Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (8 2025)

1. Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem, Grondwater en Ondergrond 2025

De inhoudelijke speerpunten voor 2025 zijn:

  1. Herijking van de huidige bodemregelgeving;
  2. Iedere schop in de grond klimaatbestendig;
  3. Milieu(bodem)kwaliteit in de Basisregistratie Ondergrond.

Maar we hebben nog veel meer ambities en pakken veel meer met u op. Lees het volledige Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem, Grondwater en Ondergrond 2025.

2. Het Omgevingsloket na 1 jaar: stand van zaken en vooruitblik

Het Omgevingsloket vierde deze winter haar eerste verjaardag. Op 1 januari 2024 ging het loket live als dé centrale plek voor vergunningaanvragen, meldingen en informatie binnen de Omgevingswet. Inmiddels zijn we een jaar verder en blijkt dat het Omgevingsloket volop wordt gebruikt. Het Omgevingsloket speelt een belangrijke rol in de fysieke leefomgeving voor inwoners, bedrijven en overheden. Lees verder

3. Resultaten gebruikersonderzoeken Omgevingsloket

Waar lopen mensen tegenaan in het Omgevingsloket? En hoe wordt het loket verder verbeterd? Om deze vragen te beantwoorden, wordt achter de schermen continu gebruikersonderzoek uitgevoerd. Dit levert waardevolle inzichten op waarmee we het loket steeds verder optimaliseren. Voortaan houden we u regelmatig op de hoogte van deze ontwikkelingen en verbeteringen.
Lees verder

4. Grondbedrijven (nog) niet blij met Omgevingswet

De Omgevingswet sluit onvoldoende aan bij de praktijk en kent nog talloze kinderziektes. Dat is ruim een jaar na de invoering de ervaring van brancheorganisatie Cumela, waarbij 3.250 bedrijven zijn aangesloten. Het doen van een aanvraag of melding is voor de bedrijven vooralsnog alleen maar ingewikkelder geworden.
Lees verder

5. Brief aan minister: ander grondgebruik agrariërs brengt waterdoelen in gevaar

Waterschap Vallei en Veluwe maakt zich zorgen over het snel veranderende grondgebruik in de regio. Steeds meer grasland verdwijnt omdat veehouders ermee kappen. Maar de akkerbouw en de bomen- en bollenteelt die daarvoor in de plaats komt, brengt de waterkwaliteit alleen maar verder achteruit, schrijft het schap in een brief aan minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur).
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • MER slim inzetten bij omgevingsbeleid – 12 maart 2025 | Aan de slag met de Omgevingswet
    De Omgevingswet stimuleert een integrale en efficiënte aanpak van omgevingsbeleid. Toch realiseren gemeenten vaak pas laat dat een milieueffectrapportage (mer) nodig is. Dit leidt tot tijdsdruk en gemiste kansen om beleidskeuzes beter te onderbouwen. Om dit te voorkomen, ontwikkelde Platform31 samen met Antea Group, het ministerie van IenW, de Commissie voor de mer en 10 gemeenten de mer-basis. Dit hulpmiddel maakt het mogelijk om mer slimmer en efficiënter in te zetten. In dit webinar delen we de belangrijkste inzichten en laten we zien hoe je met de mer-basis stapsgewijs tot een effectieve en integrale aanpak komt.

7. Nieuws over de Omgevingswet

  • Keijzer schrapt Ladder duurzame verstedelijking
    In een aangescherpt wetsvoorstel Versterking regie Volkshuisvesting schrapt minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, BBB) zoals verwacht de Ladder duurzame verstedelijking voor alle woningbouwprojecten. Hierdoor hoeven gemeenten niet langer  te onderzoeken of voor bouwplannen buiten de bebouwde kom een binnenstedelijk alternatief voor handen is.
  • Nieuw op IPLO | Informatiepunt Leefomgeving

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Nationale Databank Flora en Fauna nu openbaar
    Iedereen kan de Nationale Databank Flora en Fauna voortaan gratis raadplegen. Hierin staan ruim 200 miljoen gecontroleerde waarnemingen van plant- en diersoorten. Alleen gevoelige informatie over kwetsbare dieren en planten wordt afgeschermd.
  • Waterschappen roepen op tot geborgde aanpak stikstof en natuurherstel
    De Unie van Waterschappen uit haar zorgen over de recente uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over de zaken ‘Rendac’ en ‘Amercentrale’. Volgens de koepelorganisatie hebben de uitspraken verstrekkende gevolgen voor cruciale projecten, zoals dijkversterkingen en initiatieven die gericht zijn op het behalen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027.

9. Nieuws over Circulaire economie

  • Kabinet wil in EU-verband verbod op vochtige doekjes met plastic
    Het kabinet zet bij de aankomende herziening van de Europese Single-Use Plastics Richtlijn in op het verbieden van vochtige doekjes die kunststof bevatten. Dat laat staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu weten in een brief aan de Tweede Kamer.

10. Nieuws over de energietransitie

  • De Kamer wil dat de RES-regio’s na 2030 verdwijnen
    De RES-regio’s worden na 2030 opgeheven. Een motie van VVD-Kamerlid Silvio Erkens kreeg dinsdagmiddag een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich. SP, BBB, VVD, JA21, FvD, CDA en PVV stemden voor. Binnen de dertig RES-regio’s in Nederland werken provincies, gemeenten en waterschappen samen om in 2030 35 Terawattuur aan CO2-vrije elektriciteit op te wekken. Dat doel ligt binnen bereik. Deze regionale samenwerking is ontstaan op basis van het Klimaatakkoord van 2019.
  • ‘Zijn de RES-regio’s democratisch? Ja, wel op papier’
    De RES-regio’s gaan vanaf 2030 verdwijnen. Dat is de uitkomst van een dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen motie. Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens hebben de de RES-regio’s geleid tot een extra bureaucratische laag, tot inconsistent beleid en lokale maatschappelijke onrust.
  • ‘Kennis van warmtenetten heel dun aanwezig bij gemeentes’
    Houd je goed vast. Voor de warmtetransitie wordt het in 2025 een turbulente reis. De eindbestemming? Een tot bedaren gekomen herordening van de markt van warmtebedrijven. Een vertrouwenwekkend pakket aan subsidies, tariefregulering en investeringen. De oprichting van talloze nieuwe, publieke warmtebedrijven. En in elke gemeente een door het college opgesteld warmteprogramma dat bepaalt welke wijken binnen tien jaar van het aardgas af moeten.

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

12. Nieuws over (grond)water

  • Deltares-onderzoeker bepleit meer holisme in rivierbeleid
    Bij het sleutelen aan de grote rivieren is er te weinig oog voor de effecten op het welzijn van mens en natuur. Deltares-onderzoeker Sien Kok bepleit daarom een holistische benadering in het rivierenbeleid in Nederland. Een breder en holistisch beoordelingskader voor het rivierbeleid is door Kok ontwikkeld in haar promotieonderzoek via het Europese project MERLIN, dat natuurherstel van rivieren stimuleert. Het beoordelingskader kwantificeert met name ecosysteemdiensten bij ingrepen in de rivieren en uiterwaarden. Ecosysteemdiensten zijn voordelen die mensen hebben van een gezond ecosysteem, bijvoorbeeld recreatieruimte, goede visstand en zoetwatervoorziening.
  • Ruim 20 plekken langs grote rivieren vallen buiten strikte bouwverbod
    Voor 22 plekken in de uiterwaarden van de grote rivieren heeft minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat een uitzondering gemaakt op zijn strikte algehele verbod op buitendijkse nieuwbouw. Dat blijkt uit de Kamerbrief bij het besluit over de actualisatie van de Beleidsregels Grote Rivieren. In het winterbed van de rivieren is met ingang van 1 februari alle niet-riviergebonden nieuwe bebouwing taboe. Vergunningen voor woningbouw worden niet meer verleend door Rijkswaterstaat.

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

  • Gjin Plestik nei ús Waad: GPS-drijvers brengt beweging plastic afval richting Waddenzee in kaart
    Plastic afval verplaatst zich via het Friese oppervlaktewater richting de Waddenzee. Het project Gjin Plestik nei ús Waad van Wetterskip Fryslân brengt deze beweging in kaart met behulp van, onder andere, drijvende GPS-trackers. “We willen ervaring opdoen met het monitoren van plastics, voordat dit later mogelijk verplicht wordt”, zegt Eva Ruiter, beleidsadviseur van Wetterskip Fryslân.
  • Provincie Friesland mag damherten niet afschieten van de rechter
    De provincie Friesland mag van de rechtbank voorlopig geen damherten laten afschieten. Volgens de provincie vormen zo’n 950 damherten bij Heerenveen een gevaar voor de verkeersveiligheid. Maar volgens de rechtbank heeft de provincie onvoldoende gemotiveerd waarom de populatie verkleind zou moeten worden.

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

  • Provincie Utrecht stelt ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar voor vergroenen leefomgeving | provincie Utrecht
    Groene schoolpleinen, klimaatbestendige buurttuinen of het stimuleren van bewustwording over biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving: de afgelopen jaren zijn veel plekken groener gemaakt met subsidie van de provincie Utrecht. In 2025 stelt de provincie Utrecht 1,7 miljoen euro beschikbaar voor het verder klimaatbestendiger, groener en gezonder maken van de leefomgeving in stad en dorp. Vanaf 3 maart kunnen rechtspersonen, zoals verenigingen, stichtingen, basisscholen, woningcorporaties, bedrijven en gemeenten weer subsidie aanvragen.
  • Subsidies voor het landelijk gebied | provincie Utrecht
    Het landelijk gebied van de provincie Utrecht kent prachtige landschappen waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Maar het kent ook veel maatschappelijke uitdagingen. Een mooi en beleefbaar landelijk gebied is belangrijk, zeker in een drukbevolkte provincie als Utrecht. We willen dit graag zo houden en waar mogelijk verbeteren. Eén van de manieren waarop de provincie dit doet is subsidie verlenen aan initiatieven die bijdragen aan deze doelen. Met de verschillende subsidies voor het landelijk gebied hopen we iedereen te stimuleren om het landelijk gebied nog mooier en vitaler te maken.
  • Wolven: steeds vaker aanvallen en waarnemingen; grootste stijging in provincie Utrecht | Nieuws uit de regio Soest

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland