Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (35 2024)

Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022 per 1 oktober 2024

Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit het herstellen van een aantal verkeerde verwijzingen. Ook bevat deze een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024.

Lees verder via deze link.

Werk in uitvoering: baggeren met aandacht voor de natuur

Om de kans op overstromingen en wateroverlast zo klein mogelijk te houden, moeten Rijkswaterstaat en partners voortdurend onderhoud in de uiterwaarden uitvoeren.

Vanwege de enorme afmetingen van het gebied is het soms noodzakelijk om in het broedseizoen te werken. Dan houden we extra rekening met kwetsbare natuur. Zo ook bij het baggerwerk in de Liendensche Waard bij Batenburg.

Lees verder via deze link.

Netwerk Ruimte houdt uw kennis over Omgevingswet actueel

Het netwerk Ruimte, met experts van Rijkswaterstaat en IPLO, deelt op maandag 9 september weer haar kennis over diverse onderwerpen op het gebied van de Omgevingswet. Speciale aandacht is er deze keer voor de samenloop van vergunningplichten en algemene regels én voor de staalkaart energietransitie.

De bijeenkomst is vooral bedoeld voor medewerkers van gemeenten en omgevingsdiensten die meewerken aan het opstellen van de regels in het omgevingsplan en meer willen weten over de ruimtelijke inpassing van hun plannen.

Lees verder via deze link.

Rijkswaterstaat start met opvullen erosiekuil en aanleg grinddepot

In de week van 12 augustus 2024 is Rijkswaterstaat gestart met nieuwe werkzaamheden in en langs de Maas bij Meers. We gaan een aanwezige erosiekuil in de rivier weer vullen. Verder wordt in het natuurgebied een depot met grind aangelegd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot half november 2024.

Lees verder via deze link.

Natuurherstelwet van kracht, nu twee jaar tijd voor nationaal plan

De Europese natuurherstelverordening, algemeen bekend als natuurherstelwet, is op zondag 18 augustus in werking getreden. Nederland en de andere lidstaten gaan nu aan de slag met een nationaal herstelplan. Binnen twee jaar moeten zij bij de Europese Commissie een ontwerpplan indienen waarin de mijlpalen voor 2030, 2040 en 2050 zijn opgenomen.

Lees verder via deze link.

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • Toezicht en Vergunningverlening Gesloten Bodemenergiesystemen – 5 september | 4. Kennisinfrastructuur (versterkingvth.nl)
    Ben jij VTH-professional en houd je je bezig met Gesloten Bodemenergiesystemen? Kom dan op 5 september 2024 naar de Jaarbeurs in Utrecht naar de workshop ‘Toezicht en Vergunningverlening voor Gesloten Bodemenergiesystemen’.
    Laat je bijpraten over de laatste ontwikkelingen en leer meer over deze nieuwe basistaak voor omgevingsdiensten.
    Meer details over het programma volgen na aanmelding.
    We hopen op je aanwezigheid!
  • Symposium: Hoe circulair zijn producten en wat kan beter? – 09-09-2024 | Planbureau voor de Leefomgeving (pbl.nl)
    We willen minder grondstoffen gebruiken: daarmee sparen we het milieu en zijn we minder afhankelijk van import. Wat er nodig is om substantieel efficiënter met grondstoffen om te gaan is onderzocht voor drie productgroepen: kunststof verpakkingen, woningbouw en hernieuwbare energietechnologie. Studies hierover van RIVM, TNO en CML – onder regie van PBL – verschijnen begin september. Tijdens het symposium ‘Hoe circulair zijn producten en wat kan beter’ op 9 september presenteren we de belangrijkste uitkomsten, met als doel te verkennen wat vervolgstappen kunnen zijn voor politiek & beleid, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
  • Uitnodiging bijeenkomst Vrienden van De Marke op zaterdag 14 september (zie bijlage)
    Om vervolg te geven aan uw verbondenheid met onze organisatie nodigen wij u als Vriend van De Marke van harte uit voor een bijeenkomst op zaterdagmorgen 14 september 2024 om 9.30 uur. Het vergaderpaviljoen bij De Marke is gebouwd met biobased grondstoffen van gewassen, geteeld door boeren in de Achterhoek. Er is geëxperimenteerd met verschillende (nieuwe) gewas-productcombinaties voor de wanden, de vloer en het plafond. Deze manier van bouwen is volledig klimaatpositief.
  • Symposium “De rol van feiten en cijfers in het maatschappelijk debat” | Compendium voor de Leefomgeving (clo.nl)
    Dagelijks zijn onderwerpen als natuur, stikstof, luchtvervuiling en klimaat in het nieuws, maar hoe staat de leefomgeving er nu werkelijk voor? Discussies over deze onderwerpen hebben baat bij objectieve en actuele feiten en cijfers. Deze feiten en cijfers over ruimte, milieu, natuur en landschap zijn te vinden op het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). Op 1 oktober organiseren CBS, PBL, RIVM en WUR een feestelijk symposium in Wageningen ter ere van het 25-jarig bestaan van het CLO met als thema: de rol van feiten en cijfers in het maatschappelijk debat.

Nieuws over de Omgevingswet

  • Vangnetregeling Omgevingswet: verwerken in omgevingsplan – PONT Omgeving (omgevingsweb.nl)
    De Vangnetregeling Omgevingswet bevat onder meer aanvullingen op de bruidsschat. Zodra gemeenten aan de slag gaan met de bruidsschat, moeten ze daar ook de aanvullingen van de Vangnetregeling bij betrekken. Op deze pagina leest u meer over het hoe en wanneer.
  • Natuurvergunningplicht voor een (bestaande) waterput? Nog geen uitgemaakte zaak. – PONT Omgeving (omgevingsweb.nl)
    In een uitspraak over waterputten vlakbij een Natura 2000-gebied buigt de Afdeling zich over de eventuele natuurvergunningplicht. De Afdelingsuitspraak laat zien dat niet alleen stikstofdepositie tot discussies over bestaand gebruik, referentiesituatie en natuurvergunningplicht leidt. De effecten van grondwateronttrekking op bepaalde Natura 2000-gebieden zijn steeds meer merkbaar. Tegelijkertijd zet de toenemende vraag naar grondwater de beschikbaarheid van voldoende grondwater onder druk (zie bijvoorbeeld Deltares). Dat leidt tot dilemma’s – dat is in toenemende mate te zien in de rechtspraak en daarvan is deze uitspraak een mooi voorbeeld. De uitspraak laat echter ook nog een paar belangrijke vragen open.

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Nog geen finale oplossing voor mestcrisis onder boeren (binnenlandsbestuur.nl)
    Het blijft nog onduidelijk of het de Nederlandse landbouw het komend jaar gaat lukken onder het Europese plafond voor de mestproductie te blijven. Dat benadrukt de Raad van State in een nieuw advies over een belangrijk wetsvoorstel dat onder oud-landbouwminister Piet Adema tot stand kwam en opvolger Femke Wiersma zo snel mogelijk na het zomerreces aan de Tweede Kamer wil voorleggen.

Nieuws over (grond)water

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

  • Calamiteitenteam tegen schade door klimaatverandering (binnenlandsbestuur.nl)
    De provincie Noord-Holland wil een zogenoemd calamiteitenteam in het leven roepen dat direct in actie komt bij problemen met infrastructuur als gevolg van klimaatverandering. Heftige regenval en extreme droogte zorgen volgens de provincie steeds vaker voor schade aan wegen, fietspaden, busbanen en taluds of storingen bij sluizen en bruggen. Het team moet de gevolgen zien te beperken en de problemen oplossen.

Provincie Zuid-Holland

  • Bonnenpolder krijgt natuur – Provincie Zuid-Holland
    De provincie is verheugd over de uitspraak van de Raad van State over de Bonnenpolder in Hoek van Holland. Nu de Raad de bezwaren tegen het bestemmingsplan heeft verworpen, kunnen de plannen voor nieuwe natuur en recreatie in deze polder doorgaan.
    Dat is belangrijk, want daarmee krijgen vogels, bloemen, bijen en recreanten meer ruimte in onze drukbevolkte provincie. Gedeputeerde Berend Potjer van Natuur: “Wij zijn blij dat er nu duidelijkheid is en we aan de slag kunnen om Zuid-Holland te verrijken met meer natuur en zo bij te dragen aan een aantrekkelijke leefomgeving en het hoognodige herstel van biodiversiteit.” De Bonnenpolder wordt onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland.
  • Provincie stimuleert duurzame inzet van talent in de Waterwegregio – Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

  • Wie tegen Borssele is, kan nu zienswijzen indienen (binnenlandsbestuur.nl)
    Ergens op een industrieterrein zuidelijk van Vlissingen staat de enige grotere kerncentrale van Nederland: Borssele. Het is een drukwaterreactor van Duitse makelij, neergezet in 1973. Strandgangers aan de Westerschelde zien de witte koepel van de drukwaterreactor boven de duinen uitsteken. Wie bezwaar heeft tegen deze aanblik, of tegen kernenergie, heeft vanaf deze week ruim een maand de tijd om een zienswijze in te dienen op een belangrijke wetswijziging.
  • Zeeland maant Bergen op Zoom over hoogspanningsstation (binnenlandsbestuur.nl)
    De provincie Zeeland dringt er bij de gemeenteraad van Bergen op Zoom op aan snel een besluit te nemen over de aanleg van een 380kV-hoogspanningsstation bij het Brabantse dorp Halsteren. In een brief aan de Bergse raad schrijven Gedeputeerde Staten van Zeeland dat doorgaan van het project ‘cruciaal’ is voor de aanpak van de netcongestie, de lange wachtlijsten op het stroomnet, in de Zeeuwse gemeenten Schouwen-Duiveland en Tholen.

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland