Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (7 2024)

Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem en Ondergrond 2024

Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond presenteert het Jaarwerkplan RWS Bodem en Ondergrond 2024 in de vorm van een online magazine. Dit jaarwerkplan geeft de toekomstplannen van deze afdeling weer en laat zien wat de prioriteiten zijn voor dit jaar.

De inhoudelijke speerpunten voor 2024 zijn:

1.    Water en bodem sturend maken;

2.    Herijking van de huidige bodemregelgeving;

3.    Iedere schop in de grond klimaatbestendig.


Lees hier verder: Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem en Ondergrond 2024 | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Antwoorden Kamervragen over de Verzamelbrief bodem en ondergrond

Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van de Verzamelbrief bodem en ondergrond.

Het gaat daarbij om de invoering van een meldplicht en vergunningplicht voor staalslakken. De Tweede Kamerleden Bamenga en Tjeerd de Groot (beiden D66) hadden de vragen gesteld.

Lees hier verder: Antwoorden Kamervragen over de Verzamelbrief bodem en ondergrond | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie

Er is een nieuwe pagina ontwikkeld over de regels omtrent het bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie. Op deze pagina wordt ingegaan op het gedeeltelijke overgangsrecht voor de bouwverordening en de bruidsschatregels voor het bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie.

Lees hier verder: Bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Nieuwe pagina’s met praktijktips milieueffectrapportage (IPLO)

Onlangs zijn op deze website nieuwe pagina’s gepubliceerd die helpen bij het opstellen en gebruiken van milieueffectrapportages in de praktijk.

Het betreft de volgende pagina’s:

–      Reikwijdte en detailniveau

–      Mer-beoordeling

–      Mer met meerwaarde

Lees hier verder: Nieuwe pagina’s met praktijktips milieueffectrapportage | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket – 19 februari | Aan de slag met de Omgevingswet
Deze demo is bedoeld voor iedereen die met het Omgevingsloket gaat werken of ermee te maken heeft. U kunt daarbij denken aan: vergunningverleners, casemanagers, projectleiders, planmakers, plantoetsers, toezichthouders, handhavers, communicatiemedewerkers, medewerkers van klantcontactcentra, beleidsmedewerkers en hun leidinggevenden.

·         Inloopspreekuur DSO – 19 februari t/m 23 februari | Aan de slag met de Omgevingswet
Sinds 1 januari jl. is de Omgevingswet in werking gegaan. Zo kort na de start loopt u ongetwijfeld tegen zaken aan. Verschillende experts van het programma Aan de slag, houden daarom in januari en februari dagelijks een inloopsessie van 09.00 tot 11.00 uur om u (op weg) te helpen.

·         Bijeenkomst Platform Bodembeheer: aandacht voor ‘nieuwe’ stoffen 22 februari
Op donderdag 22 februari a.s. organiseert het Platform Bodembeheer van 13.00 – 14.30 uur een online-bijeenkomst (via Teams). Daarin maakt de Bodemkundige Vereniging Nederland bekend welke bodem is uitgeroepen tot ‘bodem van het jaar’. Na deze feestelijke opening van de bijeenkomst spreken we elkaar over de ontwikkeling van bodemkwaliteit.

·         Webinar nieuw protocol tijdelijke uitname en model uitvoeringsplan 27 februari

·         Bezoek de Masterclass Bodemenergie voor de utiliteit 29 februari 2024

·         GOO special ‘Grip op toepassen van secundaire bouwstoffen’ (dinsdag 12 maart, 14-16 uur, Stadhuis Arnhem) (zie bijlagen)

·         Soilite 29 februari 2024 Rotterdam – Event
Waarom inschrijven op SOILITE RTRDM?
– Leer van en praat met topexperts die innovatieve technologieën toepassen in bodem- en grondwatersaneringsprojecten
– Ontmoet potentiële partners om innovatieve inzichten te delen en samen te werken rond nieuwe projecten
– SOILITE geniet de steun van Bodembreed en het PFAS Expertisecentrum

·         Webinar 7 maart 2024 – Verdringingsreeks Grondwater, een juridische verkenning | STOWA
Op 7 maart houdt STOWA houdt samen met RAO Rijn-West een webinar over de resultaten van een verkenning naar een verdringingsreeks grondwater als sturingsmiddel om het grondwatergebruik te beperken. Onderzoeker Peter de Putter licht de verkenning toe. Vervolgens gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over mogelijke vervolgvragen en vervolgstappen die er zijn.

·         International Conference (Micro-nano) Plastics in Soil march 13-14, 2024

Nieuws over de Omgevingswet

·         Bekostiging VTH-taken onder de loep (binnenlandsbestuur.nl)
De adviesbureaus Senze en VPRC doen de komende maanden onderzoek naar de financiële effecten voor het VTH-domein als gevolg van de invoering van de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Centrale vraag: hoe kunnen de veranderde gemeentelijke taken worden bekostigd?

·         Van voorbereidingsbesluit naar voorbeschermingsregels onder de Omgevingswet – Omgevingsweb
Hoe werken de regeling van het voorbereidingsbesluit en de daarin op te nemen voorbeschermingsregels onder de Omgevingswet?

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         RIVM doet aanbevelingen voor beoordeling natuurlijke alternatieve gewasbeschermingsmiddelen | RIVM
Gewasbeschermingsmiddelen beschermen landbouwgewassen tegen ziekten en plagen. Deze middelen mogen alleen gebruikt worden als er geen schadelijke effecten zijn voor de mens en het milieu. Daarom worden ze uitgebreid getest en beoordeeld. Er worden nieuwe gewasbeschermingsmiddelen ontwikkeld op basis van ‘dubbelstrengs RNA(ribonucleic acid)’. Dit zijn middelen die heel specifiek tegen bepaalde ziekten en plagen werken. Ook wordt verwacht dat ze minder schadelijk zijn dan chemische bestrijdingsmiddelen. Het RIVM heeft onderzocht of de huidige beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen geschikt is voor dsRNA-middelen.

·         Doelsturing in de landbouw is erg lastig, aldus nieuw onderzoek (binnenlandsbestuur.nl)
Middelsturing versus doelsturing. Die twee woorden belichamen een debat in de politiek over hoe om te gaan met de landbouw. De eerste term behelst een beleidsvorm waarbij de overheid agrariërs voorschrijft hoe ze moeten boeren. Denk aan verplichte maatregelen als bufferstroken langs sloten, en het plafond aan de hoeveelheid mest die per hectare boerenland uitgereden wordt. In het tweede geval krijgen de boeren wel milieudoelen opgelegd, maar behouden ze de ondernemersvrijheid om naar eigen inzicht die finish te halen.

·         Meldplicht voor gebruik van staalslakken in de maak | Infrasite
Het kabinet overweegt de invoering van een meldplicht voor het gebruik van staalslakken. Dat zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De soms gevaarlijkes steentjes worden in Nederland onder andere gebruikt als funderingsmateriaal voor wegen. Als er een meldplicht komt, dan moeten aannemers of opdrachtgevers verplicht aangeven waar en waarom ze staalslakken willen toepassen.

·         ‘Met intrekken Europese gewasbeschermingswet nog niet alle problemen opgelost’ – Nederlandse Fruittelers Organisatie (nfofruit.nl)
De Europese Commissie heeft het voorstel om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 te halveren ingetrokken. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen afgelopen dinsdag bekend gemaakt. De grote verdeeldheid die het voorstel, zowel binnen als buiten de Europese Raad zaaide, heeft tot dit besluit geleid. “Het voorstel voor Sustainable Use Regulation (SUR) is tot een symbool van polarisatie geworden. Eerder al is het verworpen door het Europees Parlement en ook in de Raad is geen vooruitgang meer”, lichtte Von der Leyen toe. Ook de grootschalige boerenprotesten laten zien dat boeren en telers geen uitweg zien om te produceren binnen alle Europese regelgeving. Zij zullen dan ook meer stem moeten krijgen in het beleid dat vanuit de EU ontwikkeld wordt, concludeerde Von der Leyen.

·         Nature Today | Kruidenrijk grasland: balanceren tussen biodiversiteit en productie
De resultaten van onderzoek naar de meerwaarde van productief en extensief kruidenrijk grasland werden op donderdag 25 januari aan ruim 150 aanwezigen gepresenteerd tijdens het symposium ‘Kruidenrijk grasland – Betekenis voor productie, bodem en biodiversiteit’ in Velp. De biodiversiteit in het landelijk gebied is de afgelopen decennia afgenomen en van kruidenrijk grasland wordt verwacht dat het een bijdrage kan leveren dit tij te keren. Daarbij bestaan verschillende vormen van kruidenrijk grasland. Een belangrijk onderscheid is productief kruidenrijk grasland en extensief kruidenrijk grasland. De vraag waar boeren, beleidmakers en ketenpartijen een antwoord op zoeken is wat de meerwaarde van deze twee graslandtypen is ten opzichte van blijvend grasland (regulier grasland) voor productie, bodem en biodiversiteit.

·         3D-onderzoek gaat bodem Waddenzee in kaart brengen – Klimaatweb
Bodemonderzoeker Fugro en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben een contract gesloten om de zeebodem in windenergiegebied Doordewind te onderzoeken. De verkregen geodata moet gaan helpen bij het nemen van beslissingen over de invulling van het zoekgebied.

Nieuws over Circulaire economie

·         Circulaire economie biedt oplossing voor een economisch sterk en onafhankelijker NL | MKB-Nederland
‘Om te zorgen dat we minder afhankelijk worden van andere werelddelen voor essentiële grondstoffen, en om schoner te produceren, zullen we onze productie op nieuwe leest moeten schoeien. Met een circulaire economie hebben we minder producten en materialen nodig, kunnen we ze langer gebruiken, en weer maximaal inzetten als grondstof voor nieuwe producten. Dat levert banen, bedrijvigheid én een betere leefomgeving op. Zo zetten we Nederland bovendien op voorsprong en krijgen we meer controle.’ Dat schrijven VNCI, FME, VNO-NCW, MKB-Nederland én Natuur & Milieu aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over de circulaire economie volgende week donderdag.

·         ‘Afval helpt Nederlandse industrie naar klimaatneutraliteit’ – AfvalOnline
De Nederlandse basisindustrie kan de omschakeling naar klimaatneutraliteit maken, dankzij haar gunstige ligging aan de Noordzee, waardoor veel windenergie beschikbaar is. Daarnaast kunnen de basisindustriële sectoren raffinage en chemie omschakelen van aardolie als grondstof naar andere stoffen die koolstof bevatten. Dit zijn onder meer biologische resten en afval. Het gebruik hiervan houdt echter ook nieuwe productieprocessen in. Chemische productie is nauw verweven met de industrie in Vlaanderen en het Duitse Ruhrgebied, waardoor reststromen efficiënt kunnen worden gebruikt.

·         EU wil plastic afval in verpakkingssector terugdringen met Stopp • Recycling Magazine Benelux
De Europese Unie heeft het project STOPP gelanceerd om duurzame voedselverpakkingen te bevorderen en plastic afval te verminderen. Het initiatief heeft een looptijd van drie jaar en heeft invloed op de hele waardeketen van voedselverpakkingen, inclusief de agrarische voedselindustrie. Het project moet verpakkingsafval tegen 2030 helpen verminderen, in overeenstemming met de EU-richtlijn betreffende verpakking en verpakkingsafval.

Nieuws over de energietransitie

·         Meer aandacht nodig voor gebruik van Zeer Zorgwekkende Stoffen bij opslag en vervoer van waterstof – Omgevingsweb
Waterstof is een duurzame energiebron en kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Met behulp van vloeibare waterstofdragers kan waterstof ook vervoerd en opgeslagen worden. De chemische stoffen die hiervoor nodig zijn, kunnen echter Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS(Zeer Zorgwekkende Stoffen)) zijn of vormen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het RIVM raadt daarom aan om al in de ontwerpfase van nieuwe toepassingen aandacht te hebben voor mogelijk schadelijke effecten voor mens en milieu. En waar mogelijk geen ZZS te gebruiken. Op deze manier wordt de energietransitie veiliger en duurzamer.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·         2023 was warmste en natste jaar ooit gemeten – Klimaatweb
2023 was het warmste jaar sinds 1901, toen Nederland de temperatuur begon te meten. Het aantal warme en zomerse dagen was ook veel groter dan normaal. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 11,8°C. Hiermee werd het record verbroken van 2014 en 2020 (11,7°C). De afgelopen tien jaren waren stuk voor stuk warmer dan alle jaren tussen 1901 en 1988. Het jaar 2023 was ongeveer 2,9°C graden warmer dan begin vorige eeuw.

·         Unie organiseert debatavond over Verzakkingen en Natte voeten – Unie van Waterschappen
Op maandag 19 februari organiseert de Unie van Waterschappen de Steenwegsessie Verzakkingen en Natte voeten. Funderingsproblematiek treft potentieel 1 miljoen huishoudens. Hoe gaan we daar als overheden mee om? Welke rol past het waterschap? En hoe beperken we de schade door lage grondwaterstanden en juist van wateroverlast richting de toekomst? Over die problematiek gaat de Unie van Waterschappen graag het gesprek aan met waterschapsbestuurders.

·         Klimaatadaptatie versnellen op en rondom de Veluwe – Omgevingsweb
Regionale klimaatvraagstukken raken vaak verschillende overheidslagen. In de regio Vallei en Veluwe werken overheden al meer dan zeven jaar samen aan oplossingen. Wat levert dit op?

·         2023 was warmste en natste jaar ooit gemeten – Klimaatadaptatie
We merken steeds vaker welke gevolgen klimaatverandering heeft. Zo was 2023 het warmste en natste jaar sinds het begin van de metingen, zowel in Nederland als wereldwijd. Dat lees je in De staat van ons klimaat 2023. Hierin beschrijft het KNMI het weer van 2023 voor Europees en Caribisch Nederland en hoe dit samenhangt met het klimaat en klimaatverandering.

·         Nederlandse klimaatinnovatie SPEXone de ruimte in | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Vandaag lanceert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Florida een raket. Deze raket brengt een satelliet in een baan om de aarde, die klimaatonderzoek gaat doen. Op de satelliet zit een klimaatcamera, de SPEXone, waar Nederlandse wetenschappers jaren aan hebben gewerkt. Die gaat een van de grote raadsels in de klimaatwetenschap oplossen: wat is de invloed van heel kleine stofdeeltjes op de opwarming van de aarde?

·         ‘Meer aandacht voor verwoestende impact van hitte is cruciaal’ – Vrije Universiteit Amsterdam (vu.nl)
“Het is cruciaal dat er meer bewustwording komt voor de verwoestende gevolgen van hitte op wereldwijde koraalriffen”, zegt onderzoeker van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) Peter Robinson. Robinson doet de uitspraak na de aankondiging dat er nieuwe niveaus zijn toegevoegd aan de wereldwijde monitor voor hittestress bij koraalriffen door het Coral Reef Watch programma van de Amerikaanse overheid. De nieuwe waarschuwingsniveaus waren nodig nadat riffen in heel Amerika vorig jaar werden getroffen door ongekende hittestress en massaal afstierven.

·         Voor bescherming tegen hitte is groen gebied ter grootte van Amsterdam nodig | Binnenland | NU.nl
Om Nederlanders tegen hitte en droogte te beschermen is minstens 200 vierkante kilometer extra groen nodig. Dat is een gebied ter grootte van Amsterdam. Dat melden verschillende organisaties vrijdag op basis van een onderzoek naar een landelijke groennorm.

Nieuws over (grond)water

·         Water vasthouden en wateroverlast voorkomen – Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond
Het jaar 2023 gaat de boeken in als het natste jaar sinds tenminste 1906, het begin van onze landelijke meetreeks van neerslag in Nederland. Bodem en grondwater waren daar ook wel aan toe door de periode van droogte die daaraan voorafging. Nicole Meijer en Wido Derks resp. hydroloog en droogtecoördinator van Waterschap Limburg gaan in op de effecten van hittestress en wateroverlast op hun werk en de aanpak daarvan bij Waterschap Limburg.

·         3 moties aangenomen uit Wetgevingsoverleg Water – Unie van Waterschappen
Op dinsdag 6 februari stemde de Tweede Kamer over de ingediende moties tijdens het Wetgevingsoverleg Water van maandag 29 januari. In totaal werden er veertien moties ingediend. Drie daarvan zijn aangenomen. Lees hieronder meer over de aangenomen moties.

·         Onderzoek: flinke bijdrage vervuiling aan waterschaarste wereldwijd (h2owaternetwerk.nl)
Wereldwijd is er waterschaarste in een kwart van de deelstroomgebieden van rivieren, als niet alleen naar waterkwantiteit maar ook naar waterkwaliteit wordt gekeken. In het slechtste geval kan dat toenemen tot 30 procent in 2050. Dit blijkt uit een internationale studie waaraan wetenschappers van Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht meewerkten. Hierin is gekeken naar de invloed van stikstofvervuiling op een tekort aan schoon water.

·         Regering komt met handreiking voor inzet Omgevingswet voor KRW (h2owaternetwerk.nl)
Er komt op korte termijn een handreiking over hoe de instrumenten van de Omgevingswet kunnen worden ingezet om de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water te halen. Het kabinet heeft hierover een motie van de Tweede Kamer overgenomen.

·         Drinkwaterlandschap – een concept voor duurzame inrichting van waterwingebieden
Een Drinkwaterlandschap is een landschap waar benutting van natuurlijke landschapskenmerken zorgt voor zowel voldoende en kwalitatief hoogwaardig grondwater, geschikt voor drinkwaterbereiding, als een hoge, kenmerkende biodiversiteit. Brabant Water is al begonnen met de ontwikkeling van drinkwaterlandschappen en nodigt (water)partners uit samen de meerwaarde hiervan te vergroten.

·         Tweede Kamer wil af van ‘one out, all out’-principe in Kaderrichtlijn Water
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Mark Harbers in Brussel gaat pleiten voor afschaffing van het ‘one out, all out’-principe in de Kaderrichtlijn Water. Een motie daartoe van Hidde Heutink (PVV) is vanmiddag aangenomen.

Samen verbeteren we de riviernatuur in de Veessense- en Vorchterwaarden

Rijkswaterstaat werkt aan een plan om de riviernatuur in de Veessense- en Vorchterwaarden te verbeteren. Met het aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs de IJssel willen we het gebied aantrekkelijker maken voor verschillende vissen en andere diersoorten.

Lees hier verder: Verbeteren riviernatuur Veessense- en Vorchterwaarden (rijkswaterstaat.nl).

Eerste werkzaamheden Dijkversterking Marken starten

Op maandag 29 januari 2024 start Rijkswaterstaat met de eerste werkzaamheden buiten de proefvakken. Men begint dan met het aanbrengen van de eerste zandlaag langs de Westkade en Zuidkade. Na het aanbrengen van de zandlaag komt hier ook verticale drainage.

Lees hier verder: Eerste werkzaamheden Dijkversterking Marken starten | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Gelderland

·         Inventarisatie ZZS – Omgevingsdienst Regio Nijmegen (odregionijmegen.nl)
In Nederland willen we als overheid de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) terugdringen vanwege de schadelijke effecten voor de volksgezondheid en ons milieu. In korte tijd is er veel veranderd in wetgeving over deze stoffen. Hierdoor was er geen actueel beeld van welke ZZS vrijkomen bij bedrijven. Daarom maakte de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) in opdracht van provincie Gelderland een inventarisatie bij de 226 bedrijven die vallen onder provinciaal toezicht.

Provincie Overijssel

·         Zo lang duurt het nog voordat Vroomshoop asbestvrij is na grote brand – RTV Oost
De waspunten waar alle auto’s verplicht langs moesten zijn verdwenen, de basisschool is weer open en de meeste wegen in Vroomshoop zijn weer vrijgegeven. Toch lopen er na de grote brand in de voormalige meubelfabriek in Vroomshoop nog allerlei mannen in gele pakken door het dorp. Vroomshoop is voorlopig nog niet asbestvrij, zoveel is wel duidelijk. Omdat het spoor in Vroomshoop over een lengte van 120 meter vervangen moet worden, rijden er nog zeker een week geen treinen.

Provincie Groningen

·         Internationaal klimaatcentrum in Groningen bestaat vijf jaar. ‘Wij willen zorgen dat mensen niet hoeven te vertrekken, vóór ze in Ter Apel terechtkomen’ – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

·         Wie financiert de smeerpijp naar de Waddenzee? Bedrijven komen er niet uit, dus Groningers en Drenten betalen – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

·         Pas bij -11 zitten we in de kou. Gaskraan Groningen kan volgens Gasunie en staatssecretaris Vijlbrief dicht – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

·         ‘Droge voeten’ worden stuk duurder in Drenthe en Groningen – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

Provincie Fryslan

·         Reina Vellinga, voedingswetenschapper RIVM, over duurzame voedselsystemen » Liwwadders
Klimaat, biodiversiteit en waterkwaliteit vragen om een verdere verduurzaming van de landbouw. Wat betekent dat voor de voedselproductie: is er straks nog wel voldoende voedsel voor iedereen? Wat is de voedselvraag eigenlijk, wereldwijd, binnen Europa en regionaal?
Over deze en aanverwante vragen rond het thema duurzame voedselsystemen organiseert het Lânboukundich Wurkferbân van de Fryske Akademy in het winterseizoen 2023/2024 lezingen.

·         Containerafval en watertaxi’s: Waddenproblematiek besproken in Tweede Kamer – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Het was een ‘Friese’ commissiebijeenkomst Maritiem van de Tweede Kamer. De problemen met nachtelijk vervoer op de Waddenzee, het afgebrande schip Fremantle Highway, een containerschip MSC Zoe en de bruine vloot kwamen allemaal aan bod.

·         Nature Today | Vergiftigde zeearend in Friesland
Een zeearend stierf op 26 maart 2023 in Weidum (Fryslân) als gevolg van opzettelijke vergiftiging. Die vond plaats met behulp van het zeer giftige alfachloralose dat in het karkas van een meerkoet was aangebracht. De zeearend maakte onderdeel uit van een onderzoek van de Werkgroep Zeearend Nederland. Daaruit blijkt dat er veel sterfte is onder jonge zeearenden, vaak door onnatuurlijke oorzaken.

Provincie Drenthe

·         Drentse waterschappen bundelen krachten in strijd tegen ondermijning (h2owaternetwerk.nl)
De vier waterschappen die in Drenthe actief zijn, Vechtstromen, WDO Delta, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, hebben de Drentse Aanpak Ondermijning ondertekend. Samen met andere overheden spreken de waterschappen de intentie uit om op het gebied van ondermijning nauw samen te werken

·         Eerste publieke laadplek elektrische vrachtwagens in Drenthe geopend – RTV Drenthe
Tankstation Green Planet in Pesse opent vandaag een plein met snelladers voor elektrische vrachtwagens. Volgens het bedrijf is het de eerste openbare plek in Drenthe waar de zware voertuigen terecht kunnen om op te laden.

·         Zeven vragen over afschot van wolven: ‘Als je gaat schieten, komen er meer welpen’ – RTV Drenthe
Drenthe wil probleemwolven die twee keer goed beschermde dieren aanvallen, gaan afschieten. Maar aan afschot zitten nogal wat haken en ogen. Wolvenkenner Dick Klees beantwoordt zeven vragen over afschot.

Provincie Flevoland

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Vanuit deze ‘Waterkamer’ in Lelystad wordt heel Nederland in de gaten gehouden
De kust, rivieren en meren, al het water van Nederland wordt vanuit een ‘Waterkamer’ in Lelystad in de gaten gehouden. Op dit moment is de rust weer een beetje wedergekeerd, maar dat was de afgelopen tijd wel anders. Door hoogwater waren het spannende maanden. Maar wat gebeurt daar dan precies in dat grote gebouw in Lelystad?

Provincie Utrecht

·         Wat zat én zit er in de bodem van polder Rijnenburg? Wie archeologische vondst heeft mag zich melden | Utrecht | AD.nl
Wat zit er allemaal in de grond in de polder Rijnenburg bij Utrecht? Archeologisch onderzoek moet dat de komende tijd uitwijzen. Maar de vraag is ook: wat zát er allemaal in de grond? Daarop probeert de afdeling erfgoed van de gemeente eveneens een antwoord te krijgen.

Provincie Noord-Holland

·         Vismigratie via Zoutdam IJmuiden (rijkswaterstaat.nl)
Zoutdam IJmuiden zorgt er niet enkel voor dat zoutwater naar zee wordt afgevoerd, ook aan de vissen is gedacht. Zij kunnen via verschillende vispassages in de zoutdam vanuit het Binnenspuikanaal naar het Noordzeekanaal zwemmen.

Provincie Zuid-Holland

·         Zuid-Hollandse gemeenten botsen over bouw met provincie (binnenlandsbestuur.nl)
Met de ‘noodkreet naar de provincie‘ proberen plattelandsgemeenten in Zuid-Holland hun provinciebestuur te bewegen het ‘Ruimtelijk voorstel’ te versoepelen. De gemeenten voelen zich te zeer beperkt in hun lokale ambities. Inmiddels haalt de kwestie de landelijke politiek.

Provincie Zeeland

·         Rugstreeppad zorgt voor uitstel dijkversterking in Sint-Annaland (h2owaternetwerk.nl)
De voorbereidende werkzaamheden voor de dijkversterking in het Zeeuwse Sint-Annaland hadden al moeten beginnen, maar daarbij was buiten de rugstreeppad gerekend. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van deze beschermde diersoort laat Waterschap Scheldestromen nu eerst een onderzoek uitvoeren.

Provincie Noord-Brabant

·         35 miljoen van het Rijk voor leefbaarheid in West- en Zuidoost-Brabant – Omroep Brabant
West-Brabant en en de metropoolregio Eindhoven krijgen geld om de leefbaarheid te verbeteren. West-Brabant krijgt 15 miljoen om onder de zelfredzaamheid van mensen en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Regio Eindhoven krijgt 20 miljoen om onder meer kwetsbare groepen naar de bibliotheek te lokken. De regio’s zijn zelf met de plannen gekomen.

Provincie Limburg

·         Vuil grondwater bedreigt unieke natuur | Trouw
Doordat grondwater met teveel meststoffen is vervuild, dreigt een voor Nederland uniek natuurtype te verdwijnen.