Week-nieuwsbrief RWS WVL (4 2024)

Internetconsultatie gestart Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025

Het Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025 is op 17 januari 2024 in consultatie gegaan. Met dit ontwerp besluit worden wijzigingen doorgevoerd in een aantal besluiten, waaronder het Besluit activiteiten leefomgeving. Reacties kunnen tot en met 13 februari ingediend worden. Het gaat om wijzigingen voor de onderwerpen bodem en water.

Lees hier verder: Internetconsultatie gestart Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025 | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Vragen en antwoorden over overgangsrecht en Bal

Bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) komen – zoals verwacht – momenteel veel vragen binnen. Onder meer over het overgangsrecht en het Bal, het Besluit activiteiten leefomgeving. Via onderstaande pagina’s vindt u het antwoord op veel van de gestelde vragen.

Lees hier verder: Vragen en antwoorden over overgangsrecht en Bal | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Review of the EU soil strategy and Proposal for a Directive on Soil

Monitoring and Resilience

Dit betreft een onderzoek naar do’s en don’ts voor het opstellen van een bodemstrategie voor Nieuw Zeeland. Het onderzoek gaat diep in op de achterliggende argumentatie en doelen van de EU-Bodemstrategie en de vertaling daarvan naar beleid. Er zijn veel partijen geïnterviewd, binnen Europa, maar ook veel in NL omdat het onderzoek in samenwerking met WUR plaats vond. Het resultaat van dit onderzoek is weergegeven in bijgevoegde review. Let op: het stuk heeft geen officiële status (zie hier).

9 januari t/m 19 februari 2024: Notitie Reikwijdte en Detailniveau en Participatieplan

Van dinsdag 9 januari tot en met maandag 19 februari 2024 kunt u een zienswijze indienen over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en het Participatieplan van het Programma Zandwinning IJsselmeergebied 2025-2050.

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau is de eerste stap in het onderzoek naar de milieueffecten. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau is de onderzoeksagenda voor het opstellen van het plan-MER.

Lees hier verder: 9 januari t/m 19 februari 2024: Notitie Reikwijdte en Detailniveau en Participatieplan | Platform Participatie.

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Herinnering ZoNline – 30 januari 2024
Tijdens dit webinar staat de kwaliteit van de BAG en BGT centraal. We nemen je mee in de jaarplannen kwaliteit van 2024 en vertellen aan welke kwaliteitsnormen bronhouders met voorrang kunnen werken. Ook behandelen we de wijzigingen in de ENSIA-vragenlijsten en geven we een doorkijkje in het vernieuwde kwaliteitsdashboard van Kadaster.

·         Eerste bijeenkomst Community of Practice (CoP) Waterkwaliteit en Klimaat – Klimaatadaptatie 30 januari 2024 – online
Om kennis en ervaringen uit te wisselen over de effecten van klimaatverandering op de waterkwaliteit start in januari 2024 de Community of Practice (CoP) Waterkwaliteit en Klimaat. Deelnemers kijken onder meer naar de stresstest, de gebruiksfuncties en andere kennisproducten die in dit kader zijn ontwikkeld. Daarnaast biedt de CoP ruimte voor het delen van ervaringen en ideeën over het toepassen en mogelijk verbeteren van de kennisproducten. De CoP gaat eerst starten met drie bijeenkomsten. De inhoud van deze bijeenkomsten zal worden bepaald aan de hand van de verschillende behoeften.

·         Symposium Bodemkundig Informatiesysteem Nederland, donderdag 29 februari 2024.
Goede en recente bodeminformatie is belangrijk om water en bodem sturend te laten zijn in de inrichting van Nederland. Wij verzamelen en bewerken bodeminformatie in het Bodemkundig Informatiesysteem Nederland en ontsluiten deze informatie voor de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Tijdens dit symposium praten we u bij over de laatste ontwikkelingen.

Nieuws over de Omgevingswet

·         De belangrijkste verschillen tussen provinciaal inpassingsplan en het projectplan van het waterschap en het projectbesluit onder de Omgevingswet – Omgevingsweb
Onder de Omgevingswet zullen provincies en waterschappen moeten leren werken met een nieuw instrument: het projectbesluit (afdeling 5.2 Ow). Het projectbesluit is bedoeld om omvangrijke en/of complexe publieke projecten in de fysieke leefomgeving mogelijk te maken. Ik denk hierbij aan projecten die zien op de infrastructuur en energievoorziening, zoals de aanleg van een weg, een windmolenpark of een waterkering. In deze bijdrage worden de belangrijkste verschillen tussen het projectbesluit en de instrumenten uit het oude recht besproken.

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         Pilot Lely en ZLTO CO2-vastlegging in bodem gestart | Stal-en-Akker.nl – Landbouwnieuws voor Zuid-Nederland
Lely en ZLTO hebben gisteren de pilot afgetrapt van CO2-vastlegging in de bodem. Drie boeren hebben de samenwerkingsovereenkomst getekend en gaan hier zeven jaar lang mee aan de slag.
Met de pilot willen Lely en ZLTO Nederlandse boeren stimuleren meer in te zetten op CO2-vastlegging in de bodem. Ook wordt onderzocht op welke manier dit een schaalbaar model is voor de agrarische sector wereldwijd.

·         ‘Extreem’ natte bodem verhindert zwaar materieel voor slotenschouw | Infrasite
De bodem is vrijwel overal in Nederland zo nat dat boeren al maandenlang niet in staat zijn hun sloten goed schoon te maken met zwaar materieel. De waterschappen zijn ook niet in staat om te controleren of het is gebeurd. In Drenthe en Groningen is al besloten om er deze winter helemaal niet meer aan te beginnen. Andere schappen stellen de schouw voor onbepaalde tijd uit.

·         Internationaal onderzoek: verboden PFAS-variant aangetroffen in outdoorkleding – Zembla – BNNVARA
Nog steeds bevat veel outdoorkleding giftige PFAS, ook kinderkleding. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek dat is uitgevoerd in dertien landen in Azië, Afrika, Europa en Noord-Amerika. De onderzoekers troffen in zeventien jassen de PFAS-variant PFOA aan. “Dat is opmerkelijk, want PFOA is sinds 2020 wereldwijd verboden, omdat de stof zeer toxisch is”, aldus Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif.

·         Onderzoek Rijkswaterstaat: ‘Garnalenvisserij moet krimpen’ – RTV Noord
De garnalenvisserij op het Wad en de Noordzeekust moet krimpen om de onderwaternatuur te laten herstellen. Dat is een van de adviezen uit de evaluatie van het natuurbeheer in beide Natura 2000-gebieden.

·         Voorwaarden in 2024 voor papieren of kartonnen drinkbekers en voedselverpakkingen met plastic | Nieuwsbericht | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (ilent.nl)
Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eind vorig jaar een aanwijzing gegeven om de handhaving van de regels voor wegwerpplastics in 2024 tijdelijk aan te passen. De inspectie zal niet meer handhaven op de verplichte meerprijs bij consumptie onderweg. Voor papieren of kartonnen drinkbekers en voedselverpakkingen gelden tijdelijk nieuwe voorwaarden. Dit heeft gevolgen voor ondernemers die gebruikmaken van drinkbekers en voedselverpakkingen met plastic.

Nieuws over Circulaire economie

·         Schatgraven in de diepzee, verstandig of risico? (zie bijlage)
Noorwegen heeft als eerste land ter wereld een wet aangenomen die diepzeemijnbouw mogelijk moet maken. Het land wil zo schaarse edelmetalen ontginnen. Hoe werkt dit en waarom is het volgens natuurorganisaties omstreden?

·         Circulaire ketenprojecten meer subsidie en nieuwe focus textiel (rvo.nl)
Om het bedrijfsleven verder te verduurzamen, kunnen ondernemers vanaf 4 april weer samen subsidie aanvragen voor een circulair ketenproject. De voorwaarden voor het samenwerkingsverband en voor textiel zijn aangepast. Met de aanpassingen bieden we meer gerichte kansen om – in een keten – een product, proces of dienst circulair te maken.

Nieuws over de energietransitie

·         Provincies: harde maatregelen tegen netcongestie (binnenlandsbestuur.nl)
Iedereen staat op scherp, sinds een kleine twee jaar geleden de beide provincies Limburg en Noord-Brabant plotseling met netcongestie kampten. Onder de vlag van het Landelijk Actieplan Netcongestie zitten sindsdien alle betrokkenen met grote ernst bij elkaar aan tafel: de netbeheerders, het rijk, de provincies, gemeenten en de Autoriteit Consument en Markt. Bovendien kondigde klimaatminister Jetten in een Kamerbrief van afgelopen oktober ‘onorthodoxe maatregelen’ a¿.p0-an.

·         Inbreng commissiedebat netcongestie: toegang tot elektriciteit noodzakelijk voor waterveiligheid – Unie van Waterschappen
Woensdag 24 januari staat het commissiedebat Nieuwe maatregelen netcongestie op de agenda in de Tweede Kamer. De waterschappen hebben hiervoor een aantal aandachtspunten ingebracht. In hun inbreng wijzen ze op het belang van betrouwbare toegang tot het elektriciteitsnet. Dit is cruciaal voor de waterschappen om hun wettelijke taken uit te voeren.

·         Een bovengronds hydraulisch opslagsysteem van elektrische energie: een verkenning – Klimaatweb
In twee eerdere artikelen onderzochten we de mogelijkheden van een opslagsysteem voor elektrische energie gebaseerd op respectievelijk de zwaartekracht (gravitatieopslag) en warmte (thermische opslag). Opslag van elektrische energie is essentieel voor de invoering van groene energie (wind en zon) om het verschil tussen aanbod en vraag glad te strijken.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·         CBS investeert in statistieken over impact van klimaatverandering – Klimaatweb
Gegevens over het klimaat verzamelen. Dat moet voor statistische instituten wereldwijd net zo gebruikelijk worden als dat ze data vergaren over de bevolking en economie. Aldus senior statistisch onderzoeker Arthur Denneman en hoofd Energiestatistieken Otto Swertz van het CBS. Zij lichten toe wat het CBS op internationaal gebied allemaal doet als het om klimaatverandering gaat.

Nieuws over (grond)water

·         We hebben meer waterbewustzijn nodig – WUR
Klimaatverandering zorgt in de toekomst vaker voor wateroverlast of droogte. Waterbeheer wordt daardoor op termijn voor de overheid onbetaalbaar. En kijken met een sociaal-economische bril naar watervraagstukken helpt om een integrale afweging te maken van belangen en dit leidt weer tot efficiëntere oplossingen en slimmer beleid, betogen water economen Stijn Reinhard en Vincent Linderhof van Wageningen Economic Research.

·         Inbreng waterschappen jaarlijks Wetgevingsoverleg Water in Tweede Kamer – Unie van Waterschappen
Maandag 29 januari staat het jaarlijkse Wetgevingsoverleg Water op de agenda van de Tweede Kamer. De Unie van Waterschappen stuurde de inbreng van de waterschappen naar de Kamerleden. De aandachtspunten zijn verdeeld over de thema’s waterveiligheid, waterkwaliteit en de leidende rol van water en bodem in ruimtelijke keuzes.

·         GroeneRuimte Nieuws: Verzilting van grondwater wordt erger door klimaatverandering
Volgens de meest ernstige zeespiegelvoorspellingen kunnen ruim 60 miljoen mensen tegen 2100 meer dan 5% van hun zoetwatervoorraden verliezen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht. Verzilting van grondwater wordt alleen maar erger door klimaatverandering.

·         Het eerste tijdsafhankelijke grondwatermodel met hoge resolutie ter wereld – Waterforum
Grondwaterwetenschappers en modelontwikkelaars van de Universiteit Utrecht en Deltares sloegen de handen ineen om het allereerste wereldwijde grondwatermodel van 1 km te maken. Dit is een belangrijke stap richting een betere weergave van grondwater in wereldwijde water- en klimaatmodellen.
Hoewel grotendeels aan het zicht onttrokken, wordt meer dan 97% van het niet-bevroren zoetwater op aarde opgeslagen als grondwater in watervoerende lagen onder de grond. Grondwater speelt een essentiële rol bij het aan de gang houden van rivierafvoer tijdens perioden van droogte en voor de gezondheid van wetlandecosystemen. Het is ook de bron voor de helft van het irrigatiewater dat wereldwijd wordt gebruikt. Dit is met name het geval in droge gebieden, waar grondwateronttrekking dan meestal leidt tot dalende grondwaterstanden en uitputting van watervoerende lagen.

Consultatie ontwerpversies AP04 en AS SIKB 3000 met bijbehorende protocollen

Het AC Bodembeheer is voornemens nieuwe versies te vast te stellen van AS SIKB 3000, protocol 3001, protocollen 3010-3090, 3110-3190 en 3210-3290 en het accreditatieprotocol AP04.

De nieuwe versies vloeien voort uit een wens om een protocol voor analyse van PFAS in grondwater te ontwikkelen, waarin de kwaliteitseisen voor een afgebakend pakket PFAS-componenten zijn vastgelegd. Daarnaast is het gewenst om in het protocol 3001 de conserveringsmethoden en -termijnen voor de analyse van PFAS en de extractie met verdund salpeterzuur op te nemen.

De conceptversies voorzien in beide wensen. Tegelijkertijd is van de gelegenheid gebruik gemaakt om verwijzingen in de documenten te actualiseren.

Lees hier verder: Consultatie ontwerpversies AP04 en AS SIKB 3000 met bijbehorende protocollen – SIKB.

Grondposities bepalend voor aard bouwprogramma

Hoe sterker de grondpositie van marktpartijen, hoe meer koopwoningen er in een nieuwbouwwijk zullen verrijzen. Hoe sterker de grondpositie van corporaties, hoe meer woningen voor sociale huur. Dat leert nieuw onderzoek door het Kadaster. Maar er blijken significante verschillen naar locatie en gemeentegrootte.

Lees hier verder: Grondposities bepalend voor aard bouwprogramma (binnenlandsbestuur.nl).

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Verbeteren van de natuur Buitenwaarden Wijhe (rijkswaterstaat.nl)
Rijkswaterstaat werkt aan een plan om de riviernatuur in de Buitenwaarden Wijhe te verbeteren. Deze uiterwaarden liggen langs de IJssel in de buurt van het dorp Wijhe. Met de aanleg van een met de IJssel meestromende geul en het natuurvriendelijk maken van de oevers willen we het gebied aantrekkelijker maken voor verschillende soorten vissen en andere dieren. Op maandag 29 januari 2024 vindt er een publieksbijeenkomst plaats om omwonenden en andere geïnteresseerden te betrekken bij de plannen.

Provincie Gelderland

·         Provincie op vingers getikt: deel stikstofhandel niet goed geregeld – Omroep Gelderland (gld.nl)
De provincie Gelderland heeft een deel van de stikstofhandel niet goed geregeld, oordeelt de rechtbank. Het gaat om het tijdelijk verhuren van stikstofrechten, het zogenoemde verleasen.

·         Slagveld door wolf tussen de schapen: ‘Dit loopt de spuigaten uit’ – Omroep Gelderland (gld.nl)
Dertien dode schapen en twee gewonde dieren. Dat is de balans die schapenhouder Bart Kemp zaterdag opmaakt na een aanval op zijn schapen bij Otterlo. Het was in de zeer vroege ochtend vrijwel zeker een wolf die een gat groef onder een hek en tekeer ging in de kudde. BIJ12, de organisatie die wolvenschade afhandelt, heeft een expert naar Otterlo gestuurd.

·         Omstreden Railterminal in de Betuwe is definitief van de baan – Omroep Gelderland (gld.nl)
Het is einde verhaal voor de Railterminal bij Valburg. Het provinciebestuur van Gelderland maakt zaterdag bekend te willen stoppen met het miljoenenproject.

·         Spoor ook aan het verzakken bij Culemborg – Omroep Gelderland (gld.nl)
Bij de Lekbrug in Culemborg, tussen de stations Utrecht Centraal en Geldermalsen, doet ProRail zaterdag technisch onderzoek naar de verzakking van het spoor. Voorlopig moeten treinen ter plaatse van de verzakking hun snelheid terugbrengen naar 40 kilometer per uur. Eerder deze maand vond de spoorbeheerder een grote scheur in een spoordijk bij Gorinchem.

Provincie Groningen

·         OM: Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) injecteerde illegaal miljoenen liters gevaarlijk afval in de grond van Groningen – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

Provincie Fryslan

·         Meerderheid Tweede Kamer spreekt zich niet uit tegen gaswinning onder Waddenzee bij Ternaard, formerende partijen stemmen verdeeld – Leeuwarder Courant (lc.nl)
Een gevoelig tikje voor de strijders tegen de gaswinplannen van de NAM onder de Waddenzee bij Ternaard. Ze kregen geen steun van een Kamermeerderheid.

·         Natuurbescherming Waddenzee kost meer tijd (rijkswaterstaat.nl)
Natuurbescherming in de Waddenzee vergt nieuwe maatregelen en meer tijd, blijkt uit de eerste evaluatie van de beheerplannen Natura2000 Waddenzee en Noordzeekustzone. De eerder genomen maatregelen blijken minder effectief dan voorzien. Dat komt onder andere door intensief gebruik van het gebied en ontwikkelingen zoals klimaatverandering en de vogelgriep.

Provincie Drenthe

·         Bevers krijgen als proef een drijvend vlot om droge pootjes te houden – RTV Drenthe
Tijdens de afgelopen hoogwaterpieken zorgden bevers voor een extra probleem door gaten in dijken te graven. Dat verzwakt een dijk, die het toch al zwaar te verduren heeft tijdens hoogwater. De komende tijd moet uit onderzoek blijken of een drijvende hoogwatervluchtplaats een oplossing kan zijn.

·         Subsidie van 1,7 miljoen euro voor verduurzamen boerenbedrijf – RTV Drenthe
Voor boeren in de provincie Drenthe is 1,7 miljoen euro beschikbaar om hun bedrijf duurzamer te maken. Deze subsidie van de provincie Drenthe is bedoeld voor de aanschaf van installaties en machines. Te denken valt aan mechanische onkruidbestrijding, waterbesparende precisieberegening of de verwerking van compost. Ook investeringen die bijdragen aan dierenwelzijn vallen onder deze regeling, bijvoorbeeld door meer leefruimte voor de dieren.

Provincie Flevoland

·         Nieuw beleid Oostvaardersplassen heeft effect: goed voor roerdomp en snor | Binnenland | NU.nl
Een aantal jaar geleden werd het beleid rond de Oostvaardersplassen veranderd. Minder grote grazers en meer riet moest ruimte bieden aan veel vogels. Inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar. “In de zomer kan je hier tachtig tot honderd vogelsoorten zien.”

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Raad van State maakt einde aan geschil over stikstofberekeningen Lelystad Airport
De stichting HoogOverijssel heeft alle beschikbare informatie over stikstofberekeningen voor de uitbreiding van Lelystad Airport gekregen van de demissionair minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – ‘Eilandjes in Ketelmeer kunnen zorgen dat Kampen en Zwolle droge voeten houden’
Eilandjes aanleggen in het Ketelmeer en aan de IJsselmeerkant van de Ketelbrug. Dat kan op lange termijn een oplossing zijn voor hoogwater dat Kampen en Zwolle bedreigt. Dat denkt Bert Bijkerk van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Bijkerk bedacht een plan om de historische steden langs de IJssel in de toekomst beter te beschermen en tegelijkertijd nieuwe natuur aan te leggen. Ons Flevolandse Ketelmeer vervult in dat plan een sleutelrol. 

Provincie Utrecht

·         Spoor aan het verzakken tussen Culemborg en Schalkwijk – RTV Utrecht
Bij de Lekbrug tussen Culemborg en Schalkwijk doet ProRail technisch onderzoek naar de verzakking van het spoor. Voorlopig moeten treinen op de plek van de verzakking hun snelheid terugbrengen naar 40 kilometer per uur, meldt Omroep Gelderland.

·         Wolfwerende hekken lijken te werken, maar ‘alleen bij naïeve wolven’ – RTV Utrecht
Wie zijn schapen wil beschermen, neemt het best een goed hek. Dat lijkt de logische conclusie na een analyse van nu.nl van ruim zeshonderd wolvenaanvallen. Slechts zes keer stond het vee achter een wolfwerend raster. Maar gedragsbioloog Diederik van Liere is niet overtuigd en pleit voor andere methoden, zoals misselijkmakende karkassen en een alarmsysteem.

·         Zeist wil af van asbestdaken en biedt gunstige lening – RTV Utrecht
Huiseigenaren in Zeist kunnen bij de gemeente een lening aanvragen voor het vervangen van hun asbestdak. Nog te veel inwoners hebben een dak waarin het materiaal is verwerkt, vindt de gemeente.

Provincie Noord-Holland

·         Reinigen PFAS legt Afvalzorg geen windeieren in Nauerna – Zaanstad (nieuws.nl)
De per 1 april 2022 gesloten stortplaats Nauerna in Assendelft levert exploitant Afvalzorg nu geld op voor de verwerking van PFAS, zo blijkt uit de Jaarstukken over dat jaar. ‘De Grondreinigingcombinatie (Nauerna) profiteert nog steeds van de mogelijkheid om grond verontreinigd met PFAS te reinigen.’

·         Veerhavens Texel en Den Helder: netten tegen vallend beton (rijkswaterstaat.nl)
Rijkswaterstaat brengt vanaf maandag 22 januari 2024 netten aan rondom de betonconstructies van de aanlandingen in de veerhavens van Texel en Den Helder. Met het aanbrengen van de netten wordt het risico op vallende brokjes en gruis uit het beton verminderd.

Provincie Zuid-Holland

·         Hoe vangt Chemours TFA af in de productielijnen? (waterforum.net)
Chemours in Dordrecht heeft per productielijn proefopstellingen geïnstalleerd om de PFAS-verbinding Trifluoracetaat (TFA) uit het afvalwater te filteren. De proefopstellingen lijken goed te werken, maar de woordvoerder wil geen details over de technologie geven omdat het om ‘work in progress’ gaat. Roberta Hofman, senior scientist bij het team Waterbehandeling van KWR, vermoedt dat het om een filtratieproces gaat.

·         SCHIEDAMSE BINNENSTAD WORDT VOORBEREID OP ALTERNATIEVE ENERGIE – Waterweg-Actueel (rijnmondnieuws.com)
De gemeente Schiedam heeft toestemming gegeven aan Stedin voor het veranderen van het laagspanningsnetwerk in een deel van de binnenstad.

Provincie Zeeland

·         Wat te doen met de versleten Zeelandbrug? ‘Maak er een fietsbrug van en leg er een tunnel onderdoor’ | Weekend | pzc.nl
De wegen rondom de Zeelandbrug zijn nog goed, maar de brug zelf heeft zijn beste tijd gehad. Kosten voor een opknapbeurt? Minimaal 500 miljoen euro. Dat kan de provincie niet betalen. Hoe kunnen we in de toekomst dwars door Zeeland blijven rijden, met óf zonder brug?

·         Twijfel over harde Zeeuwse eisen bij nieuwe kerncentrales: ‘Een no go betekent nee’ | Borsele | pzc.nl
Zeeland lijkt een grote broek aan te trekken. Zowel de provincie als de gemeente Borsele stelt keiharde voorwaarden aan de komst van nieuwe kerncentrales. Een aantal politieke partijen in de Staten twijfelt of die in Den Haag overeind blijven.

Provincie Noord-Brabant

·         Nieuwe impuls voor extensivering veehouderij rond natuurgebieden – Provincie Noord-Brabant
De provincie Noord-Brabant geeft de extensivering rond natuurgebieden een nieuwe impuls van € 22,5 miljoen. Aanleiding is de noodzaak de kwaliteit van water en natuur in en rond Natura 2000-gebieden, Natte Natuurparels en in de beekdalen te verbeteren. Dat vraagt om extensieve landbouw in de vorm van grasland en sterke bedrijven die deze gronden gebruiken. Met deze investering ondersteunt de provincie bedrijven die deze extensiveringsslag willen maken.

·         Geef groen de ruimte: meld je aan voor de Steenbreektrofee – Provincie Noord-Brabant
Jaarlijks wordt de Steenbreektrofee uitgereikt aan een duurzaam, innovatief project, dat een bijdrage levert aan biodiversiteit, klimaat én leefomgeving. Ook dit jaar doet Stichting Steenbreek weer een oproep om creatieve groenprojecten te delen. Vanaf 1 februari kunnen groene initiatieven aangemeld worden.

Provincie Limburg

·         Takkenbossen binden en stenen 2e nooddam Bosscherveld (rijkswaterstaat.nl)
Rijkswaterstaat werkt samen met aannemer Mourik keihard aan een 2e nooddam bij Bosscherveld. Daar beschadigde begin januari 2024 de overlaatdam. Nu staan er mensen takkenbossen aan elkaar te knopen tot zogeheten wiepenroosters, de basis van de nooddam.

·         Julianakanaal: Resultaten Deltares onderzoek (rijkswaterstaat.nl)
Kennisinstituut Deltares heeft in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek gedaan naar de oorzaak van het falen van de bouwkuip op het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht.