Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (7 2025)

1. Wijziging Beleidslijn grote rivieren

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Beleidslijn grote rivieren gewijzigd. Hierdoor verandert het afwegingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen in het rivierbed van de grote rivieren.

Nederland krijgt in de toekomst vaker te maken met hoge afvoeren en waterstanden in de rivieren, als gevolg van klimaatverandering. Daarom is er meer ruimte nodig voor het bergen en afvoeren van water. Activiteiten in het rivierbed mogen het opslaan en afvoeren van water niet belemmeren. Ook mogen activiteiten niet in de weg staan van maatregelen die in de toekomst nodig zijn om de waterveiligheid te vergroten. Ten slotte moet voorkomen worden dat de schade als gevolg van hoogwater in het rivierbed toeneemt. Lees verder

2. Vacature medewerker kwaliteitsborging bodembeheer (Kwalibo)

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en zet zich dagelijks in voor een veilig, leefbaar en goed bereikbaar Nederland. De bodem- en ondergrondkwaliteit spelen hierbij een essentiële rol. Als medewerker kwaliteitsborging bodembeheer werk je op de afdeling Bodem en Ondergrond. Jouw inzet is van groot belang voor het waarborgen van de bodemkwaliteit en het ontwikkelen van uitvoerbaar beleid en regelgeving, zowel binnen als buiten Rijkswaterstaat. Wil jij hier graag aan bijdragen? Solliciteer dan direct!
Lees verder: Medewerker kwaliteitsborging bodembeheer – Rijkswaterstaat

3. Doe als een Groninger: werk succesvol samen

Regio Groningen brengt mensen samen die elkaar anders niet zouden kennen. Dit heeft succes, want een goed netwerk is een groot voordeel voor de samenwerking. Bijvoorbeeld om aanvragen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) goed af te handelen en het Omgevingsloket gebruikersvriendelijker te maken. Welke wijze lessen kunnen we leren van regio Groningen? Lees de ervaringen en tips van Lisette Grolle (regisseur en verbinder bij provincie Groningen) en Corinne Heins (adviseur bodem bij IPLO). Lees verder

4. Meldpunt Bodemkwaliteit vernieuwd

Het nieuwe Meldpunt Bodemkwaliteit is vanaf 3 februari 2025 bereikbaar. Dit meldpunt is alleen bedoeld voor meldingen die onder het overgangsrecht voor het Besluit bodemkwaliteit vallen. Meldingen van nieuwe toepassingen met grond, baggerspecie en bouwstoffen worden gedaan via het Omgevingsloket.
Lees verder

5. De staat van ons klimaat 2024: Weer een recordwarm jaar

Klimaatverandering laat zich steeds sterker zien, zowel in Nederland als wereldwijd. Er zijn in Nederland meer dagen met zware neerslag en steeds minder ijsdagen. 2024 was samen met 2023 het warmste jaar in Nederland sinds het begin van de metingen in 1901. In De staat van ons klimaat beschrijft het KNMI het weer van 2024 en plaatst dit in de context van de wereldwijde klimaatverandering.
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

  • Bijeenkomsten
    BRO’tje 13 februari 2025 – De rol van BRO-data bij hoogwaardig gebruik van grond
    Hoe worden BRO-data ingezet voor het hoogwaardig gebruik van grond? Daarover gaat het BRO’tje op 13 februari. We nemen je mee in het project Meanderende Maas, waar data over over milieuhygiënische bodemkwaliteit een breed inzicht geven in de bodemkwaliteit. Ook het project Grip op Grond komt aan bod: een initiatief van provincie Fryslân om vraag en aanbod van grond te stroomlijnen en te koppelen. Beide projecten leveren grote baten op in de vorm van kostenbesparing, hoogwaardig gebruik van grond, en reductie van CO2. Aanmelden kan hier.

7. Nieuws over de Omgevingswet

  • 13 maanden Omgevingswet: Cumela maakt de balans op! | Cumela
    Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de Omgevingswet werd ingevoerd. Doel van deze wet was zaken te vereenvoudigen door oudere wetten samen te voegen en informatie te centraliseren binnen het Omgevingsloket. Helaas vertoont de nieuwe wet op z’n zachtst gezegd de nodige kinderziektes. Cumela voert daarom regelmatig gesprekken met diverse partijen zoals ministeries, Omgevingsdiensten en hun overkoepelende vereniging. Kern van die gesprekken: de Omgevingswet – en vooral het bijbehorende Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) – sluit nog onvoldoende aan bij de praktijk.
  • ‘Omgevingswet vreet kostbare tijd’
    Een jaar geleden werd na veelvuldig uitstel de Omgevingswet ingevoerd. Binnenlands Bestuur volgt al langere tijd de gemeenten Oude IJsselstreek en de Noord-Hollandse BUCH-gemeenten bij hun implementatietraject. Hoe kijken zij op het eerste jaar terug? ‘Je zult je basis op orde moeten brengen. Dat lijkt Den Haag te vergeten.’
  • Twee van de drie ruimtelijke rijksadviseurs afgelost
    Het onafhankelijke College van Rijksadviseurs (CRa) adviseert het rijk inzake ruimtelijke kwaliteit. Het CRa bestaat uit drie leden: een rijksbouwmeester (architect Francesco Veenstra), een landschapsarchitect en een stedenbouwkundige. De leden vervullen hun functie parttime naast een baan in de beroepspraktijk.

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Vismigratierivier valt stuk duurder uit: nog 13 miljoen euro extra nodig
    De vismigratierivier in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand gaat veel meer kosten dan eerder begroot. Om het project volgens plan af te ronden, is 13 miljoen euro extra nodig, zo heeft de provincie Fryslân bekendgemaakt. Een van de oorzaken van het tekort is de zoektocht naar zand. 
  • Gravende bevers zijn bedreiging nummer een voor dijken in Rivierengebied
    De bever zorgt voor toenemende veiligheidsrisico’s in het rivierengebied. De knaagdieren ondermijnen de dijken met hun uitgebreide gangenstelsels, waardoor de waterveiligheid onder druk komt te staan. Waterschap Rivierenland slaat alarm: de bever staat inmiddels bovenaan de lijst van bedreigingen voor de dijken.
  • Nieuw raamwerk helpt waterschappen bij verbeteren biodiversiteit
    Om waterschappen te ondersteunen in hun opgave om de biodiversiteit te verbeteren, heeft Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) het Raamwerk Biodiversiteit een update gegeven. In de 2.0 versie zijn nieuwe kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) opgenomen die de voortgang van beleidsinspanningen en maatregelen inzichtelijk maken.

9. Nieuws over Circulaire economie

10. Nieuws over de energietransitie

  • Hermans: Geen strengere afstandsnorm windmolens
    Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) wil niet nu al vastleggen dat windmolens op minstens vier keer hun eigen hoogte van woningen worden gebouwd. Partijen, ook van haar eigen coalitie, dienden verschillende moties van die strekking in tijdens een debat over windmolens. ‘Ik kan u alvast zeggen: ik ga alle moties ontraden’, zei Hermans daarop. Ze benadrukte hierover nog in overleg te zijn in het kabinet en met belanghebbende partijen.
  • ‘Geen subsidie voor warmtepomp waar een warmtenet komt’
    Het nieuwe rapport van de Algemene Rekenkamer heet: Een koud bad voor warmtenetten. De teneur van het rapport is daarmee direct duidelijk: het gaat niet goed met de aanleg van de warmtenetten, aangezien het nationale doel voor 2030 uit zicht is geraakt. In dat jaar zouden in de bestaande bouw 500.000 extra woningen op een warmtenet moeten zijn aangesloten. Dat gaat niet lukken.

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

12. Nieuws over (grond)water

  • Onderzoekers buigen zich over milieueffecten diepzeemijnbouw
    Diepzeemijnbouw is een relatief nieuwe industrie waarover nog weinig bekend is. Het internationale onderzoeksproject MiningImpact3 moet daar verandering in brengen. Dankzij een subsidie van 1,4 miljoen euro kunnen de Nederlandse partners binnen het project nu beginnen met hun onderzoek naar de gevolgen voor het ecosysteem.
  • RIONED: stedelijk waterbeheer steeds meer onder druk
    Het stedelijk waterbeheer in Nederland staat onder druk door de gevolgen van klimaatverandering, toenemende druk op bebouwd gebied, noodzakelijke vernieuwing van rioleringssystemen en tekort aan personeel. Dat blijkt uit de Monitor gemeentelijke watertaken 2024 van Stichting RIONED.
  • Europese Commissie maant lidstaten tot meer ambitie bij waterkwaliteit
    Maar 39,5 procent van de oppervlaktewateren in de Europese Unie heeft een goede ecologische toestand en 26,8 procent een goede chemische toestand. Nederland en België scoren hierbij nog slechter. Dit staat in een nieuw rapport van de Europese Commissie. Alle lidstaten worden aangespoord om hun ambitieniveau te verhogen en sneller actie te ondernemen.
  • Brussel: Duitsland moet PFAS in afvalwater Rijn begrenzen
    De Europese Commissie tikt Duitsland op de vingers over de lozingen van PFAS op de Rijn. De Duitse overheid moet de lozingen van industrieel afvalwater met schadelijke stoffen begrenzen.
  • Waterkwaliteit in landbouwgebieden blijft zorgelijk: extra maatregelen nodig
    In de helft van de Nederlandse landbouwgebieden voldoet de waterkwaliteit in sloten en beken niet aan de gestelde KRW-normen. Hoewel het mestbeleid sinds 1986 verbeteringen heeft gebracht, lijkt de positieve trend af te zwakken. Dit meldt Unie van Waterschappen naar aanleiding van een recent onderzoek van kennisinstituut Deltares. Extra maatregelen zijn noodzakelijk om verdere verslechtering te voorkomen.
  • EU-commissie: Nederlands slootwater veel te vies
    De Europese Commissie waarschuwt Nederland dat het water in sloten, rivieren en beken veel te smerig is. Mede door agrarisch landgebruik staat de kwaliteit van zoet water ‘zwaar onder druk.’

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

  • Pilot maakt ruimte Drentse PAS-melders duidelijk – Nieuwe Oogst
    Drenthe zoekt een uitweg voor de bijna 120 Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders in die provincie. Zeven van deze bedrijven, waarvoor milieuorganisatie MOB eerder handhaving heeft geëist, krijgen bij wijze van proef alsnog een ontwerpvergunning.
  • Regeling Drentse wolvenrasters wordt ruimer – Nieuwe Oogst
    Dierhouders in Drenthe kunnen vanaf 18 maart gebruikmaken van de nieuwe subsidieregeling wolfwerende rasters Drenthe 2025. De regeling biedt financiële steun voor het aanschaffen van rasters om dieren te beschermen tegen wolven.
  • Landschapsbeheer Drenthe zoekt verhalen over tjaskermolens
    Landschapsbeheer Drenthe is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over tjaskers. Dit zijn kleine windmolentjes die vroeger werden gebruikt om het land te bemalen. Ook in Drenthe speelden tjaskers een belangrijke rol bij de veenwinning. Maar waar in de provincie ze precies werden ingezet en hoe dat gebeurde, is weinig bekend. Om hier meer inzicht in te krijgen, is Landschapsbeheer het tjaskerproject gestart.

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

  • Enorm zonnepark in klein dorp, bezwaren van tafel geveegd – Omroep Brabant
    Een nachtmerrie is uitgekomen voor Joyce Pennings uit Sint Hubert. De gemeenteraad van de gemeente Land van Cuijk heeft donderdagavond ingestemd met een zonnepark van zes hectare voor haar deur.
  • Brabant focust op snel herstel van 12 stikstofgevoelige natuurgebieden – Vroege Vogels – BNNVARA
    De provincie Noord-Brabant pakt door met plannen om de kwaliteit van natuur, water en klimaat te verbeteren en ook landbouw voldoende ruimte te bieden. Daarbij wordt vol ingezet om snel resultaat te boeken in twaalf stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, waaronder de Brabantse Wal, de Peel en Strabrechtse Heide. “Niets doen is geen optie”, zegt gedeputeerde Hagar Roijackers (natuur, landelijk gebied). Gedeputeerde Staten willen zo snel mogelijk weer vergunningen kunnen afgeven voor bijvoorbeeld het bouwen van huizen en de aanleg van wegen.

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

Eerste Kamer moet nog instemmen met miljoenen voor infrastructuur op Bonaire – Bonaire.Nu
Naar aanleiding van de recente aankondigingen over investeringen in de infrastructuur van Bonaire, is er meer duidelijkheid gekomen over de beschikbaarheid van de eerder toegezegde 16 miljoen euro. Bij navraag door de redactie van Bonaire.nu blijkt dat het bedrag in 2024 werd aangekondigd, maar dat de middelen nog niet beschikbaar zijn voor het Bestuurscollege van Bonaire. De reden hiervoor is dat de begroting waarin deze gelden zijn opgenomen, nog moet worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.