Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (5 2025)

1. Mer in 2024: meer vragen en meer uitpluizen

Het aantal vragen dat het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ontving over de milieueffectrapportage (mer) steeg het afgelopen jaar duidelijk. Veel veranderingen in regelgeving zorgden bovendien voor veel uitzoekwerk door het mer-team.
Lees verder

2. Minister Madlener stuurt brief over waterveiligheid naar Tweede Kamer

Op 15 januari stuurde minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) een brief naar de Tweede Kamer met daarbij verschillende documenten over het waterveiligheidsbeleid. De brief bevat onder meer de uitkomsten van de evaluaties van de normering van primaire keringen, de wet- en regelgeving over waterveiligheid en een betere inschatting van de omvang van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).
Lees verder

3.  Waterschappen vrezen impasse na Greenpeace-uitspraak over stikstof

De uitspraak van de rechter vandaag in de zaak van Greenpeace tegen de Staat kan opnieuw leiden tot een impasse in het stikstofbeleid, zo vrezen de waterschappen. Ze zijn voorstander van een versnelling in natuurherstel, maar benadrukken ook dat vertraging van hun projecten daarop juist een averechts effect heeft.

Volgens de rechtbank in Den Haag handelt de Staat onrechtmatig door de verslechtering van de stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden niet tijdig te stoppen en de eigen stikstofdoelen niet te halen. Daarmee stelt hij de milieuorganisatie Greenpeace, die de zaak had aangespannen, in het gelijk. 
Lees verder

Zie ook de volgende artikelen over de Greenpeace rechtszaak:

4. Geef uw mening voor de vernieuwing van bodemrichtlijn.nl

De website bodemrichtlijn.nl is toe aan vernieuwing. Hiervoor is de input van de gebruikers van belang. U kunt uw mening geven via een korte vragenlijst.

Herstellen, behouden en versterken

De website bodemrichtlijn.nl heet voluit de Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit en ontsluit relevante informatie op het gebied van bodem- en waterbodembeheer. U vindt er informatie over maatregelen en voorzieningen gericht op het herstellen, behouden en versterken van de functionele (water)bodemkwaliteit.

De informatie op de website is primair een kennisdocument. Er staat onder andere uitleg over het bodembeleid, maar ook meer technische informatie. Bijvoorbeeld over technieken voor bodemonderzoek, bodemsanering en grondreiniging. Ook de Leidraden bouwstoffen en afvalstoffen van Rijkswaterstaat zijn er te vinden. De bodemrichtlijn bevat naast uitleg in de vorm van tekst ook diverse processchema’s.

Lees verder en geef uw mening

5. Inschrijving geopend: hulp bij aanvraag bodemsubsidie EU

Wil uw gemeente of regio werken aan innovatieve oplossingen om de huidige en toekomstige uitdagingen van gezond en duurzaam bodembeheer aan te pakken? De Europese Commissie biedt financiering om zulke oplossingen te testen en implementeren. De VNG ondersteunt 3 regio’s bij de aanvraag van deze subsidie.

Lees meer over deze subsidie en onze ondersteuning 
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

  • ..

Bijeenkomsten

7. Nieuws over de Omgevingswet en IPLO updates

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Strijd tegen muskusratten: flinke stijging in vangsten in 2024
    In 2024 zijn in West- en Midden-Nederland 40.740 muskusratten gevangen, een toename van ruim 10.000 in vergelijking met 2023. De cijfers, gepubliceerd door Muskusrattenbeheer West- en Midden-Nederland, een samenwerkingsverband van zes waterschappen, tonen aan hoe groot de populatie van deze invasieve soort nog steeds is.

9. Nieuws over Circulaire economie

10. Nieuws over de energietransitie

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

12. Nieuws over (grond)water

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

  • Noord-Holland wil meer opties voor nieuwe datacenters
    De provincie Noord-Holland wil in uitzonderlijke gevallen ruimte bieden aan datacenters buiten de aangewezen gebieden in de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten is positief, bleek tijdens een debat.
  • Bodemdaling funest voor funderingen, maar ook voor gemeentekas
    Zaanstad komt jaarlijks 31 miljoen euro te kort om hogere kosten door bodemdaling te financieren, terwijl er vanuit het gemeentefonds iets minder dan zeven miljoen wordt overgemaakt. En met het ravijnjaar 2026 aan de horizon dreigt de financiële malheur nog groter te worden.

Provincie Zuid-Holland

  • 1600 locaties in Zuid-Holland mogelijk verontreinigd met PFAS – Vroege Vogels – BNNVARA
    Zeker 1600 locaties in Zuid-Holland zijn mogelijk verontreinigd met PFAS. Dat staat in een rapport van adviesbureau Arcadis, dat op verzoek van de provincie een inventarisatie heeft gemaakt van potentiële PFAS-bronnen. Zuid-Holland laat nu op ongeveer 25 locaties, waar de kans (zeer) groot is dat daar chemische stoffen zitten, bodemonderzoek doen.
  • Metro’s en trams gaan Rotterdam van stroom voorzien
    De Rotterdamse stadsvervoerder RET heeft een bijzondere oplossing bedacht voor het overbelaste stroomnet. Vanaf maandag gaat het bedrijf vanuit zijn eigen elektriciteitsnetwerk stroom leveren aan andere partijen, schrijft het AD. Directeur Linda Boot spreekt van een Europese primeur die op veel meer plekken in Nederland toepasbaar is.
  • Provincie wil nu al maatregelen, nog voor de wolf hier in de regio is – Studio Alphen
    Een deel van de Provinciale Staten van Zuid-Holland wil preventieve maatregelen voor als de wolf de provincie binnenkomt. Zuid-Holland is de enige provincie in ons land waar het dier nog nooit is gespot. Toch willen heel wat politieke partijen dat er voorzorgsmaatregelen komen, zoals subsidies voor wolfwerende rasters.

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

Meer betaalbare woningen in Caribisch Nederland | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Verbrandingsoven Bonaire niet meer in bedrijf na verontrustende meetwaarden – Bonaire.Nu
Het Bestuurscollege van Bonaire heeft naar aanleidingen van eerdere metingen vervolgonderzoeken ingesteld naar de gevolgen van afvalverbranding en de brand op de stortplaats bij Lagun.