Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (42 2024)
Wijziging normstelling zwelklei en schuimglas: internetconsultatie Regeling bodemkwaliteit 2022
Op maandag 30 september 2024 is de internetconsultatie voor de wijziging Regeling bodemkwaliteit (wijziging normstelling zwelklei en schuimglas) van start gegaan. Reageren kan tot en met 4 november 2024.
Invloed van omgevingsfactoren op kwelbeheersingsmaatregel Zand-Bentoniet-Mengsel
Joep Witteman, afgestudeerd in Civiele Techniek aan de TU Twente, is genomineerd voor de prestigieuze Waterbouwprijs 2024. Zijn scriptie over de invloed van omgevingsfactoren op de doorlatendheid van Zand-Bentoniet-Mengsel (ZBM) toont veel potentie voor de waterbouwsector. Witteman onderzocht de toepasbaarheid van ZBM als maatregel tegen kwel in uiteenlopende omgevingsomstandigheden.
“Het is een eer om genomineerd te zijn voor de Waterbouwprijs en erkenning te krijgen voor mijn onderzoek naar ZBM en de beheersing van kwel in waterwegen,” aldus Witteman. De winnaar van de Waterbouwprijs wordt bekendgemaakt tijdens de Waterbouwdag op 17 oktober.
Waterkwaliteit Waddenzee verbeteren via mosselpoep
Rijkswaterstaat onderzoekt of mosselen kunnen bijdragen aan het lokaal verbeteren van de waterkwaliteit in de Waddenzee. Voor de pilot wordt de ontlasting van de mosselen opgevangen, waarna monsters worden afgenomen die geanalyseerd worden in een laboratorium.
Graven naar het verleden op de Tweede Maasvlakte
De Tweede Maasvlakte is sinds 2013 een uitbreiding van de Rotterdamse haven. Een nieuw stukje land waar je de grootste zeeschepen voorbij ziet varen, waar je kunt genieten van de rust van de natuur en waar de geschiedenis letterlijk aan je voeten ligt.
Eeuwenoude fossielen komen hier aan de oppervlakte van het strand. Walter Langendoen maakte van zijn hobby zijn werk en geeft nu al meer dan 12 jaar excursies over het strand van de Tweede Maasvlakte. Hij vertelt over de vele bijzondere vondsten die hij deed.
Janneke Bos van Rijkswaterstaat legt vervolgens uit wat je hier vinden kunt, nu er weer nieuw zand is aangebracht voor kustonderhoud.
‘We willen een klimaatplan van Bonaire, voor Bonaire’
Bonaire is als klein, laaggelegen eiland uiterst kwetsbaar voor de negatieve impact van klimaatverandering zoals overstromingen en verlies van koraalriffen. Een toename van de zeespiegelstijging leidt ertoe dat in 2050 de laaggelegen en voornamelijk onbewoonde delen van Bonaire, de Salinas, kunnen overlopen. In mei 2022 gaf het bestuurscollege van Bonaire aan dat het graag een klimaattafel wilde instellen op het eiland. Deze tafel is de afgelopen maanden hard bezig geweest met het ontwikkelen van een plan van aanpak wat uiteindelijk moet leiden tot een klimaatakkoord en klimaatplan. Hoe gaat ze dat af, wat zijn de uitdagingen en hoe ervaren zij de samenwerking met Europees Nederland? Daarover vertelt Reynolds ‘Nolly’ Oleana, voorzitter van de klimaattafel Bonaire.
Bijeenkomsten
- BRO’tje 17 oktober
‘Water en bodem sturend’ laten zijn bij ruimtelijke ordening is best een uitdaging. Toch worden al goede stappen gezet. In het BRO’tje op 17 oktober nemen we je mee naar projecten in Oss en Nijkerkerveen waar in de bouwplannen in of vlakbij het stedelijk gebied rekening wordt gehouden met grondwater en bodemsamenstelling. Je bent van harte uitgenodigd! - Webinar: Natuur in de Omgevingswet | Aan de slag met de Omgevingswet
Dit webinar gaat in op het thema ‘natuur in de Omgevingswet’. Het is bedoeld voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met natuurbescherming, natuurbeschermingsrecht, of -advisering, zoals medewerkers van provincies, gemeenten, waterschappen en natuurbeschermingsorganisaties. - Netwerkbijeenkomst Financiën Omgevingswet 7 november | Aan de slag met de Omgevingswet
De netwerkbijeenkomsten Financiën Omgevingswet worden maandelijks georganiseerd. Tijdens deze netwerkbijeenkomst op 7 november delen het team Financiën Omgevingswet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en deelnemende gemeenten hun kennis, ervaringen en vragen. - Nu inschrijven voor de Schakel Special in Heerenveen | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
De Omgevingswet is inmiddels bijna een jaar in werking. Een mooi moment om de balans op te maken. Welke kennis heb ik in huis en wat heb ik eventueel nog nodig? De Schakel Special in Heerenveen is een dag vol kennis, kennisdeling en ontmoeting. Spreek collega’s uit hetzelfde vakgebied of kijk eens over de grens en ontmoet professionals uit andere werkvelden. Tijdens de Schakel Special kunt u kiezen uit zo’n 40 workshops, die eerder zijn gegeven op de Schakeldag in juni 2024 in Den Bosch.
Nieuws over de Omgevingswet
- Vanaf 1 oktober 2024 veranderingen in veel formulieren in het Omgevingsloket | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Vanaf 1 oktober 2024 zijn er kleine veranderingen in veel formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het gaat onder andere om indieningsformulieren voor meldingen en informatie voor milieubelastende activiteiten. Het Serviceteam Rijk verwerkt verbeterpunten in formulieren. Ook verandert de opmaak van toelichtingen in een groot aantal formulieren. Wat deze veranderingen voor u betekenen leest u in dit bericht. - Nieuwe naam activiteit grond en baggerspecie opslaan in het Omgevingsloket | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
De naam van de activiteit grond en baggerspecie opslaan in het onderdeel Aanvragen in het Omgevingsloket is per 1 oktober 2024 veranderd. Dat is gebeurd vanwege signalen dat de naam niet herkenbaar en duidelijk was. - Plannen voor ontwikkeling DSO in 4e kwartaal 2024 beschikbaar | Aan de slag met de Omgevingswet
Aan het begin van ieder kwartaal bepalen de ontwikkelteams, koepelorganisaties en opdrachtgever de werkzaamheden met elkaar. De plannen voor de ontwikkeling van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) voor het 4e kwartaal zijn nu beschikbaar.
Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
- Voedselbossen kennen nog veel onzekerheden – Nieuwe Oogst
Voedselbos Schijndel is het eerste grote productievoedselbos van Europa. Het initiatief van stichting Voedselbosbouw Nederland en Groen Ontwikkelfonds Brabant kan bijdragen aan de oplossing van urgente vraagstukken in de landbouw. - Giftige bestrijdingsmiddelen in landbouw ook schadelijk voor vogels (nos.nl)
Naast bijen en hommels zijn de giftige bestrijdingsmiddelen neonicotinoïden ook schadelijk voor bijna alle vogels. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit in samenwerking met de Vogelbescherming.
Nieuws over Circulaire economie
- Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en 2 bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.
Nieuws over de energietransitie
- Minister Keijzer verdedigt wet waar ze als Kamerlid tegen was (binnenlandsbestuur.nl)
Als er niks onverwacht gebeurt, moet de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie nog dit jaar in de Eerste Kamer aangenomen kunnen worden. In de Tweede Kamer stemden PVV, BBB, Ja21 en FvD tegen. Maar die hebben in de senaat slechts 25 van de 75 stemmen. Opvallend genoeg is het BBB-minister Mona Keijzer die het wetsvoorstel in de Eerste Kamer moet verdedigen, terwijl zij afgelopen april als toenmalig Kamerlid tegen de wet heeft gestemd. - Gemeenten kunnen weinig met veiligheidsrisico’s energietransitie (binnenlandsbestuur.nl)
De energietransitie brengt nieuwe lokale veiligheidsrisico’s met zich mee, maar gemeenten en veiligheidsregio’s hebben tamelijk weinig instrumenten om daarop in te spelen. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid in een nieuw rapport. Deze studie werd besteld door het Veiligheidsberaad, de koepel van veiligheidsregio’s. - Minister Hermans denkt aan tarieflimiet voor warmtenetten (binnenlandsbestuur.nl)
Het gaat niet goed met de aanleg van warmtenetten. Klimaatminister Sophie Hermans draait daar in een nieuwe Kamerbrief niet omheen. Ze moet nog veel werk verrichten om een aansluiting op een warmtenet aantrekkelijk te maken; huishoudens hebben daar niet altijd baat bij. Dat moet Hermans doen zonder dat ze het verdienmodel van warmtebedrijven schaadt. Met het oog daarop, brengt ze een wijziging aan in het Wetsvoorstel collectieve warmte (Wcw).
Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling
- Nieuwe kaart maakt hitte lokaal inzichtelijk (binnenlandsbestuur.nl)
Hittestress in gemeenten neemt toe. De ziekmakende effecten zijn bekend, net als de meeste maatregelen die de overheid zou kunnen nemen. Maar hoe kom je als gemeente aan de juiste gegevens in een wijk? Daarvoor is er nu de Menukaart hitte in de gebouwde omgeving. - Boeren in het oosten krijgen subsidie voor bodem- en watermaatregelen – Nieuwe Oogst
Boeren in de waterschapsgebieden van Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta kunnen subsidie aanvragen voor maatregelen die verdroging tegengaan, vernatting voorkomen en de bodemkwaliteit verbeteren. Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON) biedt agrarisch ondernemers 40 procent subsidie voor bodem- en watermaatregelen. Per bedrijf is maximaal 20.000 euro beschikbaar. Agrariërs kunnen de subsidie onder meer gebruiken voor de aanleg van drainage, lokale afvoer en ontwatering, verbetering van de bodemstructuur of investeringen in watergeefsystemen. - ‘We staan aan de rand van een onomkeerbare klimaatramp’ (h2owaternetwerk.nl)
“We staan aan de rand van een onomkeerbare klimaatramp. Dit is zonder enige twijfel een wereldwijde noodsituatie.” Zo beginnen wetenschappers hun rapport over de toestand van het klimaat in 2024 dat vandaag onder de titel ‘Gevaarlijke tijden op planeet Aarde’ is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioScience.
Nieuws over (grond)water
- Hoger grondwaterpeil helpt biodiversiteit veengebieden niet vooruit – Nieuwe Oogst
Het deels vernatten van grasland rondom veengebieden heeft weinig effect op de biodiversiteit en waterkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van Radboud Universiteit, uitgevoerd in provincie Friesland. - WMO: waterpeilen van rivieren vorig jaar wereldwijd erg laag (h2owaternetwerk.nl)
Voor rivieren was 2023 globaal genomen het droogste jaar in meer dan drie decennia, volgens een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Dit komt vooral door de klimaatverandering, al speelde ook El Niño een rol. Gletsjers slinken in rap tempo. Zij leden het grootste massaverlies in vijftig jaar.
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
- Grensoverschrijdende droogteaanpak uitgewerkt in Duits-Nederlands project (h2owaternetwerk.nl)
Samen uitdagingen van droogte oppakken en daarvoor een governancestructuur, strategieën en instrumenten uitwerken. Daarmee gaan tien Duitse en Nederlandse partners waaronder twee waterschappen aan de slag in het nieuwe project DIWA. - Provinciale Staten stemmen in met windbeleid Overijssel – Provincie Overijssel
Provinciale Staten hebben op 9 oktober ingestemd met het nieuwe windbeleid van provincie Overijssel. Het doel van dit beleid is om het aantal turbines in de provincie te beperken tot de bijdrage die nodig is om de hoeveelheid windenergie op te wekken zoals afgesproken in de Regionale Energiestrategie (2,3 TWh in 2030). Provinciale Staten geven hiermee ook duidelijkheid waar de turbines kunnen komen. Op overijssel.nl/wind is een kaart te vinden met deze gebieden.
Provincie Gelderland
- Gelderland verkoopt 13 hectare grond aan voedselbosboeren – Nieuwe Oogst
Provincie Gelderland heeft 13 hectare grond bij Arnhem verkocht aan twee burgercoöperaties die het land verpachten voor een voedselbos en natuurakkerbouw. Het is de eerste keer dat twee van deze coöperaties samen grond kopen. - Gelderland heeft primeur met eerste doelvoorschriftenvergunning stal | Melkvee.nl – Nieuws en kennis voor de melkveehouder
De gemeente Berkelland heeft de eerste gemeente in Nederland een doelvoorschriftenvergunning voor ammoniak verleend aan een varkensbedrijf dat een nieuwe innovatieve stal wil bouwen. Met deze vergunning kan de varkenshouder zelf bepalen welke reducerende technieken er in de stal komen om te voldoen aan de emissiereducerende doelstelling. - Wolf grijpt bij daglicht veulen in Gelderland – Horses
Eind vorige maand werd in Wekerom een pony gedood door een wolf en dinsdagochtend was het in de Gelderse plaats opnieuw raak. Nu werd in een weiland in Wekerom (gemeente Ede) een Shetland veulen slachtoffer van een wolf.
Provincie Groningen
- Nieuwe sluisdeuren van sterk beton wereldprimeur voor Lauwersoog (h2owaternetwerk.nl)
Twee deuren van de Robbengatsluis in Lauwersoog zijn vervangen door nieuwe exemplaren van extreem dun, licht en sterk beton. Daarmee is Groningen naar eigen zeggen de eerste provincie ter wereld met dit duurzame alternatief voor traditionele sluisdeuren van hout of staal. Zelfs het zoute zeewater moet er de komende honderd jaar geen vat op krijgen. - Provincie presenteert behoedzame en beleidsarme begroting – Groninger Krant
Bij alles wat we doen, stellen we ons de vraag wat heeft de Groninger eraan? We stellen geld beschikbaar voor leefbaarheid en vitaliteit, waaronder ook sport. Daarnaast investeren we in behoud van erfgoed in de hele provincie en digitalisering. En als provincie besteden we geld aan het onderhouden en aanleggen van wegen en fietspaden zodat dorpen en steden goed bereikbaar blijven. Dit alles met als doel de kwaliteit van leven voor iedere Groninger te verhogen. - Omroep Flevoland – Nieuws – Noordelijke provincies willen 15 miljoen euro bijdragen aan spoorlijnen
- In beeld: Groningen geniet van het noorderlicht – RTV Noord
Provincie Fryslan
- Herstel van zeegras in Waddenzee zet zich door (h2owaternetwerk.nl)
Het gaat in het algemeen goed met het ingezaaide zeegras in de Waddenzee. Het zeegrasveld bij Griend is aanzienlijk gegroeid en bij Ameland lijkt in de toekomst zelfs grootschalig herstel mogelijk. - Raad van State: minister moet nu echt knoop doorhakken over gaswinning onder Waddenzee | de Volkskrant
Het kabinet moet voor 1 januari echt een besluit nemen over gaswinning onder de Waddenzee vanuit Ternaard. Dat heeft de Raad van State donderdag bepaald. - Minister moet nog dit jaar besluiten over gaswinning Waddenzee (rd.nl)
- Provincie wil de subsidie voor de rondweg bij Wânswert halveren. ‘Wy geane der net mei akkoart’ – Leeuwarder Courant (lc.nl)
Provincie Drenthe
- Noorden wil miljoenen betalen voor volgende stap Lelylijn en Nedersaksenlijn – RTV Drenthe
De noordelijke provincies willen graag dat de volgende stap wordt gezet naar de aanleg van de Lelylijn (Groningen-Amsterdam) en Nedersaksenlijn (Groningen-Enschede). Daarvoor zijn zij bereid gezamenlijk 15 miljoen euro neer te leggen. - Harder rijden in Drenthe en Groningen. Minister Madlener wil maximumsnelheid op vier trajecten verhogen naar 130 – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)
- Lach en een traan bij Drentse wijnboeren: ‘Eerste oogst viel erg tegen’ – RTV Drenthe
Provincie Flevoland
- Omroep Flevoland – Nieuws – Minister hoopt Kamer op andere gedachten te krijgen over Lelystad Airport
Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat denkt dat hij de tegenstanders in de Tweede Kamer alsnog mee kan krijgen voor de opening van Lelystad Airport voor groot vliegverkeer. Dat zei hij donderdag in een Kamerdebat. - Omroep Flevoland – Nieuws – Tweede Kamer wil dat fors duurdere aanleg Lelylijn doorgaat
De aanleg van de Lelylijn moet doorgaan, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Onder meer GroenLinks-PvdA, NSC, BBB en CDA vroegen dinsdagavond aandacht voor de spoorlijn tussen de Randstad en Noord-Nederland in een debat over de begroting van Infrastructuur en Waterstaat. - Omroep Flevoland – Nieuws – Flevoland eerste provincie waar op grote schaal luchtkwaliteit wordt gemeten
Meer dan duizend Flevolanders hebben zich in de afgelopen periode aangemeld om een luchtmeetkastje te krijgen. De provincie en gemeenten zochten 200 deelnemers die bereid zijn om zo’n kastje aan hun woning te hangen om de fijnstof in de lucht te meten.
Provincie Utrecht
- Rivierenland rondt onderzoek Lekdijk af: ‘Bij de dijkversterking is zeker niet alles goed gegaan’ (h2owaternetwerk.nl)
De Lekdijk is veilig. Dat is de belangrijkste conclusie van het eindrapport dat Waterschap Rivierenland vandaag heeft gepubliceerd over het onderzoek naar de dijk. Ook is de dijk verkeersveilig en blijft voor afhandeling van schade maatwerk nodig. In een reflectie zegt het waterschap: “Bij de dijkversterking van de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer is zeker niet alles goed. - UNESCO werelderfgoed zet streep door hoogspanningsstation Tennet en Stedin – RTV Utrecht
Het plan van Tennet en Stedin voor twee nieuwe hoogspanningsstations gaat niet door. Doordat de enige mogelijke locaties in het Hollandse Waterlinies-gebied liggen en dus onderdeel zijn Unesco werelderfgoed, is het niet haalbaar. Voor het overvolle stroomnet in de provincie Utrecht heeft het volgens Tennet geen directe gevolgen. - Utrecht wil veel huizen bouwen, maar hoe blijft de stad leefbaar? (duic.nl)
Utrecht wil vele tienduizenden woningen bouwen, en het liefst zo snel mogelijk. Toch zitten daar wel wat haken en ogen aan, want het moet ook prettig zijn om in de stad te wonen. Zomaar overal bouwblokken met honderden huizen laten verijzen is niet de bedoeling. Daar heeft de gemeente iets op bedacht, een visie. Het is voor het eerst dat Utrecht een plan heeft gemaakt voor de hele stad, voor alle nieuwe ontwikkelingen. Het gaat allemaal over het spanningsveld tussen zoveel mogelijk huizen bouwen, en de stad leefbaar houden.
Provincie Noord-Holland
- Provincie Noord-Holland zet eerste concrete stap om deel van Tata Steel in IJmuiden te sluiten – NRC
Kooksgasfabriek-2 geldt als het meest vervuilende onderdeel van Tata Steel. De omgevingsdienst doet al meer dan anderhalf jaar onderzoek naar de mogelijkheden om de fabriek te sluiten. - Noord-Holland maakt uitbreiding zonneakker Boesingheliede bij Schiphol mogelijk – Provincie Noord-Holland
Ontwikkelaar IX Zon wil een zonnepark realiseren tussen de provinciale weg N232 (Schipholweg) en snelweg A9. De provincie stelt een naast dit gebied gelegen stuk grond ter beschikking, waardoor het zonnepark bijna verdubbeld kan worden. De locatie is geschikt omdat de provincie voor deze grond vlakbij 2 landingsbanen van Schiphol geen andere ambities heeft, zoals natuur, recreatie of infrastructuur. - Noord-Holland zet in op 8 megaton minder broeikasgasuitstoot | Radio Aalsmeer
De provincie Noord-Holland heeft een vernieuwde klimaataanpak gelanceerd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Een recent onderzoek door Berenschot toont aan dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn om dit doel te halen, met een tekort van 8 megaton aan uitstootreductie. Dit komt overeen met de helft van de totale industriële uitstoot in de provincie in 2020. - Milieuovertredingen bij inspectie autowrakken in Noord-Holland | Nieuwsbericht | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (ilent.nl)
Provincie Zuid-Holland
- Niet Chemours maar regenwormen bron PFAS in eieren hobbykippen Zuid-Holland – Nieuwe Oogst
Regenwormen lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in de eieren van hobbykippen uit de buurt van de Chemours-fabriek in het Zuid-Hollandse Dordrecht. - Definitief besluit damherten Hoeksche Waard – Provincie Zuid-Holland
Na het verwerken van de zienswijzen op het concept-Besluit heeft de Omgevingsdienst Haaglanden namens de provincie Zuid-Holland definitief besloten om de verwilderde damherten in de Hoeksche Waard tot 0 terug te brengen. - Provincie Zuid-Holland start met ecologisch schonen van bermsloten in de Alblasserwaard – Het Kompas Hardinxveld-Giessendam | Nieuws uit de regio
Provincie Zuid-Holland gaat vanaf dit najaar sloten langs de provinciale wegen ecologisch schonen. De bedoeling is om zo waterdieren, insecten en waterplanten te sparen en de natuur in de polder een handje te helpen. Een deel van de begroeiing langs de oever van de sloot wordt niet gemaaid en blijft staan, de rest van het slootvuil en maaisel wordt afgevoerd. - Nieuw informatiepunt over PFAS in Zuid-Holland Zuid | Waterschap Rivierenland
Heeft u vragen over PFAS in Zuid-Holland Zuid? Hiervoor kunt u terecht op een nieuw centraal informatiepunt: www.pfasinfo.nl. Op deze website vindt u alle betrouwbare en actuele informatie over PFAS op één plek.
Provincie Zeeland
- Ongekend grote zeesluis kostte meer dan een miljard, maar Nederland betaalde daar slechts een klein deel van | Binnenland | ed.nl
De nieuwe zeesluis in Terneuzen behoort tot de grootste ter wereld. De lengte van de sluis is vergelijkbaar met de Erasmusbrug in Rotterdam, de massa is vier keer die van de Eiffeltoren en de kosten van het project kwamen lang niet allemaal op het bordje van Nederland. Met de opening vrijdag kan Zeeland na zeven jaar eindelijk feestvieren. Waarom is de nieuwe zeesluis zo belangrijk? Vier vragen over het staaltje maritiem vernuft. - Provincie Zeeland versoepelt regels om ganzen af te schieten (nos.nl)
Jagers krijgen meer mogelijkheden om op ganzen te schieten in Zeeland. Dat heeft het provinciebestuur besloten. De populatie ganzen is stukken hoger dan gewenst, en geeft overlast voor boeren. - ‘Zeeland blijft locatie voor treinproef 2029’ – Omroep Zeeland
Zeeuwse bestuurders hebben vanochtend hun woede uitgesproken over het besluit van staatssecretaris Chris Jansen, om het treintraject Vlissingen-Goes aan te wijzen voor een proef. Daardoor zullen er in 2029 vier maanden geen treinen rijden tussen de twee plaatsen. Zeeuwse bestuurders protesteerden vanochtend bij rijksambtenaren, tijdens een overleg op het Zeeuwse provinciehuis, maar kregen nul op rekest.
Provincie Noord-Brabant
- Addendum Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027 vastgesteld – Brabant
Het addendum op het Regionaal Water en Bodem Programma (RWP) is door Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant vastgesteld. Daarmee is er aanvulling gekomen op het provinciaal beleidsplan voor Water en Vitale bodem. - Provincie wil einde 2024 subsidieregeling voor PAS-melders – Brabant
Provincie Noord-Brabant heeft een aanvraag ingediend bij het Rijk om oplossingen voor PAS-melders te realiseren. Brabant is van plan om de komende 3 jaar het volledig beschikbare bedrag per provincie aan te vragen.
Provincie Limburg
- Waterschap Limburg waakzaam rond verhoogde afvoer Maas (nieuws.nl)
Op basis van de verwachting van Rijkswaterstaat voeren we enkele voorzorgsmaatregelen uit langs de Maas. Dit is op diverse plekken zichtbaar. We verwachten voor nu echter geen problemen. Er is een crisisteam gevormd dat de situatie nauwgezet volgt. - Limburg in de toekomst voorzichtig met elektriciteitsvoorziening waterzuivering – L1 Nieuws
Waterschap Limburg heeft tot op heden niet te maken gekregen met een tekort aan elektriciteit. Toch worden er nu al maatregelen getroffen voor eventuele problemen in de toekomst. - Gehucht in Limburg omringd door water vanwege uitlopers orkaan Kirk (nos.nl)
Door regenval in Zuid-Limburg als gevolg van ex-orkaan Kirk is een nevengeul van de Maas volgestroomd. Het gehucht Maasband is daardoor volledig omringd door water.
Caribisch Nederland
- ‘Meer hotels bouwen, maakt ecologische crisis op Aruba alleen maar erger’ | Caribisch Netwerk (ntr.nl)
“Er is een duurzame omslag op Aruba nodig om de ecologische crisis te ontwijken”, dat stelt milieuactivist Nigel Maduro die een ecologische crisis uitroept en de toekomstige bewindslieden tot actie maant. Samen met twee andere experts op het gebied van duurzaamheid, bioloog Oriana Wouters en milieuadviseur Miguel van der Velden, stelt hij een aantal eisen aan de komende leiders om het probleem aan te pakken. “Hiermee benadrukken we dat actie nu nodig is om het eiland te redden van een ecologische ramp”, aldus Maduro.” - WWF-rapport: Wilde dieren in Caribisch gebied met 95 procent afgenomen in 50 jaar – Curacao.nu
Volgens het nieuwste Living Planet Report 2024 van het Wereld Natuur Fonds (WWF) is het aantal wilde dieren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in de afgelopen vijftig jaar met maar liefst 95 procent gedaald. Wereldwijd is er sprake van een daling van 73 procent. Het rapport waarschuwt dat de aarde kritieke punten nadert en benadrukt de dringende noodzaak van een wereldwijde inspanning om de klimaat- en natuurcrisis aan te pakken.