Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (50 2024)
1. Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024 gepubliceerd
Het Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024 is op 29 november gepubliceerd in het Staatsblad. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) zijn de wijzigingen bijgewerkt.
Lees verder
2. Wereldbodemdag in het LEF-centrum
Op 5 december 2024 was het Wereldbodemdag. Nederland viert deze dag dit jaar voor het eerst. Wel 1 dag eerder, op 4 december 2024. De viering is in het LEF-centrum met de bekendmaking van de Bodem van het Jaar, workshops en muziek.
Lees verder
3. Start satellietmonitoring voor milieuverontreiniging in Caribisch Nederland
Rijkswaterstaat Zee en Delta en de Dutch Caribbean Coast Guard ontvangen vanaf het najaar van 2024 satellietbeelden van de zee rond Caribisch Nederland via het CleanSeaNet-programma van de European Maritime Safety Agency (EMSA).
Lees verder
Tijdens de GeoWeek krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. In heel Nederland gaan leerlingen van 10 tot 15 jaar op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector. ‘Zelf doen’ staat in deze week centraal. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld grondboringen doen, leren ze digitale kaarten maken of ontdekken ze of onze dijken wel stevig genoeg zijn.Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen met de jongere generatie.
Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert elk jaar de GeoWeek.
Wil jij een leuke expeditie, gastles of veldwerk aanbieden voor leerlingen van 10-15 jaar? Door op expeditie te gaan bij jouw bedrijf, veldwerk te doen of door een professional in de klas te ontvangen maken leerlingen kennis met de leuke en praktische kanten van het vak aardrijkskunde.
Vul het formulier uiterlijk vrijdag 7 februari 2025 om je expeditie aan te melden!
Lees verder
5. Minister Wiersma mikt op de lange stikstoftermijn
Het is kristalhelder dat het nieuwe kabinet niet zal voldoen aan het komende stikstofdoel dat het voorvorige kabinet in 2021 wettelijk heeft vastgelegd. Al volgend jaar moet 40 procent van de kwetsbare natuurgebieden zich onder de Kritische Depositiewaarde bevinden. Volgens cijfers van het RIVM wordt echter hoogstens 29 procent bereikt. Maar daarover wordt niet gerept in de meerdere Kamerbrieven die landbouwminister Femke Wiersma de afgelopen dagen naar de Tweede Kamer stuurde, in aanloop naar het stikstofdebat woensdag.
Lees verder
6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten
- …
Bijeenkomsten
- Aankondigingen 21 januari 2025 – Utrecht – Platform Baggernet 25 jaar
Platform Baggernet is dit jaar 25 jaar geworden! In die jaren is onze sector ingrijpend vernieuwd. Nieuw materieel, nieuwe richtlijnen, nieuwe overtuigingen. Genoeg om op terug te kijken, maar de aankomende editie willen we ons graag samen met u op de toekomst richten, óver 25 jaar. Het thema is dit keer daarom ’Baggeren in 2050 – het vormen van de toekomst’.
De toekomst voorspellen is echter heel lastig. Er zijn veel factoren in de baggersector die invloed hebben op de manier waarop we in 2050 ons werk uitvoeren. Beleid, ambities, praktische aanpak en nieuwe innovaties vormen samen het toekomstige beeld. Het klinkt nog heel ver weg, maar keuzes die we nu al maken kunnen impactvolle gevolgen hebben in 2050. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen we 25 jaar ervaring gebruiken om nog eens 25 jaar op een veilige en verantwoorde manier verder te werken. Hierbij kunnen we alle inzichten goed gebruiken, en willen we u ook uitnodigingen om deel te nemen aan deze baggernetdag.
7. Nieuws over de Omgevingswet
- MOB bereidt na PAS-uitstel grootschalig juridisch offensief voor
Mobilisation for the Environment (MOB) is van plan om vanaf 1 maart 2025 in alle provincies handhavingsverzoeken in te dienen in verband met PAS-melders. De focus ligt allereerst op grotere bedrijven en megastallen. Hiermee reageert de milieuorganisatie op het kabinetsvoornemen om het legalisatieprogramma voor PAS-melders met drie jaar te verlengen.
8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
- Onderzoek Universiteit Groningen: slechts 10 procent onderwaternatuur Waddenzee effectief beschermd
Niet meer dan tien procent van de onderwaternatuur in de Waddenzee wordt effectief beschermd. Dit terwijl voor ruim een derde van de Nederlandse Waddenzee officieel maatregelen gelden. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. - Knakaal-proef met gemerkte palingen zonder resultaat
Een proef met het uitzetten van 1.200 gemarkeerde palingen in de Rijn bij Keulen om meer zicht te krijgen over de impact van scheepsschroeven op de vissen, blijft zonder resultaat. Door aanhoudend hoogwater in de grote rivieren afgelopen winter zijn vrijwel alle testpalingen weggespoeld.
9. Nieuws over Circulaire economie
- Maatregelen voor een toekomstbestendige textielsector | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Kleding die langer meegaat, beter te repareren is en uiteindelijk ook weer hergebruikt en gerecycled kan worden waardoor er minder afval ontstaat. Daar wordt, zowel in Nederland als in de rest van Europa, aan gewerkt. In het beleidsprogramma Circulair Textiel, dat staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, presenteert hij een overzicht van maatregelen die de komende tijd moeten helpen om de uitdagingen rondom textiel en milieu het hoofd te bieden.
10. Nieuws over de energietransitie
- Kabinet zet in op waterstof- en CO2-infrastructuur in Delta Rhine Corridor | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Om de verduurzaming van de industrie te versnellen en verdere vertraging van de Delta Rhine Corridor (DRC) te voorkomen, heeft het kabinet besloten prioriteit te geven aan waterstof- en CO₂-infrastructuur. Deze beslissing draagt bij aan de tijdige overstap naar duurzame energie, om Nederland minder afhankelijk te maken van het buitenland en om de klimaatdoelen te halen. Het besluit biedt duidelijkheid aan betrokkenen en legt een stevige basis voor een schonere industrie. Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) informeert vandaag, mede namens minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), de Tweede Kamer over dit besluit.
11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling
- Hermans: klimaatverandering niet ter discussie in kabinet – Nederlands Dagblad. De kwaliteitskrant van christelijk Nederland
Klimaatverandering “staat voor geen enkel lid van dit kabinet ter discussie”, verzekert klimaatminister Sophie Hermans. Haar collega Barry Madlener (Infrastructuur) zei eerder deze week in het vragenuur dat de klimaatwetenschap “nog niet helemaal uitgekristalliseerd” is. Maar daarin hoorde Hermans geen ontkenning. - Duingrassen lijden nog niet onder klimaatverandering | WadWeten – Leeuwarder Courant
- Grondwaterstanden gaan naar vergelijkbaar hoog niveau als in vorige winter
De grondwaterstanden staan op heel wat plekken hoog of erg hoog voor de tijd van het jaar, blijkt uit een inventarisatie van ingenieursbureau Aveco de Bondt. De verwachting is dat zij in de komende maanden een vergelijkbaar niveau halen als in de voorgaande winterperiode. Dit zorgt vooral voor wateroverlast aan de flanken van de duingebieden en heuvelruggen. - Drinkwaterbedrijven verhogen tarieven in 2025: investeringen drijven kosten op
De drinkwaterprijzen in Nederland gaan in 2025 flink omhoog. Drinkwaterbedrijf Vitens, met 5,8 miljoen klanten de grootste leverancier van drinkwater in het land, kondigt een tariefsverhoging van 11 procent aan. Ook andere drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven. De stijging wordt toegeschreven aan investeringen in de drinkwatervoorziening.
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
- Plan verbeteren riviernatuur Welsum en Welsumerwaarden
Rijkswaterstaat werkt aan een plan om de riviernatuur en waterkwaliteit in de Buitenwaarden Welsum/Katerstede en de Welsumerwaarden te verbeteren. Hiervoor willen we verschillende natuurmaatregelen doorvoeren, zoals het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en het realiseren van een meestromende geul. - NX Filtration bouwt watergebruik op, streeft naar maximale vergunning
Membraanfabrikant NX Filtration ontrok in zijn nieuwe fabriek in Hengelo sinds mei ruim 10.000 kubieke meter grondwater. Het bedrijf publiceerde onlangs een voorlopige evaluatie van de wateronttrekking en verwacht de komende jaren toe te werken naar een jaarlijks maximum van 700.000 kubieke meter grondwater, zoals toegestaan door de provincie Overijssel.
Provincie Gelderland
- Provincie wil standaard goedkeuring voor fabriekswoningen
“Er moet 1 landelijke toets voor fabriekswoningen komen”, zegt gedeputeerde Dirk Vreugdenhil. Een standaard (of type) goedkeuring betekent een versnelling van de woningbouw, minder inzet van ambtenaren en goedkopere huizen. Dat laat onderzoek van BouwQ en TNO in opdracht van provincie Gelderland zien. - Hobbyist vindt granaat bij graafwerkzaamheden – Omroep Gelderland
Een hobbyist heeft donderdag met een metaaldetector een brisantgranaat gevonden in Lengel (gemeente Montferland). - Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Cultuurfonds Gelderland laten 12.000 struiken planten | Apeldoorn | gelderlander.nl
Provincie Groningen
- Extra onderzoek naar bodemdaling in Veendam – RTV1
Uit een onderzoek van TU Delft en GeoDelta in opdracht van Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) blijkt dat er geen extra schade komt door gestapelde mijnbouw rondom Veeendam. Toch lopen er nog extra onderzoeken naar de situatie rond de zoutwinning in de Parkstad. De resultaten van dat laatste onderzoek worden aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 verwacht. - Gemeente gaat door met verplicht plaatsen nestkasten nieuwbouwwoningen | OOG Groningen
De gemeente Groningen gaat door met het verplicht laten plaatsen van nestkasten bij nieuwbouwwoningen en grote renovatieprojecten. Dat heeft wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen woensdag laten weten. - Na harde strijd geen enkel bezwaar tegen Gerrit Krolbrug in Groningen. Hoe kan dat? ‘Er wordt beter naar ons geluisterd’ – Dagblad van het Noorden
Provincie Fryslan
- Rede van Fryslân door minister Brekelmans | Toespraak | Rijksoverheid.nl
Minister Brekelmans (Defensie) spreekt de Rede van Fryslân uit. Op donderdag 5 december deelt hij in de Statenzaal van het Provinciehuis in Leeuwarden zijn visie over vrede en veiligheid, vanuit Nederlands perspectief in het algemeen en Fryslân in het bijzonder. - Wetterskip Fryslân zet nog een tandje bij voor betere waterkwaliteit – Nieuwe Oogst
De honderden maatregelen die Wetterskip Fryslân de afgelopen jaren heeft genomen om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren geven resultaat, maar zijn nog niet voldoende om de doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. Dat blijkt uit een tussenevaluatie van het waterschap. - Provincie Fryslân presenteert nieuwe landbouwbeleidsbrief ‘Noflik buorkje in Fryslân’ – Nieuws uit het noorden en oosten van Fryslân
De provincie Fryslân heeft vandaag de nieuwe landbouwbeleidsbrief 2025-2030 ‘Noflik Buorkje yn Fryslân’ gepresenteerd. Deze biedt een toekomstgericht plan voor de Friese agrarische sector. De laatste jaren is de situatie in de landbouwsector sterk aan het veranderen en daarom is deze nieuwe beleidsbrief noodzakelijk. De vorige beleidsbrief is uit 2017.
Provincie Drenthe
- Gesteggel over woningbouw bij zandgat De Boer en kunstwerk Broken Circle – RTV Drenthe
Projectontwikkelaar Knarphoorn, de gemeente Emmen en de provincie Drenthe hebben in de afgelopen jaren gesteggeld over woningbouw rondom voormalig zandgat De Boer bij Emmerschans. De ontwikkelaar wil meer huizen bouwen dan gemeente en provincie willen toelaten. Er is een bureau in de arm genomen die moet uitwijzen wat het gebied qua woningbouw aankan. - Toch nog geen nieuw wolvenbeleid, provincies blokkeren eigen plan
Het wolvenplan van de twaalf provincies is voorlopig van de baan. Vijf gedeputeerden laten aan Nieuwsuur weten vanmiddag er niet mee in te zullen stemmen. - Advies Raad van State: ‘Geen omgekeerde bewijslast buiten Groningen en Noord-Drenthe’ – Dagblad van het Noorden
- Zo wil de provincie ruim 16.000 woningen creëren in Drenthe – RTV Drenthe
Provincie Flevoland
- Bron PFOS in sloot Lelystad Airport blijkt blusschuim van brandweer
De hoge PFOS-concentraties in de Meerkoetentocht bij Lelystad Airport hebben niets te maken met het huidige vliegveld. De bron is het blusschuim dat tot 1995 gebruikt werd op het brandblusoefenterrein dat zich eerder op deze locatie bevond. Dat concludeert Waterschap Zuiderzeeland op basis van verschillende onderzoeken. - Omroep Flevoland – Nieuws – Bijna alle verouderde landschapskunstwerken in Flevoland vernieuwd
Landschapskunstwerk Aardzee bij Zeewolde heeft een opknapbeurt gekregen. Dat was nodig, zegt Martine van Kampen van de Stichting Land Art Flevoland, omdat het kunstwerk door de jaren heen flink versleten was. - Omroep Flevoland – Nieuws – Voormalig oefenterrein brandweer is bron van vervuilde Meerkoetentocht
Provincie Utrecht
- Soest vraagt provincie Utrecht om bouwlocaties in de polder – RTV Utrecht
De gemeenteraad van Soest geeft toestemming om gesprekken met de provincie Utrecht te starten over woningbouw rond de Stadhouderslaan. Het plan kreeg gisteravond brede steun. Pogingen van oppositiepartijen om aanpassingen door te voeren waren kansloos. - Bouw op Smakkelaarsveld van start; woningen, kantoren, horeca en stadspark in het centrum van de stad | gemeente Utrecht
De kogel is door de kerk: de bouw van het project Spark kan definitief starten. Het Smakkelaarsveld krijgt twee woongebouwen met koop- en sociale huurwoningen, een kantoorgebouw, een stadspark met horeca en een haventje aan de Leidse Rijn. Deze wordt teruggebracht en verbonden met de Catharijnesingel. Naar verwachting is het hele gebied begin 2028 klaar en kan de stad er volop gebruik van maken. - Groeiend Utrecht Science Park nog steeds grootste science park van Nederland
Provincie Noord-Holland
- Nieuw rapport: evaluatie luchtmeetnetten Noord-Holland | RIVM
Het RIVM heeft op verzoek van de provincie Noord-Holland onderzocht of de meetnetten in deze provincie nog geschikt zijn voor de vragen van nu, bijvoorbeeld of ze de goede stoffen op de goede plaatsen meten. Ook is aan verschillende betrokken partijen, zoals gemeenten en provincie en inwoners uit de omgeving gevraagd wat zij van de meetnetten verwachten. - Noord-Holland Noord samen aan de slag met ruimtelijke toekomst | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
De 17 gemeenten in Noord-Holland Noord, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de provincie Noord-Holland gaan aan de slag met de ruimtelijke toekomst van Noord-Holland Noord (NHN). De 19 partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Provincie Zuid-Holland
- Subsidie voor investeringen in watersystemen Zuid-Holland 2025 opengesteld – Provincie Zuid-Holland
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de mogelijkheid voor waterschappen Rivierenland en Hollandse Delta vastgesteld om in 2025 subsidie aan te vragen voor investeringen in watersystemen die bijdragen aan duurzame waterdoelen. Met dit besluit wordt een totaalbedrag van €2,8 miljoen beschikbaar gesteld. - Met Zuid-Holland als laatste provincie is stroomnet nu in hele land vol | Economie | NU.nl
Ook Zuid-Holland is rood gekleurd op de kaart van netcongestie, melden TenneT, Liander en Stedin. Daardoor heeft nu elke provincie in het land last van een vol stroomnet. Alleen in sommige delen van Friesland en Groningen is nog ruimte. - Zuid-Holland en Utrecht niet gerustgesteld door plannen voor PAS-melders – Nieuwe Oogst
Provincie Zeeland
- Zeeland biedt pachtgrond aan voor duurzame landbouw – Vroege Vogels – BNNVARA
De provincie Zeeland stelt 100 hectare landbouwgrond beschikbaar voor boeren die duurzamer willen gaan produceren. De gedeputeerden Arno Vael (landbouw) en Wilfried Nielen (natuur) hebben donderdag met negentien agrarische ondernemers een overeenkomst getekend over het gebruik van de provinciale pachtgronden. De boeren brengen daarvoor zelf samen in totaal 1300 hectare landbouwgrond in. - Provincie zet eerste stap voor experimenteren op landbouwgrond | Provincie Zeeland
Met de pilot Ontwikkelingsbank en Experimenteergronden wil de Provincie Zeeland samen met boeren de verbinding tussen landbouw en de natuur sterker maken en verbeteren. Daarvoor stellen we provinciale pachtgronden beschikbaar aan agrariërs. Dit stelt hen in staat om stappen te zetten in de richting van een duurzame, volhoudbare landbouw waarbij natuur en - Biodiversiteit een stevige plek krijgt. Dat levert onder andere op: vitale bodems, gezonde gewassen en een gezond inkomen voor de boer.
Provincie Noord-Brabant
- Vergoeding opruimkosten drugsafval verlengd – Brabant
Grondeigenaren kunnen de opruimkosten van drugsafval vergoed krijgen tot €200.000. Indien gemeenten het drugsafval opruimen, krijgen zij tot €50.000 de helft vergoed. De kosten daarboven worden tot €200.000 volledig vergoed. - Brabantse boeren bouwen dossier op voor schadeclaim wateroverlast – Nieuwe Oogst
In de Brabantse Kempen plaatste Walhout Group deze week dertig peilbuizen om de grondwaterstand te meten. Het is onderdeel van de dossiervorming van de schadeclaim van vijftig boeren en tuinders die samen vele miljoenen euro’s waterschade hebben geleden.
Provincie Limburg
- Ruim 50 miljoen van Rijk voor kwetsbare buurten in Limburg – L1 Nieuws
Zes Limburgse gemeentes ontvangen samen meer dan 50 miljoen euro van het Rijk uit het landelijke Volkshuisvestingsfonds. Het geld is bedoeld voor de aanpak van kwetsbare buurten en moet er de veiligheid en de leefbaarheid vergroten. - Overheid wil in 2026 een intercity-verbinding met Düsseldorf | Omroep Venlo
Caribisch Nederland