Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (42 2024)

Wijziging normstelling zwelklei en schuimglas: internetconsultatie Regeling bodemkwaliteit 2022

Op maandag 30 september 2024 is de internetconsultatie voor de wijziging Regeling bodemkwaliteit (wijziging normstelling zwelklei en schuimglas) van start gegaan. Reageren kan tot en met 4 november 2024.

Lees verder

Invloed van omgevingsfactoren op kwelbeheersingsmaatregel Zand-Bentoniet-Mengsel

Joep Witteman, afgestudeerd in Civiele Techniek aan de TU Twente, is genomineerd voor de prestigieuze Waterbouwprijs 2024. Zijn scriptie over de invloed van omgevingsfactoren op de doorlatendheid van Zand-Bentoniet-Mengsel (ZBM) toont veel potentie voor de waterbouwsector. Witteman onderzocht de toepasbaarheid van ZBM als maatregel tegen kwel in uiteenlopende omgevingsomstandigheden.

“Het is een eer om genomineerd te zijn voor de Waterbouwprijs en erkenning te krijgen voor mijn onderzoek naar ZBM en de beheersing van kwel in waterwegen,” aldus Witteman. De winnaar van de Waterbouwprijs wordt bekendgemaakt tijdens de Waterbouwdag op 17 oktober.

Lees verder

Waterkwaliteit Waddenzee verbeteren via mosselpoep

Rijkswaterstaat onderzoekt of mosselen kunnen bijdragen aan het lokaal verbeteren van de waterkwaliteit in de Waddenzee. Voor de pilot wordt de ontlasting van de mosselen opgevangen, waarna monsters worden afgenomen die geanalyseerd worden in een laboratorium.

Lees verder

Graven naar het verleden op de Tweede Maasvlakte

De Tweede Maasvlakte is sinds 2013 een uitbreiding van de Rotterdamse haven. Een nieuw stukje land waar je de grootste zeeschepen voorbij ziet varen, waar je kunt genieten van de rust van de natuur en waar de geschiedenis letterlijk aan je voeten ligt.

Eeuwenoude fossielen komen hier aan de oppervlakte van het strand. Walter Langendoen maakte van zijn hobby zijn werk en geeft nu al meer dan 12 jaar excursies over het strand van de Tweede Maasvlakte. Hij vertelt over de vele bijzondere vondsten die hij deed.

Janneke Bos van Rijkswaterstaat legt vervolgens uit wat je hier vinden kunt, nu er weer nieuw zand is aangebracht voor kustonderhoud.

Lees verder

‘We willen een klimaatplan van Bonaire, voor Bonaire’

Bonaire is als klein, laaggelegen eiland uiterst kwetsbaar voor de negatieve impact van klimaatverandering zoals overstromingen en verlies van koraalriffen. Een toename van de zeespiegelstijging leidt ertoe dat in 2050 de laaggelegen en voornamelijk onbewoonde delen van Bonaire, de Salinas, kunnen overlopen. In mei 2022 gaf het bestuurscollege van Bonaire aan dat het graag een klimaattafel wilde instellen op het eiland. Deze tafel is de afgelopen maanden hard bezig geweest met het ontwikkelen van een plan van aanpak wat uiteindelijk moet leiden tot een klimaatakkoord en klimaatplan. Hoe gaat ze dat af, wat zijn de uitdagingen en hoe ervaren zij de samenwerking met Europees Nederland? Daarover vertelt Reynolds ‘Nolly’ Oleana, voorzitter van de klimaattafel Bonaire.

Lees verder

Bijeenkomsten

  • BRO’tje 17 oktober
    ‘Water en bodem sturend’ laten zijn bij ruimtelijke ordening is best een uitdaging. Toch worden al goede stappen gezet. In het BRO’tje op 17 oktober nemen we je mee naar projecten in Oss en Nijkerkerveen waar in de bouwplannen in of vlakbij het stedelijk gebied rekening wordt gehouden met grondwater en bodemsamenstelling. Je bent van harte uitgenodigd!
  • Webinar: Natuur in de Omgevingswet | Aan de slag met de Omgevingswet
    Dit webinar gaat in op het thema ‘natuur in de Omgevingswet’. Het is bedoeld voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met natuurbescherming, natuurbeschermingsrecht, of -advisering, zoals medewerkers van provincies, gemeenten, waterschappen en natuurbeschermingsorganisaties.
  • Netwerkbijeenkomst Financiën Omgevingswet 7 november | Aan de slag met de Omgevingswet
    De netwerkbijeenkomsten Financiën Omgevingswet worden maandelijks georganiseerd. Tijdens deze netwerkbijeenkomst op 7 november delen het team Financiën Omgevingswet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en deelnemende gemeenten hun kennis, ervaringen en vragen.
  • Nu inschrijven voor de Schakel Special in Heerenveen | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
    De Omgevingswet is inmiddels bijna een jaar in werking. Een mooi moment om de balans op te maken. Welke kennis heb ik in huis en wat heb ik eventueel nog nodig? De Schakel Special in Heerenveen is een dag vol kennis, kennisdeling en ontmoeting. Spreek collega’s uit hetzelfde vakgebied of kijk eens over de grens en ontmoet professionals uit andere werkvelden. Tijdens de Schakel Special kunt u kiezen uit zo’n 40 workshops, die eerder zijn gegeven op de Schakeldag in juni 2024 in Den Bosch.

Nieuws over de Omgevingswet

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

Nieuws over Circulaire economie

  • Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
    Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en 2 bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.

Nieuws over de energietransitie

  • Minister Keijzer verdedigt wet waar ze als Kamerlid tegen was (binnenlandsbestuur.nl)
    Als er niks onverwacht gebeurt, moet de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie nog dit jaar in de Eerste Kamer aangenomen kunnen worden. In de Tweede Kamer stemden PVV, BBB, Ja21 en FvD tegen. Maar die hebben in de senaat slechts 25 van de 75 stemmen. Opvallend genoeg is het BBB-minister Mona Keijzer die het wetsvoorstel in de Eerste Kamer moet verdedigen, terwijl zij afgelopen april als toenmalig Kamerlid tegen de wet heeft gestemd.
  • Gemeenten kunnen weinig met veiligheidsrisico’s energietransitie (binnenlandsbestuur.nl)
    De energietransitie brengt nieuwe lokale veiligheidsrisico’s met zich mee, maar gemeenten en veiligheidsregio’s hebben tamelijk weinig instrumenten om daarop in te spelen. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid in een nieuw rapport. Deze studie werd besteld door het Veiligheidsberaad, de koepel van veiligheidsregio’s.
  • Minister Hermans denkt aan tarieflimiet voor warmtenetten (binnenlandsbestuur.nl)
    Het gaat niet goed met de aanleg van warmtenetten. Klimaatminister Sophie Hermans draait daar in een nieuwe Kamerbrief niet omheen. Ze moet nog veel werk verrichten om een aansluiting op een warmtenet aantrekkelijk te maken; huishoudens hebben daar niet altijd baat bij. Dat moet Hermans doen zonder dat ze het verdienmodel van warmtebedrijven schaadt. Met het oog daarop, brengt ze een wijziging aan in het Wetsvoorstel collectieve warmte (Wcw).

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • Nieuwe kaart maakt hitte lokaal inzichtelijk (binnenlandsbestuur.nl)
    Hittestress in gemeenten neemt toe. De ziekmakende effecten zijn bekend, net als de meeste maatregelen die de overheid zou kunnen nemen. Maar hoe kom je als gemeente aan de juiste gegevens in een wijk? Daarvoor is er nu de Menukaart hitte in de gebouwde omgeving.
  • Boeren in het oosten krijgen subsidie voor bodem- en watermaatregelen – Nieuwe Oogst
    Boeren in de waterschapsgebieden van Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta kunnen subsidie aanvragen voor maatregelen die verdroging tegengaan, vernatting voorkomen en de bodemkwaliteit verbeteren. Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON) biedt agrarisch ondernemers 40 procent subsidie voor bodem- en watermaatregelen. Per bedrijf is maximaal 20.000 euro beschikbaar. Agrariërs kunnen de subsidie onder meer gebruiken voor de aanleg van drainage, lokale afvoer en ontwatering, verbetering van de bodemstructuur of investeringen in watergeefsystemen.
  • ‘We staan aan de rand van een onomkeerbare klimaatramp’ (h2owaternetwerk.nl)
    “We staan aan de rand van een onomkeerbare klimaatramp. Dit is zonder enige twijfel een wereldwijde noodsituatie.” Zo beginnen wetenschappers hun rapport over de toestand van het klimaat in 2024 dat vandaag onder de titel ‘Gevaarlijke tijden op planeet Aarde’ is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioScience.

Nieuws over (grond)water

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

  • Rivierenland rondt onderzoek Lekdijk af: ‘Bij de dijkversterking is zeker niet alles goed gegaan’ (h2owaternetwerk.nl)
    De Lekdijk is veilig. Dat is de belangrijkste conclusie van het eindrapport dat Waterschap Rivierenland vandaag heeft gepubliceerd over het onderzoek naar de dijk. Ook is de dijk verkeersveilig en blijft voor afhandeling van schade maatwerk nodig. In een reflectie zegt het waterschap: “Bij de dijkversterking van de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer is zeker niet alles goed.
  • UNESCO werelderfgoed zet streep door hoogspanningsstation Tennet en Stedin – RTV Utrecht
    Het plan van Tennet en Stedin voor twee nieuwe hoogspanningsstations gaat niet door. Doordat de enige mogelijke locaties in het Hollandse Waterlinies-gebied liggen en dus onderdeel zijn Unesco werelderfgoed, is het niet haalbaar. Voor het overvolle stroomnet in de provincie Utrecht heeft het volgens Tennet geen directe gevolgen.
  • Utrecht wil veel huizen bouwen, maar hoe blijft de stad leefbaar? (duic.nl)
    Utrecht wil vele tienduizenden woningen bouwen, en het liefst zo snel mogelijk. Toch zitten daar wel wat haken en ogen aan, want het moet ook prettig zijn om in de stad te wonen. Zomaar overal bouwblokken met honderden huizen laten verijzen is niet de bedoeling. Daar heeft de gemeente iets op bedacht, een visie. Het is voor het eerst dat Utrecht een plan heeft gemaakt voor de hele stad, voor alle nieuwe ontwikkelingen. Het gaat allemaal over het spanningsveld tussen zoveel mogelijk huizen bouwen, en de stad leefbaar houden.

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

  • ‘Meer hotels bouwen, maakt ecologische crisis op Aruba alleen maar erger’ | Caribisch Netwerk (ntr.nl)
    “Er is een duurzame omslag op Aruba nodig om de ecologische crisis te ontwijken”, dat stelt milieuactivist Nigel Maduro die een ecologische crisis uitroept en de toekomstige bewindslieden tot actie maant. Samen met twee andere experts op het gebied van duurzaamheid, bioloog Oriana Wouters en milieuadviseur Miguel van der Velden, stelt hij een aantal eisen aan de komende leiders om het probleem aan te pakken. “Hiermee benadrukken we dat actie nu nodig is om het eiland te redden van een ecologische ramp”, aldus Maduro.”
  • WWF-rapport: Wilde dieren in Caribisch gebied met 95 procent afgenomen in 50 jaar – Curacao.nu
    Volgens het nieuwste Living Planet Report 2024 van het Wereld Natuur Fonds (WWF) is het aantal wilde dieren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in de afgelopen vijftig jaar met maar liefst 95 procent gedaald. Wereldwijd is er sprake van een daling van 73 procent. Het rapport waarschuwt dat de aarde kritieke punten nadert en benadrukt de dringende noodzaak van een wereldwijde inspanning om de klimaat- en natuurcrisis aan te pakken.