Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (36 2024)


Circulair ambachtscentrum: duurzaam, educatief én sociaal

Samen werken aan het hergebruik van producten of materialen en het verminderen van afvalstromen. Dat gebeurt in een circulair ambachtscentrum. Er zijn steeds meer van die ambachtscentra in Nederland en ze worden steeds omvangrijker. IPLO Nieuws bekijkt de stand van zaken.

Lees verder via deze link.

Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten – Bommenkaart van Rotterdamse bodem

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen ongeveer 8.700 vliegtuigbommen op Rotterdam. De blindgangers werden vaak direct geruimd, maar sloegen soms metersdiep in en konden niet altijd worden opgegraven. De bommenkaart van Rotterdam laat zien waar een verhoogde kans is op aanwezigheid van niet-ontplofte explosieven.

Lees verder op de website van het kenniscentrum ontplofbare oorlogsresten via deze link.

Fusiespook doemt op voor omgevingsdiensten

Voor een ondergrens aan de omvang van een omgevingsdienst is niet gekozen. ‘De robuustheidscriteria zijn de ondergrens.’

Omgevingsdiensten die er niet in slagen de milieuhandhaving op een goed niveau uit te voeren vóór 1 april 2026 hangt een gedwongen fusie boven het hoofd.

Dat antwoordt milieustaatssecretaris Jansen op vragen van het Tweede Kamerlid Ines Kostić. De parlementariër van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen of al de omgevingsdiensten de vereiste robuustheid hebben om de milieuhandhaving naar behoren uit te voeren. Een speciale commissie onder leiding van Jozias van Aartsen kwam drie jaar geleden na onderzoek tot die conclusie. Het aantal van 29 omgevingsdiensten zou daarvoor te hoog zijn.

Lees verder via deze link.

Zie ook: Staatssecretaris bezorgd over afname milieucontroles door personeelstekorten bij omgevingsdiensten – PONT Omgeving (omgevingsweb.nl).

Zie ook: Antwoord op vragen van het lid Van Kent over het nieuws dat minder milieucontroles plaatsvinden door personeelstekorten bij omgevingsdiensten | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Zie ook: Antwoord op vragen van het lid Kostic´ over dat er minder milieucontroles plaatsvinden vanwege personeelstekorten bij de omgevingsdiensten | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Provincies vinden nog steeds geen ondergrens voor stikstofmodel

Al vier jaar lang zeggen wetenschappers dat de overheid werkt met ‘schijnzekerheid’ bij het gebruik van stikstofberekeningen voor de vergunningverlening voor boeren en bouwprojecten. Er wordt met zulke kleine stikstofdeposities op natuurgebieden gerekend, dat ze niet meetbaar zijn.

Lees verder via deze link.

Rummenie (LVVN): geen nationale koppen op Natuurherstelwet

Het kabinet is van plan om de Europese natuurherstelwet in te voeren ‘zonder nationale koppen’. Dat laat staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Hiermee geeft het kabinet-Schoof gehoor aan de wens van een ruime Kamermeerderheid om geen aanvullende nationale regels en restricties in te bouwen bij het opstellen van het nationaal natuurherstelplan. Daarvoor was eind juli een motie van VVD-Kamerlid Thom van Campen aangenomen.

Lees verder via deze link.

Bijeenkomsten

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • PFAS en staal: milieu-inspecteurs aller landen, verenigt u (binnenlandsbestuur.nl)
    Eind vorig jaar reed een bus met buitenlandse milieu-inspecteurs over het terrein van Tata Steel in IJmuiden, op weg naar de nieuwe ontstoffingsinstallatie van Tata’s pelletfabriek. Later die dag bezocht de groep Kooksfabriek 2, waar steenkool tot 1000 graden Celsius wordt verhit. Inspecteurs uit onder andere Wales, Finland, Slowakije, Estland, Spanje en Italië namen een kijkje in onder meer de controlekamer.
  • Duurzame gronduitgifte als motor voor regionale ontwikkeling (binnenlandsbestuur.nl)
    De term ‘duurzame gronduitgifte’ won de afgelopen jaren aan populariteit, door een verschuiving naar een meer maatschappelijke en waardegedreven denkwijze. Het streven naar louter financieel rendement maakt plaats voor een focus op maatschappelijk rendement en kernwaarden. Dit is niet heel gek, gezien een groot aandeel grond in bezit is van overheidspartijen in Nederland. Die overheid is op allerlei vlakken verantwoordelijk voor het behalen van maatschappelijke doelen en hoeft niet te streven naar maximaal financieel rendement. Hoewel duurzame gronduitgifte op diverse manieren wordt toegepast, hebben ze één ding gemeen. Het ontbreekt aan afstemming en samenhang met andere grondeigenaren. De belangen van de individuele grondeigenaar staat voorop en gaat voorbij aan de collectieve opgaven voor systeemherstel. Dat zie ik als een gemiste kans.

Nieuws over de energietransitie

  • Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrijbeleid | Planbureau voor de Leefomgeving (pbl.nl)
    De overstap naar aardgasvrij verwarmen van huizen voor 2050 zorgt bij burgers voor onzekerheid. Waar komen warmtenetten en wie wordt de eigenaar? Laat de gemeente burgers wel meedenken over belangrijke keuzes? En hoe worden kosten voor investering en verbruik verdeeld? Succesvol aardgasvrijbeleid sluit aan op wat mensen belangrijk vinden. Daarom heeft het PBL onderzocht welke beleidsopties in plannen voor aardgasvrije wijken volgens burgers meer of minder aanvaardbaar zijn. Burgers onderschrijven weliswaar het belang van aardgasvrij verwarmen, maar zien betaalbaarheid en kostenverdeling als belangrijke pijnpunten. Als dit niet ondervangen wordt, vinden burgers het beleid niet aanvaardbaar.
  • Het nationaal isolatieprogramma van 2024 is niet dat van 1978 (binnenlandsbestuur.nl)
    Tot op zekere hoogte rijmt de geschiedenis. In 2022 lanceerde het vierde kabinet-Rutte het Nationaal Isolatieprogramma, afgekort tot NIP. Doel: in 2030 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen te hebben verduurzaamd. Spoel daarna terug naar 1978: het eerste kabinet-Van Agt lanceert het Nationale Isolatie Programma, afgekort: NIP. Doel: in 1990 2,5 miljoen woningen te hebben geïsoleerd.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • Onderzoek: tal van ecosystemen zeer kwetsbaar voor verergeren droogte (h2owaternetwerk.nl)
    Naarmate perioden van droogte extremer worden door de klimaatverandering, neemt de schade aan ecosystemen onevenredig toe. Dat concludeert Qi Chen in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden. Aan de hand van satellietbeelden keek ze naar de afname van het bladoppervlak in 21 soorten Europese ecosystemen tijdens de zeer grote droogte in 2018.
  • Klimap: ‘bodem onder gebiedsprocessen gelegd’ (h2owaternetwerk.nl)
    Het project KLIMaatAdaptatie in de Praktijk is afgerond. KLIMAP heeft in een periode van viereneenhalf jaar instrumenten ontwikkeld om te werken aan het klimaatadaptief inrichten van hooggelegen zandgronden voor landbouw en natuur. ‘Met KLIMAP hebben we de basis onder de gebiedsgerichte processen gelegd.’

Nieuws over (grond)water

Nieuws uit de regio

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

  • Nieuws: Noord-Hollanders kunnen hun mening geven over de Energieroute Noord-Holland (amstelveenweb.com)
    Inwoners van Noord-Holland mogen hun mening geven over de Energieroute Noord-Holland. De route is een plan om langs snelwegen zonne-energie op te wekken. Reageren is mogelijk op beoogde locaties waar de zonnepanelen kunnen komen en op de regels waaraan deze moeten voldoen. Zo mogen de panelen geen hinderlijke schittering voor weggebruikers veroorzaken en moet rekening worden gehouden met de natuur. Ook moet rekening worden gehouden met bijzonder provinciaal landschap (BPL), UNESCO-Werelderfgoed en (andere) natuur gerelateerde belangen.

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

  • Zeeuwse stranden voorzien van extra zand (h2owaternetwerk.nl)
    De Zeeuwse kust krijgt een stevige onderhoudsbeurt tot en met 2026. De komende maanden worden twee stranden op het eiland Schouwen-Duivenland aangevuld met extra zand.
    Het kustonderhoud begint in Renesse. Rijkswaterstaat brengt in september 310.000 kubieke meter (m3) zand uit de Noordzee aan. Vervolgens wordt de Westkop van Schouwen aangepakt, waar 1 miljoen m3 zand erbij komt op het strand van Burgh-Heemstede. Boskalis voert de werkzaamheden uit.

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland