Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (46 2024)

Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025 gepubliceerd in Staatsblad

Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2025 is op 7 november 2024 gepubliceerd in het Staatsblad. Met dit Verzamelbesluit zijn voor de onderwerpen bodem en water een aantal juridisch-technische correcties en diverse inhoudelijke verduidelijkingen en wijzigingen doorgevoerd. De wijzigingen treden in werking per 1 januari 2025.

Lees verder

Een gezonde berm zorgt voor een veilig wegdek

Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Dat ze gaten in de weg repareren of verouderde viaducten een opknapbeurt geven, weet bijna iedereen. Maar dat Rijkswaterstaat een van de grootste natuurbeheerders van Nederland is, is minder bekend.

Lees verder

‘Wij kijken liever: hoe kun je daar wél bouwen?’

Voor het kabinet-Schoof zijn de elementen ‘water en bodem’ niet langer sturend in onze ruimtelijke ordening, maar moet er slechts ‘rekening worden gehouden met’. Het lijkt een afzwakking van de klimaat-adaptieve ambities. Hoe kijken experts daarnaar? In het derde deel van een serie van vijf Fahid Minhas, directeur van de brancheorganisatie van project- en gebiedsontwikkelaars NEPROM.

Lees verder

Omgevingsdiensten: ‘Goed toezicht kost geld’

De roep om een gezonde leefomgeving groeit. Maar tegelijk wordt de beschikbare ruimte steeds schaarser, en neemt de overlast van bedrijven toe. Daarom is een goede vergunningverlening, toezicht en handhaving nu belangrijker dan ooit. ‘Maak van handhaven geen taboe en besef dat goed toezicht geld kost’, waarschuwt Ruben Vlaander, voorzitter Omgevingsdienst NL, in een essay in Binnenlands Bestuur.

Lees verder

Zie ook: Provincies willen meer tijd en geld voor omgevingsdiensten.

We verbruiken 18 kilo zand per wereldburger per dag, en dus dreigt een zandtekort

Een 1 met 27 nullen erachter. Zoveel zandkorrels zijn er naar schatting op aarde. Toch dreigt er een wereldwijd zandtekort. En daar kunnen we dicht bij huis ook serieus last van gaan krijgen.

Lees verder

Bijeenkomsten

Nieuws over de Omgevingswet

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

Nieuws over Circulaire economie

Nieuws over de energietransitie

  • Géén slingers: onze netcongestie bestaat nu vijf jaar
    Ballonnen en slingers zullen niet te zien zijn, maar de netcongestie in ­Nederland viert dit jaar zijn lustrum. Het was eind november 2019 dat de Tweede Kamer een eerste hoorzitting hield over de krapte op het stroomnet in de landelijke gebieden. Nieuw aan te leggen zonnevelden en windparken, nota bene door de overheid van subsidie voorzien via de ­Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE), kregen een ‘njet’ te horen van de regionale netbeheerders.
  • Waterschappen en netbeheerders sluiten congestiedeal
    De waterschappen hebben dinsdag een congestiedeal gesloten met de netbeheerders en het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dit is de eerste van meerdere congestiedeals, onder aanvoering van bestuurlijk aanjager en oud-D66-politicus Gerard Schouw. Op dit moment werkt hij ook aan overeenkomsten met onder meer de openbaarvervoersector en de datacenters.
  • Afspraken over netcongestie: slim malen en stroom delen
    De waterschappen zijn de eerste partij die met het Rijk en de netbeheerders afspraken hebben gemaakt over netcongestie. Deze ‘sectordeal’ moet ervoor zorgen dat ze, ondanks de groeiende vraag naar elektriciteit, hun werk kunnen blijven doen. Tegelijk wordt van de waterschappen ook verwacht dat ze zelf met oplossingen komen.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • Verzekeraars kunnen veel doen om klimaatschade bij bedrijven te verminderen – Klimaatadaptatie
    Verzekeraars kunnen een belangrijke rol spelen bij het verminderen van klimaatschade, door informatie te delen met bedrijven en op tijd te waarschuwen voor extreem weer. Dat blijkt uit het eerste artikel van Vylon Ooms’ onderzoek naar de rol van verzekeraars bij het stimuleren van klimaatadaptatie. Ooms promoveert aan het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de Vrije Universiteit (VU) en is beleidsadviseur Klimaat bij het Verbond van Verzekeraars.
  • Oude kaarten helpen gemeenten bij klimaatadaptatie
    Vloeivelden, rabatbossen, natuurlijke laagtes. Ons landschap zit vol oude relicten die richting kunnen geven aan hoe we vanwege klimaatverandering moeten omgaan met ruimtelijke opgaven. De nieuwe kaart ‘Leven met water’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kan overheden daarbij helpen.
  • Komt er een nieuw akkoord over klimaatfinanciering tijdens de Finance COP? ‘De druk is enorm’
    Lukt het om een nieuw langetermijndoel voor internationale klimaatfinanciering vast te stellen? Het is de belangrijkste vraag op de COP29, de 29e Klimaatconferentie van de Verenigde Naties die in Baku, Azerbeidzjan wordt gehouden. “Het bereiken van een financieringsakkoord is essentieel om de doelen van het akkoord van Parijs te kunnen halen”, zegt beleidsadviseur klimaatfinanciering en wetenschapper Pieter Pauw.

Nieuws over (grond)water

  • Waterschappen blij met Europese richtlijn stedelijk afvalwater
    De Unie van Waterschappen is blij met de nieuwe richtlijn voor stedelijk afvalwater van de Europese Unie, omdat deze extra nadruk legt op de bewaking van de waterkwaliteit. Volgens bestuurslid Sander Mager is Nederland grotendeels al goed op weg, maar moet er ook nog veel gebeuren. Onder meer het zuiveren van medicijnresten gaat veel extra geld en stroom kosten.
  • Waterschap Rijn en IJssel begint proef met Kaumera voor sterkere dijken
    Waterschap Rijn en IJssel gaat onderzoeken of de nieuwe stof Kaumera de stabiliteit van de dijken kan versterken. Dit doet het samen met Bureau Waardenburg en het kennisprogramma Lumbricus. De proef gaat in het voorjaar van 2025 van start, heeft plaats op de Bevermeerdijk in Angerlo en duurt tot 2029.
  • ‘Lessen uit het verleden worden tastbaar in ons erfgoed’
    Waterschap Rivierenland is druk bezig het erfgoed in haar beheersgebied te inventariseren. Dat is volgens het waterschap niet alleen van academisch belang, want kennis van historisch erfgoed kan helpen bij het maken van keuzes rondom ruimtelijke inrichting en het verkrijgen van draagvlak voor die keuzes.
  • Project om steden beter bestand te maken tegen droogte krijgt NWO-subsidie
    Hoe maken we onze steden beter bestand tegen de droogte? Op die vraag hoopt het project ‘Thirsty cities’ de komende vier jaar een antwoord te vinden en praktische handvatten voor overheden, bedrijven en burgers te ontwikkelen.

Nieuws uit de regio

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

  • Medemblik weigert opgeven plan zonnevelden IJsselmeer
    Een kleine meerderheid in de gemeenteraad van Medemblik in Noord-Holland weigert het plan op te geven voor zonne-atollen in het IJsselmeer. Vijftien van de 29 raadsleden steunden donderdag een motie van lokale partij Morgen! om opnieuw in gesprek te gaan met klimaatminister Sophie Hermans. Zij maakte begin oktober bekend dat het rijk de noodzakelijke steun niet geeft aan het ambitieuze project van 2,5 miljoenen zonnepanelen in het IJsselmeer in combinatie met de aanleg van een nieuw natuurgebied. Ook de provincie Noord-Holland wil door.
  • Waternet plaatst putdeksels ter ere van 750 jaar Amsterdam
    Amsterdam heeft een speciaal putdeksel onthuld dat refereert aan het 750-jarig bestaan van de stad. Het door kunstenaar Alex Fischer ontworpen deksel heeft deze week een plek gekregen op het Waterlooplein. Wethouder Melanie van der Horst en kinderburgemeester Rüya onthulden het putdeksel.
  • Waterschap zet peil omhoog voor proef in Amsterdamse binnenstad
    Wat gebeurt er als er veel regen valt in de binnenstad van Amsterdam? Kan gemaal Zeeburg al dat extra water snel genoeg wegpompen? Om een antwoord op deze vragen te vinden, heeft Waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) een proef gedaan met een tijdelijke peilverhoging van 10 centimeter.

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland