Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (49 2024)
1. Nog te veel stikstof en fosfor in grond- en oppervlaktewater
Het grondwater en oppervlaktewater bevat op veel plekken te veel stikstof en fosfor. Daarmee voldoet Nederland niet aan de doelen van de Europese Nitraatrichtlijn. Door te veel stikstof en fosfor voldoet in veel wateren in Nederland de biologische waterkwaliteit niet en staat de kwaliteit van het drinkwater in sommige delen van Nederland onder druk. Vooral in gebieden met een ondergrond van zand en löss is het belangrijk de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Dat blijkt uit het rapport Landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland 2020-2023.
Lees verder
2. Vollopende baggerdepots door strengere PFAS-normen
De vier grote baggerdepots voor zwaar vervuild bagger van Rijkswaterstaat raken sneller vol dan aanvankelijk was verwacht. Daarvoor waarschuwt de organisatie in een artikel in dagblad Trouw. Dat heeft te maken met de grote verlaging een paar jaar geleden van de risicogrenzen van PFAS, de chemische stoffengroep die in veel rivierbagger voorkomt die Rijkswaterstaat opgraaft. De baggerwerkzaamheden zijn onder andere noodzakelijk om rivieren bevaarbaar te houden.
Lees verder
3. Aanpassing bouwen bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie
De uitleg over bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie is aangepast. Er wordt nu uitgelegd dat de bruidsschatregels voor een aantal situaties niet aansluiten op de instructieregels. De gemeenten moeten de omgevingsplanregels laten voldoen aan de instructieregels. Daarnaast zijn de regels over het benodigde bodemonderzoek verduidelijkt.
Lees verder
4. Overzicht Rijksactiviteiten in Omgevingsloket vernieuwd
Er is een nieuwe versie van het overzicht met rijkactiviteiten. Dat geeft weer hoe deze activiteiten vanaf 1 januari 2025 in het Omgevingsloket staan. Op verzoek van omgevingsdiensten is het overzicht aangevuld met de beschikbare formulieren per activiteit en de activiteiten van de bruidsschat.
Lees verder
5. Schakel Special: netwerken in het noorden
Op de 400-meterbaan draaien snelle schaatsers hun trainingsronden. Binnen trainen zo’n 300 bezoekers uit voornamelijk het noorden van Nederland hun kennis over de Omgevingswet. Schaatstempel Thialf in Heerenveen is het decor voor de Schakel Special van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Met een keuze uit 40 workshops en mooie netwerkkansen heeft de dag veel te bieden.
Lees verder
6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten
- Nieuwsbrief Tussen Bodem en Ondergrond (zie bijlage)
- Nieuwsbrief BodemNieuws (zie bijlage)
- Nieuwsbrief Land+Water (zie bijlage)
- Nieuwsbrief Baggeren en Bergingen (zie bijlage)
- Nieuwsbrief Slappe Bodem (zie bijlage)
Bijeenkomsten
- BRO’tje 3 december
Het Waterschapshuis doet in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Kadaster onderzoek naar het realiseren van de Integrale Hoogtevoorziening Nederland (IHN). Deze voorziening moet ervoor zorgen dat gegevens van alle bestaande hoogtemodellen gemakkelijk te ontsluiten zijn. Daarover gaat het BRO’tje op 3 december.
Aanmeldformulier BRO’tje 3 december 2024 – Basisregistratieondergrond - ZoNline – 3 december en 10 december
In december organiseren we twee ZoNlines. Op dinsdag 3 december vindt er een webinar plaats over de Integrale Hoogtevoorziening Nederland (IHN). Een week later, op dinsdag 10 december, blikken we terug op de Smart City Expo World Congres in Barcelona. Je bent van harte uitgenodigd!
ZoNline 3 Van AHN naar IHN | Zicht op Nederland - SOILveR – Coffee break 6 december
In this coffee break we intend to give an overview of activities in the ongoing project EXPOSED? which aims to increase knowledge about exposure from contaminated soil and improve human health risk assessment (HHRA) of As and Pb. The project is conducted in Sweden together with experts from Belgium and France. Considering the proposed Soil Monitoring and Resilience Directive (EC 2023) we also formed a policy advisory group to collect experiences from different European countries and discuss possibilities for harmonization of practices. - Kennisbijeenkomst over Aziatische Duizendknopen – 22 januari 2025
We nodigen je graag uit op 22 januari 2025 voor een kennisbijeenkomst over Aziatische Duizendknopen. Daarin bespreken we hoe deze invasieve exoot bestreden kan worden en verdere verspreiding kan worden voorkomen of beperkt.
De belangrijkste routes van verspreiding zijn via grondverzet en afvoer van maaisel met daarin resten van wortels en stengels. Tijdens de bijeenkomst bespreken we het belang van goed (voor)onderzoek en de daarvoor benodigde informatie over het voorkomen van Aziatische Duizendknopen. De bijeenkomst wordt georganiseerd bij gastheer Rijkswaterstaat, in hun locatie in Utrecht. - Save the Date: Praktijkgericht onderzoek Bodem en Klimaat – 7 april 2025 – CoE Groen
We nodigen je uit voor een inspirerende dag waarin we samen leren, verbinden en samenwerken aan oplossingen voor bodem- en klimaatvraagstukken. Met een gevarieerd programma, inclusief inspireerde sprekers, interactieve sessies en delen deskundige hun kennis en inzichten met elkaar en het publiek, is dit dé gelegenheid om onze passie voor praktijkgericht bodem- en klimaatonderzoek te delen - Nieuwe ronde: aanmelden voor regionale kennisnetwerken bodem | VNG
Alle grote opgaven in het fysieke domein hebben ruimte onder het maaiveld nodig. Daarnaast functioneren bodem- en watersystemen slechter door vervuiling of verdroging. Met regionale kennisschakels kunnen we vraagstukken over bodem en ondergrond oppakken. U kunt zich aanmelden voor deelname in de tweede ronde.
7. Nieuws over de Omgevingswet
- Alleen noodzakelijke informatie opvragen bij aanvrager BOPA | Informatiepunt Leefomgeving
Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) kan het bevoegd gezag aan de aanvrager specifieke informatie vragen.
8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
- Vogelrust in Natura 2000 IJsselmeergebied
Voor veel (trek)vogelsoorten is het Natura 2000 IJsselmeergebied een cruciaal gebied waar vogels kunnen rusten, ruien, eten en broeden. Om deze rust te verzekeren werken we aan toegangsbeperkingen voor een aantal specifieke plekken. - Opnieuw de boodschap: 2027 komt iets te vroeg
Het is alom bekend dat Nederland, net zoals wel meer EU-lidstaten, in het deadlinejaar 2027 niet zal voldoen aan alle eisen van de Kaderrichtlijn Water. Dat terwijl de deadline al twee keer met zes jaar is uitgesteld. De nu nieuwe, vierjaarlijkse Nitraatrapportage van het RIVM bevestigt dit opnieuw.
9. Nieuws over Circulaire economie
- Nieuwe subsidie helpt ondernemers hergebruiken en repareren
Er is subsidie voor ondernemers die producten en materialen opnieuw willen gebruiken, repareren of recyclen. Vanaf 30 januari kunnen ze deze subsidie aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kan alleen, maar ook met andere ondernemers. Het gaat om circulaire technieken of processen die nieuw zijn voor hen. De subsidie helpt bedrijven de processen te gebruiken en uit te breiden.
10. Nieuws over de energietransitie
- De cruciale rol van gemeenten in de energietransitie
De energietransitie is een enorme uitdaging waar Nederland voor staat. Met de ambitie om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn, moeten ruim 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen duurzaam worden verwarmd, goed geïsoleerd en schone elektriciteit gebruiken. Gemeenten spelen hierin een sleutelrol. Door samenwerking met partners zoals het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) kunnen zij deze complexe opgave aanpakken en versnellen.
11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling
- ‘Klimaatverandering treft kwetsbaren het hardst’
Ook in Nederland worden juist de mensen met onzekere en lage inkomens het hardst geraakt door de gevolgen van klimaatverandering. Zij wonen vaker in sterk versteende wijken met weinig groen en in woningen die slecht te koelen zijn, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). - Platform Slappe Bodem kiest nieuwe structuur om duidelijker aanwezig te zijn
Het platform Slappe Bodem is vijfentwintig jaar geleden opgezet voor waterschappen, provincies en gemeenten die te maken krijgen met bodemdaling. Doel is het onderwerp agenderen en kennisdeling. Het platform kiest nu een nieuwe koers. - COP29 bereikt in extremis akkoord over klimaatfinanciering: jaarlijks 300 miljard dollar voor arme landen
Op de klimaattop COP29 in Baku hebben de deelnemende landen een akkoord gesloten om het budget voor de klimaatfinanciering te verhogen tot ‘minstens’ 300 miljard dollar. Dat bedrag brengen de rijke landen tegen 2035 jaarlijks in als financiële steun voor de minst ontwikkelde landen en kwetsbare eilandstaten om klimaatbeleid te voeren.
- Madlener gaat met Duitsland in gesprek over PFAS-lozingen
Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat gaat in gesprek met de Duitse regering over het verminderen van lozingen van PFAS in industrieel afvalwater in de Rijn. Dat heeft de Tweede Kamer de minister opgedragen in een motie. - ‘Partners for Water’ deelt lessen in zesdelige Waterproof-podcast
Het overheidsprogramma Partners for Water heeft de podcastserie ‘Waterproof’ gelanceerd. In deze zesdelige, Engelstalige podcastreeks, gemaakt door journalist Tracy Metz, worden oplossingen voor mondiale watervraagstukken belicht. - Vispassage Kuitaart helpt schieraal van en naar Westerschelde
Met een nieuwe vispassage in het Zeeuws-Vlaamse Kuitaart (Hulst) wil Waterschap Scheldestromen schieraal helpen om van en naar de Westerschelde te komen. Ook karper, snoek, glasaal en stekelbaars zullen van de voorziening profiteren, zo is de verwachting.
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
- Miljoenen euro’s Europese subsidies gaan naar Overijsselse boeren – Nieuwe Oogst
Overijsselse boeren hebben sinds 2021 bijna 211 miljoen euro aan Europese betalingen ontvangen. Sinds 2021, het begin van de huidige subsidieperiode van zeven jaar, is daarnaast nog eens ruim 214 miljoen euro aan Europese subsidies terechtgekomen bij organisaties in Overijssel. - Kan landbouw zonder bestrijdingsmiddelen? Natuur en Milieu Overijssel denkt van wel – Oost
“Ik geloof dat we in Nederland zonder chemische middelen kunnen in de landbouw. Biologische boeren bewijzen al dat het kan. Maar boeren kunnen deze stap niet alleen zetten. Er moet meer vraag komen naar deze producten. Met elkaar moet je de omschakeling maken, zowel in denken als financieel.” Ruud Pleune van Natuur en Milieu Overijssel gelooft in een agrarische sector waar over een aantal jaren zonder bestrijdingsmiddelen kan worden geboerd. - Grote plannen, weinig geld: Overijssel worstelt met toekomst Twentse platteland | Enschede | gelderlander.nl
De toekomst van het Overijsselse platteland is buitengewoon ongewis. Om alle problemen met de natuur, stikstof en water op te lossen, vroeg de provincie 5 miljard euro van het Rijk. Na een bezuiniging van de coalitie en het intrekken van de nationale plannen door landbouwminister Wiersma, werd dat slechts 234 miljoen. - Het kanaaldrama in Overijssel | NPO Radio 1
Provincie Gelderland
- Aardwarmte in Ede? Provincie staat proef toe – Omroep Gelderland
De provincie wil een vergunning geven voor een proefboring naar aardwarmte in Ede. Die boring moet vooral informatie opleveren. - Gelderland gaat in Duitsland zelf gevecht aan tegen windmolens op de grens | Binnenland | destentor.nl
De provincie Gelderland zoekt vol de confrontatie met de Duitse overheid. Ze neemt een Duitse advocaat in de arm om te voorkomen dat er op de grens met de provincie windmolens worden gebouwd. - ‘Staatssteunregels overtreden bij opkoop Gelderse veehouderijen’ – Nieuwe Oogst
Provincie Gelderland heeft bij de opkoop van minstens veertien boerderijen mogelijk Europese staatssteunregels overtreden. Dat meldt EenVandaag op basis van een geheim document dat in handen is van de actualiteitenrubriek. - Vernieuwing omgevingsvisie: wat u ons meegaf
We vernieuwen onze Gelderse omgevingsvisie. Dat is het document waarin we keuzes en plannen opschrijven voor de toekomst en inrichting van Gelderland. Afgelopen maanden spraken we hiervoor zoveel mogelijk verschillende mensen en organisaties. Wat gaven zij ons mee?
Provincie Groningen
- Treinverkeer Groningen nog dagen ontregeld door verzakt spoor
De problemen met het treinverkeer rond Groningen duren waarschijnlijk nog dagen. Vandaag wordt een plan gemaakt voor het herstel van het verzakte spoor en daarna moet duidelijk zijn wanneer de treinen weer normaal kunnen rijden, zegt een woordvoerder van ProRail. Gehoopt wordt op donderdagmiddag. - Geen kerncentrale in de Eemshaven – Provincie Groningen
De provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland willen geen kerncentrale in de Eemshaven. Dat is de reactie die ze vandaag gezamenlijk geven op de kamerbrief van minister Hermans over de stand van zaken van nieuw te bouwen kerncentrales die vandaag is verstuurd aan de Tweede Kamer.
Provincie Fryslan
- Zandzakken bij Terkaple en Broek om water te keren: “We weten gewoon niet wat er komt” – Omrop Fryslân
Het is alle hens aan dek voor Wetterskip Fryslân. Op twee locaties in de omgeving van Terkaple worden op dit moment zandzakken neergelegd om storm Conall het hoofd te bieden. - Storm Bert zorgt voor zeldzaam hoge waterstanden: “Alle afvoergemalen worden gebruikt” – Omrop Fryslân
Storm Bert, die afgelopen weekend in Ierland en het Verenigd Koninkrijk behoorlijk tekeen ging, heeft ook in Friesland zijn sporen nagelaten. Op verschillende plekken treedt het water bijna buiten de oevers en draaien de gemalen op volle toeren. - Duurzaam gemeentehuis moet De Fryske Marren dichter bij de burger brengen – Omrop Fryslân
- De haven fan Skylge is yn in hiel minne steat – Omrop Fryslân
Provincie Drenthe
- Aly en Frans zien hun huis afbrokkelen, maar ze krijgen geen cent vergoeding – RTV Drenthe
Schade aan huizen en funderingen treft steeds meer mensen in Drenthe. Dat stelt het KCAF, het Kenniscentrum voor Aanpak Funderingsproblematiek naar aanleiding van vragen van RTV Drenthe. Met name van inwoners uit de gemeente Midden-Drenthe komen meer meldingen binnen. Maar vergoeding of compensatie krijgen, blijkt lastig. - ‘Helft Drentse bevolking woont binnen kilometer glyfosaatakker’ – RTV Drenthe
Bijna de helft van de Drenten woont binnen een kilometer van een akker of weide die bespoten is met glyfosaat. Dat wordt in Drenthe op bijna duizend percelen gespoten, samen 47 vierkante kilometer – of 6800 voetbalvelden. - Minister van Landbouw stelt onderzoek in naar spuitvrije zones – RTV Drenthe
Minister Wiersma van Landbouw stelt een onderzoek in naar spuitvrije zones bij woningbouw naast landbouwgrond. Dat gebeurt na een ingediende motie van CDA-Kamerlid Eline Vedder uit Ruinerwold. Omwonenden dagen lelietelers steeds vaker voor de rechter om het spuiten van bestrijdingsmiddelen te voorkomen.
Provincie Flevoland
- Omroep Flevoland – Nieuws – ‘Stortplaats IJsseloog loopt sneller vol door verontreinigde bagger’
Alle stortplaatsen voor verontreinigde bagger in Nederland, waaronder IJsseloog in Ketelmeer bij Dronten, lopen sneller vol dan verwacht. Dat meldt Trouw. Dat komt omdat een stuk meer gebieden die gebaggerd moeten worden vervuild blijken te zijn met pfas. Dat zijn chemische stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. - Omroep Flevoland – Nieuws – Kustgebied Waterfront stap dichterbij: kabinet en Tweede Kamer positief over project
De kans is groot dat Lelystad toch mag bouwen langs de kust van het Markermeer. Het Rijk wil woningbouw in het Markermeer niet langer uitsluiten, maar juist mogelijk maken. Dat blijkt uit een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Dat zou betekenen dat er gebouwd kan worden voor het nieuwe kustgebied Waterfront in Lelystad. - Omroep Flevoland – Nieuws – Overal minder landbouwdieren, behalve in Flevoland
Provincie Utrecht
- Elektrische deelauto’s in Utrecht ingezet als ‘superbatterijen’ – Nederlands Dagblad. De kwaliteitskrant van christelijk Nederland
In Utrecht worden elektrische deelauto’s van MyWheels binnenkort ingezet als rijdende ‘superbatterijen’. Dankzij speciale accu’s kunnen de voertuigen tijdelijk energie opslaan en vervolgens terugleveren aan het lokale net als er even heel veel vraag naar stroom is. Op die manier willen projectpartners MyWheels, Renault en We Drive Solar netcongestie tegengaan. - Start aanleg van nieuwe natuur in Marickenland met ruimte voor recreatie | provincie Utrecht
Na jaren van voorbereiding start de inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland. De nieuwe natuur in Marickenland verbindt omliggende natuurgebieden en geeft planten en dieren meer de ruimte. Hiermee zetten provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen, Staatsbosbeheer en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen een flinke stap in de natuurontwikkeling in het gebied. Ook komt er ruimte voor recreatie met wandelpaden en een natuurspeelplaats. Met de onthulling van het bouwbord vierden betrokken bestuurders en omwonenden op 27 november 2024 de officiële start van de realisatie. - Provincie wil wolvenroedel zenderen | provincie Utrecht
- Utrecht moet huiswerk overdoen voor bouwplann… | PropertyNL
Provincie Noord-Holland
- Ondersteuning ‘circulair ondernemen’ voor Amsterdams MKB
Een volledig circulaire economie in Amsterdam in 2050; dat lijkt (soms) ver weg te liggen. Het verminderen van grondstoffengebruik, het verlengen van de levensduur van producten en het ontwikkelen van circulaire bedrijfsplannen en verdienmodellen zijn daarin belangrijke en ingewikkelde stappen. Om dit te realiseren zijn Amsterdamse ondernemers van groot belang. - Glyfosaat bij de buren: Noord-Hollanders bezorgd over bestrijdingsmiddelen – NH Nieuws
In heel Noord-Holland verkennen buren van telers hun opties om bestrijdingsmiddelen buiten de deur te houden. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid, maar krijgen vaak nul op het rekest van de overheid. Wat kun je beginnen als glyfosaat, onder meer bekend onder de (merk)naam Roundup, door je woning heen waait? - Natuurlijk Noord-Holland vindt verborgen netwerk in het Robbenoordbos – NH Nieuws
De natuur zit vol geheimen. Onze aandacht gaat vaak naar gekleurde vogels, grote bomen en aaibare beestjes. Maar heel veel natuur leeft een verborgen bestaan onder de grond. Als we een paddenstoel zien, denken we: “Hee, ze zijn er weer!” Maar zwammen en schimmels zijn er altijd. Buiten ons gezichtsveld dus ze hun nuttige werk. Zonder schimmels geen natuur.
Provincie Zuid-Holland
- Provincie Zuid-Holland pleit voor zorgvuldigheid en vraagt Raad van State om een uitspraak – PONT Omgeving
Provincie Zuid-Holland gaat in beroep tegen een besluit van de gemeente Nissewaard omdat dit volgens de provincie strijdig is met de wet en tegen eerdere afspraken ingaat. Dit omdat de gemeente een omgevingsvergunning voor windpark Brielse Maasdijk weigerde. - Zuid-Hollandse erfgoedlijn Waterdriehoek wordt Maritieme Industrie – Provincie Zuid-Holland
Op 12 november 2024 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een positief besluit genomen over de herijking van onze zeven erfgoedlijnen. Een van de veranderingen daarbij is dat de onze erfgoedlijn Waterdriehoek na 12 succesvolle jaren verder gaat als erfgoedlijn Maritieme Industrie. Op 22 november 2024 vond, onder leiding van erfgoedlijn voorzitter Dominic Schrijer, de bestuurlijke startbijeenkomst plaats in het Maritiem Museum in Rotterdam. Op 9 december zal de eerste bijeenkomst van de erfgoednetwerktafel Maritieme Industrie plaatsvinden. - Zuid-Holland wacht nog met afschieten damherten in de Hoeksche Waard – Vroege Vogels – BNNVARA
- Waterschap start proef met DEXSORB-filter | Waterschap Hollandse Delta
Provincie Zeeland
- Borsele wil snel duidelijkheid over kerncentrales
Borsele krijgt er potentieel twee kerncentrales bij. De gemeente formuleerde alvast 39 voorwaarden voor de bouw ervan, maar het rijk treuzelt. De burgemeester wil duidelijkheid. ‘De Borselaars moeten weten waar ze aan toe zijn.’ - Zeeland wapent zich tegen de geaderde stekelhoren
Biologen maken zich zorgen over de opmars van de geaderde stekelhoren. De van origine Aziatische roofslak plant zich nu ook in de Noordzee voort. Hij kan een grote bedreiging vormen voor mosselen, oesters en andere schelpdieren als hij in de Oosterschelde terechtkomt. - Een zoete Oosterschelde: ‘dramatisch voor Zeeland’ en ‘een opening van een heilloze discussie’ – Omroep Zeeland
Het plan om de Oosterschelde zoet te maken valt niet in goede aarde bij verschillende Zeeuwse organisaties. Gedeputeerde Klimaatadaptatie Arno Vael (BBB) zegt open te staan voor het idee, maar hij krijgt vooralsnog weinig enthousiaste reacties. “Er wordt een heilloze discussie heropend waar we wat ons betreft geen tijd, geld en energie in moeten stoppen”, reageert Krijn Jan Provoost, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde. - Zeeland mooi? In werkelijkheid is het droevig gesteld met ‘Gods akkers’ | de Volkskrant
De lezersbrieven, over landbouwminister Femke Wiersma die vindt dat boeren zelf verantwoordelijk zijn voor het terugdringen van hun pesticidengebruik. - Bewoners rond Maashorst zien water opnieuw op hen afkomen, maar waterschap geeft nog steeds niet thuis | Maashorst | bd.nl
Provincie Noord-Brabant
- Deze installatie moet van zout water drinkwater maken: ‘Historisch’ – Omroep Brabant
Een nieuw wapen tegen het drinkwatertekort is maandag gepresenteerd in Drongelen. Voor Brabant Water is het een primeur: voor het eerst pompt de organisatie geen zoet, maar een beetje zout grondwater op. De proef moet laten zien of dat over enkele jaren op grote schaal als drinkwater te gebruiken is. “Dit is een historisch moment”, zegt directeur Rob van Dongen. - Proefpercelen voor duurzame teelten beschikbaar voor agrariërs in Noord-Brabant | Stal-en-Akker.nl – Landbouwnieuws voor Zuid-Nederland
Agrarische ondernemers in het noordoosten van Noord-Brabant krijgen de kans om te experimenteren met nieuwe, duurzame teelten en teeltmethoden. De AgroProeftuin Noordoost-Brabant biedt op de proeflocatie in Zeeland (NB) circa 2 hectare aan voor innovaties die bijdragen aan een toekomstbestendige landbouw. Belangstellenden kunnen hun voorstel tot 1 januari 2025 indienen. - Noord-Brabant: hinderwetvergunning uit 1994 telt nog voor melkveehouder | Melkvee.nl – Nieuws en kennis voor de melkveehouder
De provincie Noord-Brabant wil niet optreden tegen een melkveehouder in Velp (Land van Cuijk) die op basis van een hinderwetvergunning uit 1994 tientallen melkkoeien in zijn stal heeft gezet. De veehouder heeft geen natuurvergunning nodig, vindt het provinciebestuur.
Provincie Limburg
- Vergoeding schade mijnbouw Limburg laat op zich wachten
Vijftig jaar na de sluiting van de laatste steenkolenmijn in Zuid-Limburg, is er nog steeds geen schadeloket waar bewoners een claim kunnen indienen als hun huis verzakt of als ze andere mijnbouwschade hebben geleden. - RIVM waarschuwt: Limburgse water blijft te vies, oplossing voor mestprobleem lijkt ver weg | De Limburger
- Subsidie beschikbaar voor projecten tegen wateroverlast in Limburg – RTV Parkstad
- Waarom halen we in Zuid-Limburg gras weg om er weer ander gras te laten groeien? – Provincie Limburg
Natuurlijke graslanden, zoals kalkgraslanden, worden door fosfaat en stikstof te voedselrijk. Planten die er voorkomen, houden juist van arme grond. Ze verdwijnen daardoor uit ons landschap. En daarmee ook dieren die van nature in Limburg thuishoren. Dat willen we voorkomen.
Caribisch Nederland
- KlimaKòrsou brengt gevolgen van klimaatverandering Curaçao in kaart
Wat staat Curaçao te wachten als het klimaat verandert? Op het nieuwe klimaatportaal KlimaKòrsou is dat op verschillende manieren inzichtelijk gemaakt. Het doel is de eilandbewoners te helpen om de gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen, zodat ze zich daarop kunnen voorbereiden.