omroep Brabant
Dat het dit jaar veel heeft geregend mag duidelijk zijn. Maar niet alleen festivalgangers staan met hun voeten in de modder, akkerbouwers doen dat ook. Door de vele regen valt de oogst van veel boeren tegen. Reden voor CDA-kamerlid Eline Vedder om een bezoekje te brengen aan Brabantse boeren.

·         Samenwerken aan de luchtkwaliteit in Noord-Brabant – Brabant
In het kader van het Schone Lucht Akkoord vond in juni de Alliantiefabriek plaats op het provinciehuis. Er waren verschillende gemeenten aanwezig, maar ook partijen als de GGD, TNO, ANWB, het Longfonds, Heijmans en Rijkswaterstaat.

Provincie Limburg

·         Provincie geeft vergunning voor vangen schildpadden in Limburg – L1 Nieuws
De Provincie heeft een vergunning afgegeven voor het vangen van wilde lettersierschildpadden. Deze schildpaddensoort staat al sinds 2006 op de lijst van invasieve exoten: dieren of planten die hier niet thuishoren en andere, inheemse soorten, verdringen.

·         Het ging vrijdag goed mis in Beek na de hevige regen: wat wo… – De Limburger

Caribisch Nederland

·         Consultatie postcodes voor Caribisch Nederland van start | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Op dit moment is er geen postcodesysteem in Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Hierdoor komt de post voor inwoners, ondernemers en (overheids)organisaties vaak niet of te laat aan. Ook kan er zonder postcode geen gebruik worden gemaakt van online diensten (e-commerce). Om de (online) dienstverlening van de overheid in Caribisch Nederland te verbeteren, ligt er het voorstel om postcodes vast te stellen in de reeks van 0000AA-0999ZZ. De internetconsultatie is open voor iedereen en je kunt meedenken en reageren tot en met 26 augustus.