Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (week 9 2024)
Bezoek de Schakeldag op 27 juni 2024
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) houdt in 2024 opnieuw een Schakeldag, op donderdag 27 juni in ‘s-Hertogenbosch. Werkt u met de nieuwe Omgevingswet? Dan mag u de Schakeldag niet missen, hét kennisevenement over de Omgevingswet. Reserveer de datum alvast in uw agenda en meld u aan voor een uitnodiging.
Lees hier verder: Bezoek de Schakeldag op 27 juni 2024 | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).
Storymap brengt maatregelen in beeld die zijn uitgevoerd met de Impulsregeling
Met de Impulsregeling Klimaatadaptatie konden werkregio’s in Nederland tot eind 2023 bij het Rijk een subsidie aanvragen voor adaptatiemaatregelen. Jurg Gons, stagiair bij Rijkswaterstaat, is bij negen gemeenten en één provincie op bezoek geweest om maatregelen te bekijken die ze hebben uitgevoerd met behulp van de Impulsregeling Klimaatadaptatie. Deze maatregelen heeft hij in beeld gebracht in een storymap. Ook heeft hij de gemeenten en de provincie geïnterviewd over de maatregelen.
Lees hier verder: Storymap brengt maatregelen in beeld die zijn uitgevoerd met de Impulsregeling – Klimaatadaptatie.
De 5 belangrijkste vragen over het omgevingsplan
Er komen bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) regelmatig vragen binnen over het omgevingsplan voor gemeenten. Daarom is op de omgevingsplan-pagina een nieuw onderdeel toegevoegd: de meest gestelde vragen.
Lees hier verder: De 5 belangrijkste vragen over het omgevingsplan | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).
Publieke consultatie Milieukwaliteit
Op woensdag 21 februari start de publieke consultatie voor de twee volledige catalogi voor het domein Milieukwaliteit: Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) en Overheidsbesluit Bodemverontreiniging (SLD). De consultatie loopt tot en met 3 april. Jouw inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is gemakkelijk en kan digitaal.
Lees hier verder: Publieke consultatie Milieukwaliteit – Basisregistratieondergrond.
Plannen voor natuur, stikstof en klimaat onvoldoende om doelen te halen
De plannen van de provincies en de maatregelen van het Rijk zijn onvoldoende om de nationale doelen voor natuur, stikstof, klimaat en water van 2030 en 2035 te halen. Dat concluderen kennisinstellingen PBL, de WUR, Deltares en het RIVM na het bestuderen van de plannen die er nu liggen.
Lees hier verder: Plannen voor natuur, stikstof en klimaat onvoldoende om doelen te halen (nos.nl).
Nieuwsbrieven en bijeenkomsten
· Nieuwsbrief Tussen Bodem en Ondergrond – 20 februari 2024 (deze link)
· Bezoek de Masterclass Bodemenergie voor de utiliteit 29 februari 2024
· Soilite 29 februari 2024 Rotterdam – Event
Waarom inschrijven op SOILITE RTRDM?
– Leer van en praat met topexperts die innovatieve technologieën toepassen in bodem- en grondwatersaneringsprojecten
– Ontmoet potentiële partners om innovatieve inzichten te delen en samen te werken rond nieuwe projecten
– SOILITE geniet de steun van Bodembreed en het PFAS Expertisecentrum
· Webinar 29 februari 2024: Wees bewust van je bodem! ‘Een ondergrondregisseur?’ | Aan de slag met de Omgevingswet
Een goed functionerend bodem- en watersysteem en een rijk bodemleven, levert op lokaal niveau een nieuwe bodempraktijk op. Zo ontstaat een mooi nieuw vakgebied, waarbij een ondergrondregisseur opgaven en mensen verbindt en gebruikmaakt van de ecosysteemdiensten die het natuurlijke systeem ons biedt in combinatie met de ‘knoppen’ in de Omgevingswet. De regisseur geeft daarnaast ook tijdig aan welke ontwikkelingen niet zo goed passen bij de bodem van een locatie of een gebied.
· Webinar 7 maart 2024 – Verdringingsreeks Grondwater, een juridische verkenning | STOWA
Op 7 maart houdt STOWA houdt samen met RAO Rijn-West een webinar over de resultaten van een verkenning naar een verdringingsreeks grondwater als sturingsmiddel om het grondwatergebruik te beperken. Onderzoeker Peter de Putter licht de verkenning toe. Vervolgens gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over mogelijke vervolgvragen en vervolgstappen die er zijn.
· International Conference (Micro-nano) Plastics in Soil march 13-14, 2024
Nieuws over de Omgevingswet
· ‘Een goede omgevingskwaliteit vereist beleid, vooroverleg én toetsing’ | Aan de slag met de Omgevingswet
De commissie omgevingskwaliteit heeft onder de Omgevingswet een toetsende adviesrol. Dorp, Stad en Land is een van de zeven organisaties die in Nederland vele gemeenten adviseren over ruimtelijke kwaliteit.
· ‘Hele DSO-keten werkt voldoende’ – ROmagazine.nl
Geen verstoringen in de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en we houden de vinger aan de pols. Dat is de hoofdboodschap van minister Hugo de Jonge (BZK, Omgevingswet) in antwoord op vragen uit de Eerste Kamer. ‘De hele DSO-keten werkt voldoende, zowel de vergunningverlening als de planvorming, met inbegrip van de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM, red).
· Beantwoording vragen over de Omgevingswet | Kennisbank BWTinfo.nl
Minister De Jonge (BZK) beantwoordt vragen over de implementatie (in het bijzonder de monitoring en evaluatie) van de Omgevingswet. De vragen zijn van de Eerste Kamerleden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving van de Eerste Kamer.
· De beleidscyclus onder de Omgevingswet – Omgevingsweb
De Omgevingswet biedt gemeenten in haar beleidscyclus de inzet van vier kerninstrumenten: omgevingsvisie, programma, omgevingsplan en omgevingsvergunning. Welke instrumenten hebben gemeenten in de diverse fasen tot haar beschikking? Het bericht De beleidscyclus onder de Omgevingswet verscheen eerst op Omgevingsweb. Beleidsontwikkeling Onder beleidsontwikkeling wordt verstaan het vormen van een visie op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving.
· Het programma onder de Omgevingswet – Omgevingsweb
Een programma geeft aan hoe gemeenten de omgevingsvisie of onderdelen daarvan wil realiseren. Het bevat concrete maatregelen voor bescherming, beheer, gebruik en ontwikkeling van de leefomgeving. Wat zijn de inhoudelijke vereisten van het programma vanuit de Omgevingswet, en wat zijn de wettelijke grondslag en bevoegdheid?
Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
· Biodiversiteit: van vergeten naar verweven | Planbureau voor de Leefomgeving (pbl.nl)
In december 2022 bereikten VN-lidstaten overeenstemming over het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. De Nederlandse overheid staat nu voor de uitdaging om invulling te geven aan de daarin gemaakte afspraken en uitgesproken ambities op het gebied van biodiversiteit en natuurherstel. In deze policy brief gaat het PBL in op de wijze waarop biodiversiteit een plek krijgt in het Nederlandse beleid voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS).
· PFAS in bestrijdingsmiddel op landbouwgrond – Boerderij
Bij de toepassing van ongeveer 10% van de toegelaten gewasbeschermingsmiddelen komt PFAS in het milieu. In 2021 is in Nederland meer dan 200.000 kilo PFAS als bestrijdingsmiddel verkocht.
PFAS is een groep stoffen (per- en polyfluoralkylstoffen) die niet allemaal dezelfde werking en dezelfde schadelijkheid hebben. In het algemeen kenmerken de stoffen zich doordat ze moeilijk afbreken en achterblijven in het milieu.
· Groenbemesters op kleigrond, wat is het effect op de bodem? : Velddemo’s samen met loonwerkers | Groenekennis (wur.nl)
Dat groenbemester een positief effect heeft op het behoudt van structuur en bodemleven in zandgrond is bekend. Maar wat is het effect op kleigrond? En welke machine zet je in om de groenbemester chemievrij onder te werken?De klepelmaaier, schijveneg, kopeg, ecoploeg, biofrees, triltandcultivator of een combinatie van deze? We lieten het zien tijdens de velddemo georganiseerd door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).
· pesticidengebruik moet omlaag, maar hoe? | Groenekennis (wur.nl)
Onlangs schrapte de Europese Commissie het voorstel om het pesticidengebruik in 2030 te halveren. Maar de wens om fors te minderen blijft. Wetenschappers uit allerlei disciplines komen met oplossingen, zoals de ‘cabriokap’, strokenteelt of biologische middelen. Maar de praktijk is weerbarstig.
· Programma van eisen voor natuurvriendelijke oevers: een routekaart naar maatwerk (h2owaternetwerk.nl).
Om ontwerpers en beheerders te ondersteunen bij het afstemmen van het ontwerp, beheer en de gekozen functies, heeft TAUW in opdracht van de gemeente Amsterdam een Programma van eisen (PvE) voor nvo’s opgesteld.
· Hij spoot jarenlang pfas op zijn land: ‘Ik had dit willen weten’ (fd.nl)
Nieuws over Circulaire economie
· Onderzoekers waarderen boer-pestend onkruid op tot duurzame cementvervanger | Change Inc.
Australische onderzoekers hebben in onkruid een vervanger voor cement gevonden. Het onkruid, de ‘prickly paddy melon’, is een doorn in het oog van boeren en kost ze jaarlijks miljoenen door verwoeste oogsten. Gebruik als duurzaam alternatief voor cement kan een win-winsituatie opleveren.
· Gaat dit nieuwe, stevige én afbreekbare plastic voor een revolutie zorgen? | Change Inc.
Het is een variant op de moleculen waaruit plastics bestaan: polymeren. “De naam compleximeren hebben we zelf bedacht. Het is een combinatie van polymeer en complex”, zegt Sophie van Lange (26), promovendus aan de groep Physical Chemistry and Soft Matter van de WUR. Het concept van compleximeren is bedacht in die groep. Samen met collega’s is zij de eerste die het principe in de praktijk heeft toegepast. Haar onderzoek is onlangs wereldkundig gemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances, zodat iedereen er kennis van kan nemen of ermee aan de slag kan gaan.
Nieuws over de energietransitie
· Gemeenten miljarden meer kwijt aan energie en klimaat (binnenlandsbestuur.nl)
Gemeenten zijn in het jaar 2030 ruim een miljard kwijt aan extra uitvoeringskosten om hun energie- en klimaatbeleid vorm te geven. Dat blijkt uit een onderzoek van Andersson Elffers Felix en Improven op verzoek van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). De uitvoeringskosten voor provincies en waterschappen blijken ruim twee keer zo hoog als eerder werd ingeschat.
· Geothermisch warmtenet heeft veel lager maatschappelijk rendement dan warmtepomp (vakbladwarmtepompen.nl)
De toepassing van geothermie (of aardwarmte) voor woning- en gebouwverwarming staat steeds meer in de belangstelling. Uit een vergelijking tussen verschillende typen warmtetechnieken blijkt echter dat bodem- en lucht/water-warmtepompen een veel beter ‘maatschappelijk rendement’ hebben. Sterker, dat rendement is bij geothermie negatief.
· Hoe de wereld met schone waterstofproductie de klimaatdoelen kan halen – Universiteit Leiden
Rijden op waterstof en er onze huizen mee verwarmen, kan een oplossing zijn van het klimaatprobleem. Tenminste, als we het op de juiste, schone manier gaan produceren. Leidse onderzoekers brachten de wereldwijde milieu-impact van waterstofproductie in kaart en keken vooruit tot 2050. Ze publiceerden hun werk in Energy & Environmental Science.
Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling
· staat van ons klimaat 2023 | Groenekennis (wur.nl)
De gevolgen van klimaatverandering zien we, zowel in Nederland als wereldwijd, steeds duidelijker. 2023 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen, zowel in Nederland als wereldgemiddeld. Ook was afgelopen jaar het natste jaar ooit gemeten in Nederland. Halverwege het jaar leidde het zonnige weer tot veel verdamping, weinig neerslag en een groot neerslagtekort. In De staat van ons klimaat beschrijft het KNMI het weer van 2023 in Europees en Caribisch Nederland, en hoe dat samenhangt met het klimaat en klimaatverandering in Europa en de rest van de wereld.
· Nieuwe bodemdalingskaart Flevoland bevestigt beeld – Provincie Flevoland
Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland hebben een nieuwe bodemdalingskaart laten opstellen. De vorige kaart is van 2012. De nieuwe kaart is gemaakt met de nieuwste bodemgegevens van Flevoland en nieuwe wetenschappelijke inzichten in de processen die de bodemdaling veroorzaken. De nieuwe bodemdalingskaart geeft de prognoses aan voor onder andere 2050 en 2100 en laat zien dat op onderdelen verschillen zijn ten opzichte van de prognose uit 2012.
· Grote multinationals niet transparant over eigen klimaatimpact (businessinsider.nl)
Grote vervuilende bedrijven vermelden in hun jaarrekeningen vaak niets over de gevolgen die hun uitstoot heeft voor het klimaat. Dat stelt de financiële denktank Carbon Tracker.
Slechts in 37 procent van de onderzochte jaarrekeningen worden beleggers enigszins geïnformeerd over de financiële risico’s die verband houden met klimaatverandering. Bij de resterende 63 procent kunnen beleggers niet zien of de klimaateffecten in de balans zijn verwerkt. “Zij hebben dus geen inzicht in de standpunten van het management”, aldus Carbon Tracker.
Nieuws over (grond)water
· Het belang van grondwaterbeheer bij bouwprojecten » Bouwwereld.nl
Bij het plannen van een bouwproject denk je wellicht aan het ontwerp, de materialen, en de planning. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is een element dat zich onder de oppervlakte bevindt maar grote invloed heeft, namelijk grondwater. Grondwaterproblemen variëren van overstromingen en verzakkingen tot structurele schade. Hierbij biedt Bronbemaling een oplossing, een effectieve methode om het grondwaterpeil (tijdelijk) te verlagen.
· Peilstrategieën om grondwaterstanden in veengebieden te verhogen (h2owaternetwerk.nl)
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft voor de veengebieden met een regionale modelberekening het effect onderzocht van verhoging van oppervlaktewaterpeilen en/of de aanleg van waterinfiltratiesystemen op de grondwaterstanden.
· Aanleg van waterberging Willeskop van start gegaan (h2owaternetwerk.nl)
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden richt het natuurgebied Willeskop in de provincie Utrecht in als waterberging. Bij hevige regen kan hier zo’n 200.000 kubieke meter water worden opgevangen. Ook komt er een nieuwe doorvoerroute van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel naar de Lek. De werkzaamheden zijn nu gestart.
· Regels voor vangst uitheemse rivierkreeften worden verruimd (h2owaternetwerk.nl)
De mogelijkheden om uitheemse rivierkreeften te bestrijden worden uitgebreid. Er mag een aantal nieuwe selectieve vangtuigen tegen deze schadelijke exoten worden ingezet, laat demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof weten in een brief aan de Tweede Kamer. Waterbeheerders kunnen na aanpassing van de regelgeving in 2025 eigen personeel zonder vergunning inzetten.
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
· LTO Noord draagt trekkersrol Springendal over aan provincie Overijssel – Nieuwe Oogst
De trekkersfunctie van het Natura 2000-gebiedsproces Springendal en Dal van de Mosbeek wordt per 21 maart 2024 door LTO Noord overgedragen aan provincie Overijssel. Natuurherstel wordt in en rond Ootmarsum uitgevoerd en heeft ook invloed op agrariërs in de buurt.
· Emissiereductieboeren uit Overijssel voorzien problemen bij ‘oplossingsrichting’ 40 kg ammoniak per hectare | Vee-en-Gewas.nl – Landbouwnieuws voor Oost-Nederland
De een doet mee aan het Koeien en Kansen-project om met managementmaatregelen emissie terug te dringen, de ander meet de stikstofuitstoot in de stal. Een derde melkveehouder maakt deel uit van Netwerk Praktijkbedrijven, dat oplossingen bedenkt om ammoniak- en methaanemissies terug te dringen.
· Subsidieregeling nieuwe gewassen in trek in Overijssel – Nieuwe Oogst
Stroek is een van de ondernemers die gebruikmaakt van de hectarevergoeding om te komen tot nieuwe verdienmodellen in de landbouw, gericht op de teelt van gewassen waarmee biobased bouwmaterialen gemaakt kunnen worden. De provincie wil bevorderen dat boeren de mogelijkheden verkennen voor nieuwe teelten die kunnen bijdragen aan ‘een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering’.
Provincie Gelderland
· Zeldzame vissen moeten op deze manier terugkeren in uiterwaarden bij Bronkhorst | Bronckhorst | AD.nl
Barbeel, kwabaal, grote modderkruiper en sneep. Voorbeelden van vissen die niet of nauwelijks meer aanwezig in de Bronkhorsterwaarden. Rijkswaterstaat wil ze graag terug in het gebied bij het stadje Bronkhorst. Om te zorgen voor een rijker en diverser ‘waterleven’, wordt de Bronkhorsterwaarden de komende jaren aangepakt.
Provincie Groningen
· Begin maart debat in Tweede Kamer over wet die Groningenveld definitief sluit | OOG Groningen (oogtv.nl)
In de week van 4 maart debatteert de Tweede Kamer over de wet, die de sluiting van het Groningse aardgasveld definitief maakt per 1 oktober.
Dat liet staatssecretaris Hans Vijlbrief vrijdagochtend weten via X (voorheen Twitter). “We gaan zo snel mogelijk definitief sluiten”, schrijft Vijlbrief. “Ik vind het belangrijk dat we de sluiting van het Groningenveld ook in de wet vastleggen. Ik kijk er naar uit dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer te verdedigen. Tijd om de gemaakte beloftes in te lossen, tijd om Groningen zekerheid te bieden.”
Provincie Fryslan
· Illegale dumping zorgt waarschijnlijk voor zieke honden bij Groene Ster – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Er lag afgelopen week opeens een bult aarde op het hondenstrand bij de Groene Ster in Leeuwarden. Nog geen dag later werden verschillende honden ziek die in de bult hadden omgeploegd. Het bleek te gaan om een illegale ‘dumping’.
Provincie Drenthe
· Stichting Steenuilenwerkgroep Drenthe gaat nestkasten bouwen en zoekt vrijwilligers in Uffelte, Ansen en Dieverbrug – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)
Stichting Steenuilenwerkgroep Drenthe gaat nestkasten bouwen tijdens NL-doet. De jaarlijks terugkerende vrijwilligersdag vindt dit jaar plaats op zaterdag 16 maart. De werkgroep gaat aan de slag in Dieverbrug, Ansen en Uffelte en zoekt nog vrijwilligers.
· ‘Gebied bij Exloo niet geschikt voor munitiedepot’ – RTV Drenthe
In navolging van de gemeente Coevorden, klimt ook buurgemeente Borger-Odoorn in de pen, vanwege plannen van Defensie om mogelijk nieuwe munitiedepots te realiseren. Defensie heeft een locatie globaal tussen Borger en Exloo op het oog. “Wat ons betreft is dat gebied hier niet geschikt voor.”
· Emmen tekent bezwaar aan tegen mogelijke komst windpark op grens bij Schoonebeek – RTV Drenthe
De gemeente Emmen heeft bezwaar aangetekend tegen een bestemmingsplanwijziging die een windmolenpark bij het gehucht Kleinringer Wösten mogelijk moet maken. Hierdoor bestaat de kans dat de turbines pal op de grens kunnen worden geplaatst. En dat zou tegen internationale afspraken zijn.
Provincie Flevoland
· Nieuwe bodemdalingskaart Flevoland bevestigt beeld – Provincie Flevoland
Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland hebben een nieuwe bodemdalingskaart laten opstellen. De vorige kaart is van 2012. De nieuwe kaart is gemaakt met de nieuwste bodemgegevens van Flevoland en nieuwe wetenschappelijke inzichten in de processen die de bodemdaling veroorzaken. De nieuwe bodemdalingskaart geeft de prognoses aan voor onder andere 2050 en 2100 en laat zien dat op onderdelen verschillen zijn ten opzichte van de prognose uit 2012.
Provincie Utrecht
· Eindrapport pilotproject Evacuatie dieren | Rapport | Rijksoverheid.nl
Dit eindrapport beschrijft het resultaat van het pilotproject Evacuatie dieren in de gemeente Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het rapport beschrijft de getrokken conclusies en komt met enkele aanbevelingen voor een mogelijk vervolgproject. Het doel van dit project was om, door middel van een demonstratiemodel van de VEB Viewer, een concrete inschatting te kunnen geven van het handelingsperspectief voor zowel veehouder als overheid om bij overstromingen op de juiste wijze te handelen.
Provincie Noord-Holland
· Beroep tegen Middenmeers datacenter afgewezen (binnenlandsbestuur.nl)
Microsoft mag doorgaan met de ontwikkeling van een datacenter in de gemeente Wieringermeer in de kop van Noord-Holland. Een beroep ertegen van een stichting die zich inzet voor het cultuurlandschap in die regio hield voor de rechter geen stand.
· Staatsbosbeheer organiseert opschoondag langs het wad op Wieringen (wieringernieuws.nl)
Op zaterdagmiddag 9 maart organiseert Staatsbosbeheer van 13.00 tot circa 15.30 uur een opschoonactie langs het wad op Wieringen. Op deze dag hoopt Staatsbosbeheer nog voor het broedseizoen het afval wat de afgelopen maanden aangespoelt is op te ruimen.
· Subsidieregeling kleinschalige circulaire activiteiten weer open – Provincie Noord-Holland
De provincie biedt opnieuw subsidie aan kleinschalige activiteiten die inwoners van Noord-Holland laten zien wat het belang is van een circulaire samenleving en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen.
Provincie Zuid-Holland
· Milieuvereniging Zuidplas vraagt om resultaten onderzoek naar TGG vervuiling Moordrechtboog | Gouwe IJssel Nieuws
De Milieuvereniging Zuidplas heeft een brief gestuurd aan de Provinciale staten en de verantwoordelijke gedeputeerde van Zuid-Holland over het uitblijven van een onderzoek naar het gebruik en de mate van mogelijke vervuiling van thermisch gereinigde grond (TGG) onder de Moordrechtboog in Zuidplas en Waddinxveen. Het onderzoek is al in 2022 gestart
Provincie Zeeland
· Fabrikant: ammoniaktreinen zijn maar tijdelijk, pijpleiding moet veilige oplossing bieden – Omroep Zeeland
Over vijftien jaar moet er een pijpleiding komen om ammoniak van en naar Vlissingen-Oost te transporteren. Dat zegt Geert Arnoldussen van Vesta Terminals in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer. Het is onderdeel van de plannen rondom de ammoniakopslag in het gebied.
Provincie Noord-Brabant
· Oorzaak van natte kelders en kruipruimtes – Adverteren Valkenswaard | Valkenswaard Weekblad | Krant en Online (valkenswaardsweekblad.nl)
Het blijft nat in ons gebied. Vooral in de beekdalen staat het grondwater dicht onder het maaiveld en soms erop. Ook in de hoger gelegen gebieden is de grondwaterstand hoger dan normaal. Al sinds de zomer regent het meer dan ooit tevoren. De bodem is door de maandenlange regen verzadigd als een volle spons en kan geen extra water meer opnemen. Hierdoor stijgt het waterpeil in sloten en beken meteen als er een regenbui valt.
· Omvorming van groen in Land van Cuijk – Regio Online
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van al het groen in de openbare ruimte. Vaak wordt het uitvoerend werk uitbesteed aan aannemers. Om verschillende redenen gaat er op sommige plaatsen iets veranderen aan de inrichting en het onderhoud in Land van Cuijk. Planten en struiken maken plaats voor een bloemrijk en kruidenrijk grasmengsel.
Provincie Limburg
· Autoriteit waarschuwt voor achteruitgang natuur Geuldal – 1Limburg
Het gaat de verkeerde kant op met de natuur van het Geuldal in Zuid-Limburg, waarschuwt de Ecologische Autoriteit (EA). Die ziet een “enorm versnipperd” gebied, dat zucht onder een te hoge toevoer van stikstof en fosfaat.
· Mega-investering waterstoffabriek op Chemelot vertraagd – 1Limburg
Een mega-investering om industriecomplex Chemelot minder vervuilend te maken, loopt opnieuw vertraging op. De MER-commissie heeft forse kritiek op de milieueffectrapportage van RWE voor een grote waterstoffabriek.
· Discussie over zandwinning bij Brunssummerheide – 1Limburg
Ongeruste inwoners van Landgraaf en Heerlen proberen te voorkomen dat grondverzetbedrijf Beaujean een vergunning krijgt voor zandwinning vlakbij hun woningen.
Het bedrijf wil zilverzand gaan winnen in het gebied de Kakert.
Caribisch Nederland
· CBCS deelt resultaten klimaatonderzoek (antilliaansdagblad.com)
Gemiddeld 46 procent van de banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen doet onderzoek naar de mogelijke gevolgen van klimaatrisico’s voor hun activiteiten.
· Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’ | Caribisch Netwerk (ntr.nl)
Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030.
Zes ministers en verschillende parlementsleden heffen een glas champagne. De bouw van een nieuw windmolenpark op Koraal Tabak is begonnen. Met de nieuwe windmolens moet het voor het eiland mogelijk zijn om tegen 2030 minimaal 70 procent energieopwekking uit duurzame bronnen te hebben. Althans, op dagen waarop er genoeg wind is.
· OW lost waterproblematiek op met renovatie pompgemalen – Waterkant
De aanpak van wateroverlast in Suriname geniet de nodige aandacht van de regering. Het ministerie van Openbare Werken (OW) is in dit kader landelijk bezig met de rehabilitatie van verschillende pompgemalen. Dit om de problematiek in ons land te verhelpen. Op woensdag 21 februari 2024 heeft minister Riad Nurmohamed van OW samen met zijn technisch team zich georiënteerd in het veld om kennis te nemen van de lopende werkzaamheden.