Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (45 2024)

‘Water en bodem sturend geen vrijblijvend evangelie’  

Het kabinet-Schoof wil minder rigide vasthouden aan water en bodem als sturende factoren in de ruimtelijke ontwikkeling. Terecht?

Voor het kabinet-Schoof zijn de elementen ‘water en bodem’ niet langer sturend in onze ruimtelijke ordening, maar moet er slechts ‘rekening worden gehouden met’. Het lijkt een afzwakking van de klimaat-adaptieve ambities. Hoe kijken experts daarnaar? In het eerste deel van een serie van vijf dijkgraaf Kees Jan de Vet van waterschap Brabantse Delta.

Lees verder

Zie ook interview 2: ‘Misschien was die term ‘sturend’ onhandig gekozen’

Nieuwe NAS geeft duidelijkheid over maatregelen nu en in de toekomst

In de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) staat hoe Nederland zich aanpast aan het veranderende klimaat. In 2026 verschijnt de nieuwe NAS. Hoe komt deze strategie tot stand en waarom is de nieuwe NAS urgenter dan ooit? Chantal Oudkerk Pool, projectleider namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vertelt er alles over.

Lees verder

PBL: bouw niet te veel extreem kleine (flex)woningen

Het aandeel woningen in Nederland van vijftig vierkante meter of minder nam de afgelopen jaren toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke verlichting van de woningnood, vormen een toenemend deel van deze groei. Deze zijn vaak maar twintig vierkante meter of minder. De meeste Nederlanders wonen echter liever niet zo klein, waarschuwt het PBL, en grootschalige woonprojecten met kleine woningen bleken in het verleden ook niet altijd een succes.

Lees verder

Waterschappen zoeken juridische mogelijkheden om bodemdaling in veenweiden aan te pakken

Waterschappen kunnen een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van bodemdaling in veenweidegebieden. Maar gemeenten en provincies hebben eveneens verantwoordelijkheden in zulke gebieden. Daarom liet STOWA de juridische mogelijkheden van waterschappen bij het aanpakken van bodemdaling onderzoeken.

Lees verder

Groeisucces zeegras in Grevelingen en Veerse Meer

In de Grevelingen en het Veerse Meer is in de afgelopen jaren zeegras geplant in het kader van een zeegrasherstelproject. En met succes! Uit de voorlopige resultaten blijkt dat meer dan 2/3 van de proeflocaties in de Grevelingen en het Veerse Meer het goed doen.

Lees verder

Podcast en bijeenkomsten

  • Podcast Toekomst bestendige nazorg
    Het Programma Afbouw Nazorg wil afbouwinitiatieven zodanig versnellen en uitbreiden dat in 2030 alle niet-noodzakelijke nazorg is afgebouwd. Ook wil het programma bijdragen aan betere benutting van nazorglocaties voor maatschappelijke opgaven, zoals woningbouw en energietransitie. Deze podcast is bedoelt voor iedereen die in dit werkveld werkzaam is.

Bijeenkomsten

The assessment and management of Soil health in relation to the proposal for a European Soil Monitoring framework directive raises questions that we aim to address in this webinar series:

  • Uitnodiging BRO’tje 14 november
    Hoe krijg je het voor elkaar om de BRO te laten landen in je organisatie? Er zijn veel afdelingen en projecten die te maken hebben met de ondergrond bij een overheid. De BRO kent bovendien heel veel verschillende registratieobjecten. Hoe zorg je dat iedereen z’n werk doet? Het meest belangrijke voor BRO-coördinatoren is het borgen van de processen.
  • Dag van de Omgevingswet 2024 (18 november 11.30-17.00, Utrecht)
    Het is inmiddels een bekend fenomeen: de jaarlijkse Dag van de Omgevingswet. De ideale gelegenheid om praktijkervaringen en inzichten met hét netwerk van Nederland te delen.

Nieuws over de Omgevingswet

  • Nieuwe woningen brengen doorstroom op gang (binnenlandsbestuur.nl)
    Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Superkolonie van plaagmieren ontdekt op de Waalsdorpervlakte (h2owaternetwerk.nl)
    Op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag is een superkolonie van de exotische plaagmier ontdekt. Het EIS Kenniscentrum Insecten stelt dat dit de eerste keer is dat deze mierenkolonie in de Nederlandse natuur is aangetroffen. Volgens drinkwaterbedrijf Dunea hebben de insecten geen effect op de drinkwaterwinning.
  • Verdroogde heidevennen door herstelmaatregelen opgeknapt (h2owaternetwerk.nl)
    Een halve eeuw geleden was het slecht gesteld met de heidevennen in Nederland. Door verzuring, vermesting en verdroging waren karakteristieke plantensoorten als oeverkruid en waterlobelia bijna verdwenen. Inmiddels gaat het met in elk geval het oeverkruid weer een stuk beter, zo blijkt uit het cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO).

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

Nieuws over (grond)water

  • Duitse regering: geen beperking PFAS-lozingen in Rijn (h2owaternetwerk.nl)
    De Duitse minister van milieu zegt geen maatregelen te kunnen nemen voor inperking van lozingen van afvalwater met PFAS in de Rijn. Dat blijkt uit de beantwoording van de brief die de Nederlandse drinkwaterbedrijven in september stuurden naar de Duitse regering in Berlijn. Daarin deden ze het klemmende verzoek om grenzen te stellen aan Duitse chemische industrie voor lozingen van industrieel afvalwater met PFAS de Rijn.
  • Onderzoek: minder gewassen verbruiken wereldwijd meer water (h2owaternetwerk.nl)
    De meeste gewassen zijn de afgelopen decennia minder water gaan verbruiken, maar toch is de totale ‘watervoetafdruk’ van de gewasproductie toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van de Universiteit Twente. De onderzoekers becijferden dat nu bijna 7 biljoen kubieke meter nodig is, ongeveer 2400 liter per persoon per dag.
  • Tuinbouwsector zet in op innovaties om waterkwaliteit te verbeteren (h2owaternetwerk.nl)
    Greenports Nederland, een landelijke netwerkorganisatie van regionale tuinbouw-clusters, overheden en onderwijs/kennisinstellingen, stelt een prijzengeld van in totaal 20.000 euro beschikbaar voor twee innovaties, die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
  • Verkenning waterbuffering voor klimaatbestendig waterbeheer – PONT Omgeving
    Het klimaat verandert snel. Wereldwijd worden de extremen steeds duidelijker: zware regenval wordt intenser en periodes van droogte langer. Ook in Nederland, bekend om zijn watermanagement met molens, dijken en droogmakerijen, zijn de effecten van klimaatverandering merkbaar. Perioden van hevige regen en droogte wisselen elkaar af en dit patroon zal naar verwachting verder versterken. Ons watersysteem is ontworpen om water snel af te voeren, maar zal in de toekomst steeds vaker op de proef worden gesteld door piekbelastingen tijdens stormen en overstromingen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan het vasthouden van water om droge periodes te overbruggen.

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

  • Scale-Up Plant Netwerk voor versnelling van plantaardige voedsel-innovaties – Brabant
    Met een eeuwenoude basis in de landbouw en voedselproductie is Brabant anno 2024 uitgegroeid tot een hub van innovatie en kansen. Een nieuwe ontwikkeling is de verschuiving van traditionele eiwitten naar plantaardige alternatieven, waarbij bestaande productiekennis en -infrastructuur worden benut. Brabant blijkt de ideale regio voor bedrijven om hun activiteiten in nieuwe, plantaardige voedselontwikkeling te starten en op te schalen. Dit is door de provincie georganiseerd in het Scale-Up Plant netwerk. Het VARTA Valorisatielab van Charl Goossens is zo’n scale-up.
  • Veel goede ideeën voor schonere lucht in Brabant – Brabant
    Brabant heeft veel goede ideeën voor schonere lucht in haar provincie. Samen hebben Brabantse overheden in totaal ongeveer 740 maatregelen opgenomen in het Schone Lucht Akkoord (SLA). Deze maatregelen zijn in diverse stadia van uitvoering.
  • Provincie krijgt begroting rond, maar onzekerheid door koers kabinet – Omroep Brabant
    Het zijn roerige tijden voor het provinciebestuur. Het kabinet neemt een hoop beleid op de schop en dat geeft onzekerheid voor langlopende dossiers. Gedeputeerde Staten presenteren vrijdag de begroting voor het komende jaar. Die is misschien wel netjes sluitend, maar dat neemt niet weg dat er nog heel veel op ons afkomt.

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

  • Santokhi versterkt Caribische banden en pleit voor duurzaamheid – Curacao.nu
    De Surinaamse president Chan Santokhi is afgelopen week teruggekeerd naar Suriname na een intensieve diplomatieke missie naar Aruba, Curaçao, en Colombia. Tijdens zijn reis werden belangrijke samenwerkingsverbanden gesmeed met Caribische buurlanden, waarbij Surinames inzet voor internationale milieubescherming centraal stond, zo meldt de Communicatiedienst Suriname.
  • Caribische gulden-app laat zeeleven ontdekken – Curacao.nu
    De nieuwe Caribische gulden-app biedt gebruikers de kans om meer te leren over het zeeleven en cultureel erfgoed van Curaçao en Sint-Maarten. Deze app, die samen met de introductie van de herontworpen Caribische gulden is gelanceerd, vertelt de verhalen achter de zeedieren en iconische locaties die op de nieuwe bankbiljetten zijn afgebeeld.