Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (49 2024)

1. Nog te veel stikstof en fosfor in grond- en oppervlaktewater

Het grondwater en oppervlaktewater bevat op veel plekken te veel stikstof en fosfor. Daarmee voldoet Nederland niet aan de doelen van de Europese Nitraatrichtlijn. Door te veel stikstof en fosfor voldoet in veel wateren in Nederland de biologische waterkwaliteit niet en staat de kwaliteit van het drinkwater in sommige delen van Nederland onder druk. Vooral in gebieden met een ondergrond van zand en löss is het belangrijk de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Dat blijkt uit het rapport Landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland 2020-2023.
Lees verder

2. Vollopende baggerdepots door strengere PFAS-normen

De vier grote baggerdepots voor zwaar vervuild bagger van Rijkswaterstaat raken sneller vol dan aanvankelijk was verwacht. Daarvoor waarschuwt de organisatie in een artikel in dagblad Trouw. Dat heeft te maken met de grote verlaging een paar jaar geleden van de risicogrenzen van PFAS, de chemische stoffengroep die in veel rivierbagger voorkomt die Rijkswaterstaat opgraaft. De baggerwerkzaamheden zijn onder andere noodzakelijk om rivieren bevaarbaar te houden.
Lees verder

3.  Aanpassing bouwen bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie

De uitleg over bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie is aangepast. Er wordt nu uitgelegd dat de bruidsschatregels voor een aantal situaties niet aansluiten op de instructieregels. De gemeenten moeten de omgevingsplanregels laten voldoen aan de instructieregels. Daarnaast zijn de regels over het benodigde bodemonderzoek verduidelijkt.
Lees verder

4. Overzicht Rijksactiviteiten in Omgevingsloket vernieuwd

Er is een nieuwe versie van het overzicht met rijkactiviteiten. Dat geeft weer hoe deze activiteiten vanaf 1 januari 2025 in het Omgevingsloket staan. Op verzoek van omgevingsdiensten is het overzicht aangevuld met de beschikbare formulieren per activiteit en de activiteiten van de bruidsschat.
Lees verder

5. Schakel Special: netwerken in het noorden

Op de 400-meterbaan draaien snelle schaatsers hun trainingsronden. Binnen trainen zo’n 300 bezoekers uit voornamelijk het noorden van Nederland hun kennis over de Omgevingswet. Schaatstempel Thialf in Heerenveen is het decor voor de Schakel Special van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Met een keuze uit 40 workshops en mooie netwerkkansen heeft de dag veel te bieden.
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

  • Nieuwsbrief Tussen Bodem en Ondergrond (zie bijlage)
  • Nieuwsbrief BodemNieuws (zie bijlage)
  • Nieuwsbrief Land+Water (zie bijlage)
  • Nieuwsbrief Baggeren en Bergingen (zie bijlage)
  • Nieuwsbrief Slappe Bodem (zie bijlage)

Bijeenkomsten

  • BRO’tje 3 december
    Het Waterschapshuis doet in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Kadaster onderzoek naar het realiseren van de Integrale Hoogtevoorziening Nederland (IHN). Deze voorziening moet ervoor zorgen dat gegevens van alle bestaande hoogtemodellen gemakkelijk te ontsluiten zijn. Daarover gaat het BRO’tje op 3 december.
    Aanmeldformulier BRO’tje 3 december 2024 – Basisregistratieondergrond
  • ZoNline – 3 december en 10 december
    In december organiseren we twee ZoNlines. Op dinsdag 3 december vindt er een webinar plaats over de Integrale Hoogtevoorziening Nederland (IHN). Een week later, op dinsdag 10 december, blikken we terug op de Smart City Expo World Congres in Barcelona. Je bent van harte uitgenodigd!
    ZoNline 3 Van AHN naar IHN | Zicht op Nederland
  • SOILveR – Coffee break 6 december
    In this coffee break we intend to give an overview of activities in the ongoing project EXPOSED? which aims to increase knowledge about exposure from contaminated soil and improve human health risk assessment (HHRA) of As and Pb. The project is conducted in Sweden together with experts from Belgium and France. Considering the proposed Soil Monitoring and Resilience Directive (EC 2023) we also formed a policy advisory group to collect experiences from different European countries and discuss possibilities for harmonization of practices.
  • Kennisbijeenkomst over Aziatische Duizendknopen – 22 januari 2025
    We nodigen je graag uit op 22 januari 2025 voor een kennisbijeenkomst over Aziatische Duizendknopen. Daarin bespreken we hoe deze invasieve exoot bestreden kan worden en verdere verspreiding kan worden voorkomen of beperkt.
    De belangrijkste routes van verspreiding zijn via grondverzet en afvoer van maaisel met daarin resten van wortels en stengels. Tijdens de bijeenkomst bespreken we het belang van goed (voor)onderzoek en de daarvoor benodigde informatie over het voorkomen van Aziatische Duizendknopen. De bijeenkomst wordt georganiseerd bij gastheer Rijkswaterstaat, in hun locatie in Utrecht.
  • Save the Date: Praktijkgericht onderzoek Bodem en Klimaat – 7 april 2025 – CoE Groen
    We nodigen je uit voor een inspirerende dag waarin we samen leren, verbinden en samenwerken aan oplossingen voor bodem- en klimaatvraagstukken. Met een gevarieerd programma, inclusief inspireerde sprekers, interactieve sessies en delen deskundige hun kennis en inzichten met elkaar en het publiek, is dit dé gelegenheid om onze passie voor praktijkgericht bodem- en klimaatonderzoek te delen
  • Nieuwe ronde: aanmelden voor regionale kennisnetwerken bodem | VNG
    Alle grote opgaven in het fysieke domein hebben ruimte onder het maaiveld nodig. Daarnaast functioneren bodem- en watersystemen slechter door vervuiling of verdroging. Met regionale kennisschakels kunnen we vraagstukken over bodem en ondergrond oppakken. U kunt zich aanmelden voor deelname in de tweede ronde.

7. Nieuws over de Omgevingswet

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Vogelrust in Natura 2000 IJsselmeergebied
    Voor veel (trek)vogelsoorten is het Natura 2000 IJsselmeergebied een cruciaal gebied waar vogels kunnen rusten, ruien, eten en broeden. Om deze rust te verzekeren werken we aan toegangsbeperkingen voor een aantal specifieke plekken.
  • Opnieuw de boodschap: 2027 komt iets te vroeg
    Het is alom bekend dat Nederland, net zoals wel meer EU-lidstaten, in het deadlinejaar 2027 niet zal voldoen aan alle eisen van de Kaderrichtlijn Water. Dat terwijl de deadline al twee keer met zes jaar is uitgesteld. De nu nieuwe, vierjaarlijkse Nitraatrapportage van het RIVM bevestigt dit opnieuw.

9. Nieuws over Circulaire economie

  • Nieuwe subsidie helpt ondernemers hergebruiken en repareren
    Er is subsidie voor ondernemers die producten en materialen opnieuw willen gebruiken, repareren of recyclen. Vanaf 30 januari kunnen ze deze subsidie aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kan alleen, maar ook met andere ondernemers. Het gaat om circulaire technieken of processen die nieuw zijn voor hen. De subsidie helpt bedrijven de processen te gebruiken en uit te breiden.

10. Nieuws over de energietransitie

  • De cruciale rol van gemeenten in de energietransitie
    De energietransitie is een enorme uitdaging waar Nederland voor staat. Met de ambitie om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn, moeten ruim 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen duurzaam worden verwarmd, goed geïsoleerd en schone elektriciteit gebruiken. Gemeenten spelen hierin een sleutelrol. Door samenwerking met partners zoals het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) kunnen zij deze complexe opgave aanpakken en versnellen.

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

12. Nieuws over (grond)water

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

  • Treinverkeer Groningen nog dagen ontregeld door verzakt spoor
    De problemen met het treinverkeer rond Groningen duren waarschijnlijk nog dagen. Vandaag wordt een plan gemaakt voor het herstel van het verzakte spoor en daarna moet duidelijk zijn wanneer de treinen weer normaal kunnen rijden, zegt een woordvoerder van ProRail. Gehoopt wordt op donderdagmiddag.
  • Geen kerncentrale in de Eemshaven – Provincie Groningen
    De provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland willen geen kerncentrale in de Eemshaven. Dat is de reactie die ze vandaag gezamenlijk geven op de kamerbrief van minister Hermans over de stand van zaken van nieuw te bouwen kerncentrales die vandaag is verstuurd aan de Tweede Kamer.

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

  • Ondersteuning ‘circulair ondernemen’ voor Amsterdams MKB
    Een volledig circulaire economie in Amsterdam in 2050; dat lijkt (soms) ver weg te liggen. Het verminderen van grondstoffengebruik, het verlengen van de levensduur van producten en het ontwikkelen van circulaire bedrijfsplannen en verdienmodellen zijn daarin belangrijke en ingewikkelde stappen. Om dit te realiseren zijn Amsterdamse ondernemers van groot belang.
  • Glyfosaat bij de buren: Noord-Hollanders bezorgd over bestrijdingsmiddelen – NH Nieuws
    In heel Noord-Holland verkennen buren van telers hun opties om bestrijdingsmiddelen buiten de deur te houden. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid, maar krijgen vaak nul op het rekest van de overheid. Wat kun je beginnen als glyfosaat, onder meer bekend onder de (merk)naam Roundup, door je woning heen waait?
  • Natuurlijk Noord-Holland vindt verborgen netwerk in het Robbenoordbos – NH Nieuws
    De natuur zit vol geheimen. Onze aandacht gaat vaak naar gekleurde vogels, grote bomen en aaibare beestjes. Maar heel veel natuur leeft een verborgen bestaan onder de grond. Als we een paddenstoel zien, denken we: “Hee, ze zijn er weer!” Maar zwammen en schimmels zijn er altijd. Buiten ons gezichtsveld dus ze hun nuttige werk. Zonder schimmels geen natuur.

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

  • KlimaKòrsou brengt gevolgen van klimaatverandering Curaçao in kaart
    Wat staat Curaçao te wachten als het klimaat verandert? Op het nieuwe klimaatportaal KlimaKòrsou is dat op verschillende manieren inzichtelijk gemaakt. Het doel is de eilandbewoners te helpen om de gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen, zodat ze zich daarop kunnen voorbereiden.