Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (43 2024)

Consultatie wijziging Beleidslijn grote rivieren

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Beleidslijn grote rivieren. Deze aanpassing verandert de beoordeling van nieuwe activiteiten of wijziging van bestaande activiteiten in het rivierbed van de grote rivieren. Voorafgaand aan deze wijziging is er een internetconsultatie.

Lees verder

Rapport Q2 monitoring Omgevingswet en Wkb beschikbaar

Om de werking en effecten van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) de komende jaren te kennen, is monitoring van belang. De VNG heeft op verschillende onderwerpen monitoring opgesteld en de tweede ronde van de monitor is in juli gestart. Van deze uitvraag is de rapportage nu beschikbaar.

Deze rapportage bevat de uitkomsten van de tweede ronde monitoring. 

Lees verder

Aanpak voor vernieuwing spui- en gemaalcomplex IJmuiden ter inzage

Van woensdag 16 oktober tot en met dinsdag 26 november 2024 ligt het startdocument Vernieuwing spui- en gemaalcomplex IJmuiden ter inzage. Het vormt de start van de planstudie voor het vernieuwen van het spui- en gemaalcomplex, omdat veel onderdelen van het complex aan het einde van hun levensduur zijn.

Lees verder

Renovatie klep Haringvlietbrug wint Nationale Staalprijs 2024

Op dinsdag 15 oktober 2024 werd bekend dat het projectteam voor de Renovatie van de beweegbare delen van de Haringvlietbrug de Nationale Staalprijs van 2024 heeft gewonnen.

Een prestatie van formaat waarmee we dit team bestaande uit Mobilis TBI, Croonwolter&dros, Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven van harte willen feliciteren! We willen hen ook bedanken voor een uitmuntende samenwerking. Het constructief ontwerp van de nieuwe brugklep was eerder al uitgevoerd door Ingenieursbureau Rotterdam.

Lees verder

Nederland moet nationaal verbod op lozen PFAS uitwerken

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met een motie om ‘voor de zomer een verbod op het lozen van PFAS uit te werken’. De motie is van de hand van Kamerlid Geert Gabriëls, namens GroenLinks-PvdA. In de praktijk betekent de motie dat minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat gaat onderzoeken of Nederland al vooruitlopend op de Europese Unie een nationaal verbod op de chemische stoffengroep PFAS kan invoeren.

Lees verder

Bijeenkomsten

  • Platform Bodembeheer – Vitale bodems in de stad – 29 oktober Gouda
    De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor het belang van vitale bodems in de stad en zijn er diverse initiatieven gestart voor het bepalen van de bodemvitaliteit in de stad. De middag bestaat uit drie gespreksrondes waarin de deelnemers worden meegenomen in huidige stand van zaken bij vitale bodems in de stad. De rondes gaan over het data-interpretatie, beleid en prioritering van vitale bodems in de stad.
  • Webinar: Natuur in de Omgevingswet | 31 oktober | Aan de slag met de Omgevingswet
    Dit webinar gaat in op het thema ‘natuur in de Omgevingswet’. Het is bedoeld voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met natuurbescherming, natuurbeschermingsrecht, of -advisering, zoals medewerkers van provincies, gemeenten, waterschappen en natuurbeschermingsorganisaties.

Nieuws over de Omgevingswet

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Succesvolle proef met perenboomriffen wordt opgeschaald (rijkswaterstaat.nl)
    Rijkswaterstaat heeft in oktober 2024 de eerste groep perenboomriffen onder begeleiding van het Koninklijke Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) uit laten zetten in de Waddenzee. De piramidevormige stalen frames vormen samen 4 nieuwe riffen, die aansluiten op 4 bestaande riffen die eerder voor het project Waddenmozaïek geplaatst zijn.
  • Staatssecretaris: mogelijk toch uitstel uitstootvrije zones (binnenlandsbestuur.nl)
    Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de invoering van uitstootvrije zones, zei staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur) in een debat met de Tweede Kamer. Daarmee zet hij toch de deur weer open voor uitstel, mogelijk voor specifieke groepen ondernemers. ‘Gemeenten hebben het recht om op 1 januari over te gaan tot invoering, en wij hebben de mogelijkheid hen bij te sturen.’
  • Minister: verkleinen bufferzones rondom kwetsbare natuur niet nadelig voor waterkwaliteit (h2owaternetwerk.nl)
    De verwachte effecten op de waterkwaliteit zijn minimaal als de bufferzones rondom Natura 2000-gebieden worden verkleind. Dat schrijft minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen van Mpanzu Bamenga. Het Kamerlid voor D66 wil weten wat de gevolgen voor de waterkwaliteit zijn als de bufferzones worden verkleind van 250 naar 100 meter, zoals Madlener wil.

Nieuws over de energietransitie

  • Wcw zorgt voor betaalbare en betrouwbare tarieven | VNG
    Het realiseren van warmtenetten is in afwachting van de Wet collectieve warmtevoorziening. Daarom is het nodig dat die zo snel mogelijk in werking treedt. De VNG staat achter de wet omdat die zorgt voor betaalbare en betrouwbare tarieven doordat warmtebedrijven voor meer dan de helft in publieke handen komen.
    Lees het position paper (pdf, 163 kB) van VNG en IPO voor het rondetafelgesprek van de Kamercommissie Klimaat en Groene Groei

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

Nieuws over (grond)water

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

  • Toename woningvoorraad in Groningen met 55 procent gedaald – Groninger Krant
    In Groningen zijn dit jaar 55 procent minder woningen aan de woningvoorraad toegevoegd dan vorig jaar. Afgezet tegen het aantal inwoners scoren alleen de provincies Friesland en Limburg slechter. Dit blijkt uit een analyse van VvE-beheerder Parel Beheer, gebaseerd op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste acht maanden van 2024.
  • B&W stellen eerste schets op voor noordzijde Hoofdstation | Gemeente Groningen
    Een levendige groene entree met het monumentale stationsgebouw als middelpunt. Een gebied waar voetgangers en fietsers de ruimte krijgen en waar de singels met bomen aan het water centraal staan. Een levendig gebied met meer ruimte voor werken, wonen en voorzieningen. Dit is een eerste beeld van hoe het college van B&W de noordzijde van het Groningse stationsgebied voor zich ziet. Het college heeft een ruimtelijke schets opgesteld voor dit gebied, als onderdeel van de binnenstad en als visitekaartje van de stad.
  • Schiphol steekt geen geld in Groningen Airport Eelde – RTV Noord
    Gedeputeerde Henk Emmens (BBB) heeft woensdag aan Provinciale Staten laten weten dat hij hoopt dat de Schiphol Group binnen een jaar aandelen neemt in Groningen Airport Eelde. ‘Vanuit de Schiphol Group is de intentie er nog steeds om toe te treden’, aldus Emmens. Navraag bij Schiphol wijst uit dat die intentie er op dit moment niet is.

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

  • Zeecontainers vol illegale F-gassen onderschept in Rotterdam | Nieuwsbericht | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (ilent.nl)
    De inlichtingen- en opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) heeft deze zomer 4 zeecontainers in de Rotterdamse haven met daarin bijna 4.800 cilinders aan F-gassen in beslag genomen. De partij was afkomstig van buiten de Europese Unie en werd verscheept naar bedrijven of personen die F-gassen niet mogen importeren. Dat is dus illegaal. De 4 containers hebben een totale waarde van ongeveer € 1,5 miljoen.
  • Provincie Zuid-Holland investeert in verbeteren van leefgebied Boerenlandvogels – Provincie Zuid-Holland
    Boerenlandvogels, zoals grutto, kievit en tureluur, zijn afhankelijk van agrarische landschappen voor hun voedsel, broedplaatsen en leefgebied. De provincie Zuid-Holland biedt agrarische collectieven en terreinbeherende organisaties de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het verbeteren van het leefgebied van boerenlandvogels. De regeling was opengesteld van 1 juni tot 30 juni 2024. Deze subsidieronde heeft acties en maatregelen opgeleverd, die nodig zijn om de achteruitgang van de boerenlandvogels in Zuid-Holland te stoppen en mogelijk om te buigen naar een toename.
  • Nieuwe bossen voor Hoeksche Waard en Voorne-Putten – Provincie Zuid-Holland
    Dit jaar zijn er 2 grote bosuitbreidingsprojecten op de Zuid-Hollandse eilanden gesubsidieerd door de provincie. Het is belangrijk om bossen aan te leggen. Bossen en bomen zijn van iedereen en dragen bij aan een aantrekkelijke leefomgeving, gezondheid, CO2-opslag, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

  • Addendum Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027 vastgesteld – Brabant
    Het addendum op het Regionaal Water en Bodem Programma (RWP) is door Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant vastgesteld. Daarmee is er aanvulling gekomen op het provinciaal beleidsplan voor Water en Vitale bodem. Het addendum is onderdeel van het planstelsel voor de wateropgaven in Nederland, samen met het Nationaal Water Programma en de waterbeheerprogramma’s van de waterschappen. Het RWP heeft een looptijd tot en met 2027. Vanwege nieuwe ontwikkelingen vult de provincie het RWP tussentijds aan. De provincie geeft hiermee richting aan ‘Water en Bodem sturend’ in Noord-Brabant. Meer informatie over het RWP, het addendum en de ter inzageleggingsprocedure van het addendum leest u in: Regionaal Water en Bodem Programma (RWP) 2022 – 2027.
  • Van Gogh krijgt een eigen Nationaal Park – Brabant
    Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), heeft het Van Gogh Nationaal Park de officiële status van nationaal park verleend. Die status zet het gebied extra op de kaart en wordt een krachtige motor voor verdere gebiedsontwikkeling en een goede leefomgeving voor mens, plant en dier.
  • Ook Noord-Brabant wil een provinciaal warmtebedrijf (binnenlandsbestuur.nl)
    De provincie Noord-Brabant gaat samen met netbeheerder Enexis en staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) de oprichting van een provinciaal warmtebedrijf onderzoeken. Binnenkort ondertekenen de drie partijen een intentieverklaring om de financiële en juridische mogelijkheden tegen het licht te houden. Alles hangt wel af van de inwerkingtreding van de Wet collectieve warmte die de Tweede Kamer nog moet behandelen en op z’n vroegst in 2026 van kracht wordt.

Provincie Limburg

  • Definitieve plannen ter inzage herstel riviernatuur langs Maas (rijkswaterstaat.nl)
    Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan het verbeteren van de ecologie van de Maas. Denk aan herstel van natuurvriendelijke oevers, beekmondingen en aanleg van nieuwe geulen. Maar de klus is nog niet klaar. Tot eind 2027 staat er nog een en ander op de planning. Momenteel liggen de definitieve plannen voor 14 nieuwe locaties tussen Rijkel en Oeffelt langs de Zandmaas ter inzage.

Caribisch Nederland