Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (50 2024)

1. Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024 gepubliceerd

Het Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024 is op 29 november gepubliceerd in het Staatsblad. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) zijn de wijzigingen bijgewerkt.
Lees verder

2. Wereldbodemdag in het LEF-centrum

Op 5 december 2024 was het Wereldbodemdag. Nederland viert deze dag dit jaar voor het eerst. Wel 1 dag eerder, op 4 december 2024. De viering is in het LEF-centrum met de bekendmaking van de Bodem van het Jaar, workshops en muziek.
Lees verder

3. Start satellietmonitoring voor milieuverontreiniging in Caribisch Nederland

Rijkswaterstaat Zee en Delta en de Dutch Caribbean Coast Guard ontvangen vanaf het najaar van 2024 satellietbeelden van de zee rond Caribisch Nederland via het CleanSeaNet-programma van de European Maritime Safety Agency (EMSA).
Lees verder

4. De Geoweek 2025

Tijdens de GeoWeek krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. In heel Nederland gaan  leerlingen van 10 tot 15 jaar op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector. ‘Zelf doen’ staat in deze week centraal. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld grondboringen doen, leren ze digitale kaarten maken of ontdekken ze of onze dijken wel stevig genoeg zijn.Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen met de jongere generatie.

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert elk jaar de GeoWeek.

Wil jij een leuke expeditie, gastles of veldwerk aanbieden voor leerlingen van 10-15 jaar? Door op expeditie te gaan bij jouw bedrijf, veldwerk te doen of door een professional in de klas te ontvangen maken leerlingen kennis met de leuke en praktische kanten van het vak aardrijkskunde.

Vul het formulier uiterlijk vrijdag 7 februari 2025 om je expeditie aan te melden!
Lees verder

5. Minister Wiersma mikt op de lange stikstoftermijn

Het is kristalhelder dat het nieuwe kabinet niet zal voldoen aan het komende stikstofdoel dat het voorvorige kabinet in 2021 wettelijk heeft vastgelegd. Al volgend jaar moet 40 procent van de kwetsbare natuurgebieden zich onder de Kritische Depositiewaarde bevinden. Volgens cijfers van het RIVM wordt echter hoogstens 29 procent bereikt. Maar daarover wordt niet gerept in de meerdere Kamerbrieven die landbouwminister Femke Wiersma de afgelopen dagen naar de Tweede Kamer stuurde, in aanloop naar het stikstofdebat woensdag.
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • Aankondigingen 21 januari 2025 – Utrecht – Platform Baggernet 25 jaar
    Platform Baggernet is dit jaar 25 jaar geworden! In die jaren is onze sector ingrijpend vernieuwd. Nieuw materieel, nieuwe richtlijnen, nieuwe overtuigingen. Genoeg om op terug te kijken, maar de aankomende editie willen we ons graag samen met u op de toekomst richten, óver 25 jaar. Het thema is dit keer daarom ’Baggeren in 2050 – het vormen van de toekomst’.
    De toekomst voorspellen is echter heel lastig. Er zijn veel factoren in de baggersector die invloed hebben op de manier waarop we in 2050 ons werk uitvoeren. Beleid, ambities, praktische aanpak en nieuwe innovaties vormen samen het toekomstige beeld. Het klinkt nog heel ver weg, maar keuzes die we nu al maken kunnen impactvolle gevolgen hebben in 2050. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen we 25 jaar ervaring gebruiken om nog eens 25 jaar op een veilige en verantwoorde manier verder te werken. Hierbij kunnen we alle inzichten goed gebruiken, en willen we u ook uitnodigingen om deel te nemen aan deze baggernetdag.

7. Nieuws over de Omgevingswet

  • MOB bereidt na PAS-uitstel grootschalig juridisch offensief voor
    Mobilisation for the Environment (MOB) is van plan om vanaf 1 maart 2025 in alle provincies handhavingsverzoeken in te dienen in verband met PAS-melders. De focus ligt allereerst op grotere bedrijven en megastallen. Hiermee reageert de milieuorganisatie op het kabinetsvoornemen om het legalisatieprogramma voor PAS-melders met drie jaar te verlengen.

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

9. Nieuws over Circulaire economie

  • Maatregelen voor een toekomstbestendige textielsector | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
    Kleding die langer meegaat, beter te repareren is en uiteindelijk ook weer hergebruikt en gerecycled kan worden waardoor er minder afval ontstaat. Daar wordt, zowel in Nederland als in de rest van Europa, aan gewerkt. In het beleidsprogramma Circulair Textiel, dat staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, presenteert hij een overzicht van maatregelen die de komende tijd moeten helpen om de uitdagingen rondom textiel en milieu het hoofd te bieden.

10. Nieuws over de energietransitie

  • Kabinet zet in op waterstof- en CO2-infrastructuur in Delta Rhine Corridor | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
    Om de verduurzaming van de industrie te versnellen en verdere vertraging van de Delta Rhine Corridor (DRC) te voorkomen, heeft het kabinet besloten prioriteit te geven aan waterstof- en CO₂-infrastructuur. Deze beslissing draagt bij aan de tijdige overstap naar duurzame energie, om Nederland minder afhankelijk te maken van het buitenland en om de klimaatdoelen te halen. Het besluit biedt duidelijkheid aan betrokkenen en legt een stevige basis voor een schonere industrie. Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) informeert vandaag, mede namens minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), de Tweede Kamer over dit besluit.

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

12. Nieuws over (grond)water

  • Grondwaterstanden gaan naar vergelijkbaar hoog niveau als in vorige winter
    De grondwaterstanden staan op heel wat plekken hoog of erg hoog voor de tijd van het jaar, blijkt uit een inventarisatie van ingenieursbureau Aveco de Bondt. De verwachting is dat zij in de komende maanden een vergelijkbaar niveau halen als in de voorgaande winterperiode. Dit zorgt vooral voor wateroverlast aan de flanken van de duingebieden en heuvelruggen.
  • Drinkwaterbedrijven verhogen tarieven in 2025: investeringen drijven kosten op
    De drinkwaterprijzen in Nederland gaan in 2025 flink omhoog. Drinkwaterbedrijf Vitens, met 5,8 miljoen klanten de grootste leverancier van drinkwater in het land, kondigt een tariefsverhoging van 11 procent aan. Ook andere drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven. De stijging wordt toegeschreven aan investeringen in de drinkwatervoorziening.

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

  • Plan verbeteren riviernatuur Welsum en Welsumerwaarden
    Rijkswaterstaat werkt aan een plan om de riviernatuur en waterkwaliteit in de Buitenwaarden Welsum/Katerstede en de Welsumerwaarden te verbeteren. Hiervoor willen we verschillende natuurmaatregelen doorvoeren, zoals het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en het realiseren van een meestromende geul.
  • NX Filtration bouwt watergebruik op, streeft naar maximale vergunning
    Membraanfabrikant NX Filtration ontrok in zijn nieuwe fabriek in Hengelo sinds mei ruim 10.000 kubieke meter grondwater. Het bedrijf publiceerde onlangs een voorlopige evaluatie van de wateronttrekking en verwacht de komende jaren toe te werken naar een jaarlijks maximum van 700.000 kubieke meter grondwater, zoals toegestaan door de provincie Overijssel.

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

  • Zeeland biedt pachtgrond aan voor duurzame landbouw – Vroege Vogels – BNNVARA
    De provincie Zeeland stelt 100 hectare landbouwgrond beschikbaar voor boeren die duurzamer willen gaan produceren. De gedeputeerden Arno Vael (landbouw) en Wilfried Nielen (natuur) hebben donderdag met negentien agrarische ondernemers een overeenkomst getekend over het gebruik van de provinciale pachtgronden. De boeren brengen daarvoor zelf samen in totaal 1300 hectare landbouwgrond in.
  • Provincie zet eerste stap voor experimenteren op landbouwgrond | Provincie Zeeland
    Met de pilot Ontwikkelingsbank en Experimenteergronden wil de Provincie Zeeland samen met boeren de verbinding tussen landbouw en de natuur sterker maken en verbeteren. Daarvoor stellen we provinciale pachtgronden beschikbaar aan agrariërs. Dit stelt hen in staat om stappen te zetten in de richting van een duurzame, volhoudbare landbouw waarbij natuur en
  • Biodiversiteit een stevige plek krijgt. Dat levert onder andere op: vitale bodems, gezonde gewassen en een gezond inkomen voor de boer.

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland