Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (36 2024)
Circulair ambachtscentrum: duurzaam, educatief én sociaal
Samen werken aan het hergebruik van producten of materialen en het verminderen van afvalstromen. Dat gebeurt in een circulair ambachtscentrum. Er zijn steeds meer van die ambachtscentra in Nederland en ze worden steeds omvangrijker. IPLO Nieuws bekijkt de stand van zaken.
Lees verder via deze link.
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten – Bommenkaart van Rotterdamse bodem
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen ongeveer 8.700 vliegtuigbommen op Rotterdam. De blindgangers werden vaak direct geruimd, maar sloegen soms metersdiep in en konden niet altijd worden opgegraven. De bommenkaart van Rotterdam laat zien waar een verhoogde kans is op aanwezigheid van niet-ontplofte explosieven.
Lees verder op de website van het kenniscentrum ontplofbare oorlogsresten via deze link.
Fusiespook doemt op voor omgevingsdiensten
Voor een ondergrens aan de omvang van een omgevingsdienst is niet gekozen. ‘De robuustheidscriteria zijn de ondergrens.’
Omgevingsdiensten die er niet in slagen de milieuhandhaving op een goed niveau uit te voeren vóór 1 april 2026 hangt een gedwongen fusie boven het hoofd.
Dat antwoordt milieustaatssecretaris Jansen op vragen van het Tweede Kamerlid Ines Kostić. De parlementariër van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen of al de omgevingsdiensten de vereiste robuustheid hebben om de milieuhandhaving naar behoren uit te voeren. Een speciale commissie onder leiding van Jozias van Aartsen kwam drie jaar geleden na onderzoek tot die conclusie. Het aantal van 29 omgevingsdiensten zou daarvoor te hoog zijn.
Lees verder via deze link.
Provincies vinden nog steeds geen ondergrens voor stikstofmodel
Al vier jaar lang zeggen wetenschappers dat de overheid werkt met ‘schijnzekerheid’ bij het gebruik van stikstofberekeningen voor de vergunningverlening voor boeren en bouwprojecten. Er wordt met zulke kleine stikstofdeposities op natuurgebieden gerekend, dat ze niet meetbaar zijn.
Lees verder via deze link.
Rummenie (LVVN): geen nationale koppen op Natuurherstelwet
Het kabinet is van plan om de Europese natuurherstelwet in te voeren ‘zonder nationale koppen’. Dat laat staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Hiermee geeft het kabinet-Schoof gehoor aan de wens van een ruime Kamermeerderheid om geen aanvullende nationale regels en restricties in te bouwen bij het opstellen van het nationaal natuurherstelplan. Daarvoor was eind juli een motie van VVD-Kamerlid Thom van Campen aangenomen.
Lees verder via deze link.
Bijeenkomsten
Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
- PFAS en staal: milieu-inspecteurs aller landen, verenigt u (binnenlandsbestuur.nl)
Eind vorig jaar reed een bus met buitenlandse milieu-inspecteurs over het terrein van Tata Steel in IJmuiden, op weg naar de nieuwe ontstoffingsinstallatie van Tata’s pelletfabriek. Later die dag bezocht de groep Kooksfabriek 2, waar steenkool tot 1000 graden Celsius wordt verhit. Inspecteurs uit onder andere Wales, Finland, Slowakije, Estland, Spanje en Italië namen een kijkje in onder meer de controlekamer. - Duurzame gronduitgifte als motor voor regionale ontwikkeling (binnenlandsbestuur.nl)
De term ‘duurzame gronduitgifte’ won de afgelopen jaren aan populariteit, door een verschuiving naar een meer maatschappelijke en waardegedreven denkwijze. Het streven naar louter financieel rendement maakt plaats voor een focus op maatschappelijk rendement en kernwaarden. Dit is niet heel gek, gezien een groot aandeel grond in bezit is van overheidspartijen in Nederland. Die overheid is op allerlei vlakken verantwoordelijk voor het behalen van maatschappelijke doelen en hoeft niet te streven naar maximaal financieel rendement. Hoewel duurzame gronduitgifte op diverse manieren wordt toegepast, hebben ze één ding gemeen. Het ontbreekt aan afstemming en samenhang met andere grondeigenaren. De belangen van de individuele grondeigenaar staat voorop en gaat voorbij aan de collectieve opgaven voor systeemherstel. Dat zie ik als een gemiste kans.
Nieuws over de energietransitie
- Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrijbeleid | Planbureau voor de Leefomgeving (pbl.nl)
De overstap naar aardgasvrij verwarmen van huizen voor 2050 zorgt bij burgers voor onzekerheid. Waar komen warmtenetten en wie wordt de eigenaar? Laat de gemeente burgers wel meedenken over belangrijke keuzes? En hoe worden kosten voor investering en verbruik verdeeld? Succesvol aardgasvrijbeleid sluit aan op wat mensen belangrijk vinden. Daarom heeft het PBL onderzocht welke beleidsopties in plannen voor aardgasvrije wijken volgens burgers meer of minder aanvaardbaar zijn. Burgers onderschrijven weliswaar het belang van aardgasvrij verwarmen, maar zien betaalbaarheid en kostenverdeling als belangrijke pijnpunten. Als dit niet ondervangen wordt, vinden burgers het beleid niet aanvaardbaar. - Het nationaal isolatieprogramma van 2024 is niet dat van 1978 (binnenlandsbestuur.nl)
Tot op zekere hoogte rijmt de geschiedenis. In 2022 lanceerde het vierde kabinet-Rutte het Nationaal Isolatieprogramma, afgekort tot NIP. Doel: in 2030 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen te hebben verduurzaamd. Spoel daarna terug naar 1978: het eerste kabinet-Van Agt lanceert het Nationale Isolatie Programma, afgekort: NIP. Doel: in 1990 2,5 miljoen woningen te hebben geïsoleerd.
Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling
- Onderzoek: tal van ecosystemen zeer kwetsbaar voor verergeren droogte (h2owaternetwerk.nl)
Naarmate perioden van droogte extremer worden door de klimaatverandering, neemt de schade aan ecosystemen onevenredig toe. Dat concludeert Qi Chen in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden. Aan de hand van satellietbeelden keek ze naar de afname van het bladoppervlak in 21 soorten Europese ecosystemen tijdens de zeer grote droogte in 2018. - Klimap: ‘bodem onder gebiedsprocessen gelegd’ (h2owaternetwerk.nl)
Het project KLIMaatAdaptatie in de Praktijk is afgerond. KLIMAP heeft in een periode van viereneenhalf jaar instrumenten ontwikkeld om te werken aan het klimaatadaptief inrichten van hooggelegen zandgronden voor landbouw en natuur. ‘Met KLIMAP hebben we de basis onder de gebiedsgerichte processen gelegd.’
Nieuws over (grond)water
- World Water Week Stockholm van start, focus op samenwerking rond water (h2owaternetwerk.nl)
De SIWI World Waterweek, de jaarlijkse internationale waterconferentie, is vandaag officieel van start gegaan. De editie van 2024 heeft als motto ‘Grenzen overbruggen: water voor een vreedzame en duurzame toekomst.’ - Data-onderzoek Pointer: 30 illegale bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater (h2owaternetwerk.nl)
In 2022 werden ruim 30 illegale bestrijdingsmiddelen in het Nederlandse oppervlaktewater gemeten. Sommige stoffen zijn enkele jaren verboden, andere al tientallen jaren. Dat stelt Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV, op basis van data-onderzoek. - ‘Wij gaan ons bemoeien met andermans zaken’ (binnenlandsbestuur.nl)
De Rli was onlangs kritisch over de bescheiden rol van waterschappen in de ruimtelijke besluitvorming. Tegelijk slepen sommige waterschappen gemeenten vanwege gebrekkige bouwplannen voor de rechter. Unie van Waterschappen-voorzitter Rogier van der Sande: ‘Soms moet je een grens trekken.’
Nieuws uit de regio
Provincie Overijssel
- Overijssel maakt extra dag vrij voor hoorzitting windmolenplannen vanwege verwachte massale belangstelling | Enschede | gelderlander.nl
De verwachte toeloop bij de bespreking van de windmolenplannen van Overijssel is zo groot, dat de provincie een hele dag extra heeft ingeruimd om iedereen aan het woord te laten. Dit is op 18 september, waarna op 9 oktober het definitieve besluit valt. - Honderden reacties op windmolenplannen provincie, veelal zorgen om gezondheid | Enschede | destentor.nl
Provincie Gelderland
- Verdronken slot blijft onder water, geen grootschalig onderzoek – Omroep Gelderland (gld.nl)
De provincies Gelderland, Flevoland en de gemeente Zeewolde willen nog niet investeren in meer onderzoek naar het verdronken slot Hulkenstein. Dat meldt Omroep Flevoland. Volgens de provincie Gelderland is er nu geen reden om te graven. - Ineens geen bezwaar mogelijk tegen werkzaamheden rond stortbult, omwonenden staan perplex | Brummen | destentor.nl
Je bezwaren toelichten op een officiële hoorzitting in het provinciehuis en vervolgens horen dat er helemaal geen besluit is waartegen je bezwaar kunt maken. Dat overkwam omwonenden van de omstreden stortbult in Eerbeek, waar milieuproblemen zijn door toepassing van staalslakken.
Provincie Groningen
- Ring Zuid Groningen A7/N7 officieel open (rijkswaterstaat.nl)
Na 6 jaar bouwen is vanaf zondag 1 september 2024 20.00 uur de zuidelijke ringweg Groningen A7/N7 open voor het wegverkeer.
Door onder andere een gedeelte van de weg ondergronds aan te leggen, verbeteren we de verkeersveiligheid, bereikbaarheid van de stad Groningen en de regio en de leefbaarheid voor bewoners. Vanaf 1 september neemt Rijkswaterstaat de weg in het beheer. - In het Groningse dorp Warffum gaat gaswinning ‘gewoon’ door: ‘Het is niet te verkroppen’ – EenVandaag (avrotros.nl)
De gaskraan in Groningen is dicht maar onder het Groningse Warffum gaat de winning voorlopig nog door. De NAM heeft een vergunning aangevraagd om de komende 8 jaar gas te mogen winnen in dit ‘kleine gasveld’. Tot onvrede van de inwoners: “Moet stoppen.”
Provincie Fryslan
- Provincie en minister willen meer onderzoek naar stikstofregels: “Iedere dag onzekerheid één te veel” – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Om het probleem van de PAS-melders op te lossen, moet de ondergrens voor stikstofdepositie omhoog. Dat willen de provincie Friesland en ook minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. - Minister op bezoek in Ternaard: gaswinning toestaan of Waddengebied beschermen? – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Minister Sophie Hermans moet binnenkort een besluit nemen over gaswinning bij Ternaard in de Waddenzee. Om zich te oriënteren, gaat ze vanmiddag in gesprek met dorpsbelang, bewoners en bestuurders.
Provincie Drenthe
- Defensie kijkt voor uitbreiding oefenterrein ook naar Hijkerveld, Witterveld en Groote Zand – RTV Drenthe
Het ministerie van Defensie onderzoekt voor uitbreiding van oefenterrein De Haar ook natuurgebieden Hijkerveld en Het Groote Zand en een agrarisch gebied ten zuiden van Bovensmilde. Daarnaast zijn vier plekken in Laaghalerveen aangewezen als zogeheten zoekgebieden. - Na tien jaar praten gaat eindelijk stroomdal Geeserstroom op de schop – RTV Drenthe
Dat je dingen eerst bespreekt voordat je ze doet is één ding. Maar tien jaar lang om tafel om het eens te worden over de herinrichting van een beekdal? Het gebeurt niet vaak, maar bij de Geeserstroom was dat het geval. Nu alle partijen zijn uitgepraat, is het echte werk eindelijk begonnen.
Provincie Flevoland
- Provincie en gemeente: open Lelystad Airport (binnenlandsbestuur.nl)
De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad dringen er bij minister Barry Madlener (Infrastructuur) op aan om Lelystad Airport te openen voor vakantievluchten. Zij hebben de bewindsman hierover een brief gestuurd. - Omroep Flevoland – Nieuws – Al in 2009 waren de eerste plannen er, nu is Windplanblauw officieel geopend
Windplanblauw bij Swifterbant is donderdag officieel geopend. De eerste plannen voor het park dateren al uit 2009. In totaal zijn er 61 molens gebouwd, daarvan staan er 24 in het IJsselmeer. - Omroep Flevoland – Nieuws – Tekort aan specialisten bij omgevingsdiensten ‘zorgwekkend’, aldus staatssecretaris
Het is “zorgwekkend” dat omgevingsdiensten door personeelstekorten niet alle inspecties en controles kunnen doen. Maar het is aan hun opdrachtgevers de provincies en gemeenten om het tekort aan te pakken.
Provincie Utrecht
- Vergunning afgegeven voor afschrikken wolf | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
De provincie Utrecht heeft op 23 augustus een vergunning afgegeven voor het negatief conditioneren van een wolf die op 31 juli contact zocht met een hond en daarbij een jong kind omverliep. Dit gebeurde in het bos van Austerlitz. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om de alleenstaande wolf die sinds een paar maanden regelmatig contact zoekt met honden; gedrag dat door deskundigen als onnatuurlijk en ongewenst wordt beschouwd. - Ruim 1 miljoen euro subsidie voor Utrechtse hergebruikstations – RTV Utrecht
Provincie Noord-Holland
- Nieuws: Noord-Hollanders kunnen hun mening geven over de Energieroute Noord-Holland (amstelveenweb.com)
Inwoners van Noord-Holland mogen hun mening geven over de Energieroute Noord-Holland. De route is een plan om langs snelwegen zonne-energie op te wekken. Reageren is mogelijk op beoogde locaties waar de zonnepanelen kunnen komen en op de regels waaraan deze moeten voldoen. Zo mogen de panelen geen hinderlijke schittering voor weggebruikers veroorzaken en moet rekening worden gehouden met de natuur. Ook moet rekening worden gehouden met bijzonder provinciaal landschap (BPL), UNESCO-Werelderfgoed en (andere) natuur gerelateerde belangen.
Provincie Zuid-Holland
- Woonbeleid in vier Zuid-Hollandse gemeenten moet beter (binnenlandsbestuur.nl)
Het gemeentelijk woonbeleid in Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg moet effectiever worden om in 2030 voldoende woningen te realiseren voor alle doelgroepen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Rekenkamer voor de vier gemeenteraden. - Provincie en ministerie tegenover elkaar om aardwarmte – Groenten & Fruit Actueel (gfactueel.nl)
Provincie Zeeland
- Zeeuwse stranden voorzien van extra zand (h2owaternetwerk.nl)
De Zeeuwse kust krijgt een stevige onderhoudsbeurt tot en met 2026. De komende maanden worden twee stranden op het eiland Schouwen-Duivenland aangevuld met extra zand.
Het kustonderhoud begint in Renesse. Rijkswaterstaat brengt in september 310.000 kubieke meter (m3) zand uit de Noordzee aan. Vervolgens wordt de Westkop van Schouwen aangepakt, waar 1 miljoen m3 zand erbij komt op het strand van Burgh-Heemstede. Boskalis voert de werkzaamheden uit.
Provincie Noord-Brabant
- Drugsafval vermengd met mest uitgereden op Brabantse akkers (nos.nl)
Op drie akkers in Baarle-Nassau is mest uitgereden die was vermengd met drugsafval. Dat meldt de politie. De eigenaren van de akkers zijn verhoord. Het gaat om drie mannen van 48, 49 en 72 jaar oud. De politie beschouwt hen als verdachten. - Wie grondwater oppompt, moet vanaf 1 januari betalen – maar hoeveel is nog onduidelijk | Deze verhalen mag je niet missen | ed.nl
Het zijn de allerlaatste dagen waarop het nog mogelijk is om een bestaande grondwaterpomp te melden bij Waterschappen De Dommel en Brabantse Delta. Het is verplicht, het kost niets en het heeft geen consequenties. Maar dat laatste gaat als het aan de provincie ligt niet lang meer duren.
Provincie Limburg
- Weer forse verhogingen van pachtnormen in Limburg – Nieuwe Oogst
- Omwonenden verliezen rechtszaak: voorbereidingen nieuwe woonwijk Roermond kunnen beginnen – VML Nieuws
Caribisch Nederland