Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (34 2024)

Werkbezoek minister Keijzer aan IPLO: ‘Inzicht in wat er kan en mag helpt bij vraagstukken in de leefomgeving’

Op woensdag 14 augustus bracht minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer een werkbezoek aan het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Ze zei blij te zijn dat het IPLO overzicht biedt van wat er kan en mag in de leefomgeving. ‘Dat helpt mij bij de vraagstukken die spelen, met name: het bouwen van 100.000 woningen.’

Lees verder via deze link.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen methode om nanoplastics uit water te filteren

Wetenschappers van de Universiteit van Missouri in de Verenigde Staten claimen een methode te hebben ontwikkeld waarmee nanoplastics uit water kunnen worden gefilterd. Met een oplossing van waterafstotende oplosmiddelen worden de plastics geabsorbeerd en verwijderd.

De methode, waarmee 98 procent van de minuscule plasticdeeltjes verwijderd wordt, is effectief in zowel zoet als zout water, aldus de onderzoekers, die op de website van de universiteit melding maken van hun bevindingen, gebaseerd op een onderzoek dat is gepubliceerd in ACS Applied Engineering Materials.

Lees verder via deze link.

Boeren krijgen 2 weken extra voor uitrijden mest

Door de extreem natte weersomstandigheden van de afgelopen periode komen boeren in de knel met het uitrijden van hun dierlijke mest. Daarom heeft de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur besloten om de uitrijperiode van dierlijke mest op grasland in heel Nederland te verlengen tot en met 15 september. Deze mest is nodig om het gewas en de bodem van de juiste mineralen te voorzien.

Lees verder via deze link.

Duitse vergunning voor gasboring Schiermonnikoog

Het Nederlandse energiebedrijf ONE-Dyas mag de komende achttien jaar bij Schiermonnikoog naar gas boren in de Noordzee. Het Bureau voor Mijnbouw, Energie en Geologie (LBEG) in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen heeft hiervoor een vergunning gegeven.

Dit betekent dat ONE-Dyas nu alle vergunningen in Duitsland en Nederland binnen heeft voor het project. Het Nederlandse bedrijf wil later dit jaar met de werkzaamheden beginnen. De boringen zijn gepland op een diepte van 1,5 kilometer tot 3,5 kilometer. De verwachte hoeveelheid te winnen aardgas voor het hele project varieert van 4,5 miljard kubieke meter tot 13 miljard kubieke meter.

Lees verder via deze link.

Rijkswaterstaat hervat verbreden en verdiepen Julianakanaal

Rijkswaterstaat heeft het werk aan het Julianakanaal hervat. Het kanaal, dat wordt verbreed en verdiept, wordt over een lengte van 4 kilometer drooggelegd.

Door de werkzaamheden is het kanaal tussen Berg aan de Maas en Born afgesloten voor de scheepvaart. Schepen moeten maandenlang omvaren via België.

Lees verder via deze link.

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Nieuws over de Omgevingswet

  • Blokkeren van nieuwbouw blijkt verdienmodel (binnenlandsbestuur.nl)
    Onder dreiging van een rechtsgang eisen bezwaarmakers hoge afkoopsommen van projectontwikkelaars. Brancheorganisatie Neprom spreekt van een ‘zeer onwenselijke ontwikkeling’. Ze heeft voor de bij haar aangesloten projectontwikkelaars inmiddels een handreiking opgesteld over hoe ze met deze bezwaarmakers om moeten gaan

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Milieuvriendelijke brandbestrijding zonder PFAS | TNO
    Sinds de jaren ’60 worden grote branden met brandstoffen geblust met een speciaal type schuim. Deze schuimen, bekend als AFFF (Aqueous film forming foams), bevatten PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). PFAS zijn uniek omdat ze een dunne, hittebestendige laag mogelijk maken die zich snel over een brandstof verspreidt. Het resultaat? Een sterke, watergebaseerde barrière die effectief branden blust. Echter, de eigenschappen van PFAS die ze zo krachtig maken bij brandbestrijding (hun koolstof-fluorbindingen) maken veel van deze chemicaliën ook gevaarlijk. Daarom is TNO actief bezig met het ontwikkelen van materialen ter vervanging van PFAS, waaronder AFFF.
  • Interactieve kaart laat natuurmaatregelen in jouw buurt zien – Resource online (resource-online.nl)
    Een voedselbos aanplanten, het herstellen van de natuurlijke loop van een beek of nieuwe duinen aanleggen. Alle drie zijn het voorbeelden van nature based solutions, maatregelen die de natuur beschermen of verbeteren en die tegelijk maatschappelijke vraagstukken oplossen. WUR-onderzoekers maakten samen met lezers van Nature Today een overzicht van zulke natuurmaatregelen in Nederland.
  • WUR-expert Piet van Rijn adviseert: ‘Pas tweede blauwtongvaccinatie toe bij schapen’ – WUR
    Het blauwtongvirus serotype 3 verspreidt zich in 2024 verder door Europa. Het virus is vastgesteld in Nederland, Duitsland en België, maar ook in Frankrijk en Denemarken. Piet van Rijn, blauwtong- en vaccinexpert bij Wageningen Bioveterinary Research, roept veehouders op hun herkauwers (runderen, schapen, geiten en alpaca’s) te vaccineren. “Een tweede vaccinatie bij schapen is aan te raden”, aldus Van Rijn.

Nieuws over de energietransitie

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

Nieuws over (grond)water

  • Bedreigingen na wateroverlast: waterschap treft maatregelen (binnenlandsbestuur.nl)
    Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), een waterschap in Noord-Holland met 1,16 miljoen ingezetenen, gaat extra maatregelen treffen na toenemende bedreiging en agressie. Meerdere waterschappen deden dit jaar al aangifte van bedreiging nadat extreme regenval wateroverlast veroorzaakte.
  • Warmteplannen gemeenten vatbaar voor ‘jojo-beleid’ (binnenlandsbestuur.nl)
    De plannen van gemeenten om woningen aardgasvrij te maken zijn weinig concreet en niet ambitieus, bracht Natuur & Milieu vorige week naar buiten. Hoe moet het wel? Een gesprek met de bij het onderzoek betrokken energie-expert Atse van Pelt. ‘Op een gebied als burgerparticipatie zouden gemeenten veel meer van elkaar kunnen opsteken.’
  • Tuinder Westland erkent omvangrijke lozing verboden middel dichloorvos (h2owaternetwerk.nl)
    Een tuinder heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor een omvangrijke lozing van het al lang verboden middel dichloorvos in het oppervlaktewater in het Westland. Het Hoogheemraadschap van Delfland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de veroorzaker opgespoord en proces-verbaal opgemaakt.

    Het hoogheemraadschap vond in december 2023 tijdens een reguliere controle het middel in het oppervlaktewater. Het betrof een forse overschrijding: 6.000 keer de norm.
  • Vlaamse grondwaterstanden nog steeds ‘uitzonderlijk hoog’ (h2owaternetwerk.nl)
    De grondwaterstanden zijn op meer dan helft van de meetplaatsen in Vlaanderen zeer hoog voor de tijd van het jaar. Op bijna alle andere locaties is sprake van een hoog of normaal niveau. Dat blijft uitzonderlijk, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Nieuws uit de regio

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

  • Relatief droog, extra water richting Groningen vanaf IJsselmeer (nieuws.nl)
    In Groningen was het de afgelopen twee weken relatief droog. Sinds begin deze maand voert waterschap Noorderzijlvest extra water aan richting Groningen.
    In de maand augustus viel er in het werkgebied van Noorderzijlvest tussen de 6 en 16 millimeter water. De komende twee weken verwacht Noorderzijlvest ongeveer 40 millimeter, maar er is nog veel onzekerheid. Op dinsdag en woensdag zou volgens de weersvoorspelling van het KNMI veel regen in korte tijd kunnen vallen.
  • LTO Noord blij met afschotvergunning houtduif Noord-Holland – Nieuwe Oogst
    Een besluit over de andere aanvragen wordt op korte termijn verwacht. Vorig jaar is meer dan 2 miljoen euro aan tegemoetkoming voor schade in groentegewassen uitgekeerd. De verwachting is dat die dit jaar hoger uitvalt.

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

  • Ruil eens een Drents moeras (binnenlandsbestuur.nl)
    Overheden mogen niet zomaar grond verkopen, ook niet als het om natuurgrond gaat. Al lijken Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer logische beheerders voor natuurgrond, ook particulieren en bedrijven – waaronder boeren – mogen bieden op natuurpercelen. Drenthe begon dit voorjaar een proef.
  • NAM trekt vergunning in Twente (nog) niet in, ook niet na zorgen over zoutlaag | Dinkelland | tubantia.nl
    Zolang de vergunning voor afvalwaterinjecties in Drenthe niet definitief is, houdt NAM de putten in Twente operationeel. De stichting Stop Afvalwater Twente vindt dit onbegrijpelijk. Helemaal vanwege de ‘zoutlaag-kwestie’. Het ingewikkelde is: de stichting maakte zelf bezwaar tegen de injecties in Drenthe. „Ja, ergens wringt de schoen.”

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

  • “Toevallig een hazelworm zien, gebeurt zelden” | RUD Utrecht
    De hazelworm is één van de weinige reptielen die in Nederland leeft en de enige pootloze hagedis. Je ziet ze zelden, maar ze zijn altijd wel in de omgeving van een bos. Hazelwormen zijn net als andere reptielen kwetsbaar en worden beschermd. Ecoloog Chris Achterberg vertelt ons meer over deze bijzondere diersoort: “Het is een hagedis zonder poten die een heel verborgen leven leidt.”

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland