Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (52 2024)

1. Tussenevaluatie KRW: water wordt schoner, maar nog grote uitdagingen

Op vrijdag 20 december publiceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een landelijke tussenevaluatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze laat zien dat de afgelopen decennia veel is bereikt, maar dat extra inspanningen nodig zijn om de waterkwaliteit in Nederland verder te verbeteren. De waterschappen blijven zich inzetten voor en investeren in schoner en gezonder water, maar hebben hierbij ook de landbouw, industrie, inwoners en het Rijk nodig. Schoon en gezond water is van levensbelang, maar geen vanzelfsprekendheid. Lees verder:

2. Aanpassing redeneerlijn overgangsrecht saneringen Aanvullingswet bodem

De redeneerlijn overgangsrecht lopende saneringen Aanvullingswet bodem is aangepast. Er is uitleg toegevoegd over het overgangsrecht voor de zorgplicht uit de Wet bodembescherming. Er zijn meerdere vraag en antwoorden (FAQ’s) toegevoegd over het overgangsrecht voor de zorgplicht uit de Wet bodembescherming. Daarnaast is er ook een stroomschema opgesteld om de werking van dit overgangsrecht toe te lichten. Lees verder op de website van IPLO.

3. Nieuwe NEN milieuhygiënisch beschrijven van bodem, slib en grondwater

In december 2024 wordt NEN 6693 ‘Bodem, slib en grondwater. Waarneming en beschrijving van (water-) bodem, grondwater, grond en baggerspecie’ gepubliceerd. Deze nieuwe norm heeft grote gevolgen voor iedereen die te maken heeft met de beschrijving van bodem, slib en grondwater bij milieukundig onderzoek. De NEN 6693 bundelt, vervangt en integreert bestaande normen én is een reactie op vragen uit het vakgebied. Lees verder op de website van NEN. Op 14 januari organiseert NEN in samenwerking met de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een webinar voor iedereen die preciezer wil weten wat er verandert. U kunt zich aanmelden voor het webinar via deze link.

4. Ontwerp HUM Waterbodem

SIKB ontwikkelt een nieuwe handreiking voor toezicht en handhaving bij lozingsactiviteiten in relatie tot waterbodembeheer en de kwaliteitsborging in het waterbodembeheer (Kwalibo). Deze nieuwe handreiking, de HUM Waterbodem (HandhavingsUitvoeringsMethode), is in ontwerp gepubliceerd voor een openbare reactieronde. Tot en met 18 februari 2025 kunt u reageren op het ontwerp. Lees verder op de website van SIKB.

5. Hoe kanalen slim aanpassen zonder overlast?

Nederland verdiept en verbreedt de kanalen regelmatig om ze bevaarbaar te houden. Om dat goed te kunnen doen, is meer kennis nodig over de interactie tussen kanaal en ondergrond. De komende tijd onderzoekt Deltares in opdracht van Rijkswaterstaat de ondergrond van zowel het Julianakanaal als van het Amsterdam-Rijnkanaal. Lees verder op de website van Deltares.

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Nieuwsbrieven

Bijeenkomsten

  • Platform Baggernet 25 jaar –  21 januari 2025 – Utrecht
    Platform Baggernet is dit jaar 25 jaar geworden! In die jaren is onze sector ingrijpend vernieuwd. Nieuw materieel, nieuwe richtlijnen, nieuwe overtuigingen. Genoeg om op terug te kijken, maar de aankomende editie willen we ons graag samen met u op de toekomst richten, óver 25 jaar. Het thema is dit keer daarom ’Baggeren in 2050 – het vormen van de toekomst’.
  • Kennisbijeenkomst over Aziatische Duizendknopen – 22 januari 2025
    We nodigen je graag uit op 22 januari 2025 voor een kennisbijeenkomst over Aziatische Duizendknopen. Daarin bespreken we hoe deze invasieve exoot bestreden kan worden en verdere verspreiding kan worden voorkomen of beperkt.
    De belangrijkste routes van verspreiding zijn via grondverzet en afvoer van maaisel met daarin resten van wortels en stengels. Tijdens de bijeenkomst bespreken we het belang van goed (voor)onderzoek en de daarvoor benodigde informatie over het voorkomen van Aziatische Duizendknopen. De bijeenkomst wordt georganiseerd bij gastheer Rijkswaterstaat, in hun locatie in Utrecht.
  • Nationale Bodemtop 2025: Klimaatadaptatie | AgriHolland Agenda
    Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur organiseert op woensdag 5 februari 2025 de jaarlijkse Nationale Bodemtop. Dit evenement is bedoeld om partijen die zich bezighouden met de Nederlandse landbouwbodems te verbinden en inspireren. Uw inbreng is daarbij belangrijk, reserveer daarom woensdag 5 februari in uw agenda! Vorig jaar lag de focus van de Bodemtop op de regio. Dit jaar is er extra aandacht voor aanpassing aan klimaatverandering
  • Save the Date: Praktijkgericht onderzoek Bodem en Klimaat – 7 april 2025 – CoE Groen
    We nodigen je uit voor een inspirerende dag waarin we samen leren, verbinden en samenwerken aan oplossingen voor bodem- en klimaatvraagstukken. Met een gevarieerd programma, inclusief inspireerde sprekers, interactieve sessies en delen deskundige hun kennis en inzichten met elkaar en het publiek, is dit dé gelegenheid om onze passie voor praktijkgericht bodem- en klimaatonderzoek te delen

7. Nieuws over de Omgevingswet

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • STOWA en waterschappen publiceren Raamwerk Biodiversiteit 2.0 – Unie van Waterschappen
    Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) publiceerde vorige week het vernieuwde Raamwerk Biodiversiteit 2.0, dat waterschappen ondersteunt bij het versterken van de biodiversiteit en het creëren van een gezonde leefomgeving. Het helpt waterbeheerders om de biodiversiteit in kaart te brengen, en beleid en maatregelen meetbaar te maken. Doordat het raamwerk stuurt op biodiversiteit, draagt het ook bij aan het behalen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW).
  • Nederland blijft achter met ‘Recht op een Gezond Milieu’ – Vroege Vogels – BNNVARA
    In de strijd voor klimaatrechtvaardigheid en het behoud van onze planeet is het recht op een gezond milieu een fundamenteel beginsel dat steeds meer erkenning krijgt. Maar in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens is daar nog geen nieuw protocol over opgenomen. En Nederland heeft in de nationale wetgeving dit recht ook nog niet vastgelegd.
  • Krijg je van pesticiden nare ziektes zoals Parkinson of kanker? | NPO Radio 1
    Hoe schadelijk zijn pesticiden eigenlijk? Het toelatingsbeleid voor dit soort stoffen moet strenger, vindt Parkinson-onderzoeker Bas Bloem. Zo vindt hij dat een middel als glyfosaat tijdelijk verboden zou moeten worden: “Het zou pas op de markt moeten komen als het aangetoond veilig”, zegt Bloem in Dit is de Dag (EO).
  • Tiende Voortgangsrapportage Natuur (2023): inspanning van alle betrokken partijen blijft nodig
    In 2023 zijn er weer stappen gezet voor de aanleg van nieuwe natuur en voor herstel en versterking van natuurgebieden. Zo hebben provincies vorig jaar bijna 2.000 hectare nieuwe natuur ingericht ten behoeve van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), wat de totale teller op ruim 50.000 hectare bracht. Om de in het Natuurpact overeengekomen afspraak van minimaal 80.000 hectare te halen, blijft een forse inspanning van alle betrokkenen nodig. Dit blijkt uit de tiende Voortgangsrapportage Natuur (VRN) waarin het Rijk en de provincies gezamenlijk rapporteren over de uitvoering van het natuurbeleid in 2023.
  • Natuurgebieden volgestort met drugsafval: kosten lopen in de miljoenen – L1 Nieuws
    Het lukt maar niet om onze natuur te behoeden voor dumpingen van drugsafval. Afgelopen jaar heeft de overheid voor 2,7 miljoen euro moeten bijspringen om grond en grondwater te saneren na de vondst van – vaak lekkende – vaten drugsafval. Een paar jaar terug, in 2021, lag dat bedrag nog maar op een half miljoen euro.
  • Rechtbank wil dat Wiersma haast maakt met oplossing stikstofprobleem
    De rechtbank in Midden-Nederland roept het kabinet op om na vijf en half jaar met een houdbare oplossing voor het stikstofprobleem te komen. De rechtbank doet die oproep in de uitspraak in een zaak tegen een melkveehouderij uit Zeist. De eigenaar wil dit bedrijf al jaren uitbreiden met een een stal voor vleeskuikens. Hij kreeg twee keer een vergunning van de provincie, maar die zijn beide keren vernietigd, nadat natuurorganisaties naar de rechtbank waren gestapt.
  • Kwekers houden zich aan afspraken voor minder gewasbeschermingsmiddelen
    Kwekers houden zich aan afspraken voor minder gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit het onderzoek dat Tuinbranche Nederland jaarlijks laat doen naar gewasbeschermingsmiddelen op tuinplanten. Het onderzoek is uitgevoerd door CLM in samenwerking met Natuur & Milieu.
  • Duurzame Daken: Van groene oases tot energie opslag – Natuur en Milieufederatie Utrecht
    Nederland heeft ongeveer 1.300 vierkante kilometer aan beschikbare dakoppervlakken, die op verschillende manieren duurzaam kunnen worden benut. Denk hierbij aan zonnepanelen, isolatie, biodiversiteit, waterberging en zelfs sociale functies zoals daktuinen en terrassen. Het combineren van functies op daken levert vele voordelen op.

9. Nieuws over de Circulaire economie

  • Afval of een bouwstof? Is de staalslak een circulair product? | NPO Radio 1
    Behalve staal produceert Tata Steel jaarlijks zo’n 700.000 ton aan staalslakken. Een giftig goedje dat boven komt drijven na een ingewikkeld productieproces. “Tata Steel maakt van een brok steen een scheermesje, dat is heel knap, vertelt oud opleidingsmanager Rolf Deen in 5 Dagen. “Maar het giftige restmateriaal zit vol chemicaliën en metalen”. Omdat we met afval niet zoveel kunnen, wordt het opnieuw gebruikt in onze circulaire economie. Hoe verstandig is dat?
  • Aandachtspunten VNG voor krachtige circulaire economie | VNG
    De VNG is positief over de toegenomen aandacht voor samenwerking tussen het rijk en de regio als het gaat om circulaire economie. Maar er is meer nodig. In een brief aan de Kamer pleiten we voor interdepartementale inzet, meer sturende wet- en regelgeving en een actieve rol voor het rijk in het UPV-systeem.
  • Nieuw: De podcast “Op weg naar circulariteit”
    Ben jij benieuwd hoe we samen toewerken naar een duurzame, circulaire toekomst? Of zoek je praktische tips om jouw bedrijf, organisatie of dagelijks leven circulair te maken? Dan is onze nieuwe podcast Op weg naar circulariteit precies wat je zoekt!
  • ‘Circulaire economie onmisbaar voor toekomstig verdienvermogen Nederland’
    De Tweede Kamer debatteerde afgelopen donderdag voor het eerst sinds lange tijd over de inzet van Nederland op de circulaire economie. Een steeds groter deel van het Nederlands bedrijfsleven zit met smart te wachten op antwoord: maakt dit kabinet keuzes die circulair ondernemen eindelijk écht aantrekkelijker maken dan niet-circulair?

10. Nieuws over de energietransitie en klimaatverandering

11. Nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling

  • NAS’26 Atelier in Utrecht: ‘Wat kan er wel?’ – Klimaatadaptatie
    Er komt in 2026 een nieuwe Nationale Adaptatiestrategie (NAS). Deze strategie maakt duidelijk wat er op de korte, middellange en lange termijn nodig is voor een klimaatbestendig Nederland. Voor de vijftien belangrijkste adaptatieopgaven worden ‘adaptatiepadenkaarten’ gemaakt. Tijdens het NAS’26 Atelier op 13 december in Utrecht kregen de deelnemers uitleg over deze kaarten aan de hand van de eerste zes schetsen. Zo’n 150 deelnemers, van (regionale) overheden tot marktpartijen, deelden hun feedback.
  • Extra investeren in dijkversterkingen door waterschappen en Rijk noodzakelijk – Unie van Waterschappen
    De 21 waterschappen willen € 1,25 miljard extra investeren in dijkversterkingen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Deze extra bijdrage komt bovenop de bijna € 1,6 miljard die de waterschappen met de huidige wettelijke afspraken in de periode van 2030 tot 2036 al beschikbaar stellen. Het geeft aan dat de waterschappen topprioriteit blijven geven aan het op koers houden van dijkversterkingen in Nederland om inwoners, onroerend goed, infrastructuur en onze economie te beschermen.
  • Ruimte reserveren voor de toekomst – Unie van Waterschappen
    Ook in de toekomst vraagt waterbeheer om ruimte door zeespiegelstijging, hogere rivierafvoeren, bodemdaling en extremer weer. Het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) hebben daarom afspraken gemaakt over het reserveren van ruimte voor toekomstige dijkversterkingen.
  • Afstemming over voldoende ruimte voor dijkversterking | VNG
    Om dijken te versterken is in de toekomst meer ruimte nodig. Het is daarom van belang dat gemeenten, provincies en waterschappen bijtijds in gesprek gaan over wat niet en wat tijdelijk wel mogelijk is in de ruimte dicht bij een dijk. Het rijk, de VNG, IPO en UvW hebben over dit proces afspraken gemaakt.
  • Betere bodem vormt de basis voor klimaatadaptatie – Nieuwe Oogst
    Akkerbouwers moeten nog zuiniger zijn op hun bodem om ook in de toekomst een zekere oogst te kunnen garanderen. Specialisten gaan ervan uit dat grotere investeringen nodig zijn om weerstand te bieden tegen weersextremen.
  • Hoe onze dijken steeds duurzamer worden | Change Inc.
    De zeespiegel stijgt en het land daalt. Het belang van dijkversterkingen is dan ook belangrijker dan ooit. Dat gebeurt steeds vaker met methodes die rekening houden met de natuurlijke omgeving. Technisch manager Bram de Groot en omgevingsadviseur Jonas Geise van advies- en ingenieursbureau WSP vertellen in de podcast Duurzame dijken hoe dat er in de praktijk uitziet.
  • Extra geld voor sterkere dijken is noodzakelijk | Waterschap AGV
    De waterschappen willen € 1,25 miljard extra betalen voor het sterker maken van de dijken van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In totaal is € 2,5 miljard extra nodig om op dezelfde snelheid door te gaan als nu. Voorwaarde is dat het Rijk ook € 1,25 miljard extra betaalt voor projecten die worden uitgevoerd in de periode van 2030 tot en met 2036. Dit geld komt bovenop de bijna € 1,6 miljard die er al is.
  • Polderen met de Nam is niet de manier om gaswinning onder de Waddenzee te stoppen | Trouw
    Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) wil de komende maanden om tafel met de Nam, met als inzet het boorbedrijf ertoe te bewegen zélf af te zien van omstreden plannen voor een gasboring onder de Waddenzee. Deze polderaanpak van Hermans getuigt van een gebrek aan daadkracht en een teveel aan vertrouwen in de welwillendheid van de Nam.

12. Divers nieuws over (grond)water

13. Nieuwe versie Milieuhygiënisch Bodemonderzoek beschikbaar

Sinds 1 oktober is het mogelijk om gegevens van Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) aan te leveren aan de landelijke voorziening van de BRO. Er is inmiddels een nieuwe versie van de catalogus vastgesteld voor het registratieobject SAD 1.1. Met versie 1.1 wordt ook het kwaliteitsregime IMBRO ondersteund. Ook kunnen nu gegevens over het voorkomen van asbest in de bodem en de resultaten van veldmetingen grond (PID, XRF) worden aangeleverd. Deze nieuwe versie is nu ook geïmplementeerd en beschikbaar in de Landelijke Voorziening van de BRO. Lees verder op de website van de BRO.

14. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

  • Resultaat dijkinspecties tonen aan dat onze dijken er goed bijliggen – Hier in Salland
    De omstandigheden van afgelopen jaar zijn goed geweest voor de grasmat op de dijken. Deze fungeren als een beschermdeken. De dijken liggen er over het algemeen weer groen bij met een goede grasmat. De meeste droogteschades die afgelopen jaren ontstonden, zijn inmiddels hersteld. Dit blijkt uit de dijkinspecties van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Provincie Gelderland

Provincie Groningen         

Provincie Fryslan

  • Vliegbasis Leeuwarden begint pas volgend jaar met PFAS-sanering
    De sanering van de met PFOS verontreinigde grond op de vliegbasis Leeuwarden begint volgend jaar februari of maart. Tegelijkertijd vindt dan een pilot plaats die duidelijk moet maken hoe het grondwater optimaal gezuiverd kan worden. Het Jouster bedrijf BrightSpark doet mee met een veelbelovende techniek.
  • Vervuilde grond vliegbasis wordt begin volgend jaar gesaneerd – Omrop Fryslân
    De vervuilde PFOS-grond op de vliegbasis in Leeuwarden wordt in februari of maart gesaneerd. Het was de bedoeling dat de vervuilde grond na afgelopen zomer afgegraven en gesaneerd zou worden, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Defensie had toen het plan van aanpak voor het saneren nog niet klaar. Eerder dit jaar is PFOS in hoge concentraties gevonden in de Jelsumer Feart. Later bleek dat de bron van de vervuiling de vliegbasis is.
  • Tweede Kamer wil vergunning gaswinning Waddenzee bij Ternaard tegenhouden – RTV Noord
    De Tweede Kamer wil dat het kabinet een vergunning weigert voor gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard. Het is nog afwachten wat minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei (VVD) met de motie gaat doen, ze is nog in gesprek met de NAM.

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

  • Almere zegt vaarwel tegen ‘giftige’ kunstgrasvelden
    Alle kunstgrasvelden in Almere met rubberkorrels zijn vervangen door veilige, gezonde en milieuvriendelijke nieuwe velden. Dat meldt de SP-fractie in de stad, en initiatiefnemer van het plan. De vervanging van de “giftige” voetbalvelden werd afgelopen zaterdag gevierd op het sportcomplex van voetbalclub AS’80.
  • Nu ook GeoTOP Almere in BRO 3D – Basisregistratieondergrond
    De BRO 3D webservices zijn uitgebreid met GeoTOP Almere. De webservices zijn daarmee bijgewerkt tot de meest recente versie van GeoTOP, versie 1.6. Dat betekent dat ook de ondergrond van Almere en het omringende water extra eenvoudig in 3D te bekijken zijn.
  • Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland werkt aan vergroening van de teelt – Provincie Flevoland
    In de zomer van 2024 is het Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland (PBF) opgericht. Hierin werken Flevolandse bloembollentelers samen aan de vergroening van tulpen en lelies. Om zo beter tegemoet te komen aan de wensen vanuit de samenleving.  De speerpunten van het Praktijknetwerk zijn het weerbaarder maken van gewassen, het verbeteren van de bodemstructuur, het verbeteren van de biodiversiteit en het bodemleven.Het PBF wordt mede mogelijk gemaakt door het Actieplan Bodem en Water, via een GLB-subsidie van provincie Flevoland.
  • Schriftelijke vragen over PFAS Oostervaart
    Op 25 november hebben de fracties van CDA, Leefbaar Lelystad en PvdA schriftelijke vragen gesteld aan het college, die volgens de gegevens van de gemeenteraad op 18 december de beantwoording aan de fracties heeft ‘verzonden’. Hierbij ging het over de vervuiling door afgedankte brandblussers.

Provincie Utrecht

  • Rapportage Grondwaterkwaliteit: toename van PFAS in grondwater verwacht | provincie Utrecht
    Naar verwachting zullen PFAS-stoffen in het diepe grondwater de komende jaren verder oplopen. Dat blijkt uit de rapportage over de grondwaterkwaliteit meetronde 2024. De resultaten hiervan maken aanwezig stoffen in het grondwater inzichtelijk en laten zien of beleid bijdraagt aan schoner grondwater. Ook toont de meetronde of er op termijn risico’s zijn voor drinkwaterbronnen.
  • Provincie Utrecht verwacht steeds meer PFAS in diep grondwater
    Bestrijdingsmiddelen en per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn breed aanwezig in het grondwater van de provincie Utrecht. Verwacht wordt dat PFAS de komende jaren verder oplopen in het diepe grondwater.
  • Start inrichting Marickenland: hoger waterpeil tegen bodemdaling en verzilting
    Aannemer Van Oostrum Westbroek startte na jaren van voorbereiding begin december met de inrichting van de eerste 150 hectare in natuurgebied Marickenland. Door een hoger waterpeil wil waterschap Amstel, Gooi en Vecht wateroverlast, bodemdaling en verzilting tegengaan.  Dit versterkt de natuur tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook is het nieuwe gebied goed voor de biodiversiteit.

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

  • Nieuw digitaal dashboard met Limburgse milieugegevens online – Provincie Limburg
    Vanaf vandaag is er een website met daarop een aantal gegevens over het milieu in de provincie Limburg. Dit ‘dashboard’ is er omdat we graag transparant en duidelijk willen zijn over de feitelijke status van ons leefmilieu. De Provincie Limburg vindt immers dat iedereen recht heeft op een goede leefomgeving: een omgeving waarin iedereen op een gezonde manier kan wonen, werken en recreëren en die uitnodigt tot een gezonde leefstijl.
  • Chemelot somber over Nederlandse industrie, vreest enorme leegloop
    Als we niet oppassen vertrekt het ene na het andere industriële bedrijf uit Nederland. Daarvoor waarschuwt Koos van Haasteren, directeur van Chemelot, in het AD. Hij spreekt van een “niet eerder vertoonde industriële leegloop” die dreigt
  • Waterschap Limburg waarschuwt voor hogere kans op wateroverlast in winterperiode
    Waterschap Limburg waarschuwt dat deze winterperiode bij een stevige hoeveelheid neerslag een hogere kans bestaat op wateroverlast. Dat heeft alles te maken met het feit dat de bodem momenteel te nat is. Zowel in 2023 als dit jaar was het bovengemiddeld nat en werd in november al ruimschoots de jaargemiddelde hoeveelheid neerslag gemeten.

Caribisch Nederland

Waarnemend Rijksvertegenwoordiger neemt concrete maatregelen bij Selibon Lagun | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
In de afgelopen weken heeft de waarnemend Rijksvertegenwoordiger (wRv) maatregelen genomen om urgente risico’s bij Selibon Lagun aan te pakken. Nog voor kerst wordt het afvalcentrum voorzien van deugdelijke omheining. Containers met asbesthoudend afval worden gerepareerd. Ook wordt hard gewerkt aan de afvoer van biomedisch afval. Vanaf 1 januari 2025 wordt slachtafval volgens de juiste regels verwerkt.

“Situatie rond vuilstort Bonaire niet onder controle”
De situatie rond de vuilstort op Bonaire is niet onder controle. Dat stelt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Chris Janssen in antwoord op schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden White, Gabriëls en Slagt-Tichelman (allen GroenLinks-PvdA).

Veel hogere dioxinewaarden rond stortplaats Bonaire na branden
De branden op de vuilstortplaats Lagun op Bonaire hebben in de omgeving geleid tot dioxinewaarden die ver boven de norm zijn. Dat meldt de Milieuongevallen Dienst (MOD) van het RIVM, die monsters heeft genomen. Dioxines zijn gevaarlijk: ze verhogen de kans op kanker en op een verminderde afweer.